Ανάδειξη αναδόχου για την προμήθεια δύο μονάδων αφαλάτωσης αντίστροφης όσμωσης, με δυναμικότητα άνω των 360 κυβικών ημερησίως από το Δήμο Φολεγάνδρου

Δύο νέες αφαλατώσεις για τη Φολέγανδρο

Δημοπρατήθηκε από το Δήμο Φολεγάνδρου η προμήθεια δύο μονάδων αφαλάτωσης, για την ενίσχυση των υφιστάμενων μονάδων, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα, ενώ η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε και προσωρινό ανάδοχο του έργου.

Αποσφραγίστηκαν οι προσφορές και βρέθηκε ανάδοχος, για την προμήθεια δύο φορητών μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με αντίστροφη ώσμωση δυναμικότητας 360 m3/ημέρα εκάστη του Δήμου Φολεγάνδρου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης του Δήμου Φολεγάνδρου και ιδιαίτερα κατά τη θερινή τουριστική περίοδο, οι οποίες θα λειτουργούν εναλλακτικά με τις υπάρχουσες μονάδες αφαλάτωσης.

Ο προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται ενδεικτικά στο ποσό των 500.000 ευρώ συν 120.000 ευρώ για Φ.Π.Α. 24%, συνολικά δηλαδή 620.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΗΜΟΣ Ι. Μετά την αποσφράγιση της προσφοράς του αναδόχου, με την αντίστοιχη έκπτωση, το ποσό ανήλθε στις 600.780 ευρώ συνολικά.

Αναθέτων φορέας και Κύριος του έργου, είναι ο Δήμος Φολεγάνδρου, ο οποίος ωστόσο δεν διαθέτει στελεχωμένη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (φορέας λειτουργίας) με τεχνική επάρκεια για διαδικασίες σύναψης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων και για τον λόγο αυτό ο Δήμος Φολεγάνδρου είχε εξασφαλίσει διαχειριστική επάρκεια μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ιητών.

Η μελέτη συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιητών και προέβλεπε την δημοπράτηση της προμήθειας με ηλεκτρονικό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί με την ανοικτή διαδικασία του άρθρου 27 του ν. 4412/16 και η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.)

Ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει τα υπό προμήθεια υλικά πλήρως σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων όλων των συνδέσεων, τροφοδοσιών και λειτουργικών δοκιμών και αποτελεσμάτων, εντός προθεσμίας 120 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση, η παραγωγή του πόσιμου νερού, θα πραγματοποιείται με την μέθοδο της Αντίστροφης Όσμωσης (R.O.). Η κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να εργάζεται όλο το 24ωρο. Η συνολική ετήσια παραγωγή, θα πρέπει να φθάνει τουλάχιστον τα 129.600 m3 πόσιμο παραγόμενο νερό ετησίως, ενώ το παραγόμενο νερό θα είναι απολύτως κατάλληλο για πόσιμο.

Οι φορητές μονάδες αφαλάτωσης θα εγκατασταθούν σε χώρο που θα διαθέσει ο Δήμος Φολεγάνδρου, δίπλα στις υπάρχουσες μονάδες και θα είναι έτοιμες προς λειτουργία αφού θα έχουν συνδεθεί με όλα τα απαραίτητα συστήματα και δίκτυα τροφοδοσίας από τη θάλασσα έως και την τελική δεξαμενή πόσιμου νερού, με ευθύνη και δαπάνες του προμηθευτή. Οι υποδομές που θα  χρησιμοποιηθούν (παροχή θαλασσινού νερού, αποχέτευση άλμης, ηλεκτρική παροχή) θα είναι αυτές των υπαρχουσών μονάδων.

Οι προσφερόμενες μονάδες θα φέρουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τις καθιστούν ασφαλείς ως προς τη λειτουργία τους σε σχέση με το προσωπικό αλλά και με το περιβάλλον. Οι μονάδες θα είναι απόλυτα καινούριες και αμεταχείριστες, επίσης όλα τα επιμέρους εξαρτήματα και όργανα θα φέρουν σήμανση CE και οι κατασκευαστές  των μονάδων αφαλάτωσης θα διαθέτουν πιστοποιητικό ISO. Οι μονάδες αφαλάτωσης θα φέρουν κάθε απαραίτητη διάταξη και αυτοματισμό, ώστε να πραγματοποιούν αυτόνομα όλο τον κύκλο επεξεργασίας, δηλαδή τροφοδοσία θαλασσινού νερού (αντλίες), προκατεργασία (φίλτρα), αντλίες υψηλής πίεσης, μεμβράνες αφαλάτωσης (αντίστροφη όσμωση), μετακατεργασία, αποθήκευση παραγόμενου νερού σε δεξαμενή.

Το παραγόμενο νερό θα οδηγείται σε δεξαμενή πόσιμου νερού την οποία θα προμηθεύσει ο ανάδοχος και από την οποία θα παραλαμβάνει με δική του μέριμνα ο Δήμος.

Ένας μόνο ανάδοχος

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Φολεγάνδρου, επικυρώθηκαν τα πρακτικά της αρμόδιας Επιτροπής διενέργειας του Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού, όπου η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε, διαπιστώθηκε πλήρως σύμφωνη με τα ζητούμενα των τεχνικών προδιαγραφών της μελέτης.

Πιο συγκεκριμένα, από τον προσωρινό ανάδοχο, προσφέρεται μονάδα με μεγαλύτερη δυναμικότητα της ζητούμενης και επίσης μονάδα που θα παράγει άνω των 360m3/ημέρα σε όλο το εύρος θερμοκρασιών, και σε μικρότερες των 21 οC . Επιπλέον των ζητουμένων προσφέρει σύστημα διόρθωσης pH του νερού τροφοδοσίας και σύστημα SCADA.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πλήρης και επαρκής αιτιολόγηση των επιλογών εξοπλισμού, διαστασιολόγησης και αναλυτική παρουσίαση τευχών υπολογισμού, πέραν των ζητουμένων από την διακήρυξη, ποσοστό ανάκτησης μονάδας 43%, έναντι του ζητουμένου ελάχιστου 42% και ποσοστό ανάκτησης ενέργειας  53,3% , έναντι του ζητούμενου ελάχιστου 45%.

Ταυτόχρονα, το λειτουργικό κόστος είναι τεκμηριωμένο πλήρως, ενώ καλύπτονται επαρκώς τα ζητούμενα από την διακήρυξη όσον αφορά στην ηχομόνωση, την χωριστή θέση χημικών και πινάκων, διασφαλίζεται Ικανοποιητική εργονομία με άνεση κινήσεων προσωπικού, ενώ επιπλέον έχει προβλεφθεί πλαϊνή ηχομονωμένη πόρτα για άνετη πρόσβαση στο χώρο των ηλεκτρικών πινάκων.

Τέλος, από τον προσωρινό ανάδοχο προσφέρεται χρόνος παράδοσης 110 ημερών, μικρότερος σημαντικά του αιτούμενου από την διακήρυξη μέγιστου χρόνου 120 ημερών.