Τοπική κανονιστική απόφαση του Δήμου Μυκόνου, που προβλέπει πρόστιμα για όσους παραβαίνουν τον κανονισμό αισθητικής για τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας

«Ενίσχυση του κύρους του Δήμου»

Απόφαση προκειμένου να εκδοθεί τοπική κανονιστική απόφαση από πλευράς του Δήμου Μυκόνου, με στόχο την διατήρηση του ομοιόμορφου αισθητικά χαρακτήρα του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Μυκόνου, με την πρόβλεψη τσουχτερών προστίμων για τους παραβάτες, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου.

Παρά το γεγονός, ότι πλειοψηφία και μείζων μειοψηφία συμφώνησαν, ότι η κατάσταση με τις αυθαίρετες αισθητικές παρεμβάσεις, εκ μέρους των επιχειρηματιών, έχει αφεθεί σχεδόν ανεξέλεγκτη επί σειρά ετών, η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου, για ορισμό και επιβολή προστίμων που φτάνουν έως και τα 10.000 ευρώ, στους παραβάτες των κανονισμών αισθητικής του παραδοσιακού οικισμού, δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας του κ. Χρήστου Βερώνη, τονίστηκε, πως για τις παραβάσεις αυτές υπάρχει υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο τις καλύπτει και ως εκ τούτου, μία τοπική κανονιστική απόφαση στερείται νομιμότητας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους, ότι οφείλει με οποιοδήποτε κόστος να σταματήσει η αυθαιρεσία και δεδομένου ότι αφενός οι προβλέψεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου δεν άπτονται όλων των παραβάσεων που προβλέπει η προτεινόμενη κανονιστική απόφαση του Δήμου και αφετέρου, ότι μέχρι στιγμής με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση της κατάστασης, ο Δήμος οφείλει να δώσει δυναμικά το παρών, προχωρώντας σε ενέργειες για τον περιορισμό των φαινομένων αυτών.

Μάλιστα, σε ερώτηση της συμβούλου, κ. Άννας Καμμή, όσον αφορά στο ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια ελέγχων, προκειμένου να διαπιστώνονται παραβάσεις και να επιβάλλονται τα πρόστιμα, ο Δήμαρχος Μυκόνου απάντησε, ότι υπεύθυνα όργανα θα είναι η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί για τα ζητήματα αισθητικής, αλλά και η Δημοτική Επιτροπή Αισθητικής.

«Υπάρχει σχετική νομοθεσία»

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Βερώνης τόνισε αρχικά ότι αν και ο σκοπός τον οποίο θέλει να επιτύχει η συγκεκριμένη εισήγηση είναι σωστός, προκειμένου να περιοριστεί η αυθαιρεσία, ωστόσο, όπως σημείωσε, «οι κανονιστικές αποφάσεις δεν μπορούν να είναι υπεράνω των νόμων. Θα πρέπει να έχουν σχέση με τη νομοθεσία που υπάρχει και ενδεχομένως να εξειδικεύουν τη νομοθεσία, αν δεν υπάρχει τέτοια εξειδίκευση», εξηγώντας, ότι οι περισσότερες από τις προβλέψεις της εισήγησης, καλύπτονται από ισχύοντες νόμους και πολεοδομικά διατάγματα, όπως επίσης και από τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βερώνης αναφέρθηκε στον ν.1080/80, αλλά και στο Π.Δ. 721, το οποίο ορίζει, πως «κάθε κατασκευή ή δραστηριότητα που εκτελείται σε παράβαση του παρόντος και των διατάξεων του 336/76 είναι αυθαίρετη και υπάγεται στις σχετικές με τα αυθαίρετα διατάξεις όπως ισχύουν, είτε αφορά παράβαση ως προς τους όρους δόμησης, την ογκομετρία, τη διάταξη των κτηρίων, τη διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων των οικοπέδων, τη μορφολογική σύνθεση των κτηρίων, τους κατασκευαστικούς τρόπους και τα χρησιμοποιούμενα υλικά εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, τις επιγραφές, το δημοτικό φωτισμό, την επικάλυψη, τον εξοπλισμό και τη διακόσμηση οδών ή τις επεμβάσεις επί των παραδοσιακών κτηρίων».

Όπως σημείωσε, το Π.Δ. αναφέρει, ότι «στην περίπτωση που διαπιστωθεί αυθαίρετη πράξη, επιβάλλεται το πρόστιμο που ορίζει ο νόμος των αυθαιρέτων και για να το επεκτείνω λίγο και σε ό,τι αφορά τον ν. 1080/80 αλλά και σε αυτό που οφείλει να κάνει η Πολεοδομία Μυκόνου, γίνεται μήνυση στον ιδιοκτήτη και τα σχετικά έγγραφα αποστέλλονται και στις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες».

Ο κ. Βερώνης κατέληξε, πως «αυτή η απόφαση που γράφει ότι μπαίνουν πρόστιμα, στερείται νομιμότητας. Διότι υπάρχει σχετική νομοθεσία που τα ορίζει».

Καμία βελτίωση παρά το σε ισχύ θεσμικό πλαίσιο

Το λόγο έλαβε επίσης και ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τα ζητήματα αισθητικής, κ. Μπουγιούρης, ο οποίος επιβεβαίωσε πως οι επιχειρηματίες, όταν γίνονταν γνώστες των παραβάσεων, με προθυμία ζητούσαν να πληρώσουν το όποιο πρόστιμο, ώστε να μη χρειαστεί η διόρθωσή τους.

Επιπλέον, ο κ. Μπουγιούρης ανέφερε, ότι ο ίδιος είχε συντάξει περίπου 300 αιτήματα συμμόρφωσης, όπου αναφέρονταν αναλυτικά οι παρατυπίες, ενώ δινόταν και διορία μερικών ημερών για τη συμμόρφωση. Μάλιστα, αφού παρέρχονταν οι προθεσμίες συμμόρφωσης, οι παραβάσεις κοινοποιούνταν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Πολεοδομία και την Αστυνομία.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μπουγιούρης, το Α.Τ. Μυκόνου παρακαλούσε για τις ενέργειες του Δήμου, ενώ παρά το γεγονός, ότι η Πολεοδομία ενημερωνόταν και κατέγραφε τις παραβάσεις, ο ίδιος δεν ενημερώθηκε ποτέ για την επιβολή κάποιου προστίμου.

«Ο Δήμος να πάρει στα χέρια του την κατάσταση»

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος, κ. Ντίνα Σαμψούνη, τόνισε, πως «αυτού του είδους οι αποφάσεις ενισχύουν το κύρος του Δήμου, το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να πάρει στα χέρια του την κατάσταση, διότι όπως είναι γνωστό και εμφανές η κατάσταση μάς έχει ξεφύγει».

«Άκουσα για την Αστυνομία και την Πολεοδομία ως αρχές και όργανα επιβολής της κείμενης νομοθεσίας. Μιλάμε για μία αστυνομία, που όπως γνωρίζουμε η υποστελέχωσή της την έχει φέρει σε σημείο τέτοιο ωστε να μη μπορεί να ενεργήσει σε πολύ σοβαρά ζητήματα [...] Μιλάμε για μία πολεοδομία, η οποία δεν εδράζει εδώ αλλά στη Σύρο και είναι απομακρυσμένη», συνέχισε η Αντιδήμαρχος, για να καταλήξει πως «ερχόμαστε σήμερα εδώ να πούμε ότι ο Δήμος είναι εδώ. Ότι είμαστε παρόντες και ότι θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο με οποιοδήποτε κόστος, προκειμένου να επανέλθει μία ομαλότητα στην κατάσταση του παραδοσιακού οικισμού».

Μετά από μακρά συζήτηση επί του θέματος, με αρκετή ένταση σε κάποια σημεία, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πραγματοποίησε τη δευτερολογία του, επισημαίνοντας, ότι από τη Μύκονο έχει μεταφερθεί στη Σύρο μόνον η ευθύνη για την έκδοση αδειών και κατά τ' άλλα, η Πολεοδομική Υπηρεσία Μυκόνου συνεχίζει να υφίσταται, απασχολώντας δύο πολεοδόμους.

«Από αυτά τα άτομα που εργάζονται στην πολεοδομία Μυκόνου, αλλά και από τη Σύρο, που είναι υπεύθυνοι να έρχονται να βλέπουν εδώ, βγαίνει κανένας από τους δύο μία ώρα την ημέρα στη Χώρα; Τα έχει καταγράψει; Έχει κάνει μηνύσεις; Έχει τηρηθεί ο νόμος;», σημείωσε ο κ. Βερώνης, για να κλείσει επαναλαμβάνοντας, ότι ο ίδιος και η παράταξή του κρίνουν, πως δεδομένου, ότι υπάρχει υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η απόφαση του Δήμου στερείται νομιμότητας.

«Δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ η νομοθεσία»

Τον κύκλο της συζήτησης του θέματος έκλεισε η τοποθέτηση του Δημάρχου, κ. Κωνσταντίνου Κουκά ο οποίος ανέφερε, ότι «η νομοθεσία αυτή, για την οποία μιλάτε, που προβλέπει ότι μπορεί κανείς να σφραγίσει ένα κατάστημα, παρ' όλο που ισχύει από το 1995 δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Θεωρώ ότι είναι και νομικά επισφαλής. Από εκεί και πέρα, η υφιστάμενη πολεοδομική νομοθεσία αλλά και οι υπόλοιπες διατάξεις που υπάρχουν, σε αυτές τις παραβάσεις που προσπαθούμε να “πιάσουμε” με αυτή την τοπική κανονιστική απόφαση είναι θέματα αισθητικής και πολεοδομικά είναι ήσσονος σημασίας και για το λόγο αυτό η πολεοδομική νομοθεσία κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με τα διδάγματα της εμπειρίας μας δεν τα λύνει. Έτσι, καταλήξαμε και δεν καταλήξαμε τώρα, αλλά εδώ και δύο χρόνια, ότι ένας τρόπος ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αισθητικές παραβάσεις – και δεν πάμε να φτιάξουμε ένα νέο πολεοδομικό νόμο, προς Θεού – είναι να υπάρχουν κάποια πρόστιμα, τα οποία δεν προβλέπονται από τον κοινό νομοθέτη, για αυτά τα αισθητικά ζητήματα».

Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε πως μία τέτοια απόφαση δεν στερείται νομιμότητας, «εφόσον ο νόμος προβλέπει ότι ο Δήμος μπορεί να λαμβάνει κανονιστικές αποφάσεις για τα ζητήματα αυτά όπως προείπα, για την προστασία του φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού του περιβάλλοντος και στην τελική, ακόμη και να πάσχει, αν διαπιστώσει κάτι τέτοιο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, θα μας πει πού πάσχει», ενώ κατέληξε υπογραμμίζοντας, πως «με αυτή την τοπική κανονιστική θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, τα οποία στην καθημερινότητα έχουμε δει ότι δεν μπορούμε με άλλο τρόπο».

 

 

 

Ετικέτες: