Διερεύνηση της δυνατότητας για εκπτώσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και φαγητό προς τους εκπαιδευτικούς του νησιού

«Προσφορά στην παιδεία της Σίφνου»

  • Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:16

Σε διερεύνηση των δυνατοτήτων, όσον αφορά στη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών οι οποίοι υπηρετούν στο νησί, μέσα από τη συνεργασία του Δήμου με τους επαγγελματίες του νησιού, προχωρά σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Σίφνου.

Δεδομένων των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και εν γένει οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι καλούνται να στελεχώσουν σχολεία και υπηρεσίες σε νησιωτικές περιοχές, και κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλε στο Δήμο η υποδιευθύντρια του 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου Σίφνου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία διερεύνησης των δυνατοτήτων που υπάρχουν και στις οποίες νόμιμα μπορεί να προχωρήσει ο Δήμος, για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο νησί.

«Δείγμα αναγνώρισης των δυσκολιών που περνούν»

Στο αίτημά της η υποδιευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου, κ. Γεωργαρή Αποστολία, τονίζει, πως «η Σίφνος μας φημίζεται για την ομορφιά, τον πολιτισμό, την παιδεία,τη φιλοξενία και πολλών άλλων στοιχείων που την κάνουν ιδιαίτερη. Στα πλαίσια της υποστήριξής μας στην παιδεία του νησιού και αποδεικνύοντας ένα δείγμα φιλοξενίας αλλά και αναγνώρισης στο λειτούργημα που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί μας, ας βάλουμε κι εμείς οι Σιφνιοί το λιθαράκι μας».

Όπως επισημαίνει, «μαθαίνουμε ότι άλλα νησιά όπως π.χ. η Μύκονος δίνει επίδομα, ή στην Τήνο στα μακριά χωριά παρέχεται δωρεάν στέγη. Στη Σαντορίνη οι εκπαιδευτικοί μπορούν να σιτίζονται στη στρατιωτική λέσχη με ένα συμβολικό ποσό, καθώς επίσης έχουν έκπτωση στα ΚΤΕΛ. Επίσης, στην Κύθνο υπάρχουν μαγαζιά που μπορούν να σιτίζονται με έκπτωση οι εκπαιδευτικοί».

Μάλιστα, η κ. Γεωργαρή σημείωσε πως «στο σημείο αυτό θα πρέπει ν’αναγνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε τους λεωφορειούχους μας οι οποίοι μεταφέρουν δωρεάν τους εκπαιδευτικούς όταν έρχονται ή φεύγουν απ’ το σχολείο».

«Πρότασή μας θα ήταν, στα πλαίσια της οργάνωσής σας με κατανομή αρμοδιοτήτων σε εντεταλμένους και επιτροπές, αν ήταν δυνατόν να εξεταστεί η περίπτωση από καταστήματα επισιτισμού ή πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης, όσα φυσικά το επιθυμούν να παρέχεται κάποια έκπτωση ποσοστό που εσείς σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες θα καθορίσετε», αναφέρει στο αίτημά της η υποδιευθύντρια.

Κλείνοντας, πρόσθεσε, πως «ελπίζουμε ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσει για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης», υπογραμμίζοντας, ότι «οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα επιδεικνύουν βεβαίωση ότι πράγματι υπηρετούν εδώ, δεδομένου ότι πληρώνουν ενοίκια (τα οποία θεωρούνται ακριβά) και τα σπίτια δυσεύρετα. Πέραν αυτού αντιμετωπίζουν τις δύσκολες συνθήκες της χειμερινής περιόδου στη συγκοινωνία και των ελλιπών υποδομώνστην υγεία».

Τέλος, ευχαρίστησε το Σώμα «για τον πολύτιμο χρόνο και την αξιολόγησή σας να το θέσετε θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα καταφέρουμε έτσι μια μικρή προσφορά στην παιδεία της Σίφνου, ίσως για όσους ξανάρθουν να’ ναι μια ανακούφιση, για όσους δεν τα καταφέρουν ή δεν το θελήσουν θα έχουν στις αποσκευές τους ένα δείγμα αναγνώρισης για τις δυσκολίες που πέρασαν».

Η εντεταλμένη σύμβουλος για ζητήματα παιδείας, κ. Ποδότα, πρότεινε να αναλάβει η ίδια μαζί με το δημοτικό σύμβουλο κ. Ραφελέτο Ιωάννη, να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο Επαγγελματιών και να διερευνήσουν όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη διευκόλυνση της διαμονής των εκπαιδευτικών στο νησί της Σίφνου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Δήμαρχος, κ. Μαρία Ναδάλη, η οποία αναφέρθηκε, συμπληρωματικά στο έγγραφο της κ. Γεωργαρή, στην από 20/09/2019 επιστολή της προς το Σύλλογο Επαγγελματιών Σίφνου σχετικά με τη διευκόλυνση υπαλλήλων του δημοσίου κατά τη διαμονή τους στο νησί.

Κατόπιν ο Πρόεδρος του ΔΣ έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο του Συλλόγου των Επαγγελματιών, κ. Πολενάκη Θεόδωρο, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα απαιτεί συντονισμό και επαφές με τους επιχειρηματίες και κυρίως τους χονδρέμπορους της Σίφνου.

Τελικώς, αποφασίστηκε από τα μέλη την παρακάτω το Δημοτικό Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει τη δημοτική σύμβουλο, εντεταλμένη σε θέματα παιδείας, κ. Ποδότα Χρυσούλα και το δημοτικό σύμβουλο κ. Ραφελέτο Ιωάννη, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και να διερευνήσουν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τη δυνατότητα να προμηθεύονται οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, που δε ζουν μόνιμα στο νησί, είδη πρώτης ανάγκης με έκπτωση.

Αίτημα μόνιμης στήριξης στους εκπαιδευτικούς

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων, σε ανακοίνωσή της πριν από περίπου ένα μήνα, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών στις νησιωτικές περιοχές, καθώς το πρόβλημα μη εξεύρεσης κατοικίας ή των εξωφρενικών ενοικίων δεν αφορά πλέον μόνο αμιγώς τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά σχεδόν το σύνολο των Κυκλάδων.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο ανέφερε τα εξής:

«Με το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα 15 Γενάρη 2018 και ψηφίστηκε στη Βουλή, ανάμεσα σε πολλά άλλα αντιεκπαιδευτικά και αντικοινωνικά μέτρα (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, 30ωρο με νέα καθήκοντα για τους εκπαιδευτικούς, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.α.) αποφασίστηκε με το άρθρο 349 να εξαιρέθούν από το δικαίωμα δωρεάν σίτισης και στέγασης από τους Δήμους όλοι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ενώ παρέμεινε η συγκεκριμένη δυνατότητα σε όλλους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, όπως όλοι οι ένστολοι, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και οι γιατροί.

Δυστυχώς και ετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις και περικοπές μισθών και επιδομάτων, μετά το “πάγωμα” των μισθολογικών κλιμακίων για δύο χρόνια και την «διαγραφή» της συγκεκριμένης προϋπηρεσίας από τον υπολογισμό της για τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, μετά την αύξηση ωραρίου και το νέο ασφαλιστικό που προβλέπει σύνταξη στα 67 για τους περισσότερους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, μετά από όλα αυτά τα εργασιακά και οικονομικά “πλήγματα” από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με το παραπάνω άρθρο εξαιρέθηκαν όλοι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί από τη δυνητική δυνατότητα να επιδοτούνται από τους Δήμους, ωσάν οι εκπαιδευτικοί να αποτελούν ευνοημένη και υψηλόμισθη οικονομική επαγγελματική κατηγορία ανάμεσα στους άλλους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Ως σωματείο, ως Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων αγωνιστήκαμε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλα τα μέσα για την επιδότηση σίτισης, στέγασης και μετακινήσεων όλων των εκπαιδευτικών που ζουν και εργάζονται στη νησιωτική Ελλάδα και δη στις Κυκλάδες. Το κόστος ζωής και μετακίνησης συνεχίζει να είναι δυσβάσταχτο και η διαβίωση των εκπαιδευτικών στα νησιά των Κυκλάδων ακόμα πιο δύσκολη.

Ως εκ τούτου απαιτούμε να καθιερωθεί μόνιμη στήριξη στους εκπαιδευτικούς και στα σχολεία των νησιωτικών περιοχών.

Απαιτούμε:

  • Να επανέλθει το δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν στέγαση και σίτιση από τους Δήμους για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς άμεσα.

  • Επιδότηση ενοικίου σε όλους τους εκπαιδευτικούς που νοικιάζουν σπίτι, δωρεάν στέγαση εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες και οι υποδομές, επίδομα σίτισης.

  • Επαναφορά των επιδομάτων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών στο επίπεδο του 2009 και γενικότερη κάλυψη των απωλειών

  • Παροχή επιδόματος θέρμανσης. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.

  • Φθηνές, ασφαλείς, τακτικές δημόσιες συγκοινωνίες, με παροχή έκπτωσης 50% στους εκπαιδευτικούς, χωρίς πλαφόν και περιορισμούς, με πλοία, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ

Ετικέτες: