Θέση σε ισχύ ρυθμίσεων ελάφρυνσης των επιχειρηματιών που πλήττονται από τα μέτρα για τον Covid-19 αποφάσισε ο Δήμος Αμοργού

Έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας

  • Δευτέρα, 11 Μαΐου, 2020 - 06:16

Την απόφαση να διαμορφωθούν ρυθμίσεις στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του οικονομικού βάρους των συνεπειών της πανδημίας, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού.

Οι ρυθμίσεις αυτές κρίθηκαν από το Σώμα αναγκαίες, καθώς ανταποκρίνονται άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα στον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού Covid-19, καθώς και στην στήριξη της τοπικής αγοράς και κοινωνίας.

Οι οικονομικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση των επιχειρήσεων του Δήμου Αμοργού, ελήφθησαν, όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, με γνώμονα της στήριξη των πολιτών της Αμοργού, των οποίων οι επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή έκλεισαν οριστικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων προστασίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας γενικότερα στο Δήμο Αμοργού, μετά την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

 

Τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων

 

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού, θα υπάρξει απαλλαγή των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α’171), από τα τέλη κοινόχρηστου χώρου, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

Σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, συμψηφίζονται με μελλοντικές απαιτήσεις των τελών.

Η απαλλαγή θα διενεργείται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων, η οποία θα συνοδεύεται από αντίγραφο της Υπεύθυνης Δήλωσης των επιχειρήσεων – εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει των ορισμένων από το Υπουργείο Οικονομικών Κ.Α.Δ., λόγω των με΄τρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τα ανωτέρω θα ισχύουν και για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στα μέτρα στήριξης με ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις.

Η απαλλαγή από τα προαναφερόμενα τέλη, θα ισχύει για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

 

Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

 

Ως προς το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή των επιχειρήσεων που διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των σχετικών μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Η απαλλαγή θα διενεργείται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων, η οποία θα συνοδεύεται:

1)από αντίγραφο της Υπεύθυνης Δήλωσης των επιχειρήσεων – εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά είτε έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει των ορισμένων από το Υπουργείο Οικονομικών Κ.Α.Δ. λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και

2) από αντίγραφο, για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, των εκδιδόμενων λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος και των εξοφλητικών αποδείξεων αυτών με σκοπό οι δημοτικές υπηρεσίες να προβούν στις διαδικασίες επιστροφής των ποσών που θα έχουν καταβληθεί για τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Τα ανωτέρω θα ισχύουν και για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στα μέτρα στήριξης με ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ οι εν λόγω απαλλαγές θα πραγματοποιούνται-διεκπεραιώνονται από την Οικονομική υπηρεσία του Δήμου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ανωτέρω διάταξης της ΠΝΠ και της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η απαλλαγή από το τέλος, να ισχύει για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

 

Καταβολή χρεών προς το Δήμο

 

Σε ό,τι αφορά την παράταση προθεσμίας ή αναστολής της καταβολής χρεών προς το Δήμο που λήγουν ή έληξαν στο χρονικό διάστημα 11/03/2020-30/04/2020, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, πως θα εφαρμόζεται η παράταση προθεσμίας καταβολής των χρεών προς το Δήμο λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, εφαρμόζοντας αναλογικά την αναστολή καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και συγκεκριμένα την ΠΝΠ 11/03/2020 (άρθρο 2), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και στην οποία προβλέφθηκε η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων στις ΔΟΥ ή στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών και αναστολής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για:

1. Επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19

2. Φυσικά πρόσωπα - μισθωτούς των επιχειρήσεων αυτών και

3. Φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις ως άνω επιχειρήσεις.

Η εν λόγω διευκόλυνση θα ισχύει για το χρονικό διάστημα που ορίζεται από τον Νόμο, δηλ. έως 31/8/2020.

Οι εν λόγω διατάξεις περί παράτασης προθεσμιών καταβολής και αναστολής είσπραξης, όπως διευκρινίστηκε και με την υπ' αριθμ. 10/13-3-2020 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, ισχύουν αναλογικά και για τις οφειλές των προσώπων αυτών προς τους Δήμους και τα Δημοτικά ΝΠΔΔ βάσει του άρθρου 167 του Ν.3463/06.

Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

Ετικέτες: