Καμία εξέλιξη ακόμη αναφορικά με το ζήτημα της μεταφοράς των 196 παράτυπων μεταναστών που φιλοξενούνται στο νησί της Κέας, χωρίς κατάλληλες υποδομές

Εξαντλούνται οι “δυνάμεις” της Κέας

Στο νησί της Κέας παραμένουν, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το προβλεπόμενο διάστημα καραντίνας, οι πάνω από 190 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι φιλοξενούνται στο μικρό νησί από τις 16 Μαρτίου, όταν προσέκρουσε το πλοίο που τους μετέφερε στην εξωτερική πλευρά του λιμένα του νησιού.

Συνεχή είναι τα διαβήματα της τοπικής κοινωνίας και της Δημάρχου Κέας, προκειμένου να μεταφερθούν επιτέλους, οι σχεδόν 200 παράτυποι μετανάστες, που φιλοξενούνται σε εγκαταλελειμμένο δημοτικό κτήριο, εδώ και 18 ημέρες, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου, ότι θα υπάρξει η μεταφορά τους.

Από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος Κέας είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν διαθέτει σε καμία περίπτωση τις υποδομές που απαιτούνται για την φιλοξενία τριψήφιου αριθμού ατόμων, ωστόσο από την πολιτεία δόθηκε η εντολή οι μετανάστες να φιλοξενηθούν, έως ότου παρέλθει διάστημα 14 ημερών σε καραντίνα.

Το νησί, που διαθέτει μονάχα ένα Περιφερειακό Ιατρείο και δύο αγροτικούς ιατρούς, ανέλαβε την φιλοξενία, ωστόσο το προβλεπόμενο διάστημα παρήλθε και ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία σαφής και επίσημη ενημέρωση για το πότε θα γίνει η μετακίνησή τους, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι τοπικές δομές από το βάρος της φροντίδας περίπου 200 επιπλέον ατόμων.

«Έχουμε φτάσει σε σημείο να λέμε ότι δεν μπορούμε άλλο»

Στην εφημερίδα μίλησε η Δήμαρχος Κέας, κ. Ρένα Βελισσαροπούλου, η οποία έχει προβεί το τελευταίο διάστημα σε αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις, προσπαθώντας να εξηγήσει το αυτονόητο, ότι ένα νησί με πολύ λίγους κατοίκους και περιορισμένες υποδομές, “λυγίζει” από αυτό το βάρος, ιδιαίτερα δε, όταν δεν δίνεται καμία σαφής απάντηση από τους αρμόδιους, σχετικά με το πότε θα υπάρξει εξέλιξη.

«Παρά το γεγονός ότι είχαμε τη διαβεβαίωση, ότι η παραμονή τους θα διαρκούσε 14 ημέρες, ακόμη δεν έχουν μεταφερθεί από το νησί. Οι 14 ημέρες τώρα έχουν γίνει 17. Οι οχλήσεις μας ήταν συνεχής, είχε υπάρξει η δέσμευση ότι θα μεταφερθούν, ενώ και ο Υπουργός είχε βγει σε ραδιοφωνικές εκπομπές λέγοντας ότι θα φύγουν από το νησί, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία επίσημη απάντηση, όσον αφορά στο πότε θα γίνει αυτό», αναφέρει η Δήμαρχος Κέας.

Υπενθυμίζει δε, πως «τα άτομα είναι πάρα πολλά και είχαμε ξεκαθαρίσει εξ αρχής, ότι οι υποδομές του νησιού δεν επαρκούν. Ούτε ο χώρος στον οποίο διαμένουν όλο αυτόν τον καιρό είναι επαρκής, καθώς πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο δημοτικό κτήριο, ούτε φυσικά υπάρχουν οι δομές και υποδομές για επαρκή υγειονομική κάλυψη».

Η Δήμαρχος διευκρινίζει, πως «όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ήταν ο μόνος χώρος στον οποίο θα μπορούσαμε να βάλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που ήρθαν 3 η ώρα τα ξημερώματα, ώστε να είναι μαζεμένοι και προφυλαγμένοι τόσο εκείνοι από τα καιρικά φαινόμενα, όσο και η τοπική κοινωνία. Όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες, δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα».

«Βρέθηκε ο χώρος αυτός, αλλά από την αρχή δηλώσαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλος και παρακαλέσαμε να τους πάρουν. Μας είπαν ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Πλέον έχει τελειώσει η καραντίνα και βρισκόμαστε εν αναμονή. Ελπίζουμε όλο αυτό να τελειώσει γρήγορα, ωστόσο έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που λέμε ότι δεν μπορούμε άλλο», συμπληρώνει.

Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό κομμάτι, σύμφωνα με την κ. Βελισσαροπούλου, «είμαστε ένα νησί με ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, που εξυπηρετεί 2.500 κατοίκους. Αυτοί οι άνθρωποι, όντας τόσοι πολλοί σε αριθμό, ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, χρειάζονται φροντίδα. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι προχτές, παραλίγο να γίνει τοκετός μίας από τις γυναίκες στο νησί. Δεδομένου ότι ήταν σε προχωρημένη κατάσταση εγκυμοσύνης, από το ΠΠΙ Κέας την έστειλαν στην Αθήνα άμεσα μέσα στις πρώτες μέρες, ώστε να φιλοξενηθεί σε μία κλινική και να γεννήσει. Την έστειλαν πίσω, διότι δεν είχε έρθει ακόμη η κατάλληλη ώρα. Αυτή η ώρα ήρθε προχτές το βράδυ. Ευτυχώς κατάφεραν να έρθει εγκαίρως ένα ελικόπτερο να τη μεταφέρει στην Αθήνα, διαφορετικά θα γεννούσε εδώ με τη βοήθεια του μόνου Γενικού Ιατρού». Σχετικά με την υγειονομική τους κάλυψη, εξήγησε, πως «μεταφέρονται με ασθενοφόρο ή περιπολικό στο ΠΠΙ Κέας όπου ελέγχονται και στη συνέχεια μεταφέρονται πάλι πίσω με τον ίδιο τρόπο».

Η διατροφή των παράτυπων μεταναστών αναλήφθηκε τα πρώτα 24ωρα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα επόμενα 24ωρα από το Δήμο και από τότε και στο εξής την ευθύνη και τα έξοδα έχει αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία, η οποία τους παρέχει τρία γεύματα καθημερινά.

Σε “θολά νερά” και το ζήτημα του ναυαγίου

Όπως επισημαίνει η κ. Βελισσαροπούλου, «έχει γίνει ανάθεση σε κάποια πλοία ώστε να μεταφέρουν μετανάστες από νησιά σε όλο το Αιγαίο προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε αυτά τα νησιά βρίσκεται και η Κέα, ωστόσο για τη μεταφορά των μεταναστών που φιλοξενούνται εδώ δεν είχε συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ για τα υπόλοιπα νησιά είχε συγκεκριμένες ημερομηνίες οι οποίες μάλιστα έχουν παρέλθει, έχουν γίνει δηλαδή οι μεταφορές. Στη δική μας περίπτωση ούτε ημερομηνία ορίστηκε, ούτε έχει γίνει η μεταφορά».

«Φυσικά και το ναυάγιο είναι μεγάλο θέμα», τονίζει η Δήμαρχος Κέας. «Έγινε απορρύπανση και λήφθηκαν μέτρα αντιρρύπανσης πολύ γρήγορα, ωστόσο το ναυάγιο πρέπει να μεταφερθεί. Πρόκειται για ένα δεξαμενόπλοιο περίπου 45 μέτρων το οποίο από την πρόσκρουσή του και μετά βρίσκεται ακόμα στο λιμενοβραχίονα. Ακόμη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και προσπαθούμε να δούμε τις διαδικασίες».

Κλείνοντας, η κ. Βελισσαροπούλου υπογραμμίζει ξανά, πως «είμαστε σε μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Εν μέσω κορωνοϊού και εν μέσω όλων των υπόλοιπων προβλημάτων που αντιμετωπίζει αντικειμενικά ένα μικρό νησί, έχουμε και αυτό, το οποίο είναι και αρκετά μεγάλο. Για ένα νησί των μόλις 2.500 κατοίκων όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ μεγάλη η επιβάρυνση αυτή».

Ετικέτες: