Εισήγηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Μυκόνου, σχετικά με εφαρμογή πιλοτικού συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων από τον βεβαρυμένο Πλατύ Γιαλό

Πρωτοβουλία βελτίωσης του συστήματος αποκομιδής

Μία καινοτόμο λύση, σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο Δήμος Μυκόνου, σε πιλοτικό επίπεδο στην περιοχή του Πλατύ Γιαλού, ώστε να αποφύγει την υπερφόρτωση των κάδων απορριμμάτων που συχνά μετατρέπονται σε μίνι – χωματερές.

Στο γνωστό πρόβλημα του τεράστιου όγκου απορριμμάτων, που συγκεντρώνεται όπου υπάρχουν κάδοι συλλογής είτε σύμμεικτων, είτε ανακυκλώσιμων, προσπαθεί να δώσει λύση ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Μυκόνου, κ. Ιάκωβος Δακτυλίδης.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου, ο Αντιδήμαρχος ανέλυσε στα μέλη τη σκέψη του, σχετικά με την εφαρμογή ενός νέου πιλοτικού προγράμματος αποκομιδής, χωρίς την ύπαρξη κάδων στους δρόμους του οικισμού, αλλά με συνεργασία των επιχειρήσεων, ξενοδοχείων και κατοίκων του Πλατύ Γιαλού.

Την πρόταση του κ. Δακτυλίδη στήριξαν, τόσο ο Δήμαρχος Μυκόνου και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, όσο και ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, κ. Μιχάλης Ζουγανέλης.

«Χρυσή τομή» για τη βελτίωση της υγιεινής και της εικόνας

Την εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της Ε.Ποι.Ζω., ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας άνοιξε λέγοντας, πως «αρχικά, πιστεύω, ότι το πρόβλημα με όλα τα σκουπίδια του νησιού είναι ότι γίνεται μία “μετανάστευση” σκουπιδιών από περιοχή σε περιοχή. Βλέπουμε, ότι ο καθένας θέλει να πάρει τα σκουπίδια από μπροστά από την πόρτα του και να τα πάει κάπου αλλού».

Περνώντας στην πρότασή του για το πιλοτικό σύστημα αποκομιδής, ο κ. Δακτυλίδης συνέχισε σημειώνοντας, πως «επειδή ο Πλατύς Γιαλός αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα σημεία – υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, πολλές επιχειρήσεις – και επειδή βλέπω ότι όλα τα σκουπίδια μαζεύονται στο δρόμο του Πλατύ Γιαλού, όταν πήγα να κάνω μία αλλαγή και να πάρω κάποιους κάδους από εκεί, ξεσηκώθηκε ο οικισμός, βρήκα μία χρυσή τομή. Είπα στους κατοίκους, ότι θα πάρω όλους τους κάδους από τον Πλατύ Γιαλό και θα δουλεύουμε με ραντεβού».

Όπως εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής, «άρα, ο κάθε ξενοδόχος, ή κάθε επιχειρηματίας αρχικά, θα κρατάει έναν κάδο στο χώρο του. Εμείς, θα πηγαίνουμε συγκεκριμένη ώρα, θα τον βάζουμε στο απορριμματοφόρο και θα τον αδειάζουμε. Όσο για τα σπίτια και τα νοικοκυριά θα έχουν τους μικρότερους κάδους, ο καθένας στο χώρο του, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Οκτώ το πρωί, δύο το μεσημέρι και τρεις η ώρα τη νύχτα θα περνά το απορριμματοφόρο».

Μάλιστα, ο κ. Δακτυλίδης διευκρίνισε, πως «η αρχική συζήτηση που είχα με τους ξενοδόχους ήταν να δημιουργηθεί μία “χωματερή”, ώστε να πηγαίνουν εκείνοι να αδειάζουν τα σκουπίδια κι εμείς να τα παίρνουμε από εκεί. Θεωρώ ότι είναι άδικο κάποια άλλη περιοχή να υποστεί τα σκουπίδια του Πλατύ Γιαλού και τους είπα, ότι τα σκουπίδια θα τα κρατούν εκείνοι και θα περνά ο Δήμος να τα παίρνει από εκεί, διότι κι εκείνοι πληρώνουν δημοτικά τέλη και έχουμε υποχρέωση και προς εκείνους».

Όσον αφορά στην άποψη των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον οικισμό, ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε, πως «είμαστε σύμφωνοι με τους πιο πολλούς. Το απορριμματοφόρο απαγορεύεται να μπει σε ιδιωτικό χώρο, άρα εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να βγάζουν τους κάδους με τα σκουπίδια έξω. Μέχρι στιγμής έχουν συμφωνήσει όλοι. Με δύο ή τρεις δεν έχω ακόμη μιλήσει, αλλά πιστεύω ότι είναι ενημερωμένοι από τους συναδέλφους τους».

Τέλος επεσήμανε, ότι «σκέφτομαι να γίνει πιλοτικά στον Πλατύ Γιαλό και αν είναι επιτυχημένο το σύστημα, σιγά – σιγά να επεκταθεί σε όλο το νησί».

Και η ανακύκλωση με αντίστοιχο σύστημα

Ένας από τους αρχικούς προβληματισμούς, που τέθηκε από τα μέλη της Επιτροπής, υπήρξε η δυσπιστία, όσον αφορά στο αν θα τηρούνται τα συμφωνηθέντα από τους επιχειρηματίες, με τον Αντιδήμαρχο να απαντά, πως η συνεννόηση έχει γίνει και στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματίες συναινούν.

Στη συνέχεια τονίστηκε, ότι ενδεχομένως να μη λειτουργήσει αυτό το σύστημα, για την αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων, αφού όπως τονίστηκε από μέλος της Επιτροπής, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι άνθρωποι που εργάζονται στον τουρισμό, έχουν ιδιαίτερα ακανόνιστες ώρες εργασίας και ξεκούρασης και δυνητικά, η πρακτική αυτή της αποκομιδής με “ραντεβού”, θα οδηγήσει τους πολίτες, είτε σε απόρριψη των αποβλήτων τους σε κοντινούς οικισμούς, είτε σε ρύπανση.

Από τον κ. Δακτυλίδη σημειώθηκε, πως οι κατοικίες στον Πλατύ Γιαλό είναι εξαιρετικά λίγες, γεγονός που σημαίνει, πως αν οι πολίτες δεν επιθυμούν να έχουν τα σκουπίδια έτοιμα, προκειμένου να τα πάρει το απορριμματοφόρο στις καθορισμένες ώρες αποκομιδής, μπορούν να τα μεταφέρουν στους κάδους διπλανών οικισμών, καθώς η επιβάρυνση με οικιακά απόβλητα της μίας σακούλας κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό, θα είναι ελάχιστη. Επιπλέον διευκρίνισε, πως πρόκειται για μία πρακτική η οποία έχει δοκιμαστεί και έχει επιτύχει στο εξωτερικό και εφόσον θα υπάρχουν ημερησίως αρκετά δρομολόγια του απορριμματοφόρου, το οποίο θα περισυλλέγει τα απορρίμματα από τις κατοικίες, οι πολίτες θα έχουν επιλογή.

Ο Αντιδήμαρχος τόνισε, πως ακόμη και ένας κάδος να υπάρχει, τότε σχεδόν αυτομάτως, μετατρέπεται σε μίνι – χωματερή, αφού είτε οι τοπικές επιχειρήσεις γεμίζουν τους κάδους, είτε απορρίμματα από άλλους οικισμούς μεταφέρονται εκεί, κάτι στο οποίο συμφώνησε η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, καθώς πρόκειται για γνωστές πρακτικές. Επίσης, λόγω του όγκου των απορριμμάτων, αλλά και λόγω της θέσης των κάδων, ο κ. Δακτυλίδης εξήγησε, πως δημιουργείται κίνδυνος και για τους οδηγούς των οχημάτων.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ανακύκλωσης, το οποίο τέθηκε από μέλος της επιτροπής, ο κ. Δακτυλίδης απάντησε, πως θα εφαρμοστεί το σύστημα Διαλογής στην Πηγή, δηλαδή, η κάθε επιχείρηση, ξενοδοχείο και νοικοκυριό, θα συλλέγουν ξεχωριστά τα ανακυκλώσιμα και τα φορτηγά της ανακύκλωσης θα περνούν και πάλι βάσει του προγράμματος που θα συμφωνηθεί, ώστε να συλλέγουν την ανακύκλωση.

«Να μπει στη συνείδηση του Μυκονιάτη πολίτη»

Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, κ. Ζουγανέλης τόνισε, πως θα πρέπει «να μπει στη συνείδηση του Μυκονιάτη πολίτη, ότι πρέπει κι εκείνος να βοηθήσει σε ένα όραμα που έχει η δημοτική αρχή για έναν καθαρό τόπο», ενώ τονίστηκε, πως σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων και ρύπανσης που προκαλείται από ασυνείδητες πρακτικές, ο Δήμος θα προχωρά σε επιβολή προστίμων.

Ο κ. Ζουγανέλης είπε, πως σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις δε βλέπει κανείς να υπάρχουν κάδοι και πως εφαρμόζονται αντίστοιχα συστήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθαρές πόλεις, χωρίς την υποβάθμιση της εικόνας τους από ασφυκτικά γεμάτους ή υπερχειλισμένους κάδους απορριμμάτων, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας.

Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος, κ. Κουκάς σημείωσε προς το Σώμα, πως «ο Αντιδήμαρχος το έχει σκεφτεί πάρα πολύ και με προβλημάτισε κι εμένα το ζήτημα. Το έχουμε κουβεντιάσει αρκετά. Το σύστημα είναι πιλοτικό. Θεωρώ, ότι εφόσον δεν έχουμε κάποια αντίδραση, μπορούμε να δοκιμάσουμε. [...] Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο θα μπορούσε να το θέσει σε εφαρμογή η Υπηρεσία Καθαριότητας. Εγώ του πρότεινα, επειδή είναι κάτι που έχει και πολιτική διάσταση, να περάσει από μία διαδικασία».

Τελικώς, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου ενέκρινε την εφαρμογή του πιλοτικού συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων από τον Πλατύ Γιαλό, με την επισήμανση από πλευράς του Αντιδημάρχου, πως κατά την εφαρμογή του, θα διαπιστωθούν σημεία βελτίωσής του, ή αν κριθεί μη αποδοτικό, θα σταματήσει και θα επιστρέψουν οι κάδοι στον οικισμό.

Ετικέτες: