Προς υλοποίηση η ψηφιακή εφαρμογή στον τομέα του πολιτισμού με στόχο την προαγωγή του τουρισμού εμπειρίας στο νησί της Αμοργού

Η τεχνολογία σύμμαχος στον τουρισμό εμπειρίας

  • Τρίτη, 16 Ιουνίου, 2020 - 06:16

Δημοπρατείται από το Δήμο Αμοργού το έργο για την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής στον τομέα του πολιτισμού, για τον εμπλουτισμό του τουρισμού εμπειρίας στην Αμοργό, μία εφαρμογή που θα προάγει τον τουρισμό εμπειρίας και θα συμβάλλει στην τουριστική και πολιτιστική προβολή του νησιού.

Στο στάδιο της δημοπράτησης ήλθε πλέον η υλοποίηση ψηφιακής εφαρμογής, που θα προβάλλει τα ιδιαίτερα πολιτιστικά μνημεία του νησιού, ενώ παράλληλα θα ενισχύει τον τουρισμό εμπειρίας, καθώς κάθε επισκέπτης θα μπορεί, μέσα από την παλάμη του να “επισκεφτεί” και να περιηγηθεί σε μνημεία, αλλά και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος της Αμοργού. Με τη συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, θα γίνει εμπεριστατωμένη προώθηση μνημείων και μνημειακών αντικειμένων σε ελληνικά, αγγλικά και άλλες ξένες γλώσσες, προκειμένου οι επισκέπτες να βρίσκονται κοντά στο νησί, ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, με ρεαλιστική εμπειρία.

Για την εκτέλεση του έργου, ο Δήμος Αμοργού είχε συγκροτήσει Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) τύπου IPT (Integrated Project Teams) για την πράξη με τίτλο «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα πολιτισμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού της εμπειρίας» σύμφωνα με σχετική πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ζωντανές” εικόνες από το πολιτιστικό απόθεμα του νησιού

Υπενθυμίζεται, ότι με θετική εισήγηση της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου, αποφασίστηκε η ένταξη της πράξης “Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής στον τομέα πολιτισμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού της εμπειρίας στην Αμοργό”, στον Άξονα Προτεραιότητας “Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του Ε.Π. “Νότιο Αιγαίο, ενώ η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αντικείμενο, περιλαμβάνεται η δυνατότητα ξενάγησης, με τη χρήση “έξυπνων” φορητών συσκευών σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα γίνεται βιωματική ξενάγηση και πάλι με τη χρήση φορητών συσκευών, ώστε να υπάρξει απομακρυσμένη δυνατότητα γνωριμίας με το μοναδικό περιβάλλον της Μονής της Παναγίας Χοζοβιώτισσας.

Επιπλέον, θα υπάρχει δυνατότητα εικονικής περιήγησης με χρήση τεχνολογίας 360 μοιρών, αποκλειστικά στις φορητές συσκευές των επισκεπτών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη πρόσβασης στο σημείο επίσκεψης, έτσι ώστε ο επισκέπτης να γνωρίζει νωρίτερα το πολιτιστικό σημείο, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του.

Ταυτόχρονα, θα αποτυπωθούν με χρήση 3D μοντέλων αντικείμενα που δεν βρίσκονται στην Έκθεση κειμηλίων της Χοζοβιώτισσας, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να τα γνωρίσει καλύτερα. O χρήστης θα μπορεί να πλοηγηθεί σε συγκεκριμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος κάνοντας χρήση μονοπατιών ιστορίας και πολιτισμού. Θα χρησιμοποιηθούν QR tags με τα οποία ο επισκέπτης όταν φτάνει στο κάθε σημείο θα μπορεί να ενεργοποιήσει την ακουστική ξενάγηση στη γλώσσα της επιλογής του (ελληνικά/αγγλικά).

Τέλος, στο έργο θα υπάρχει καταγραφή και προβολή της παραδοσιακής γιορτής του παστελιού, του παραδοσιακού γλυκού της Αμοργού με πλούσιο πολυμεσικό υλικό και βίντεο σε δύο γλώσσες.

Τα πολιτιστικά σημεία έχουν επιλεγεί με κριτήρια τοπικού σημείου ενδιαφέροντος, ιδιομορφίας του περιβάλλοντος και της προσέγγισής τους, της ιστορικής αξίας τους και αφορούν ενδεικτικά τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη, την Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού, τη Μονή και την Έκθεση κειμηλίων της Χοζοβιώτισσας, τις Μονές Θεοσκέπαστη, Χρυσόστομο στα Κάψαλα, Aϊ Γιώργη Βαρσαμίτη, Άγιο Ιωάννη Θεολόγο στο Κρούκελο καθώς και τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας.

Η συγγραφή και τεκμηρίωση των κειμένων για τα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθώς και ο έλεγχος του απαραίτητου έγγραφου, έντυπου, οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού, απαραίτητου για την υλοποίηση του έργου γίνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων λόγω αρμοδιότητας.

Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται συνολικά σε 70.000 ευρώ, με την κατανομή να αφορά σε 60.000 ευρώ προς το Δήμο Αμοργού και 10.000 ευρώ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, για την εργασία που προαναφέρθηκε.

Τα παραδοτέα της πράξης

Αναλυτικότερα, οι εργασίες τις οποίες θα κληθεί να παραδώσει ο ανάδοχος που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα είναι:

  • Εφαρμογή ξενάγησης με χρήσης φορητών συσκευών σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος

  • Εφαρμογή βιωματικής ξενάγησης με χρήση φορητών συσκευών στον Πύργο της Αγίας Τριάδας και στην Έκθεση κειμηλίων της Χοζοβιώτισσας

  • Εφαρμογή εικονικής περιήγησης με χρήση τεχνολογίας 360 μοιρών αποκλειστικά στις φορητές συσκευές των επισκεπτών

  • Διαδικτυακή εφαρμογή παρουσίασης πανηγυριού/ εκδήλωσης στη νησί

  • Δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων από την Έκθεση κειμηλίων της Χοζοβιώτισσας (3 αντικείμενα)

  • Υπηρεσίες Συλλογής Περιεχομένου και Τεκμηρίωσης για δέκα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος (ελληνικά και αγγλικά)

  • Ψηφιακές φωτογραφίες υψηλή ανάλυσης για δέκα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος

  • Δημιουργία πανοραμικών φωτογραφιών σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο για τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος

  • Υπηρεσίες πτήσεων με drone για την εξωτερικής αποτύπωση των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος

  • Δημιουργία Βίντεο διάρκειας 60 δευτερολέπτων για δέκα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος

  • Δημιουργία ηχητικών αρχείων (speakage) σε ελληνικά/αγγλικά/γαλλικά/γερμανικά για πέντε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος

  • Υπηρεσίες Μετάφρασης από ελληνικά σε αγγλικά για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος

Επιπλέον, ο ανάδοχος θα κληθεί να αναλάβει την εκπαίδευση του εντεταλμένου προσωπικού στα εργαλεία διαχείρισης του πολιτιστικού περιεχομένου και να φέρει σε πέρας τις υπηρεσίες πιλοτικής και δοκιμαστικής λειτουργίας.

Σε ό,τι αφορά στην προβολή του έργου, μετά την ολοκλήρωσή του, ο ανάδοχος αναλαμβάνει την οργάνωση εκδήλωσης παρουσίασης και προβολής του έργου, τη δημιουργία και εκτύπωση εντύπων για την προβολή του σε δύο γλώσσες (έντυπο Β5), την εκτύπωση χαρακτηριστικών σήμανσης (QR tags) σε όλα τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε σημεία κατεύθυνσης προς τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ τέλος, θα αναλάβει και τις υπηρεσίες προβολής των εφαρμογών που θα δημιουργηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.