Το Πρόγραμμα Τουριστικής Προώθησης του Δήμου για το τρέχον έτος ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας

Ουσιαστική ενεργοποίηση της Τουριστικής Επιτροπής

  • Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, 2020 - 06:13

Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προώθησης του Δήμου Θήρας για το 2020 με πλειάδα δράσεων, αλλά και στόχο την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου, από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με περίπου 200.000 ευρώ χρηματοδοτεί ο Δήμος Θήρας το πρόγραμμα τουριστικής προώθησης για το νέο έτος, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη κατά πλειοψηφία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις για την προβολή του νησιού, με γνώμονα πάντα την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν

Ανασυγκρότηση και ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Τουρισμού

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, Η Σαντορίνη συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πρώτων κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Η δημοφιλία της αυτή και η αναγνωρισιμότητά της οφείλονται στην ελκυστικότητα του τουριστικού της προϊόντος.

Το μοναδικό, ιδιαιτέρου κάλους τοπίο, η ιστορία της, ο πολιτισμός της, το κλίμα της, τα ποιοτικά γεωργικά της προϊόντα, η γαστρονομία, η ατμόσφαιρα, αποτελούν μερικά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του προορισμού Σαντορίνη και συγκροτούν το ισχυρό brand name του νησιού.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αυτού του τουριστικού προϊόντος και η διατήρησή του στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών απαιτεί την εφαρμογή ενός προγράμματος στοχευμένων δράσεων και ενεργειών προβολής και προώθησής του.

Μολονότι το πρόγραμμα τουριστικής προβολής κατατίθεται και εγκρίνεται σε ετήσια βάση, επιδιώκεται η πρόταση να εντάσσεται στο μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής προβολής του Δήμου. Καθοριστική συμβολή στο σχεδιασμό αυτό έχουν τα στοιχεία και τα συμπεράσματα του “Σχεδίου διαχείρισης του Προορισμού για τη Σαντορίνη”, που εκπονήθηκε με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ERBD) καθώς και του Master Plan της Πολιτιστικής Διαδρομής Σαντορίνης που έχει ήδη παραδοθεί στο Δήμο και εκπονείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Πολιτιστική Διαδρομή στη Θήρα”.

Τέλος, πρόθεση είναι η ανασυγκρότηση, η ουσιαστική ενεργοποίηση και η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου και η ουσιαστική συμμετοχή των φορέων του τουρισμού και των υπόλοιπων κοινωνικών φορέων στις δράσεις του Προγράμματος.

Στόχος του προγράμματος

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ενδεδειγμένη και αποδοτικότερη προβολή των νησιών του Δήμου, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτά, για την επιτυχία βέλτιστων αποτελεσμάτων, στην αύξηση της τουριστικής ζήτησης, στη γεωγραφική διασπορά των επισκεπτών εντός της Σαντορίνης, την προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αύξηση του αριθμού των επαναλαμβανόμενων τουριστών στην προώθηση νέων επιλογών σχετικών με το θεματικό τουρισμού.

Το παρόν πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Θήρας απευθύνεται στην παγκόσμια, αλλά και στην εσωτερική τουριστική αγορά και σε όλους τους δυνητικούς επισκέπτες των νησιών του Δήμου.

Οι στοχευμένες δράσεις του προγράμματος απευθύνονται σε “ειδικά” κοινά, με ιδιαίτερες απαιτήσεις για νέα τουριστικά προϊόντα, θεματικού τουρισμού που μπορεί να προσφέρει η Σαντορίνη, αλλά και η Θηρασιά.

Τέλος το πρόγραμμα είναι εναρμονισμένο με τους στόχους και τις πρακτικές της τουριστικής προβολής που έχει υιοθετήσει ο ΕΟΤ αλλά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Βασικοί άξονες και δράσεις του προγράμματος

Το πρόγραμμά μας αξιοποιεί μεγάλο μέρος των σύγχρονων διαθέσιμων μέσων και τεχνικών για την προβολή και προώθηση της συνολικής εικόνας της Σαντορίνης αλλά και των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν των νησιών μας.

Μέσα από τις επιμέρους δράσεις του προγράμματος, καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθούν οι πολλαπλές επιλογές και εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες η Σαντορίνη.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται μεταξύ άλλων οι παρακάτω δράσεις τουριστικής προβολής του Δήμου για το 2020.

Α. Αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών μέσων για ενημέρωση και προβολή

  • Ριζικός επανασχεδιασμός και αναβάθμιση της τουριστικής διαδικτυακής πύλης της Σαντορίνης, με στόχο τη συγκέντρωση του συνόλου της πληροφόρησης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς του τουρισμού και την έγκαιρη και συνεχή ενημέρωση των χρηστών, με αύξηση της επισκεψιμότητας. Προτείνεται ο εικαστικός ανασχεδιασμός του και ένα λογισμικό για σύνταξη και αποστολή ηλεκτρονικού newsletter, καθώς και η δυνατότητα να διαβάζεται εύκολα από όλες τις συσκευές (smartphones, tablets, Η/Υ) και να έχει την καλύτερη δυνατή παρουσία στις μηχανές αναζήτησης.

  • Mobile Marketing. Προτείνεται η ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής για τα smartphones (σταδιακά σε 3 έως 4 γλώσσες) που να δίνει χρήσιμες, αξιόπιστες, εξειδικευμένες πληροφορίες για αξιοθέατα, υπηρεσίες και δραστηριότητες.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 24.000 ευρώ

Β. Διαδικτυακή προβολή και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ)

Πλήρης ανασχεδιασμός της τουριστικής παρουσίας και προώθησης του νησιού στα ΜΚΔ.

  • Συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία με δημιουργία και σωστή διαχείριση ύλης – θεμάτων για τα ΜΚΔ

  • Βελτιστοποίηση της λειτουργίας και διαχείρισης των δύο λογαριασμών στο Facebook, τους οποίους διαχειρίζεται ο Δήμος Θήρας.

  • Υιοθέτηση και αξιοποίηση της νέας τάσης προώθησης και προβολής του προορισμού μέσω της αφηγηματικής προσέγγισης (storytelling).

Εκτιμώμενη δαπάνη: 20.000 ευρώ

Γ. Ενέργειες και δράσεις δημοσιότητας και δημοσίων σχέσεων

  • Παρουσίαση της Σαντορίνης ως τουριστικού προορισμού σε επιλεγμένο κοινό ταξιδιωτικών πρακτόρων, δημοσιογράφων και λοιπών διαμορφωτών της κοινής γνώμης, ως προς την επιλογή του προορισμού των διακοπών.

  • Φιλοξενία στη Σαντορίνη Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων του τουριστικού ρεπορτάζ, έντυπου και ηλεκτρονικού, bloggers, ταξιδιωτικών πρακτόρων αεροπορικών εταιρειών και εταιρειών κρουαζιέρας, αλλά και προσωπικοτήτων παγκόσμιας εμβέλειας, στο πλαίσιο διοργάνωσης press and fam trips (ταξίδια εξοικείωσης και γνωριμίας).

  • Συμμετοχή της σαντορίνης σε πρωτότυπες τουριστικές δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως εκδηλώσεις προβολής σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, ημέρες γαστρονμίας, εκδηλώσεις προώθησης εναλλακτικού τουρισμού, κλπ)

Εκτιμώμενη δαπάνη: 40.000 ευρώ

Δ. Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις

Ο Δήμος Θήρας θα συμμετέχει και το 2020 σε διεθνείς και εεγχώριες τουριστικές εκθέσεις, εντάσσοντας την παρουσία του σε αυτή του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ε. Προωθητικό υλικό για συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού των τουριστικών εκθέσεων και την ουσιαστική προβολή του νησιού και του σύνθετου τουριστικού προϊόντος ου, προβλέπονται τα παρακάτω:

α) Επανασχεδιασμός και επανεκτύπωση του κεντρικού εντύπου προβολής του νησιού, στις γλώσες των χωρών των εκθέσεων που θα συμμετέχει ο Δήμος

β) Ειδικό έντυπο με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που προσφέρει η Σαντορίνη (οίνος – τοπικά προϊόντα, πεζοπορικές διαδρομές – μονοπάτια, πολιτισμός, αρχαιολογία) σε τέσσερις γλώσσες

γ) Ειδικός χάρτης για τα μονοπάτια με σήμανση.

δ) Χάρτης του νησιού με αποτύπωση των σημείων ενδιαφέροντος

ε) Γενικό διαφημιστικό υλικό (πχ Cartpostal)

Εκτιμώμενη δαπάνη 25.000 ευρώ

ΣΤ. Συνέδρια, εκδηλώσεις

Οργάνωση εκδηλώσεων με αντικείμενο κυρίως τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η Σαντορίνη ως επιλογή στους δυνητικούς επισκέπτες της.

Εκτιμώμενη δαπάνη 25.000 ευρώ

Ζ. Έρευνα αξιολόγησης του τουριστικού προορισμού Σαντορίνης

Ο Δήμος θα αναθέσει έρευνα μέτρησης της ικανοποίησης και αξιολόγησης των εντυπώσεων των επισκεπτών του προορισμού Σαντορίνη. Αντικείμενο της έρευνας θα είναι η καταγραφή της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επισκεπτών του νησιού, ο βαθμός ικανοποίησής τους από την παραμονή τους στο νησί, η καταγραφή των αδυναμιών με στόχο την αντιμετώπισή τους, και η βελτίωση του συνολικού τουριστικού προϊόντος και της εικόνας του προορισμού.

Εκτιμώμενη δαπάνη 20.000 ευρώ.

Κατόπιν της διαλογικής συζήτησης του Σώματος, η πρόταση για το τουριστικό πλάνο προβολής του Δήμου Θήρας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι δημοτικές σύμβουλοι, κ.κ. Μαρία Αργυρού και Κόκκαλη Ακυλίνα δεν συμφώνησαν με την απόφαση. Επιπλέον, η μείζων μειοψηφία του κ. Ζώρζου, ψήφισαν θετικά στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής, διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους για τις δραστηριότητες και τα ποσά που προβλέπονται.

Ετικέτες: