Παντηνιακή απεργία την Τετάρτη, ενάντια στα πρωτόγνωρα φαινόμενα παρέμβασης της αστυνομίας για τη συνέχιση των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών

«Δε θα δεχτούμε το σύστημα του “έτσι θέλω”»

Την απόφαση να καλέσουν σύσσωμη την κοινωνία του νησιού σε γενική παντηνιακή απεργία την Τετάρτη, πήρε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, με αφορμή την παρ' ολίγον “απόβαση” των ΜΑΤ στο νησί.

Πρωτόγνωρα φαινόμενα αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία της Τήνου, καθώς έκπληξη σε όλους προκάλεσε η αυξημένη παρουσία της αστυνομίας στο νησί, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των εργασιών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση “Πράσσα – Πολέμου Κάμπος” στα Υστέρνια. Μάλιστα, έντονη φημολογία και όχι αβάσιμη, ήθελε να έχει εγκριθεί μετακίνηση Μονάδας Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), η οποία θα διασφάλιζε, πως οι πολίτες και οι φορείς του νησιού δεν θα εμπόδιζαν τις εργασίες στο εργοτάξιο, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Η εξέλιξη αυτή θα ερχόταν σε συνέχεια της κλήσης Τηνίων πολιτών από τη Λιμενική Αρχή, προκειμένου να καταθέσουν όσον αφορά στις παραστάσεις διαμαρτυρίας, που είχαν πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Τήνου, όταν οι πολίτες είχαν δηλώσει τη σαφή τους εναντίωση στην “τσιμεντοποίηση” του παρθένου τοπίου του νησιού, αλλά και της φύλαξης του οικοπέδου, όπου σχεδιάζεται η υλοποίηση της επένδυσης, από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, γεγονός που διαπίστωσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δ.Σ., του Δήμου Τήνου, κ.κ. Παναγιώτης Κροντηράς και Πέτρος Κουσουνάδης, όταν επισκέφτηκαν τη δημοτική έκταση πριν το οικόπεδο του ιδιώτη.

Η ΕΛ.ΑΣ. στη φύλαξη ιδιωτικού οικοπέδου

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο παρατάξεων “Ενωμένοι για το νησί μας” και “Κοινό Τηνίων”, το Σάββατο 18/1/2020, στις 13.30 περίπου το μεσημέρι, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Κροντηράς και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης “Κοινό Τηνίων” κ. Πέτρος Κουσουνάδης πέρασαν από τον ναό της Β’ Εύρεσης πάνω από την Καρδιανή πηγαίνοντας προς την δημοτική έκταση στην θέση Πράσσα. Εκεί ήταν παρκαρισμένο αυτοκίνητο με δύο επιβαίνοντες με πολιτικά, οι οποίοι ξεκίνησαν να τους ακολουθούν.

Μόλις οι σύμβουλοι μπήκαν στην δημοτική έκταση ήχησε σειρήνα από το αυτοκίνητο που τους ακολουθούσε. Οι επιβαίνοντες στο δεύτερο αυτοκίνητο επέδειξαν αστυνομικές ταυτότητες και ακολούθησε έλεγχος στοιχείων και προθέσεων καθώς και υποδείξεις ότι το δημοτικό οικόπεδο είναι ιδιωτικό και η είσοδος σε αυτό είναι παράνομη.

Οι σύμβουλοι επέδειξαν ό,τι τους ζητήθηκε και ζήτησαν με την σειρά τους εξηγήσεις για την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά στην περιοχή. Οι αστυνομικοί απάντησαν ότι έχουν εντολές να φυλάσσουν το ιδιωτικό οικόπεδο όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες.

«Την Τετάρτη να “νεκρώσει” το νησί»

Τόσο το πρωτοφανές αυτό συμβάν, όσο και η πληροφόρηση ότι είχε προγραμματιστεί μετάβαση ανδρών των ΜΑΤ στην Τήνο, προκάλεσαν την άμεση ενεργοποίηση, τόσο του Δημάρχου Τήνου, Γιάννη Σιώτου, όσο και της Επάρχου Τήνου, κ. Αναστασίας Δεληγιάννη Άσπρου, προκειμένου να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη. Μέσα από την κινητοποίηση Δημάρχου και Επάρχου, καθώς και με παρεμβάσεις από πλευράς του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και του Τήνιου βουλευτή Κυκλάδων της Ν.Δ., Φίλιππου Φόρτωμα, ανεστάλη η μετακίνηση των ΜΑΤ στην Τήνο.

Οι σοβαρότατες εξελίξεις προκάλεσαν την σύγκλιση άμεσα έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε χτες, Δευτέρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών τοπικών φορέων. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, εκφράστηκε η έκπληξη, αλλά και η απογοήτευση όλων, για αυτά τα πρωτοφανή για το νησί της Τήνου γεγονότα.

Ο Δήμαρχος Τήνου, σημείωσε, πως «δυστυχώς γίναμε μάρτυρες πρωτόγνωρων καταστάσεων», ενώ ενημέρωσε, πως αμέσως μόλις του γνωστοποιήθηκε το ενδεχόμενο μετάβασης μονάδας των ΜΑΤ στο νησί, «επικοινώνησα κατά σειρά με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κυκλάδων, με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας – με τον Υπασπιστή του Αρχηγού και τον ίδιο τον Αρχηγό – μίλησα και με τον αρμόδιο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Διευθυντή, κ. Σταμαδιανό, και είπα, ότι αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη, να έρχονται ΜΑΤ στην Τήνο, που ποτέ δεν απασχόλησε την αστυνομία με κάτι περισσότερο από πταίσματα, ή ήσσονος σημασίας πλημμελήματα. Και δη, να έρθουν ΜΑΤ πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού, για την επιβολή επιχειρηματικών συμφερόντων. Το θεωρώ απαράδεκτο».

Παράλληλα ανέφερε, ότι ειδοποίησε άμεσα και τον βουλευτή, κ. Φόρτωμα, ο οποίος προέβη κι εκείνος σε επικοινωνία με τη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ταυτόχρονα και η Έπαρχος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη, ο οποίος κι εκείνος με τη σειρά του πραγματοποίησε παρεμβάσεις.

«Δείξαμε ότι είμαστε για ακόμη μία φορά όλοι μαζί ενωμένοι», τόνισε ο κ. Σιώτος, ενώ σχολίασε, πως «είναι απαράδεκτο, να πηγαίνουν δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, να εποπτεύσουν και να επιβλέψουν τη δημοτική περιουσία, η οποία προστασία είναι υποχρέωσή μας [...] και να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο. Να τους ζητήσουν ταυτότητες, να τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι οιωνοί ύποπτοι και να τους έχουν υπό επιτήρηση».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος, με τη στήριξη όλων των παρατάξεων, ζήτησε «την Τετάρτη να νεκρώσει το νησί, να γίνει μία γενική απεργία, ως ένδειξη μίας ειρηνικής και ήπιας διαμαρτυρίας, γιατί θέλουμε να αποδείξουμε ότι εμείς οι Τηνιακοί είμαστε φιλήσυχοι και φιλειρηνικοί και ότι η απόφαση να έρθουν ΜΑΤ στο νησί μας ήταν ατυχής», υπογραμμίζοντας, ότι «δε θα επιτρέψουμε γενικά, η Τήνος να μεταβληθεί σε έναν άναρχο τόπο επιβολής επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτό τον τσαμπουκά, δεν θα τον δεχτούμε, με το σύστημα του “έτσι θέλω” δηλαδή, να επιβάλλονται επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος της τηνιακής κοινωνίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, αλλά και των εκπροσώπων των φορέων του νησιού. Ταυτόχρονα, έως το βράδυ της Δευτέρας, οι μεγάλοι συλλογικοί φορείς του νησιού εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία.

«Αντί του διαλόγου που ζητήσαμε, κινητοποιήθηκαν ΜΑΤ»

Η Έπαρχος Τήνου, κ. Α. Δεληγιάννη – Άσπρου, όταν κλήθηκε από την εφημερίδα να σχολιάσει τα πρωτόγνωρα γεγονότα για το νησί, σημείωσε, πως «άμεσα ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη, ο οποίος ξεκίνησε μία σειρά ενεργειών από την πλευρά του».

Η Έπαρχος υπενθύμισε, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του είχε ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, να υπάρξει αναστολή όλων των ενεργειών για την εγκατάσταση ΑΠΕ, έως την έγκριση ενός Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για ΑΠΕ, το οποίο θα καταρτίζονταν έπειτα από διαβούλευση, ώστε η χωροθέτησή τους να είναι δίκαιη και αποδεκτή, «καθώς ο τρόπος που επιχειρείται να εγκατασταθούν στα νησιά είναι για μας άδικος, παράλογος και βλαπτικός».

Όπως ξεκαθάρισε η κ. Δεληγιάννη – Άσπρου, η εύνοια απέναντι σε επενδύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βιομηχανοποίηση του τοπίου με τη συλλήβδην εγκατάσταση ΑΠΕ, θα αποτρέψει οποιασδήποτε άλλης μορφής επένδυση στα νησιά.

«Αντί της αναστολής που ζητήσαμε, ακούσαμε για ανακοινώσεις, όσον αφορά στην περαιτέρω διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης των αιολικών πάρκων. Παράλληλα, με στόχο την χωρίς άλλη καθυστέρηση συνέχιση των εργασιών στην περιοχή Πράσσα – Πολέμου Κάμπος, καταλήξαμε να έρχονται εν δυνάμει και ΜΑΤ στο νησί. Όπως καταλαβαίνετε, το οξύμωρο για μας είναι, ότι την αναστολή που ζητήσαμε, κάποιοι την εξέλαβαν ως καταστολή», σημείωσε.

Όπως κατέστησε σαφές η Έπαρχος, «οι Τηνιακοί είμαστε φιλήσυχοι και φιλειρηνικοί άνθρωποι και στόχος μας είναι η προάσπιση του συμφέροντος του νησιού μας και όχι με τοπικιστική διάθεση – διότι τελευταία κάποιοι προσπαθούν να διχάσουν, λέγοντας, πως οι Τηνιακοί και τα νησιά γενικά αντιδρούν, ενώ κάποιοι άλλοι “φορτώνονται” το λιγνίτη. Εμείς έχουμε κατασταλάξει ότι η αιολική ενέργεια, με τα υφιστάμενα μέσα δεν είναι μία “πράσινη” μορφή ενέργειας, όπως κάποιοι προσπαθούν να την παρουσιάσουν. Ξέρουμε, ότι τα αιολικά δεν θα σταματήσουν το λιγνίτη και είναι ανώφελο κάποιοι να επιχειρούν να μας διχάσουν με αυτό τον τρόπο. Ακόμη όμως κι αν κάνουμε λάθος σε αυτό, ποια επένδυση μπορεί να πετύχει, αν δεν είναι καθόλου αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες;».

Η Έπαρχος σημείωσε, ότι υπήρξαν αντιδράσεις και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς «με κάλεσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, κ. Α. Σδούκου, ώστε να ενημερωθεί, κάτι που σημαίνει ότι το κεντρικό κράτος έχει αρχίσει να “σκύβει” πάνω μας, ενώ πριν μας αγνοούσε επιδεικτικά. Της έκανα σαφές και ελπίζω να καταλάβουν, ότι δεν κάνουμε πίσω. Δεν είμαστε διεγέρτες, ούτε υποκινητές παράνομων ενεργειών. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τον τόπο μας».

Όπως υποστήριξε η Έπαρχος, η κ. Σδούκου δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον Υπουργό τα γεγονότα, αλλά και το κλίμα που επικρατεί, κάτι που χαρακτήρισε ως θετικό, αφού «για μας επιτακτική ανάγκη είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος. Τον διάλογο περιμέναμε και αντ' αυτού μας ήρθαν τα ΜΑΤ, που ευτυχώς ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέστειλε την κινητοποίησή τους εγκαίρως».

Κλείνοντας, η κ. Δεληγιάννη – Άσπρου τόνισε, πως «και πάλι οι Τηνιακοί, που η μοίρα τους έφερε να είναι οι μπροστάρηδες του αγώνα στο Νότιο Αιγαίο, θα δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι σα μία γροθιά σε αυτό τον αγώνα».

Η αφίσα της απεργίας δημοσιεύθηκε στη σελίδα "Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών".