Επί τάπητος το κτηριακό ζήτημα για τα σχολεία του Δήμου Θήρας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο

«Περάσαμε ως “τυφώνας” από τα σχολεία»

Το ζήτημα των σχολικών κτηρίων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες μονάδες, αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας.

Το θέμα των σχολικών κτηρίων ανέδειξε μετά από ερώτησή της η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, κ. Ακυλίνα Κόκκαλη, η οποία απηύθυνε ερώτηση προς τη δημοτική αρχή, ζητώντας να ενημερωθεί για τις ενέργειές της για το θέμα, ενώ τόνισε, πως η παράταξη θα βρίσκεται απέναντι στη δημοτική αρχή, όσο τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με “μπαλώματα”.

Απαντώντας στην κ. Κόκκαλη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, κ. Γιώργος Στεφανάκης, τόνισε πως η δημοτική αρχή ουδέποτε αντιμετώπισε με “μπαλώματα” τα ζητήματα των σχολικών κτηρίων, ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν γίνει από το Σεπτέμβριο.

Απάντηση στην κ. Κόκκαλη έδωσε και ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας.

«Υπάρχει σοβαρό κτηριακό πρόβλημα»

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο, η κ. Κόκκαλη σημείωσε, ότι «θα ήθελα για ακόμη μία φορά να επανέλθουμε στο ζήτημα των σχολικών κτηρίων. Επειδή, η διάθεσή μας είναι να εντοπιστούν τα προβλήματα και να επιλυθούν, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο έγγραφα».

Όπως εξήγησε, «το πρώτο αφορά στα στοιχεία που προέκυψαν από έλεγχο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, σχετικά με ελέγχους που έγιναν στα σχολεία από 8/11 έως 13/12 του 2019. Σε αυτούς τους ελέγχους εντοπίστηκαν πολλά θέματα που αφορούσαν στην υγιεινή των παιδιών μας. Δεν έχει γίνει κάτι ή δεν έχει ολοκληρωθεί κάτι σχετικά με τα προβλήματα που είχαν προκύψει, παρά τις διαβεβαιώσεις και το κλίμα εφησυχασμού που προσπαθούσατε να μας περάστε. Ενόψει λοιπόν των δύσκολων ημερών που έρχονται, όσον αφορά στην επιδημία, ως γονιός και ως δημοτική σύμβουλος απαιτώ αυτά τα προβλήματα να αποκατασταθούν άμεσα».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε «στην έκθεση των Τεχνικών Υπηρεσιών, που συντάχθηκε κατόπιν ελέγχου σε κάποια σχολεία στις 16/9/2019 και αφορούσε στην επικινδυνότητα των αύλειων χώρων και των σχολικών συγκροτημάτων έχω να σας επισημάνω τα εξής. Στο ΕΠΑΛ, που δεν έγινε έλεγχος, κατόπιν δικής μας διαπίστωσης, βρήκαμε ότι οι μπασκέτες στον προαύλιο χώρο χρήζουν συντήρησης, ίσως και αντικατάστασης, καθώς επίσης και έξω από το σχολείο υπάρχουν στο πεζοδρόμιο προεξέχουσες βίδες, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί για να μπουν φωτιστικά σώματα, τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν μπει».

Επίσης, σημείωσε, ότι «στο Γυμνάσιο των Φηρών, υπάρχουν κτηριακά προβλήματα τα οποία δεν αναφέρονται στην έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας. Σε καμία περίπτωση δε στρεφόμαστε κατά της συγκεκριμένης υπηρεσίας από τη στιγμή που και αυτή είναι υποστελεχωμένη, όπως και οι υπόλοιπες, με αποτέλεσμα να μη γίνονται τακτικοί έλεγχοι στα σχολεία, όπως θα έπρεπε να γίνονται», ενώ πρόσθεσε, ότι «στο σχολείο, όπως και σε άλλα σχολεία, υπάρχει σοβαρό κτηριακό πρόβλημα, με σοβάδες να πέφτουν και το χειρότερο είναι, ότι πρόκειται για ένα χώρο, στον οποίο έχουν πρόσβαση εξωσχολικοί, οι οποίοι κάνουν χρήση μίας αίθουσας για παραβατικές δραστηριότητες».

Απευθυνόμενη στον Αντιδήμαρχο, κ. Στεφανάκη, τον κάλεσε «να καταλάβει ότι το κτηριακό πρόβλημα των σχολείων πρέπει να γίνει προτεραιότητα στο Δήμο μας και να πάψετε πια με μπαλώματα και μικροεπισκευές να λύνετε τα προβλήματα που προκύπτουν. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτη και μείζονος σημασίας. Είναι ντροπή για το Δήμο αυτή η κατάσταση. Μιλάμε για λιμάνια, μιλάμε για δρόμους και δεν έχουμε σχολεία», υποστηρίζοντας, ότι «το μόνο που βλέπουμε είναι βαψίματα στις αίθουσες, αίθουσες προκατ, μικροεπισκευές.».

Κλείνοντας, η κ. Κόκκαλη, τόνισε, ότι «θα μας έχετε απέναντί σας, αλλά και δίπλα σας σε ό,τι αφορά τα σχολεία και τα παιδιά μας. Θα είμαστε απέναντί σας και θα επαναφέρουμε συνέχεια το θέμα, όσο βλέπουμε ότι ακολουθείτε αυτή την τακτική του μπαλώματος και του εφησυχασμού, ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Θα είμαστε όμως δίπλα σας, όταν δούμε σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση της ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων».

Τέλος η δημοτική σύμβουλος πρότεινε, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, να υπάρξει μονοθεματική συνεδρίαση του Δ.Σ., μόνο για τα σχολικά κτήρια.

Προτεραιότητα στους τίτλους ιδιοκτησίας

Η Αντιδήμαρχος, κ. Σοφία Κίτσου, αναφερόμενη στα ζητήματα, που έχουν σχέση με την Οικονομική Επιτροπή, σημείωσε, πως «ενώ βλέπω ότι κάνετε ενδελεχή έλεγχό στα σχολεία σας διέφυγε κάτι πολύ βασικό εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι στη δυσάρεστη θέση να πω δημοσίως, ότι δεν έχουν μεταγραφεί οι τίτλοι ιδιοκτησίας μας για τα σχολειά μας, επί των οποίων κάνουμε έργα. Διότι όλα είναι με διαπιστωτικές πράξεις και άρα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ιδιοκτησίες και ιδιόκτητα σχολεία». Η Αντιδήμαρχος ενημέρωσε, ότι «δόθηκε εντολή στη νομική υπηρεσία και ξεκινάμε εντατικά από την Οία, όπου είναι σε εξέλιξη το έργο».

Περαιτέρω η κ. Κίτσου ανέφερε, ότι «εσχάτως, μετά από ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ήρθε η έγκριση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την εκπόνηση της μελέτης του Γυμνασίου», ενώ παράλληλα «για το Λύκειο, υπήρξε μία προσφυγή που δικαιώθηκε και τώρα αλλάζει ο προσωρινός ανάδοχος, οπότε προοδεύει και η κατάσταση για να γίνουν οι αίθουσες του Λυκείου που έχουν προβλεφθεί. Η καθυστέρηση οφειλόταν σε μία προδικαστική προσφυγή που έκανε ένας εκ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, έχει περάσει από την Οικονομική και προχωρά κι αυτό».

«Δεν μας αρέσουν τα “μπαλώματα”»

Σε ό,τι αφορά στην απάντηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, ο κ. Στεφανάκης ενημέρωσε για συνάντηση που είχε την προηγούμενη ημέρα με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Φηρών. «Ήρθαν στο γραφείο μου, κατέγραψα κάποια προβλήματα, τα οποία είναι προβλήματα που δε δημιουργήθηκαν τώρα, είναι προβλήματα ετών που δεν έχουν λυθεί, τα οποία καλούμαστε εμείς τώρα να τα λύσουμε και θα τα λύσουμε. Ήδη οι εργασίες στο Γυμνάσιο προχωρούν. Το εξωτερικό κομμάτι έχει σταματήσει καθώς ήρθαν σε συνεννόηση τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας με τη Διευθύντρια και συμφώνησαν να γίνουν οι εργασίες μέσα στο Πάσχα, όταν το σχολείο θα είναι κλειστό. Βέβαια, τώρα που κλείνουν τα σχολεία για 14 ημέρες, θα το δούμε μήπως μπορούμε να το κάνουμε τώρα», επεσήμανε.

Όσο δε για τα “μπαλώματα”, όπως ανέφερε η κ. Κόκκαλη, ο κ. Στεφανάκης απάντησε, ότι «έχουμε αποδείξει ότι είμαστε παράταξη που δεν αρκούμαστε σε τέτοιες πρακτικές, δεν μας αρέσουν. Φτιάξαμε τα έξι νηπιαγωγεία, όπου μόνο “μπαλώματα” δεν έγιναν».

Κλείνοντας κάλεσε μάλιστα τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, «αν θέλετε κάποια ενημέρωση, αν θέλετε κάτι, θα σας έλεγα να με πάρετε και κάποιο τηλέφωνο, αντί να τα γράφετε και να έρχεστε στο δημοτικό συμβούλιο να μου τα πείτε. Πάρτε με τηλέφωνο ή ελάτε από το Δήμο να λύσουμε μαζί κάποια προβλήματα, που κρίνετε ότι υπάρχουν».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, σημείωσε «διακρίνω μία αντιπαλότητα από ορισμένους. Έναν καταγγελτικό λόγο και μία αντιπαλότητα, όπως η κ. Κόκκαλη που άκουσα πριν, με εκφράσεις όπως “θα μας βρείτε απέναντι” ή “απαιτώ, ως δημοτική σύμβουλος”. […] Δεν έχει περάσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ως “τυφώνας” μέσα στα σχολεία άλλος Δήμος. Πάμε στα σχολεία και μας ευχαριστούν όλοι, διευθυντές, γονείς, βλέπουμε χαμόγελα. Τα σχολεία λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο», επισημαίνοντας, ότι δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι πρόκειται για παλιά κτήρια.

«Έχουμε σημειώσει τεράστιες νίκες ως Δήμος στις παρεμβάσεις μας στα σχολεία», είπε ο Δήμαρχος. «Μπαλώματα είναι αυτά που κάναμε; Με φανάρι, με ασφάλεια, με διαγραμμίσεις σοβαρές, που δεν είχαν γίνει ποτέ; Πού είδατε εσείς μπαλώματα για να μας κουνάτε το δάχτυλο; Βρείτε μας ένα Διευθυντή, που να λέει τώρα θέλω αυτό και να μην γίνεται αμέσως. Πηγαίνουμε αμέσως και κάνουμε και τα επόμενα».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε από καρδιάς τους Προέδρους των κοινοτήτων, «που σήκωσαν το βάρος στο Ίδρυμα, ώστε να στηρίξουμε τις Σχολικές Επιτροπές για να προχωρήσουμε κι άλλο».

Τέλος, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις σοβαρές αυτοψίες και επισκευές που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του χρόνου, μετά τις σφοδρές κακοκαιρίες, αλλά και στο γεγονός, ότι η Σαντορίνη πριν από τους περισσότερους Δήμους, προχώρησε σε απολυμάνσεις των σχολείων πριν από αρκετές ημέρες.

Ετικέτες: