«Να δώσουμε στην Αμοργό την εικόνα που δικαιούται»
- Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:18
Το όραμα της νέας δημοτικής αρχής, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, αποτυπώνεται στον νέο Κανονισμό Καθαριότητας, τον οποίο προτού ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή ανάρτησε στον ιστότοπο του Δήμου προς διαβούλευση.
Σε μία αναλυτική εισαγωγή, ο προτεινόμενος νέος Κανονισμός Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Δήμου Αμοργού καθιστά σαφή την πρόθεση της νέας διοίκησης του Δήμου, να θέσει σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα καθαριότητας, ευπρεπισμού και περιβαλλοντικής συνείδησης.
Αφετέρου, δίνει το στίγμα της νέας διοίκησης, σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα που δίνει, σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, με περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος ανακύκλωσης και δημιουργία αντίστοιχων υποδομών.
Τέλος, ο προτεινόμενος νέος Κανονισμός Καθαριότητας πραγματοποιεί επίκληση στο αίσθημα ηθικής υποχρέωσης των κατοίκων του νησιού, υπενθυμίζοντας, πως δεν χρειάζεται ο Δήμος να αποκτά ρόλο “τιμωρού”, εφόσον η τήρηση των όσων ορίζονται εύλογα στον Κανονισμό αποτελεί προϋπόθεση για την ευζωία όλων, όσοι κατοικούν, επισκέπτονται, δραστηριοποιούνται και διαβιούν στο νησί.
Η συμμετοχή των πολιτών, προϋπόθεση επιτυχίας
Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του κανονισμού, «προτεραιότητα της Δημοτικής αρχής αποτελεί ένα καθαρό νησί. Μία Αμοργός αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της και ένα περιβάλλον όμορφο και υγιές. Η Υπηρεσία Καθαριότητας ως σύνολο αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά πρέπει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να διατηρήσουμε το νησί μας καθαρό, για να δώσουμε στην Αμοργό την εικόνα που δικαιούται και που όλοι επιθυμούμε. Το σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι βεβαίως μια καλά οργανωμένη και πλήρως εξοπλισμένη υπηρεσία καθαριότητας. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή των Δημοτών στην προσπάθεια, στη βάση ενός πλαισίου αρχών που θα καθορίζει τους όρους αυτής της συνεργασίας. Αυτό επιχειρεί ο παρών κανονισμός».
Όπως επισημαίνεται, «η ραγδαία κακοποίηση του περιβάλλοντος στην εποχή μας καθιστά επιτακτική την ανάγκη να το προστατεύσουμε και να το διαχειριστούμε σωστά, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής για μας και τα παιδιά μας».
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «αυτό το καθαρό περιβάλλον που σε όλο πλέον τον κόσμο θεωρείται κοινωνικό αγαθό, εμπίπτει άμεσα στις αρμοδιότητες και ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει την ευθύνη για τη δημόσια υγεία, την θέσπιση σχετικών κανόνων, την διαχείριση των μέσων καθαριότητας και τις υποχρεώσεις των πολιτών. Γιατί η ανεξέλεγκτη ρύπανση αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο παράγοντα που απειλεί την δημόσια υγεία, υποβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής και δυσφημεί τον τόπο μας που είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός».
«Η καθημερινή δράση κατά της ρύπανσης χρειάζεται αυξημένη οικολογική συνείδηση από την τοπική κοινωνία», τονίζεται, «καθώς ενεργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των μέσων καθαριότητας, που πραγματοποιείται σε διαρκή βάση από την Δημοτική αρχή με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών και την βέλτιστη αξιοποίηση των ανταποδοτικών εσόδων του Δήμου».
Σ’ αυτή τη συνεχή προσπάθεια, η δημοτική αρχή σημειώνει, πως «σημαντικός είναι και ο ρόλος που μπορεί να έχει η θέσπιση και η αυστηρή εφαρμογή ενός σύγχρονου κανονισμού καθαριότητας που θα ρυθμίζει την καθημερινότητα της πόλης στα θέματα αυτά και θα καλύπτει όλο το πλέγμα των σχέσεων πολιτών και υπηρεσίας, με ξεκάθαρους όρους σε ότι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και των δύο».
Στην κατακλείδα της, η εισαγωγή του προτεινόμενου κανονισμού καθαριότητας αναφέρει, πως «ο νέος κανονισμός καθαριότητας είναι σχεδιασμένος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του νησιού μας και να υπηρετεί αρχές και στόχους που αφορούν την τήρηση της καθαριότητας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την βελτίωση της λειτουργικότητας του νησιού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων (στερεά απόβλητα)», ενώ «εκτός των παραπάνω, βασικό του μέλημα είναι η ενημέρωση των πολιτών και η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των στην προσπάθεια, που όπως προελέχθη, αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας».
«Η Αμοργός ανήκει σε όλους μας»
Όσον αφορά στη συμμετοχή των πολιτών, στο πλαίσιο του προτεινόμενου νέου κανονισμού και σε συγκεκριμένα άρθρα, αναφέρεται, πως «η καθαριότητα των οικισμών του Δήμου αποβλέπει σε μια πιο ανθρώπινη ζωή και στηρίζεται στη συνεχή συνεργασία των κατοίκων με τις δημοτικές Υπηρεσίες. Κάθε κάτοικος καλείται και με δική του πρωτοβουλία να φροντίζει για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού Καθαριότητας».
Επίσης, ότι «η καθαριότητα του νησιού που αποβλέπει σε άνετες και ανθρώπινες συνθήκες ζωής, στηρίζεται στη συνεχή συνεργασία των δημοτών με τις Δημοτικές Υπηρεσίες. Κάθε δημότης, έχει ηθική υποχρέωση να τηρεί τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού και να προβαίνει σε συστάσεις σε εκείνους που παραβιάζουν τις διατάξεις καθαριότητας του παρόντος κανονισμού».
Τέλος, ο κανονισμός ορίζει, ότι «κάθε δημότης επίσης, οφείλει να γνωστοποιεί στις αρμόδιες πηρεσίες του Δήμου, τις παραβιάσεις που υποπίπτουν στην αντίληψή του, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για το δημόσιο καλό. Κάθε δημότης οφείλει να έχει κατά νου ότι η καθαριότητα είναι και δική του υπόθεση και ότι, σε τελευταία ανάλυση, η Αμοργός δεν ανήκει μόνο σ’ εκείνον ή στο γείτονά του, αλλά σε όλους μας».
Παράλληλα, ο κανονισμός περιέχει ρυθμίσεις, σχετικά με ενέργειες και δράσεις, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος στο μέλλον.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το Αρ. 5 παρ. 1, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται, πως «ο Δήμος σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, υποχρεούται αυτοτελώς ή και σε συνεργασία με άλλους φορείς, να καταρτίζει και να υλοποιεί προγράμματα συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης. Εφόσον στο Δήμο λειτουργήσει πρόγραμμα διαλογής στην πηγή για την ανακύκλωση και ανάκτηση πρώτων υλών οι υπεύθυνοι και γενικά όλοι οι κάτοικοι οφείλουν να συμβάλλουν και να συμμορφώνονται με τις διατάξεις και τον τρόπο συλλογής και απόρριψης των προς ανακύκλωση απορριμμάτων».
Επίσης, στο ίδιο άρθρο και στην παράγραφο θ', αναφέρεται πως «ο Δήμος, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την ανακύκλωση των απορριμμάτων, είναι πιθανόν να διευρύνει αυτή την κατηγορία. Εφόσον αυτό καταστεί δυνατόν και μετά από την κατάλληλη ενημέρωση, οι δημότες υποχρεούνται να ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες ανακύκλωσης απορριμμάτων που θα καθοριστούν».
Από τα παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρη η κατεύθυνση, στην οποία επιθυμεί να κινηθεί στα επόμενα χρόνια η Δημοτική Αρχή, προνοώντας να καλύψει τις περιπτώσεις αυτές στον νέο Κανονισμό.
Τα... “τσουχτερότερα” πρόστιμα
Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τις περισσότερες παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Δήμου Αμοργού, τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι ήπια (από 100 έως 400 ευρώ), ενώ σε μερικές εξ αυτών, προβλέπεται διπλασιασμός των προστίμων σε περίπτωση υποτροπής.
Ωστόσο, αυξημένα πρόστιμα προβλέπονται στις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Τοποθέτηση ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στους πράσινους κάδους. Η τοποθέτηση μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στους μπλε κάδους και ως εκ τούτου η μη ελαχιστοποίηση του όγκου των απορριμμάτων, τιμωρείται με πρόστιμο από 200 έως 500 ευρώ, ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.
2. Διάθεση υγρών αποβλήτων στην θάλασσα τα οποία δεν ικανοποιούν τους όρους των ισχύουσων Υγειονομικών Κανονισμών. Στην περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, το πρόστιμο κυμαίνεται από 1.500 έως 5.000 ευρώ, ενώ διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.
3. Ρύπανση κάθε ιστορικού ή πολιτιστικού μνημείου του νησιού. Στην περίπτωση αυτή τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.500 έως 5.000 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.
4. Ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών. Σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση αδρανών υλικών, ο κανονισμός ορίζει, πως προϊόντα και υλικά προερχόμενα από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και γενικά οικοδομικές εργασίες μεταφέρονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη του ακινήτου, του μηχανικού και του αρμόδιου εργολάβου στο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης προϊόντων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων που λειτουργεί στο νησί μας. Τα υλικά αυτά δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπονται χύμα, σε οδούς, πεζοδρόμια, ακάλυπτους χώρους κ.λ.π., ενώ ρητά αναφέρεται, ότι η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου δε θα χορηγεί σε καμία περίπτωση άδεια καταλήψεως κοινοχρήστου χώρου για υλικά, αν ο αιτών, δεν έχει εξασφαλίσει container ή ειδικούς σάκους για την εναπόθεσή τους.
Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης ρίψης μπαζών – αδρανών υλικών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 5.000 ευρώ.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι ο Δήμος δύναται, εφόσον διαθέτει κατάλληλη υποδομή, να αναλάβει έναντι ειδικού τέλους την μεταφορά των υλικών αυτών στους επιτρεπόμενους χώρους ανακύκλωσης τους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με στόχο τη διατήρηση του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς
19 Απρ. 2024 - 6:17 - Πρόσληψη προσωπικού στο δήμο Αμοργού
12 Φεβ. 2024 - 12:38 - "Ένα καθαρό νησί είναι προς όφελος όλων"
6 Φεβ. 2024 - 6:17 - Ορκωμοσία νέου υπαλλήλου στον Δήμο Αμοργού
7 Ιουλ. 2023 - 14:05 - Έγκριση επιχορήγησης για το φράγμα στα Κατάπολα Αμοργού
10 Οκτ. 2022 - 6:13