Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου

Ομιλία Κ. Ροκονίδα στη συγκέντρωση για τις ανεμογεννήτριες

  • Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020 - 13:29

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

  • Κοντεύουν επτά χρόνια από τότε  που αποκαλύψαμε το αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης»
  • Εδώ και χρόνια, μαζί σας  ξεκινήσαμε τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του τόπου μας
  • Εδώ και χρόνια, ξεσηκωθήκαμε, οργανωθήκαμε, αντισταθήκαμε και διεκδικήσαμε την ανάκληση της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον τόπο μας.

Σήμερα είμαστε εδώ γιατί έχουμε καινούργια δεδομένα:

  1. Έχουμε την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων που υπογράφτηκε στις 25 του Μάη και εκτός των άλλων για το νησί μας προβλέπει και πάλι τα αιολικά πάρκα των 22 Α/Γ των 50 MW.
  2. Έχουμε μια καινούργια κυβερνητική επίθεση με τον Ν 4685/20 στις 7 του Μάη, που η κυβερνητική πλειοψηφία των 158 βουλευτών όλων δηλαδή όλων των βουλευτών της ΝΔ  ψήφισε με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας…». Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων το χαρακτήρισε “Αρμαγεδώνα για το περιβάλλον” .

 

Εν μέσω πανδημίας, λοιπόν, σαν τους κλέφτες στο σκοτάδι έφεραν το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που το έκαναν νόμο:

  • Ένα νόμο που δίνει  έμφαση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη διαχείριση απορριμμάτων.
  • Ένα νόμο που ειδικότερα για τις ΑΠΕ «απλοποιεί» τη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις, περιορίζοντας τον χρόνο έκδοσης των αδειών στις 120 ημέρες.
  • Ένα νόμο  που καταργεί την άδεια παραγωγής και την αντικαθιστά με μια απλή «Βεβαίωση παραγωγού», που δεν απαιτεί έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ, με τελικό στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε λιγότερο από έξι μήνες.
  • Ένα νόμο που παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν τις Προστατευόμενες Περιοχές και τις περιοχές «Natura» και προσβάλει βάναυσα και το Σύνταγμα που λένε ότι υπερασπίζονται .
  • Ένα νόμο που καταργεί την όποια περιβαλλοντική προστασία είχε απομείνει.
  • Ένα νόμο που επιτρέπει την είσοδο ιδιωτικών εταιριών αξιολόγησης στις σχετικές ελεγκτικές διαδικασίες, μέσω του θεσμού των «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών».
  1. Εν μέσω πανδημίας έχουμε επίσης τις προσπάθειες εγκατάστασης στην Τήνο με την αστυνομοκρατία και το επιχειρούμενο κλίμα εκφοβισμού που πήρε απάντηση από τους Τηνιακούς,  τις προσπάθειες «απόβασης» στην Άνδρο και νέες αδειοδοτήσεις στην Αμοργό, τη Σίφνο, τη Δονούσα και αλλού.
  2. Για τους δικούς τους λόγους που έχουν να κάνουν με την τακτική, οι επενδυτές που σίγουρα στερούνται αθωότητας, «έκοψαν» από τη Τήνο 20 από τις 25 Α/Γ και από την Νάξο 14 από τις 30.
  3. Το δικό μας όπλο είναι το τελευταίο δεδομένο . Η ενότητα μας όπως έχει εκφραστεί όλα αυτά τα χρόνια πάνω στο στόχο να προστατέψουμε τον τόπο μας και το αίτημα διαχρονικό.

Να πάρουν πίσω την απόφαση που δεν μας λογαριάζει.

Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε σε επαγρύπνηση σε επιχειρούμενες τρικλοποδιές που μεταθέτουν την κουβέντα στο ύψος των Α/Γ ή στην «αναστολή των αδειοδοτήσεων μέχρι τη δημιουργία Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και δεσμευτική έγκριση από τα κατά τόπους Συμβούλια Αρχιτεκτονικής». Ποιος εγγυάται ότι η αγωνία των νησιωτών θα ακουστεί και θα δικαιωθεί ο αγώνας τους; Σχεδιασμό έχουμε και τώρα, μόνο που αυτός είναι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Φίλες και φίλοι,

Μας μιλάνε για τους στόχους της χώρας λόγω δεσμεύσεων στην ΕΕ σε εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ.

Τους απαντάμε, αυτοί είναι πιασμένοι από το 2013 και ήδη η εγκατεστημένη ισχύ είναι υπέρμετρη για τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ενέργειας.

Αν κατασκευαστούν όλα τα Α/Π που έχουν  αιτηθεί άδεια, τότε η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον στόχο αυτό κατά έξι φορές.

Μόνο στις  περιοχές Natura, στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται να εγκατασταθούν επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 15.265 MW.

Μας λένε:

Στόχος η μεγιστοποίηση του ενεργειακού οφέλους με τη μείωση του ενεργειακού κόστους και ελαχιστοποίηση και περιβαλλοντικού κόστους.

Τους απαντάμε:

Καταστρέφετε βουνά, πεζούλες, τους δρόμους του νερού, τη χλωρίδα, τη πανίδα, τις αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, τη πολιτιστική μας κληρονομιά, τα φυσικά τοπία που θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων παρεμβάσεων και θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Μας λένε:

Η εγκατάσταση των Α/Π να βοηθήσει στη καταπολέμηση της ανεργίας.

Τους απαντάμε:

Λέτε ψέματα. Το μεγαλύτερο Α/Π στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους.

  • Μας λένε:

Κινδυνεύει ο πλανήτης από το CO2 και οι Α/Γ είναι η λύση.

Τους απαντάμε:

Λέτε ψέματα. Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και θείου θα μειωθούν κατά 0,07%. Ακόμα στη Γερμανία με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Οι ευρωπαίοι  πολίτες αφού έζησαν το αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης», τώρα ξεσηκώνονται. Γερμανοί, Νορβηγοί, Πολωνοί, Κροάτες ακόμα και Αμερικανοί που δεν ξέρουν τι να κάνουν τα κουφάρια των Α/Γ που η ζωή τους έληξε και δεν αποσύρονται λόγω κόστους.

  • Μας λένε:

Δεν θα υποβαθμίσουν αισθητικά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, όπως και την υγεία των κατοίκων

Τους απαντάμε:

Λέτε ψέματα. Οι Α/Γ είναι ορατές από το 85% της επιφάνειας του νησιού. Για τις επιπτώσεις στη ποιότητα της ζωής και στην υγεία των ανθρώπων δεν ξέραμε αλλά μάθαμε και από την εμπειρία των κατοίκων στις Καμάρες.

  • Μας λένε:

Θα έχετε οικονομικά οφέλη.

Τους απαντάμε:

Λέτε ψέματα. Αντίθετα εμείς σας επιδοτούμε με ζεστό χρήμα για να στήσετε τις επενδύσεις σας με τα τρελά κέρδη και τελικά αντί να φτηναίνει, ακριβαίνει η τιμή του

ρεύματος.

Παριανές και παριανοί,

στον κάθε καλόπιστο είναι πια καθαρό.  Η πολιτική που ασκείται διαχρονικά από όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία και τις κυβερνήσεις τους, υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας. Μιας πολιτικής που το κοινωνικό αγαθό το μετέτρεψε σε εμπόρευμα.

Μιας πολιτικής που στρέφεται κατά των λαϊκών συμφερόντων και πριμοδοτεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την μεγάλη κερδοφορία τους από τις ΑΠΕ.

Εμείς λέμε ναι στις ΑΠΕ. Αλλά πως;

  • Στο πλαίσιο ενός κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού από ένα φορέα παραγωγής, μεταφοράς και εμπορίας ενέργειας κάτω από κοινωνικό έλεγχο. Ένα φορέα που θα αξιοποιεί το σύνολο του πλούσιου ενεργειακού δυναμικού της χώρας, θα σέβεται  το περιβάλλον, τις τοπικές ιδιαιτερότητες, το πολιτισμό, τους αρχαιολογικούς χώρους κλπ. και θα προστατεύει στο σύνολο τους τα λαϊκά συμφέροντα.
  • Έχουμε ανάγκη από μια πολιτική που θα σέβεται την κλίμακα των νησιών μας και που θα εξασφαλίζει επαρκή, ασφαλή και φτηνή ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Έχουμε ανάγκη από μια πολιτική που δεν υπερασπίζεται και δεν θα θωρακίζει με κάθε τρόπο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η Πάρος άνοιξε το δρόμο. Η Τήνος απέδειξε ότι ο λαός μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του και να ανατρέπει το κλίμα του κυβερνητικού εκφοβισμού και της τρομοκρατίας, που υπερασπίζεται τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η εμπειρία της Τήνου αποδεικνύει  ότι το αποτέλεσμα έρχεται όταν υπάρχει λαϊκή θέληση .

  • Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την οριστική ανάκληση των αποφάσεων που δίνουν τη δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί μας.
  • Αγωνιζόμαστε για να προστατέψουμε το τόπο μας.
  • Οργανώνουμε τον αγώνα μας ώστε να αποτρέψουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια μεταφοράς και εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί μας.

Γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας, και το δίκιο του λαού είναι νόμος.