Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας

Πάνω από όλα η υγεία και η μόρφωση των παιδιών μας

  • Πέμπτη, 7 Μαΐου, 2020 - 14:21

Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα των σχολείων για την Γ΄ Λυκείου και την μεθεπόμενη 18 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο. Οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας, την προηγούμενη εβδομάδα, για το άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς, όσο και στους εκπαιδευτικούς.

Γνωρίζουμε καλά πως τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας (έλλειψη καθαριότητας, ανεπαρκείς κτηριακές υποδομές, έλλειψη εξοπλισμού, εκπαιδευτικά κενά κλπ) παραμένουν, χωρίς καμιά πρόθεση από την κυβέρνηση να επιλυθούν.

Αυτό που προέχει και πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά, όπως τόνισε η δημοτική μας σύμβουλος Ακυλίνα Κόκκαλη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι το πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων. Πως δηλαδή θα διασφαλιστεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και στη συνέχεια των οικογενειών τους, με την απόλυτη ευθύνη του κράτους, χωρίς να προβάλλεται η «ατομική ευθύνη» και κυρίως χωρίς να μετακυλίεται το κόστος σε γονείς και μαθητές.

Προκύπτουν εύλογα τα παρακάτω ερωτήματα, στα οποία δυστυχώς σε όσα θίχτηκαν στη συνεδρίαση, δεν δόθηκε απάντηση από τον Δήμαρχο:

1. Καθαριότητα σχολείων, απολυμάνσεις, επάρκεια σε αναλώσιμα

Πως θα διενεργείται ο καθαρισμός των σχολείων,κατά την διάρκεια λειτουργίας τους και μετά το πέρας του ωραρίου, όταν οι καθαρίστριες των σχολείων και δεν επαρκούν , πληρώνονται με ψίχουλα και είναι και απλήρωτες εδώ και μήνες?Τα σωματεία των καθαριστριών, οι εκπαιδευτικοί, οι σύλλογοι γονέων απαιτούν, εδώ και χρόνια, τη μονιμοποίηση και την πλήρους ωραρίου εργασία των καθαριστριών στα σχολεία. Έστω και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει μόνιμο το προσωπικό της καθαριότητας στα σχολεία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να προχωρήσει και σε νέες προσλήψεις, καθώς τα σχολεία είναι απαραίτητο να καθαρίζονται μετά από κάθε διάλειμμα κι όχι δυο φορές την ημέρα, όπως εξήγγειλε η Υπουργός Παιδείας. Η προσωρινή λύση της μεταφοράς καθαριστριών από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια ή η μεταφορά προσωπικού καθαριότητας από τους δήμους στα σχολεία, είναι απαράδεκτη τακτική που δεν λύνει το πρόβλημα.

Αληθεύει αυτό που αναφέρεται σε πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας ότι «Ένα πρώτο σημαντικό κύμα αντισηπτικών αλκοολούχων διαλυμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες που θα επαναλειτουργήσουν έχει αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας προς τους Δήμους, και έχει ήδη παραληφθεί από τους περισσότερους από αυτούς».Ο Δήμος Θήρας έχει παραλάβει αυτό το υλικό?

Ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά την αγορά όλων των αναλώσιμων για τη συχνή απολύμανση των σχολείων και όλων των ατομικών μέσων προστασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (αντισηπτικά – μάσκες – γάντια κλπ.) δεδομένου ότι στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι «Οι εκπαιδευτικές δομές εξοπλίζονται επιπλέον κατά τα συνήθη από τις Σχολικές Επιτροπές με όλο το αναγκαίο υλικό, όπως κρεμοσάπουνα, χειροπετσέτες, κάδους, καθαριστικά και λοιπά αντισηπτικά»? Υπάρχει έκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές για την αγορά αυτού του υλικού? Η τοποθέτηση της Υπουργού ότι «τα ταμεία των σχολικών επιτροπών πλεονάζουν και επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών» είναι εκτός πραγματικότητας.

Έχει γίνει κεντρική παραγγελία για την κάλυψη των αναγκών όλων των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς?

2. Για τις κτηριακές υποδομές

Τα προβλήματα στην κτηριακή υποδομή είναι γνωστά και διαχρονικά. Οι σχολικές αίθουσες σε πολλά σχολεία δεν ξεπερνούν τα 30τ.μ. Τα εργαστήρια (πληροφορικής, φυσικών επιστημών, ΕΠΑΛ) δεν έχουν τις απαιτούμενες χωροταξικές προδιαγραφές. Πολλές αίθουσες στεγάζονται σε προκάτ κατασκευές. Τα γραφεία των καθηγητών είναι στην πλειοψηφία τους μικροί και ακατάλληλοι χώροι για να εργαστούν, ακόμα και για να σταθούν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Μπορούν με τα παραπάνω δεδομένα να ικανοποιούνται ταυτόχρονα οι προϋποθέσεις των 7 τ.μ ανά μαθητή (ή της απόστασης 1,5 μέτρου) και του χωρισμού των τμημάτων στα δύο;

Εξασφαλίζονται οι όροι προστασίας της υγείας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους;

3. Για τη μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών

Σε πολλά σχολεία, η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με τη χρήση των λεωφορείων του ΚΤΕΛ. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία. Να εξασφαλιστούν αυξημένα δρομολόγια και τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων υγιεινής (απολυμάνσεις, αποστάσεις, ατομικά μέσα προστασίας) στα οχήματα.

Ο Δήμος προφανώς και οφείλει να συμβάλει στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Το άνοιγμα των σχολείων όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο εάν έχει τηρηθεί το σύνολο των προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας τους.

Κρίνουμε αναγκαίο να συνεδριάσει άμεσα η Σχολική Επιτροπή της Δευτεροβάθμιας με τη συμμετοχή των Διευθυντών των σχολείων και την παρουσία των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων οπωσδήποτε πριν από τις 11 Μαΐου.

Παράλληλα διεκδικούμε:

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ σε σχέση με τις αποστάσεις εντός τάξης. Να ΜΗΝ χρησιμοποιηθούν ΚΑΘΟΛΟΥ τάξεις που κρίνονται ακατάλληλες ή να μειωθεί κι άλλο ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τμήμα, αν αυτό κρίνει ο Σύλλογος, προκειμένου να τηρείται η οδηγία του 1,5 μέτρου. Να βρεθούν κτήρια, όπου τα σχολεία είναι παντελώς ακατάλληλα (π.χ. Δημοτικά).

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δοθεί γενναίο έκτακτο κονδύλι στις Σχολικές Επιτροπές για την αγορά όλων των αναλώσιμων με ευθύνη του Κράτους, για τη συχνή απολύμανση των σχολείων. Να προμηθευτούν όλα τα σχολεία όλα τα ατομικά μέσα προστασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (αντισηπτικά – μάσκες – γάντια κλπ.) που να επαρκούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας και δε μπορεί να αντιμετωπίζονται ως κόστος για το κράτος

Πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας των σχολικών κτηρίων με πλήρη ασφαλιστικά κι εργασιακά δικαιώματα και πλήρη απασχόληση.

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία (ψυχοκοινωνική στήριξη κλπ).

Επέκταση άμεσα των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης εντός του Δημόσιου σχολείου.

Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με συχνά και δρομολόγια του ΚΤΕΛ και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής (αποκλειστικά σχολικά δρομολόγια).

Προγραμματισμός για την κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών συγκροτημάτων στο νησί μας.

Άμεση εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, που θα καλύψει τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις-μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να οργανωθεί η πραγματοποίηση μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού και τεστ αντισωμάτων στα σχολεία. Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές κ.τ.λ.).

Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των εκπαιδευτικών σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να πάρει θέση σε όλα τα παραπάνω και να υπάρξει συστράτευση για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας.