Άσκηση πίεσης του Δήμου Θήρας προς τους φορείς της πολιτείας, προκειμένου να προχωρήσει, ως εντέλλεται, στην ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond

Αίτημα άμεσης εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ

Τη λήψη απόφασης και την έκδοση ψηφίσματος, ώστε να ενισχύσει την πάγια θέση του, ότι η πολιτεία, ως εντέλλεται, οφείλει να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του ναυαγίου του Κ/Ζ SEA DIAMOND, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας.

Με εμφανή την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου, ότι μετά από 13 χρόνια έγινε η πρώτη ουσιαστική κίνηση για την ανέλκυση επιτέλους του ρυπογόνου ναυαγίου του κρουαζιεροπλοίου Sea Diamond από το βυθό της Καλντέρας, με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανέλκυση από τη Δημόσια Αρχή Λιμένων και με απόφασή του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ακύρωσε τη διαδικαστική διαδικασία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας συνήλθε σε συνεδρίαση, με στόχο την ενημέρωση των συμβούλων, καθώς και προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες του Δήμου. Στόχος όλων, η ενίσχυση της πάγιας, πλέον, θέσης του Δήμου Θήρας, η οποία έχει στηριχθεί και με την πρόσφατη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε η πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει στην ανέλκυση του ναυαγίου, δεδομένου, ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δε διαθέτει ούτε τους πόρους, ούτε και τα μέσα για να αναλάβει μία τέτοια υποχρέωση.

Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν επίσης ο Έπαρχος Θήρας, κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, κ. Βαγγέλης Σιγάλας, πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής και πολίτες.

«Αν δεν είναι η ΔΑΛ, να είναι το Υπουργείο»

Την εισήγηση ανέλαβε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος, κ. Νίκος Ζώρζος, ο οποίος ενημέρωσε, ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ. αποτέλεσε πρωτοβουλία των παρατάξεων της μειοψηφίας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και διαμόρφωση πολιτικής σχετικά με το ζήτημα.

«Περιήλθε σε γνώση μας ότι διεκόπη η διαδικασία, που η Δημόσια Αρχή Λιμένων είχε προγραμματίσει όσον αφορά στη μελέτη ανέλκυσης του ναυαγίου και επειδή αυτό το θέμα απασχολεί επί 13 χρόνια τη Σαντορίνη και τους κατοίκους της κι επειδή νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο πλέον για να δούμε αποτελέσματα», σημείωσε, προέκυψε η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Ζώρζος τόνισε, «το αίτημα είναι ένα και μόνο, όπως αυτό έχει εκφραστεί πάρα πολλές φορές, να συντελεστούν δηλαδή οι εργασίες για την ανέλκυση του ναυαγίου».

Όπως υπογράμμισε, «επειδή θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ο Υπουργός έλαβε υπόψιν τον ν. 4389/16, αρ. 131, παρ. 1, 2 & 3, όπου σημειώνεται ότι η Δημόσια Αρχή Λιμένων δραστηριοποιείται στην περιφερειακή ενότητα του Πειραιά και άρα, θα μπορούσε να πει, ότι καλά έκανε και διέκοψε τη διαδικασία, λέμε ότι δεν διαφεύγει της υποχρεώσεώς του, αν δεν είναι η ΔΑΛ, τότε το Υπουργείο να συνεχίσει τις ενέργειες για την ανέλκυση του ναυαγίου».

«Αφού στους δικαστικούς αγώνες υπάρχουν αποτελέσματα τέτοια που ευνοούν, όπως το θέμα των ποινικών, όπως οι αγωγές τις οποίες είχαμε καταθέσει και ευδοκίμησαν, τόσο ως προς την απόφαση ανέλκυσης του ναυαγίου, όσο και ως προς την αποζημίωσή μας λόγω της συνεχούς μόλυνσης του περιβάλλοντος, όπως σημειώνεται και στην απόφαση του Αρείου Πάγου, αφού οι πραγματογνωμοσύνες τις οποίες έχουμε στα χέρια μας υπηρετούν την αλήθεια μας, αφού στις 5 Μαρτίου θα πάμε στο Εφετείο, προκειμένου να δικάσουμε και πάλι, έτσι ώστε με τις δύο πραγματογνωμοσύνες που έχουμε, να πάρουμε μία θετική απόφαση, αφού το ΣτΕ, μετά την προσφυγή της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond εξέδωσε απόφαση θετική, τότε λοιπόν είναι άφευκτη η υποχρέωση της πολιτείας να κάνει το επόμενο βήμα. Αν τούτο δεν το επιλέξει, πρέπει εμείς να την υποχρεώσουμε», υποστήριξε ο κ. Ζώρζος, επαναλαμβάνοντας, ότι «υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει το σκεπτικό, για να καταλήξει στην απόφαση, το οποίο ουσιαστικά είναι μία αναδρομή των ενεργειών που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια».

Από την πλευρά του πρώην Δημάρχου, όπως επίσης και από το νέο Δήμαρχο Σαντορίνης, κ. Αντώνη Σιγάλα, εκφράστηκαν ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες προς τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond και τον κ. Λουκά Λιγνό, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο, «είναι συντελεστές στο μεγαλύτερο μέρος της επιτυχούς – αν και βραδείας – πορείας μέχρι τώρα. Επιτροπές συστάθηκαν, πρωθυπουργούς είδαμε, όμως δεν είχαμε σε όλα αυτά τα χρόνια την πραγματική βοήθεια της πολιτείας».

Αναφερόμενος στο ρόλο του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, ο κ. Ζώρζος επεσήμανε, ότι «το ΔΛΤ πολλές φορές έχει δηλώσει, καθώς θεωρείται κι αυτό υπεύθυνο για την ανέλκυση του ναυαγίου, ότι δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε τους πόρους. Το ΣτΕ λέει ότι ασφαλώς είναι υπεύθυνη και η πολιτεία. Σύμφωνα και με το αρ.24 του Συντάγματος, η ευθύνη είναι και του κράτους».

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Ζώρζος κάλεσε το Σώμα, ώστε «η δική μας η απόφαση να στηριχθεί πάνω στην απόφαση του ΣτΕ έτσι ώστε να ζητήσουμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, και να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης ως εντέλλεται, καθώς είναι αυτοτελής η αρμοδιότητά του. Άλλως, να προσφύγουμε στην τριμελή επιτροπή του ΣτΕ ούτως ώστε να υποχρεώσει αυτή η επιτροπή το Υπουργείο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα».

Εμπιστοσύνη στη δικαίωση της Θήρας

Ενημέρωση σχετικά με συναντήσεις και συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποίησε και ο Δήμαρχος, κ. Σιγάλας, ο οποίος ανέφερε, πως παρά το γεγονός, ότι και ο ίδιος πήγε με αγωνιστική διάθεση προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Υπουργό, τελικώς και σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του Δήμου για το θέμα αυτό, η απόφαση του Υπουργού για διακοπή της διαγωνιστικής διαδικασίας ήταν σε σωστή κατεύθυνση, εφόσον η ΔΑΛ δεν έχει δικαιοδοσία στη Σαντορίνη.

Ο Δήμαρχος τόνισε, πως αυτή τη στιγμή η Θήρα βρίσκεται σε μία πολύ καλή πορεία, σε επίπεδο αποφάσεων της δικαιοσύνης, προκειμένου να καταφέρει αυτό που συζητείται, την ανέλκυση δηλαδή του ναυαγίου από την πολιτεία και την αποζημίωση του Δήμου Θήρας, και κάλεσε να διατηρηθεί η ομοθυμία όλων απέναντι στο ζήτημα, χωρίς «κορώνες».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος εκφράζοντας κι εκείνος τις ευχαριστίες του προς τον κ. Λιγνό και την Συντονιστική Επιτροπή, υποστήριξε την πρόταση του επικεφαλής της μειοψηφίας, κ. Ζώρζου, ώστε να εκδοθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, χρησιμοποιώντας το ψήφισμα που έχει εκδώσει ήδη η Συντονιστική Επιτροπή, καθώς αυτό χαρακτηρίστηκε πολύ εύστοχο, με κάποιες προσθήκες.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με βάση τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας έλαβε απόφαση, η οποία και θα κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς ως εξής:

Με δεδομένο ότι:

Α) η αντιμετώπιση του ναυαγίου του Κ/Ζ Sea Diamond απαιτεί διοικητική υποδομή (τεχνικές, οικονομικές και νομικές δομές), αλλά και υλικά μέσα που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, το οποίο κατά το πρόσφατο παρελθόν εξάντλησε τα νομικά εργαλεία που προσφέρονται δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας,

Β) οι συνέπειες της διαταράξεως του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας από το ναυάγιο του K/Z Sea Diamond εκτείνονται, εξ ορισμού, πολύ πέραν των τοπικών ορίων ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας,

Γ) η ευθύνη της διαχειρίσεως και αντιμετωπίσεως του απορρέοντος κινδύνου από την διατήρηση του ναυαγίου του Κ/Ζ Sea Diamond, για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το θαλάσσιο περιβάλλον, ανήκει παραλλήλως και στην Κεντρική Διοίκηση, ως αυτοτελή υποχρέωση, επιβαλλόμενη τόσο από το άρθρο 24 του Συντάγματος, όσο και από τις διατάξεις των Π.Δ. 55/1998 και 11/2002, και συγκεκριμένα στις λιμενικές αρχές (κεντρικές ή τοπικές) ως κρατικές υπηρεσίες (σήμερα υπαγόμενες στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), δοθέντος άλλωστε ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος δεν αποτελεί αμιγώς τοπική υπόθεση,

Δ) τα αποτελέσματα των πραγματογνωμοσυνών που διετάχθησαν από το Αστικό Εφετείο Πειραιώς, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πολύ σημαντικού περιβαλλοντικού κινδύνου από τη ρύπανση που προκαλείται και θα συνεχίσει να προκαλείται για πολλά χρόνια ακόμη από το ναυάγιο του Sea Diamond, αλλά και την δυνατότητα ανελκύσεως αυτού με τις σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές,

Ζητάμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως εφαρμόσει άμεσα την υπ’ αριθμόν 1820/2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του ναυαγίου K/Z SEA DIAMOND, ως αυτό ΕΝΤΕΛΛΕΤΑΙ λόγω της ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΟΣ του σύμφωνα με τους νόμους και τις διατάξεις του συντάγματος.