Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, σχετικά με την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στο Γαύριο

«Οι διοικητικές αδυναμίες θα αποκαλυφθούν»

Το ζήτημα της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στην περιοχή του Γαυρίου, συζήτησε στην προχτεσινή του συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου.

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, μεταξύ των αιρετών και αρκετό εκνευρισμό από την πλευρά κυρίως των πολιτών, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γαύριο, συζητήθηκε το θέμα της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που κατέθεσε η εταιρεία Βαλμάς Α.Ε., προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισής της.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο θέμα έχει υπάρξει αιτία έντονων διαμαρτυριών από τους κατοίκους της περιοχής και τους τοπικούς φορείς, καθώς αφενός η τοπική κοινωνία υποστηρίζει, πως μία τέτοια δραστηριότητα μέσης όχλησης, που θα επιφέρει και εμφανή οπτική αλλοίωση της εικόνας του Γαυρίου, το οποίο αποτελεί πύλη εισόδου καθώς διαθέτει το κεντρικό λιμάνι του νησιού και αφετέρου, έχουν διατυπωθεί σημαντικές ενστάσεις, όσον αφορά στην άδεια εγκατάστασης της εγκατάστασης της μονάδας, που εξέδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεδομένου, ότι σε αυτή αναφέρεται, πως η μονάδα θα λειτουργήσει σε βιομηχανική ζώνη, παρά το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν πουθενά στις Κυκλάδες οριοθετημένες βιομηχανικές ζώνες.

Μάλιστα, για το ζήτημα της ΖΟΕ, 49 κάτοικοι του Γαυρίου έχουν προσφύγει κατά της αδειοδότησης της επιχείρησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπόθεση να μην έχει ακόμη τελεσιδικήσει.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρών ήταν επίσης ο μελετητής της ΜΠΕ και εκπρόσωπος του επενδυτή, ο οποίος έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις πολιτών και αιρετών.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, υπήρξε ένταση μεταξύ των πολιτών και του μελετητή, μεταξύ των αιρετών και των πολιτών, αλλά και μεταξύ των αιρετών, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου, καθώς όταν δόθηκε η άδεια εγκατάστασης της μονάδας, το 2017, διατελούσε Έπαρχος Π.Ε. Άνδρου. Παρά το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ελευθέριος Μπάλλας επιχείρησε να επιβάλλει και να τηρήσει τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με απόλυτο τρόπο και ιδιαίτερα αυστηρά, πολλά ήταν τα φαινόμενα ανταλλαγής αιτιάσεων και λογομαχιών, από τις οποίες δεν έλειψαν και οι ανταλλαγές πυρών σε προσωπικό επίπεδο.

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο της εταιρείας

Από την πλευρά του μελετητή, κ. Θεωνά, τονίστηκε κατά την τοποθέτησή του, ότι από τις συναφείς δραστηριότητες προκύπτουν κυρίως τρεις κατηγορίες επιπτώσεων, οι οποίες αφορούν σε διασπορά σκόνης, εκπομπή θορύβου και οπτική όχληση.

Όπως διευκρίνισε, «στα σιλό του τσιμέντου, στην κορυφή τους έχει μπει ένα φίλτρο, το οποίο ουσιαστικά συγκρατεί τη σκόνη του τσιμέντου, έτσι ώστε να μη διαφύγει στο περιβάλλον κατά τη φόρτωση του τσιμέντου στα σιλό. Οι μονάδες αυτές κατά κανόνα διαβρέχονται. Υπάρχει σύστημα διαβροχής των πλατειών όπου εναποτίθενται τα αδρανή υλικά, έτσι ώστε ειδικά τις ημέρες που υπάρχει ισχυρή πνοή ανέμου, να μην έχουμε διαφυγή σκόνης».

Σε ό,τια φορά στην παραγωγή θορύβου, ο κ. Θεωνάς υποστήριξε, πως «όλα τα μηχανήματα τα οποία είναι θορυβογόνα, τοποθετούνται σε αντικραδασμικές βάσεις και υπάρχει δυνατότητα, σε περίπτωση που εντοπίσουμε εκπομπή θορύβου σε κοντινό αποδέκτη να μπουν κλασικά ηχοπετάσματα, όπως αυτά που βλέπετε να τοποθετούνται και στις εθνικές οδούς για να αποφύγουμε τη διασπορά θορύβου σε παρόδιες εκτάσεις».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην οπτική όχληση, ανέφερε, ότι «τα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι περιορισμένα. Περιμετρικές φυτεύσεις και αναγκαστικά τα σιλό βάφονται σε γήινα, φυσικά χρώματα, έτσι ώστε να μη δημιουργούν ένταση σε αυτό που αποκομίζει ο παρατηρητής βλέποντάς τα από μακριά».

Ο ίδιος σημείωσε, ότι «η μελέτη περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διαχείρισης όπως λέγεται. Αυτό σημαίνει, ότι θα λαμβάνονται μετρήσεις σκόνης, θορύβου, εκπομπής καυσαερίων και θα αποτιμάται ποια είναι η συμπεριφορά της μονάδας σε σχέση με το γύρω τοπικό περιβάλλον έτσι ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε, αν τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει είναι επαρκή ή χρειάζεται να παρέμβουμε».

Προς τον μελετητή, τα κύρια ερωτήματα, τόσο των αιρετών, όσο και των πολιτών, αφορούσαν στον κυκλοφοριακό φόρτο και όχληση που θα προκαλέσει η δραστηριοποίηση της μονάδας εκεί, την νομιμότητα της οδού πρόσβασης προς τη μονάδα, το ζήτημα του χαρακτηρισμού του Γαυρίου ως βιομηχανικής ζώνης, την απόσταση της μονάδας από κατοικημένες περιοχές, εφόσον πλην του Γαυρίου, οι υπόλοιποι γειτονικοί οικισμοί δεν είναι οριοθετημένοι, αλλά και το ζήτημα της νομιμότητας της άδειας εγκατάστασης.

Σημειώνεται, πως ο μελετητής διατύπωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που του ετέθησαν ξεχωριστά, με τον ίδιο να επισημαίνει επανειλημμένως, ότι η νομιμότητα της άδειας εγκατάστασης κρίθηκε αρχικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και θα κριθεί επίσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης προσφυγής των κατοίκων.

Σε ό,τι αφορά στον κυκλοφοριακό φόρτο, ο κ. Θεωνάς σημείωσε ότι «στο κεφάλαιο 14 της μελέτης περιγράφουμε πρόσβαση από τον περιφερειακό δρόμο Γαυρίου – Άνω Γαυρίου και είσοδο από το χωματόδρομο, ο οποίος υπάρχει μετά ακριβώς από το σφαγείο. Αυτή ακριβώς η επιλογή έγινε, ώστε να μη χρησιμοποιούμε τον εσωτερικό δρόμο του Γαυρίου με τα φορτηγά οχήματα, για να μην επιβαρύνουμε το Γαύριο, τον οικισμό εσωτερικά με οχλούσες διαδικασίες».

Όσον αφορά δε στο ζήτημα της βιομηχανικής ζώνης, ο μελετητής υποστήριξε, πως «στις Κυκλάδες δεν υπάρχουν χωροθετημένες επισήμως βιομηχανικές ζώνες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πουθενά στις Κυκλάδες δεν υπάρχουν λατομεία; Ή τα λατομεία που υπάρχουν εκτός λατομικών ζωνών είναι παράνομα; [...] Δεν υπάρχει καθορισμένη βιομηχανική ζώνη στη ΖΟΕ της Άνδρου, κανείς δεν επικαλείται κάτι τέτοιο. Υπάρχει επιτρεπόμενη βιομηχανική χρήση. Η βεβαίωση χρήσεων γης αναφέρει, ότι είναι επιτρεπόμενη η βιομηχανική χρήση», τονίζοντας, πως η τελική κρίση σχετικά με το αν ορθώς ή λανθασμένα χρησιμοποιήθηκε ο όρος αυτός στην άδεια εγκατάστασης, είναι κάτι που θα κριθεί στο ΣτΕ.

«Απαντήσεις σαφείς και τεκμηριωμένες δεν πήραμε»

Κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, σημείωσε ότι «θεωρώ πως ο άνθρωπος είναι γνώστης, ξέρει τη μελέτη που έχει φτιάξει προφανώς, όμως εγώ δεν έχω πειστεί για το δρόμο πρόσβασης, ο οποίος δεν πήραμε απάντηση αν είναι αναγνωρισμένος σε ΦΕΚ ή ο Δήμος τον έχει αδειοδοτήσει με κάποιο τρόπο στο παρελθόν. Το θέμα του δρόμου πρόσβασης θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και νομικό κώλυμα αν υπάρχει θέμα εκεί, όπως επίσης θεωρώ ότι και τα σύνορα με την εντός οικισμού ζώνη που είναι το Άνω Γαύριο, και απ' ό,τι έχουμε ακούσει υπάρχει σπίτι εντός οικισμού στα 350-400 μέτρα και άρα είναι κάτω από 500μ. Θεωρώ ότι αυτά είναι καποια προβλήματα στη μελέτη, στα οποία σήμερα εγώ δεν πήρα κάποιες απαντήσεις».

Στο ίδιο κλίμα, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιάννης Καπάκης, επεσήμανε, ότι «απαντήσεις σαφείς και τεκμηριωμένες δεν έχουμε πάρει. Σήμερα που είναι εδώ ο μελετητής και ενώ θα περίμενα να μου απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα, μάλλον δημιουργήθηκαν περισσότερα. Καταλαβαίνω τη θέση του μελετητή, είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει σε ένα τέτοιο θέμα. Ωστόσο, εμείς αυτό που διαπιστώσαμε και διαπιστώνουμε, είναι ότι από όσα προβλέπει η περιβαλλοντική μελέτη αλλά και όλη η διαδικασία, η οποία έγινε για την αδειοδότηση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή, όπως υποβάθμιση σε αυτή την περιοχή, η οποία ουσιαστικά είναι ακριβώς στην πύλη εισόδου του νησιού. Περνά όλος ο κόσμος από εδώ και αν μας έχει μείνει μία παραγωγική δραστηριότητα είναι ο τουρισμός και καταλαβαίνετε πόσο θα επηρεάσει η δραστηριότητα της παραγωγής σκυροδέματος. Από όσα προσπάθησε να μας πει ο μελετητής δεν πήραμε απαντήσεις».

«Τις ανησυχίες των κατοίκων τις εκφράζουν οι 49 στη δικαιοσύνη»

Ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, υπογράμμισε τον κίνδυνο να διχαστεί μία ολόκληρη κοινωνία, για ένα ζήτημα το οποίο έχει αναλάβει να ερευνήσει η δικαιοσύνη, ενώ τόνισε, πως η όποια απόφαση του Σώματος έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι αποφασιστικό.

«Να διαχωρίσουμε τη διαδικασία. Η διαδικασία έγκρισης νομιμότητας – κι εδώ θέλω να συνταχθώ με τους 49 πολίτες που υπέβαλαν την προσφυγή στο ΣτΕ, διότι αυτή είναι η σωστή διαδικασία και όχι αυτός ο “χαβαλές” που γίνεται αυτή τη στιγμή - θα δείξει αν εμείς και ο κ. Βαλμάς έχουμε εγκλωβιστεί στα λάθη και τις παραλείψεις των υπηρεσιών ή όχι. [...] Να έρθουμε στα συγκαλά μας. Εμείς εδώ σήμερα δεν αποφασίζουμε αν αυτή η επένδυση θα γίνει. Τις ανησυχίες που εκφράσατε εδώ, τις εκφράζουν οι 49 στη δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Λοτσάρης.

Επιπλέον, ανταλλάχθηκαν αιτιάσεις μεταξύ του νυν και του πρώην Δημάρχου Άνδρου, κ.κ. Λοτσάρη και Σουσούδη αντίστοιχα, σχετικά με ενδεχόμενα διοικητικά λάθη που έγιναν στη διαδικασία αδειοδότησης της μονάδας, ωστόσο τονίστηκε από τον κ. Λοτσάρη, πως «η νομιμότητα της επένδυσης εκκρεμεί στην ελληνική δικαιοσύνη και [...] θα αποκαλυφθούν όλες οι διοικητικές αδυναμίες στη δικαιοσύνη».

Όσον αφορά στο ζήτημα της άδειας εγκατάστασης, η οποία εκδόθηκε όσο ο κ. Λοτσάρης διατελούσε Έπαρχος Π.Ε. Άνδρου, ο ίδιος διευκρίνισε, πως «ζήτησα, με βάση τις δύο βεβαιώσεις που είχε εκδώσει η πολεοδομία του Δήμου Άνδρου σε σχέση με τη βιομηχανική χρήση και σχετικά με το αν υπάρχει βιομηχανική ζώνη στο νησί, απάντηση, που μου ήρθε εγγράφως από τον κ. Ρουσουνέλο, ο οποίος είχε κληθεί σήμερα να έρθει εδώ. Η απάντηση, ήταν ότι δεν υπάρχει πουθενά καθορισμένη βιομηχανική ζώνη στις Κυκλάδες και ότι βάσει της βεβαίωσης βιομηχανικής χρήσης βάλε αυτό. Μπορεί να ήταν λάθος. Εγώ δεν μπορώ να το κρίνω, δεν είμαι δικαστής».

Δηλώνοντας ότι συντάσσεται με την αγωνία του κόσμου, τόνισε, πως εφόσον η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ, κακώς ο Δήμος μπαίνει σε διαδικασία γνωμοδότησης και πρότεινε την αναβολή του θέματος.

Τελικώς, το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αρνητική γνωμοδότηση σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στο Γαύριο, με τρεις μόλις συμβούλους να ψηφίζουν θετικά και τον Πρόεδρο να ψηφίζει υπέρ της αναβολής του θέματος, για τους λόγους που εξέφρασε ο Δήμαρχος.

 

Ετικέτες: