Παρουσία αυξημένης αστυνομικής δύναμης ξανά στην Τήνο, για την αποτροπή των διαμαρτυριών της τοπικής κοινωνίας, με στόχο τη συνέχιση των εργασιών στο αιολικό πάρκο στα Πράσσα

«Οι “πράσινες” επενδύσεις “μαυρίζουν” το μέλλον μας»

  • Τετάρτη, 20 Μαΐου, 2020 - 06:19

Ενισχυμένη αστυνομική δύναμη φαίνεται να προετοιμάζεται να συγκεντρωθεί στο νησί της Τήνου, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στην περιοχή “Πράσσα”, με την τοπική κοινωνία να αντιδρά στην εμφάνιση ξανά κατασταλτικών δυνάμεων απέναντι στη σύσσωμη διαμαρτυρία.

Έντονη αντίδραση, αλλά και απογοήτευση, προκαλεί στην κοινωνία της Τήνου η ενίσχυση ξανά της τοπικής αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να αποφευχθεί ένα εκ νέου “πάγωμα” των εργασιών του επενδυτή, λόγω των έντονων διαμαρτυριών των κατοίκων, απέναντι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί.

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, μάλιστα, εκδόθηκαν για σήμερα και αύριο προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το σημείο απαγορεύοντας την κυκλοφορία, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν μετακινηθεί αστυνομικοί από τα γύρω νησιά για τη διασφάλιση της συνέχισης του έργου, όπως είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν, με τους πολίτες τότε να κρατούν σταθερή στάση και τελικώς να αποτρέπουν την πρόσβαση των μηχανημάτων.

Μετά την συνέχιση των εργασιών από την εταιρεία, εν μέσω καραντίνας και απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων, γεγονός που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς, φαίνεται να τηρείται ξανά αυστηρότατη στάση της αστυνομίας, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση ανεξάρτητα από τη διαμαρτυρία. Παρ’ όλα αυτά, οι τήνιοι πολίτες, όπως επίσης οι δημοτικές παρατάξεις, τα αρμόδια τοπικά όργανα, ο Δήμος και το Επαρχείο, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να αντισταθούν.

Αιχμηρή ανακοίνωση και καταγγελία στη Δ/νση Δασών

Η δημοτική κίνηση “Κοινό Τηνίων” εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση σε σχέση με την επικείμενη “απόβαση” αστυνομικών για τη διασφάλιση της συνέχισης του έργου στο οποίο αντιτίθεται ο κόσμος της Τήνου, με τίτλο “Η Ελληνική Αστυνομία την υπηρεσία του επενδυτή”.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από άλλα νησιά να φτάνουν σήμερα στην Τήνο προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών σκυροδέτησης των ανεμογεννητριών, της Ενεργειακής Κυκλάδων Ε.Π.Ε., στην θέση Πράσσα, την Τετάρτη 20 Μαΐου. Είναι η δεύτερη φορά που μετακινούνται δυνάμεις της αστυνομίας για να συνδράμουν στον συγκεκριμένο ιδιώτη, καταστέλλοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας η οποία έχει επανειλημμένα δείξει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Τήνου. Είναι η δεύτερη φορά που ο δίκαιος αγώνας των Τηνιακών προκειμένου να προστατέψουν το νησί τους, χρήζει καταστολής για χάρη μιας εταιρείας».

«Αυτή τη φορά όμως», όπως υπογραμμίζει η δημοτική κίνηση, «δε διστάζουν να μετακινήσουν ολόκληρη ομάδα αστυνομικών από νησί σε νησί, την ίδια στιγμή που οι μετακινήσεις των πολιτών περιορίζονται, για να μην διαδοθεί ο νέος κορωνοϊός. Είναι άραγε η “επένδυση” της Ενεργειακής πιο πάνω κι από την δημόσια υγεία;».

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων”, ως ελάσσονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, «οφείλει να είναι παρούσα για την επίβλεψη και την προστασία της δημοτικής έκτασης, στην περιοχή Πράσσα, και αυτό θα πράξει, τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για την μετάδοση του ιού. Επιπλέον, καταγγέλλει την παρουσία ενισχυμένων αστυνομικών δυνάμεων στην Τήνο, στις υπηρεσίες μιας ιδιωτικής εταιρείας και συστρατεύεται με τον αγώνα της Τηνιακής κοινωνίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες».

Η ανακοίνωση του “Κοινού Τηνίων” κλείνει με τη φράση «Οι “πράσινες” επενδύσεις σας, μαυρίζουν το μέλλον μας. Έχουμε καθήκον να προστατέψουμε το νησί μας».

Ταυτόχρονα, το “Κοινό Τηνίων” προχώρησε σε ακόμη μία σημαντική ενέργεια, καθώς το πρωί της Τρίτης, 19 Μαΐου, κατέθεσε καταγγελία στην Διεύθυνση Δασών Νομού Κυκλάδων, καθώς, όπως επισημαίνεται, η εταιρεία εγκατάστασης έχει επέμβει εκτός των αυστηρών ορίων της χορτολιβαδικής έκτασης που της έχει παραχωρηθεί από την Δ/νση Δασών, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τη δημοτική κίνηση, ότι σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις 4 και 10 της σχετικής πράξης παραχώρησης, η παραχώρηση παύει να ισχύει.

«Προσπάθεια εκφοβισμού του αγώνα»

Επίσης αιχμηρή ήταν και η ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης Τήνου του ΚΚΕ, η οποία τονίζει ότι «αστυνομικές δυνάμεις θα αποβιβαστούν πάλι στο νησί μας, προκειμένου να καταστείλουν τον αγώνα του Τηνιακού λαού, που αντιστέκεται στο κίνδυνο καταστροφής του νησιού από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών».

Η Τ.Ο. καταγγέλλει την κυβέρνηση, καθώς «εν μέσω πανδημίας στέλνει - για άλλη μια φορά - αστυνομικές δυνάμεις για να προστατεύσει την κερδοφορία των εργολάβων της ενέργειας. Φυσικά, η παραπάνω στάση στηρίζεται στις γενικές κατευθύνσεις όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που θέλουν τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας απέναντί στον λαό που αγωνίζεται».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι εξελίξεις αυτές δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη παραγωγή ενέργειας από αιολικά, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πολιτικής στην κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό των νησιών μας».

Όπως τονίζεται κλείνοντας, «απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να ακυρώσει τις διαταγές αυτές. Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την προσπάθεια εκφοβισμού και ποινικοποίησης του αγώνα. Καλούμε τον Τηνιακό λαό, να μην υποκύψει σε οποιαδήποτε μέθοδο τρομοκράτησης. Να δυναμώσει τον αγώνα του για να αποτραπεί η καταστροφική για την οικονομία και το περιβάλλον του νησιού, εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Μόνο ο ανυποχώρητος αγώνας μας, μπορεί να αποτρέψει αυτά τα καταστροφικά σχέδια».

Προγραμματισμός ακόμη μεγαλύτερων ΑΣΠΗΕ

Το διακύβευμα φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερο για την Τήνο, από την εγκατάσταση ενός μικρού αιολικού πάρκου με τρεις ανεμογεννήτριες. Όπως επανειλημμένως έχει καταστεί σαφές από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας δεν αφορά το συγκεκριμένο μικρό αιολικό πάρκο, αλλά το “χείμαρρο” στον οποίο θα ανοίξει την ‘πόρτα’ της Τήνου, με την εγκατάσταση δεκάδων και πολύ μεγαλύτερων, βιομηχανικού τύπου, ΑΣΠΗΕ.

Με την ψήφιση του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, η διαδικασία για την εγκατάσταση αυτών των τεράστιων, σε σχέση με το μέγεθος του νηισού, αιολικών πάρκων, γίνεται απλούστερη και δείχνει να βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα και με την ενημέρωση της Επάρχου Τήνου, κ. Αναστασίας Δεληγιάννη – Άσπρου.

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση της Επάρχου, το «Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και θεωρούμε ότι μετά βεβαιότητας θα πλήξει όλο το Νότιο Αιγαίο. Ήδη από τις 5/5/2020 η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας («ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.») μετέγραψε στο Υποθηκοφυλακείο Τήνου το με αριθμό 158/9-4-2020 Τεύχος Δ’ ΦΕΚ, στο οποίο έχει δημοσιευτεί η υπ’ αριθμόν 1748 Ανακοίνωση με θέμα «Ειδοποίηση οριστικής παρακατάθεσης αποζημίωσης από τη «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» για αναγκαστική απαλλοτρίωση τεσσάρων (4) αγροτεμαχίων συνολικού εμβαδού 7.895 τ.μ. στο Μαμάδο της Κοινότητας Πανόρμου της Τήνου, για την εγκατάσταση μιας (1) ανεμογεννήτριας από τις πέντε (5) συνολικά ανεμογεννήτριες του Αιολικού Πάρκου που σχεδιάζει η εταιρεία αυτή στο Μαμάδο της Τήνου, ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος 4,5 ΜW».

«Η πολιτεία υποχρεωμένη να σέβεται την τοπική κοινωνία»

Δήλωση στήριξης του “δίκαιου” όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αγώνα των Τηνιακών, έκανε και η Επιτροπή Αγώνα της Άνδρου, η οποία κι εκείνη αντιμετωπίζει έντονα το ζήτημα των ανεμογεννητριών.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι «η Τηνιακή κοινωνία έχει εκφράσει και στο πρόσφατο παρελθόν ξεκάθαρα την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο έργο», ξεκαθαρίζοντας, πως «θεωρούμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε τοπικής κοινωνίας να ορθώνει το ανάστημά της απέναντι σε εκείνες τις δραστηριότητες, τις οποίες θεωρεί βλαπτικές για το εννοούμενο δημόσιο συμφέρον. Αντίστοιχα, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να σέβεται τα δικαιώματα της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και να την προστατεύει απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου «καταδικάζει εκ των προτέρων τυχόν παρέμβαση της αστυνομίας για την καταστολή της διαμαρτυρίας των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί τους. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι η προστασία των πολιτών, όχι των ιδιωτικών επενδύσεων. Τα κοινωνικά προβλήματα λύνονται με διάλογο, όχι με χρήση βίας», επαναλαμβάνοντας, πως πάγια θέση της Ε.Α.Α., είναι «η αναστολή όλων των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών και των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης και ο επανασχεδιασμός της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά με γνώμονα το περιβάλλον, τον νησιωτικό χαρακτήρα και πρωτίστως με σεβασμό στη βούληση των κατοίκων των νησιών».

Κλείνοντας, η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου δηλώνει «την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς την Τηνιακή κοινωνία και δηλώνουμε ότι ο αγώνας τους για νησιά ελεύθερα από βιομηχανικές ανεμογεννήτριες είναι και δικός μας».