Σύμφωνα με την αρμόδια Αντιδήμαρχο του Δήμου Θήρας, Σ. Κίτσου, το Υπουργείο Πολιτισμού προβαίνει σε άμεσες ενέργειες για την ολοκλήρωση του έργου

“Ξεμπλοκάρει” το έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας

Διευκρινίσεις, σχετικά με την εξέλιξη των πολιτιστικών θεμάτων, δεδομένου ότι για το Δήμο Θήρας, το 2020 είχε χαρακτηριστεί ως “Έτος Πολιτισμού”, αλλά και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Πολιτισμού σε σχέση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, έδωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Θήρας.

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, κ. Μηνά Καφιέρη και κ. Μαρίας Αργυρού, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, όσον αφορά αφενός στο τι συζητήθηκε με την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, για το έργο αποκατάστασης του Αρχαιολογικού Μουσείου και αφετέρου πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο εκδηλώσεων για το “Έτος Πολιτισμού 2020”, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας, η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κ. Σοφία Κίτσου έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ανακοινώνοντας κατά την τοποθέτησή της και “ευχάριστες” ειδήσεις για τις μουσειακές υποδομές του νησιού.

«Να καταστήσουμε ιστορία και πολιτισμό πρωταγωνιστές»

Σχετικά με την ερώτηση του κ. Καφιέρη, σχετικά με την εξέλιξη για το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, η κ. Κίτσου απάντησε, πως «το φυσικό αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, ως γνωστόν έληγε τον Μάρτιο του 2020. Επειδή είχε αργήσει στην έναρξή της, υπάρχει μία άτυπη παράταση και λόγω covid-19 η ανανέωσή της θα γίνει με απόφαση του Δήμου, της Περιφέρειας η οποία επίσης συμμετέχει, και του Υπουργείου».

Παράλληλα ωστόσο, η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στο έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Όπως διευκρίνισε, «κατά την πρόσφατη επίσκεψη, λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία να αναφέρουμε στον Πρωθυπουργό στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου για την εμπλοκή του θέματος της ανακατασκευής του ισογείου χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου». Η κ. Κίτσου εξήγησε περαιτέρω, πως «αναμενόταν μία έγκριση των στατικών, διότι είχε αλλάξει η μελέτη δεδομένου ότι είχε χαθεί το ΕΣΠΑ τα παλαιότερα χρόνια λόγω μίας πεντάχρονης καθυστέρησης από τον πολεοδόμο».

Η ίδια υποστήριξε, πως «από την επομένη κιόλας ημέρα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, το μόνο που προσπαθώ να κάνω είναι να κεφαλαιοποιήσω αυτή την επίσκεψη, τις όποιες εξαγγελίες έχουν γίνει. Οι παλαιότεροι στην πολιτική γνωρίζετε, ότι από την εξαγγελία έως την υλοποίηση υπάρχει μεγάλος δρόμος».

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, «είμαι λοιπόν στην ευχάριστη θέση να το ανακοινώσω και δημόσια, ότι η κ. Μενδώνη, η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού, μετά την επιστροφή της στην Αθήνα, άμεσα έχει συγκαλέσει συνεδρίαση, παρουσία τόσο του Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Αθανασούλη, ο οποίος ήταν παρών και στην ενημέρωση του Πρωθυπουργού, όσο και της κ. Ευσταθίου, ώστε να “ξεμπλοκάρει” άμεσα την αποκατάσταση του επάνω χώρου του αρχαιολογικού μουσείου, ο οποίος περιλαμβάνει και τον αίθριο χώρο, το χώρο που προβλέπεται να εκτεθεί επιτέλους, μετά από χρόνια, η Δαιδαλική κόρη της Ελλάδας, η Δαιδαλική κόρη που ανακάλυψε ο έμμισθος αρχαιολόγος, κ. Χαράλαμπος Σιγάλας, σε ειδικό χώρο ειδικά προσαρμοσμένο, σε αυτό το αίθριο».

Σημειώνοντας, ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, είχε γίνει η μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη στατική επάρκεια της βάσης, που θα φιλοξενήσει το άγαλμα, η κ. Κίτσου πρόσθεσε, πως «στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, ο οποίος οφείλω να πω ότι μετά την ενημέρωσή του στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψης και επισκέφτηκε και το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, δεσμεύτηκε ότι θα είναι εκείνος ο πρωθυπουργός που θα εγκαινιάσει στο Μουσείο την έκθεση της Δαιδαλικής κόρης καθώς και την έκθεση των τοιχογραφιών, που έχουν αποκατασταθεί στα υπόγεια του αρχαιολογικού χώρου».

Επίσης, η Αντιδήμαρχος υπενθύμισε, πως «έχει γίνει με την προγραμματική σύμβαση η δαπάνη για την υποστύλωση των θεμελίων του ναού της Αγίας Ειρήνης στην Περίσσα, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 70% της ολοκλήρωσής της».

«Με τη συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο στην Αθήνα, στην ΕΦΑ Κυκλάδων, παρουσία εμού, του Δημάρχου Θήρας, της ΕΦΑ, της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπου εκεί, όπως είχε ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε δώσει το δικό μας πολιτικό στίγμα», υποστήριξε η κ. Κίτσου. «Συμφωνήσαμε στην αύξηση της χρηματοδότησης, μιας και έχουμε αυτή τη δυνατότητα, στον εμπλουτισμό του φυσικού αντικειμένου ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε και σε άλλους χώρους. Συμφωνήσαμε επίσης τον καθαρισμό του μονοπατιού από την αρχαία Θήρα έως κάτω στην Περίσσα, προκειμένου να είναι εφικτή η νέα πολιτική της νέας δημοτικής αρχής που όπως έχω αναφέρει ξανά, θα καταστήσει την ιστορία και τον πολιτισμό πρωταγωνιστές για το μέλλον, με σκοπό να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν και να προσελκύσουμε τον ποθούμενο ποιοτικό τουρισμό».

Απαραίτητη αναδιάρθρωση του πολιτιστικού προγράμματος

Όσον αφορά στην απαραίτητη, όπως τη χαρακτήρισε, αναδιαμόρφωση του πολιτιστικού προγράμματος, λόγω της πανδημίας, η κ. Κίτσου επεσήμανε, ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον ΔΑΠΠΟΣ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επιλεγμένες δράσεις και σε κατάλληλο χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια στην απάντησή της στην ερώτηση της κ. Αργυρού, σημείωσε, πως «είμαστε στην ενδιάμεση εποχή του covid-19 όπως είπα και πριν. Μέχρι πρότινος, όλες οι πολιτιστικές δράσεις που περιλάμβαναν τη μεταφορά της έκθεσης από το Μουσείο Μπενάκη για το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του 20ου αιώνα, οι διαπραγματεύσεις που γίνονταν με τη Ρώμη για τη μεταφορά της έκθεσης Πομπηία – Θήρα, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού, η παρουσίαση του βιβλίου του Μακέιμπ, που είχε προγραμματιστεί για το Μπελλώνιο τον Απρίλιο, αναβλήθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων εν μέσω πανδημίας». Όπως τόνισε η Αντιδήμαρχος, «αναπροσαρμόζεται πλήρως το πρόγραμμά μας. Όλα αυτά θα γίνουν, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο, διότι ακόμη και σήμερα, οι εκδηλώσεις, ορισμένες εκ των οποίων χρειάζονται και κλειστούς χώρους, έχουν περιοριστεί κατά πάρα πολύ».

Μάλιστα υπενθύμισε, πως «τα μουσεία μας άνοιξαν μόλις στις 15 Ιουνίου. Συνεπώς είναι απαραίτητη πλέον η αναδιάρθρωση του προγράμματος των πολιτιστικών», ενώ διαβεβαίωσε, ότι «με πολύ έντονο ρυθμό το προσεχές δεκαήμερο και σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ, θα κάνουμε την επιλογή σε μία σωρεία προτάσεων για την μετά Covid εποχή», προκειμένου να επιλεγούν και να ανακοινωθούν «ποιες από όλες τις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε τι βάθος χρόνου».

Ετικέτες: