Ενημέρωση του Δημάρχου Αμοργού προς το Δημοτικό Συμβούλιο, σε ό,τι αφορά τα πολεοδομικά ζητήματα, το κτηματολόγιο, αλλά και την ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ

«Να αποκτήσουμε δικό μας πολεοδομικό γραφείο»

Καταργείται η υποστήριξη των μικρότερων Δήμων, από άλλους, μεγαλύτερους, σε ό,τι αφορά στα πολεοδομικά ζητήματα, σύμφωνα με σχετική ρύθμιση που προωθείται μέσα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ενημέρωση προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, σε ότι αφορά τα πολεοδομικά ζητήματα και το Κτηματολόγιο, ενώ παράλληλα, εγκρίθηκε από το συμβούλιο η υποβολή συμμετοχής του Δήμου Αμοργού στο πρόγραμμα “Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του ΤΠΣ του Δήμου, που ήδη έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Δυνατότητα δημιουργίας Πολεοδομικού Γραφείου σε κάθε Δήμο

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου, όσον αφορά στην στήριξη των μικρών Δήμων για τα πολεοδομικά ζητήματα από μεγαλύτερους Δήμους, ο κ. Καραΐσκος ανέφερε, πως «σε εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, 4674/2020 για τους ΟΤΑ, προβλέπεται, ότι από 1η Ιουλίου 2020 η διοικητική υποστήριξη των ΟΤΑ από έτερους Δήμους στην άσκηση αρμοδιοτήτων υπηρεσιών δόμησης παύει να ισχύει». Αντίθετα, σύμφωνα με τον νομο του Καλλικράτη, οι Δήμοι αποκτούν το δικό τους πολεοδομικό γραφείο.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, σχετική ειδοποίηση έχει έρθει προς το Δήμο Αμοργού από την Πολεοδομία Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η οποία είχε αναλάβει την διοικητική υποστήριξη της Αμοργού στα σχετικά ζητήματα.

Παράλληλα, όπως συνέχισε ο Δήμαρχος «μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο προβλέπεται, πως οι Δήμοι, οι οποίοι δε διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, μπορούν να προχωρούν σε προγραμματική σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., η οποία καταρτίζει σχετικό μητρώο ώστε να υποστηριχθούν μέσω σύμβασης από την ΕΕΤΑΑ οι Δήμοι».

Επιπλέον, με τροπολογία που περνά σε νομοσχέδιο περί δικαστικών θεμάτων, σύμφωνα με το Δήμαρχο «υπάρχει εισήγηση να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προγραμματικών συμβάσεων με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. ώστε να αποκτήσουμε κι εμείς το δικό μας Πολεοδομικό Γραφείο», ενώ σημείωσε, πως η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος Νοεμβρίου 2020, με τον κ. Καραΐσκο να σημειώνει, ότι «πιστεύω ότι προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ωστόσο απαιτείται και τροποποίηση του ΟΕΥ, ώστε να μπορέσουμε να προκηρύξουμε και μόνοι μας θέσεις, παράλληλα δηλαδή με τη σύμβαση που θα κάνουμε με την ΕΕΤΑΑ».

Κτηματολογικές υπηρεσίες χωρίς μετακίνηση για τους κατοίκους της Αμοργού

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του κτηματολογίου, σχετικό θέμα που ήταν να συζητηθεί, αποσύρθηκε, καθώς όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, «ενημερωθήκαμε από τον εργολάβο που έχει αναλάβει τις κτηματολογικές μελέτες του Κτηματολογίου Α.Ε., ότι σύντομα θα έρθει το κτηματολόγιο στο νησί μας. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ξεκινήσουμε εργασίες Ιούλιο – Αύγουστο. Έχει μετατεθεί το διάστημα για Σεπτέμβριο, οπότε θα φέρουμε μία πιο ολοκληρωμένη εισήγηση, αφού θα έχουμε φέρει στο Δήμο ειδικό δικηγόρο με πάγια αντιμισθία».

Ο κ. Καραΐσκος ενημέρωσε, ότι «θα φέρουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της συγκρότησης σχετικής επιτροπής, όσον αφορά στο κτηματολόγιο του Δήμου. Θα λειτουργήσει Κτηματολογικό Γραφείο κεντρικά εδώ στη Χώρα, ώστε να μπορούν χωρίς μετακίνηση οι κάτοικοι της Αμοργού να κάνουν τις αιτήσεις τους στο Κτηματολόγιο. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία πρόκειται να διαρκέσει περίπου στα 3 με 4 χρόνια».

Αισιοδοξία για χρηματοδότηση της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, με σχετική του πρόσκληση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει καλέσει τους Δήμους της χώρας, προκειμένου αν επιθυμούν να υποβάλλουν αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πρόγραμμα “Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων”.

Ο Δήμος Αμοργού έχει σε εξέλιξη τη μελέτη ΣΧΟΟΑΠ, της οποίας ωστόσο οι φάσεις Β1 και Β2 δεν έτυχαν έως σήμερα χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω μελέτη. Ως εκ τούτου, το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή του Δήμου στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ώστε να ολοκληρωθεί η άκρως αναπτυξιακή αυτή μελέτη για το νησί.

Σχετικά, ο Δήμαρχος τόνισε, πως «εμείς, εφόσον έχουμε υπάρχοντα σχεδιασμό σε εξέλιξη έχουμε μία προτεραιότητα. Η ένταξη των ΤΠΣ θα γίνονται ανά 200 μελέτες, δηλαδή σε κάθε φάση, θα εγκρίνεται η χρηματοδότηση για 200 μελέτες. Είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα μπορέσουμε να είμαστε στην πρώτη φάση η οποία θα προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών. Αυτό σημαίνει, πως εφόσον ενταχθούμε, εμείς μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουμε φέρει το χωροταξικό στο δημοτικό συμβούλιο και να έχει ολοκληρωθεί η Β1 φάση, με εισήγηση, η οποία θα μπορέσει να αποσταλεί στις υπηρεσίες».

Κοινή παραδοχή όλων, ήταν το γεγονός, πως, δεδομένου ότι οι πρώτες φάσεις του ΣΧΟΟΑΠ είχαν ολοκληρωθεί πριν από μερικά χρόνια, λαμβάνοντας ως εκ τούτου υπόψιν παλαιότερα δεδομένα, οι φάσεις της μελέτης που έχουν εκπονηθεί θα πρέπει σαφέστατα να αναθεωρηθούν, προκειμένου στην περίπτωση χρηματοδότησης των υπολοίπων φάσεων, τα στοιχεία να είναι ακριβή και οι προβλέψεις του χωροταξικού πλαισίου σύμφωνες με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματικών κλάδων του νησιού.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραΐσκος η ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ είναι υψίστης σημασίας, καθώς αποτελεί «το πλέον αναπτυξιακό εργαλείο για το νησί μας, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, όσο και σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής, των οικισμών, με τον καθορισμό χρήσεων γης».

Ετικέτες: