Ψήφισμα για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην Τήνο
- Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2020 - 06:15
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, την 19η Δεκεμβρίου 2019, λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων και των συνοδών τους έργων στην Τήνο.
Ένα ψήφισμα το οποίο ευθυγραμμίστηκε με την «γραμμή» της Περιφέρειας για αναστολή όλων των αδειών για τα 9 αιολικά πάρκα στα 4 νησιά των Κυκλάδων Πάρο, Νάξο, Άνδρο και Τήνο, έως την έκδοση ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.
Τα αιολικά ανά νησί
Στο ψήφισμα γίνεται αναλυτική αναφορά στις ΑΠΕ που πρόκειται να εγκατασταθούν σε κάθε ένα από τα 4 νησιά, με την από 18.12.2014 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 218,5 MW, 95 ανεμογεννητριών και των συνοδών έργων.
Ειδικότερα, στην Άνδρο πρόκειται να δημιουργηθούν 3 αιολικά πάρκα, αποτελούμενα από 23 ανεμογεννήτριες, ύψους 99,50 μ. και συνολικής ισχύος 52,9 MW. Πιο συγκεκριμένα το ένα πάρκο 4 ανεμογεννητριών, στη θέση «Σκουμπί – Φρουσαίοι» της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας, το δεύτερο πάρκο,12 ανεμογεννητριών, στη θέση «Τσούκα – Γκαρδί» της Δημοτικής Ενότητας της Υδρούσας και το τρίτο πάρκο, 7 ανεμογεννητριών, στη θέση «Κουβαρά» της Δημοτικής Ενότητας Άνδρου.
Στη Νάξο πρόκειται να δημιουργηθούν 2 αιολικά πάρκα, αποτελούμενα από 30 ανεμογεννήτριες, ύψους 99,50 μ. και συνολικής ισχύος 69 MW. Αυτά είναι το ένα 14 ανεμογεννητριών, στη θέση «Ξυλόκαστρο – Βουρλάς» της Δημοτικής Ενότητας Νάξου και το δεύτερο πάρκο, 16 ανεμογεννητριών, στη θέση «Καβαλλάρη – Στρωτή – Χοντρώπα» της Δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας.
Στην Πάρο προγραμματίζεται η εγκατάσταση 2 αιολικών πάρκων, αποτελούμενα από 22 ανεμογεννήτριες, ύψους 99,50 μ. και συνολικής ισχύος 50,60 MW. Αυτά, το μεν πρώτο θα είναι πάρκο 12 ανεμογεννητριών, στη θέση «Κόρακας – Ράχες» της Δημοτικής Κοινότητας Πάρου και το δεύτερο, θα είναι πάρκο 10 ανεμογεννητριών, στη θέση «Προφήτης Ηλίας – Περιστέρι» της Δημοτικής Κοινότητας Πάρου.
Στην Τήνο, πρόκειται να εγκατασταθούν 2 αιολικά πάρκα, αποτελούμενα από 20 ανεμογεννήτριες, ύψους 99,50 μ. και συνολικής ισχύος 46 MW. Το ένα εξ αυτών, πρόκειται για πάρκο 9 ανεμογεννητριών, στη θέση «Κοράκου – Φωλιά – Πατέλλες» της Δημοτικής Ενότητας Πανόρμου και το δεύτερο είναι πάρκο 11 ανεμογεννητριών, στη θέση «Γκαγκάρη – Ανώγεια» της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου.
Αναφορά στο ιστορικό
Ο Δήμος Τήνου, ειδικά σε ότι αφορά τα 2 αιολικά πάρκα στην Τήνο, στις θέσεις «Φωλιά» (στον Πάνορμο) και «Γκάγκαρη» (στην Καλλονή), αναφέρει στο ψήφισμα του ότι ήδη έχει προσφύγει στο ΣτΕ μαζί με τους Δήμους Πάρου, Νάξου και Άνδρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Επίσης, υπενθυμίζει ότι έχει «συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, ενόψει των προτεινόμενων κάθε φορά από τους επενδυτές «τροποποιήσεων», καταθέτοντας αντιρρήσεις, με νομικά και επιστημονικά εμπεριστατωμένο τρόπο».
Ενημερώνοντας δε για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις αναφέρει ότι οι Αιτήσεις Ακύρωσης (τις οποίες υπογράφουν φορείς, πολίτες και οι 4 εμπλεκόμενοι Δήμοι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) ενώπιον του ΣτΕ έχουν αναβληθεί για την 1.4.2020.
O φορέας δε του έργου κατέθεσε στο Υ.Π.ΕΝ. Μελέτη Τροποποίησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 218,5 MW των 95 ανεμογεννητριών.
Κατόπιν αυτού, ο επενδυτής προχώρησε στην υποβολή και της επικαιροποίησης των στοιχείων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση της Α.Ε.Π.Ο. του συγκεκριμένου έργου.
Το Υ.Π.ΕΝ. μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει εάν θα εγκρίνει την ως άνω Μελέτη Τροποποίησης του έργου, με την επικαιροποίηση, όπως προτείνεται από τον επενδυτή ή ύστερα από βελτιωτικές από το ίδιο το Υ.Π.ΕΝ. παρεμβάσεις. Η κατάθεση σημαντικού αριθμού αρνητικών, αλλά ισχυρά τεκμηριωμένων, απόψεων πολιτών και φορέων, σημαίνει ότι «η επεξεργασία της Μελέτης είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει ακόμα επί μακρόν».
«Στις 12.3.2018 επιδόθηκε στην «ENEL GREEN POWER HELLAS Α.Ε.» (κατά 30% συμμετέχουσα εταιρεία στο έργο) η Εξώδικη Διαμαρτυρία 632 πολιτών και φορέων από το σύνολο των νησιών, με την οποία καλείται η Εταιρεία να αποσυρθεί από το έργο για τους εκεί αναφερόμενους λόγους».
Βλάβη στο τουριστικό προϊόν
Ο Δήμος Τήνου δηλώνει ότι στηρίζει «εμπράκτως τους πολίτες και τους φορείς του νησιού» στην κοινή προσπάθεια ματαίωσης της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Όπως αναφέρει «είναι κοινός ο αγώνας αυτός γιατί πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση 99 Α/Γ στο σύνολο των 4 νησιών και στο νησί μας 20 Α/Γ γιγαντιαίων διαστάσεων, ύψους 64 μέτρων και διαμέτρου ρότορα 71 μέτρων, πρόκειται μετά βεβαιότητας να διαλύσει το ήπιο και εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα των νησιών μας, αλλά και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο τόσο σημαντικό για την τοπική μας οικονομία τουριστικό προϊόν».
Ειδική αναφορά γίνεται και στα συνοδά έργα της οδοποιίας, για τα οποία αναφέρεται ότι «θα απαιτήσουν εκσκαφές μεγέθους 540.000 κυβικών μέτρων για το σύνολο των νησιών και 43.000 περίπου κυβικών μέτρων για το νησί μας, ανατρέποντας με οριστικό τρόπο την μοναδικής αισθητικής αξίας μορφολογία τους. Εξάλλου, η αλλοίωση των τοπίων ιδιαιτέρου κάλλους των νησιών μας θα είναι μόνιμη, δεδομένου ότι μόνο για την εκτέλεση των έργων εγκατάστασης θα απαιτηθούν τουλάχιστον 24 μήνες σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του επενδυτή.
Τα νησιά μας θα μετατραπούν σε ένα απέραντο «νταμάρι» επιφέροντας έτσι καίριο πλήγμα στον τουρισμό μας».
Το μικρό αιολικό
Εκτός από το ανωτέρω μεγάλο και ενιαίο έργο, γίνεται αναφορά και στην «εγκατάσταση του «μικρού» μεν αλλά «προπομπού» Α/Π της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.», ισχύος 1,8 MW, στη θέση«ΠΡΑΣΣΑ».
Ο Δήμος κάνει αναφορά στις μέχρι τώρα ενέργειες του κατά των αδειών του αιολικού πάρκου, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, για πλημμέλειες της αδειοδοτικής διαδικασίας, η οποία όμως απορρίφθηκε, καθώς ο επενδυτής με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των αδειών του πέτυχε να τις θεραπεύσει.
Όσον αφορά στο συνοδό έργο οδοποιίας του συγκεκριμένου έργου, μέρος του
διέρχεται παράνομα μέσα από δημοτικές εκτάσεις, παραβιάζοντας το δικαίωμα νομής του Δήμου, με το Δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων να απορρίπτει την Αίτηση του Δήμου λόγω της δήθεν διάνοιξης του δρόμου από την πρώην Νομαρχία Κυκλάδων, γεγονός που προσκρούει στο σχετικό έγγραφο της ίδιας της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Έτσι, ο Δήμος κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου Τακτική Αγωγή Νομής και αναμένεται η απόφαση, με τον Δήμο όμως να σημειώνει ότι «παρ’ όλα αυτά, ελλοχεύει ο κίνδυνος μέχρι να εκδοθεί απόφαση να έχει ήδη κατασκευαστεί το Αιολικό Πάρκο, παραβιάζοντας κατάφωρα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δήμου».
Υποστηρίζεται δε ότι προστατεύοντας εμπράκτως τη νομή και την κυριότητά επί της επίμαχης Δημοτικής έκτασης, τοποθετήθηκε φορτηγάκι του Δήμου στην είσοδό της, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο όμως απομακρύνθηκε ύστερα από επέμβαση της τοπικής Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Σύρου. Προσφάτως προχώρησε σε «κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης κατά της Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης ιδιωτικής έκτασης για την εγκατάσταση Α/Π της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στη θέση «Μαμάδο» και φυσικά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την αδειοδοτική διαδικασία».
Ζητείται αναστολή των αδειών
«Ο Δήμος Τήνου σταθερά όλα αυτά τα χρόνια προασπίζει τη Δημοτική Περιουσία και αγωνίζεται για να παραμείνει αλώβητος ο μοναδικής αισθητικής αξίας χαρακτήρας του νησιού μας. Έχουμε αξιοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας και έχουμε πετύχει να συσπειρώσουμε στον κοινό αγώνα την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Τήνου.
Παράλληλα με τις ένδικες ενέργειές μας έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε μέχρι σήμερα την εγκατάσταση των Α/Γ που ήδη θα είχαν τοποθετηθεί εδώ και 3 χρόνια εάν είχαμε μείνει άπραγοι. Οι πάντες έχουν αντιληφθεί ότι εάν «ανοίξει ο ασκός του Αιόλου» και τοποθετηθούν οι Α/Γ στα Πράσσα παραβιάζοντας την Δημοτική Περιουσία θα δημιουργηθεί ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο για όλους όσους επιβουλεύονται την άλωση του χειροποίητου νησιού μας. Η μετατροπή του σε ένα απωθητικό για οποιονδήποτε επισκέπτη βιομηχανικό εργοτάξιο θα δρομολογήσει αρνητικές εξελίξεις σε όλες τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε από την κυβέρνηση αλλά και κάθε εμπλεκόμενο φορέα, να ανασταλούν όλες οι αδειοδοτήσεις και εργασίες για τα Αιολικά Πάρκα στα νησιά μας και να ξεκινήσει παράλληλα η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου προκειμένου οι τοπικές μας κοινωνίες να αποφασίσουν δημοκρατικά αλλά και βασισμένες στη σύγχρονη τεχνοκρατική γνώση και κατάρτιση εξειδικευμένων επιστημόνων α) τι είδους Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες είναι ωφέλιμο να εγκατασταθούν στα νησιά μας, β) σε τι μεγέθη και γ) με ποιο τρόπο, δεδομένου ότι οι όποιες επεμβάσεις θα πρέπει να σέβονται τον ήπιο χαρακτήρα των νησιών μας, την οικολογικά αξιόλογη και την περιβαλλοντικά ευαίσθητη φυσιολογία τους, καθώς και το υψηλής αισθητικής και οικονομικής αξίας τουριστικό τους προϊόν.
Δημιουργούμε διαπαραταξιακή ομάδα για συναντήσεις με τους βουλευτές των Κυκλάδων».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εν μέσω κορωνοϊού “υψώνονται” οι ανεμογεννήτριες
28 Απρ. 2020 - 6:20 - Συνέχιση εργασιών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Τήνο
24 Απρ. 2020 - 9:30 - «Δε θα δεχτούμε το σύστημα του “έτσι θέλω”»
21 Ιαν. 2020 - 6:18 - "Ενορχηστρωμένη προσπάθεια εκφοβισμού και πάταξης της βούλησης της Τηνιακής κοινωνίας"
19 Ιαν. 2020 - 13:23 - Συμμετοχη στο Συλλαλητήριο και βροντερό «ΟΧΙ» στις ανεμογεννήτριες
18 Νοε. 2019 - 18:13