Υποβολή αιτήματος προς την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την υλοποίηση Προγραμμάτων “Άθλησης για Όλους” από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Προσβάσιμος αθλητισμός για όλους

Την υλοποίηση προγραμμάτων Άθλησης για Όλους στις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού, με έμφαση σε παιδιά, εφήβους, γυναίκες και ηλικιωμένους, προετοιμάζει ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Τα προγράμματα «Άθληση για Όλους» της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1983 με την ονομασία «Μαζικός Λαϊκός Αθλητισμός», καλώντας όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας και ικανοτήτων, να συμμετέχουν ελεύθερα σε αθλητικές δραστηριότητες ή ακόμα και να ανακαλύπτουν νέες, απολαμβάνοντας έτσι την χαρά της άθλησης και της δημιουργίας.

Ο “μαζικός αθλητισμός” μπορεί να σημαίνει δράσεις κίνησης, παιχνιδιού, άσκησης και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιονδήποτε αθλητικό χώρο. Σύμφωνα δε με το Υπουργείο, συντελεί στην βελτίωση της υγείας των πολιτών, στην καλύτερη ποιότητα ζωής, στην κοινωνικοποίηση των ατόμων και αφορά όλους τους πολίτες και χρήζει δημόσιας αποδοχής.

Σήμερα, τα Προγράμματα “Άθληση για Όλους” υλοποιούνται με μεγάλη επιτυχία, σε πολλούς Δήμους, ενώ είναι κατανεμημένα σε γενικά, ειδικά, πρότυπα και καινοτόμα αλλά και διαφοροποιημένα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές απαιτήσεις και ικανότητες των συμμετεχόντων.

Κάλεσμα της Γ.Γ.Α. για συμμετοχή στα Π.Α.γ.Ο

Απαντώντας στο κάλεσμα του Υφυπουργού Αθλητισμού, για την πλήρωση των απαραίτητων θέσεων σε κάθε Δήμο, για την υλοποίηση των προγραμμάτων “Άθληση για Όλους” ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε διά περιφοράς, ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση, προκειμένου να σταλεί αίτημα προς την Γ.Γ. Αθλητισμού, για την προκήρυξη δύο θέσεων αποφοίτων Φυσικής Αγωγής με στόχο την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων άθλησης για όλους.

Σύμφωνα δε με τη σχετική εισήγηση, «ο Δήμος μας διαθέτει τις αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για να υλοποιηθούν τα προγράμματα και να αθληθούν οι κάτοικοι του Δήμου (κλειστό γυμναστήριο, ανοιχτό γήπεδο, αίθουσα γυμναστικής κ.λπ.)».

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως στο Οργανωτικό Πλαίσιο της Δ/νσης Άθλησης Για Όλους, που εγκρίθηκε με Φ.Ε.Κ. στις 14 Φεβρουαρίου του 2020, καθορίζονται οι τύποι προγραμμάτων που δύναται να υλοποιηθούν από τους ΟΤΑ, ήτοι:

Τύπος 1: αφορά στις κατηγορίες και στα είδη Π.Α.γ.Ο. όπου την ευθύνη υλοποίησης την έχει ο φορέας που υποβάλει την αίτηση, η οποία αξιολογείται και εγκρίνεται από τη Γ.Γ.Α.

Τύπος 2: αφορά στα προγράμματα , όπου την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης την έχει η Γ.Γ.Α., η οποία συνεργάζεται με τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς

Τύπος 3: αφορά στα Π.Α.γ.Ο. τα οποία υλοποιούνται στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης του φορέα υλοποίησης με τη Γ.Γ.Α.

Τύπος 4: αφορά εκδηλώσεις άθλησης για όλους στο πλαίσιο υποβολής αίτησης –πρότασης από το φορέα υλοποίησης που έχει και την ευθύνη.

Προγράμματα αθλητισμού για παιδιά, εφήβους, γυναίκες και ηλικωμένους

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εισηγήθηκε προς το δημοτικό συμβούλιο την υλοποίηση των προγραμμάτων άθλησης Τύπου 1, καθόσον «με τη συγκεκριμένη επιλογή παρέχεται η δυνατότητα ο Δήμος αποκλειστικώς να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα προγράμματα άθλησης σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, καθώς και να προβαίνει σε τροποποιήσεις βάσει αναγκών που τυχόν προκύπτουν κατά τη διάρκεια πραγματοποίησής τους.

Πιο συγκεκριμένα, η Υπηρεσία πρότεινε την υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την υλοποίηση προγραμμάτων Τύπου 1, των κάτωθι κατηγοριών:

«Αθλητισμός και παιδί», για παιδιά από 6-12 ετών, με στόχο την εκμάθηση των βασικών δεξιοτήτων στα αθλήματα των αθλοπαιδιών και του στίβου.

«Άσκηση στην εφηβική ηλικία», για άτομα ηλικίας 13-18 ετών, με στόχο την εκμάθηση τοπικών παραδοσιακών χορών, αλλά και χορών άλλων περιοχών.

«Αθλητισμός και γυναίκα», για γυναίκες άνω των 18 ετών, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης-ευλυγισίας-ευκινησίας.

«Άσκηση ενηλίκων» που αφορά θεραπευτική γυμναστική, με στόχο τη βελτίωση της κινητικής κατάστασης και την εκμάθηση των βασικών δεξιοτήτων στις αθλοπαιδιές.

«Άσκηση στην Τρίτη ηλικία», με στόχο τη θεραπευτική γυμναστική σε μεγάλες ηλικίες.

Τα προγράμματα θα καλύπτουν αθλητικές δραστηριότητες κλειστού και ανοικτού χώρου, ενώ τα τμήματα κάθε κατηγορίας θα δημιουργηθούν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις φυσικές ικανότητες των αθλούμενων.

Για την υλοποίηση των υπό έγκριση προγραμμάτων, που θα λάβουν χώρα από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους έως τον Μάιο του 2021, έχει υπολογιστεί ότι είναι απαραίτητη η απασχόληση δύο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής διαφόρων ειδικοτήτων και εμπειρίας σε ανάλογα προγράμματα, οι οποίοι θα εργαστούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών, ενώ το σύνολο της δαπάνης για τη μισθοδοσία τους θα καλύπτεται αποκλειστικά από το αντίτιμο που θα καταβάλουν οι αθλούμενοι με τη μορφή διδάκτρων ή από είσπραξη δωρεών ή χορηγιών ή μέσω της Γ.Γ.Α. έως το αντίστοιχο προβλεπόμενο ποσό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον προϋπολογισμό του Δήμου για το τρέχον οικονομικό έτος, έχουν εγγραφεί οι σχετικές πιστώσεις.

Αίτημα προς τη ΓΓ. Αθλητισμού και πρόσληψη δύο ατόμων

Έχοντας λάβει υπόψιν την εισήγηση του αρμόδιου Τμήματος, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο), για την περίοδο 2020-2021 και την υποβολή στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αίτησης υλοποίησης των προτεινόμενων προγραμμάτων, που ανήκουν στον Τύπο 1.

Επιπλέον, θα υποβληθεί αίτημα πρόσληψης δύο πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, για την υλοποίηση των προγραμμάτων, για την ίδια περίοδο, το σύνολο της μισθοδοσίας των οποίων θα καλύπτεται αποκλειστικά από το αντίτιμο που θα καταβάλουν οι αθλούμενοι με τη μορφή διδάκτρων ή από είσπραξη δωρεών ή χορηγιών ή μέσω της Γ.Γ.Α.

Σημειώνεται, ότι ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιάννης Κορρές, διαβίβασε την τοποθέτησή του επί του θέματος προς τον γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας, ότι θα υπερψηφίσει μεν την εισήγηση, προκειμένου «να μη χαθεί το πρόγραμμα και να μπορέσουν να δουλέψουν δύο άνθρωποι, έστω και με οκτάμηνη σύμβαση, δεδομένης της κατάστασης και της ανεργίας που υπάρχει». Τόνισε, ωστόσο, πως «θα πρέπει η Δημοτική Αρχή, οι κάτοικοι, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον αθλητισμό, να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση για υποδομές, εξοπλισμό, μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες για μαζικό αθλητισμό με δωρεάν συμμετοχή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», κλείνοντας πως θα πρέπει «να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές, που θεωρούν τον αθλητισμό εμπόρευμα και όχι κοινωνική ανάγκη».

Ετικέτες: