Χρήση της τεχνολογίας για εμπλουτισμό του τουρισμού εμπειρίας, με την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της Κέας

Ψηφιακή αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων

Εφαρμογή ψηφιακού πολιτισμού, με ξενάγηση σε μουσεία, μνημεία και προβολή πολιτιστικών εκδηλώσεων, μέσω κινητών τηλεφώνων και  tablet για την ανάδειξη του νησιού, προετοιμάζει ο Δήμος Κέας.

Την δημοπράτηση του έργου για τη δημιουργία μίας ψηφιακής εφαρμογής, η οποία θα απευθύνεται κυρίως στους επισκέπτες του νησιού και θα προβάλλει τον πολιτισμό, την ιστορία και τα μνημεία του νησιού της Κέας, ενέκρινε ο Δήμος. Πρόκειται για την αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Τζιάς, ενώ παράλληλα να παραμένουν ενημερωμένοι και για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Άμεσα οφέλη για κατοίκους και επισκέπτες

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η κριτική που αναπτύσσεται σχετικά με τη διαδεδομένη χρήση των κινητών και των εικονικών εφαρμογών τους, κυρίως στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία, είναι ότι η ψηφιακή ερμηνεία αφαιρεί άυλες αξίες του μνημείου όπως η αυθεντικότητα, η μοναδικότητα και η πνευματικότητά του.

Οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα αξιοποιούν την εξέλιξη της τεχνολογίας των κινητών τελευταίας γενιάς.

Η προτεινόμενη πράξη συμβάλλει στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού της εμπειρίας έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε πληροφορίες του δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένων ανοικτών δεδομένων ηλεκτρονικού πολιτισμού, ψηφιακών βιβλιοθηκών, ηλεκτρονικού περιεχομένου και ηλεκτρονικού τουρισμού.

Όπως επισημαίνεται, ο Δήμος Κέας, λόγω του μεγέθους του έως σήμερα δεν διαθέτει καμία δυνατότητα ψηφιακής προβολής των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Συνεπώς η αναγκαιότητα της πράξης για την βελτίωση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ για την αξιοποίηση πολιτιστικών πόρων είναι μεγάλη.

Το έργο υποβάλλεται με ορθολογικό προϋπολογισμό με απόλυτη τεκμηρίωση του κόστους υλοποίησης έχοντας λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της υπηρεσίας αλλά και τις τιμές της αγοράς. Ως εκ τούτου από τη μελέτη δεν διακρίνεται καμία περίπτωση αποτυχίας στην υλοποίηση του έργου.

Άμεσα ωφελούμενος από την υλοποίηση της πράξης είναι ο πληθυσμός του Δήμου αλλά και όλος ο πληθυσμός επισκεπτών στο νησί.

Τα οφέλη για τους δημότες θα είναι έμμεσα καθώς η εφαρμογή θα λειτουργεί ως ένα εργαλείο για την πολιτιστική ανάδειξη του νησιού και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών καλύτερης αξίας προς τους επισκέπτες.

Με τη χρήση της εφαρμογής, όσον αφορά τους επισκέπτες, αναμένεται να έχουν:

- Πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών

- Καλύτερη ενημέρωση/ πληροφόρηση της στιγμή των διακοπών τους αλλά και πριν φτάσουν στον προορισμότους

Όσον αφορά τις υπηρεσίες του Δήμου:

- Κατανοούν τις ανάγκες των επισκεπτών

- Βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους

- Σταθεροποιούνται οι σχέσεις με τους επισκέπτες τους αφού δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης, ενώ

- Βελτιώνεται η εικόνα του Δήμου.

Τι θα περιλαμβάνει η εφαρμογή

Όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, σήμερα ο Δήμος διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς ιστοτόπους με μεγάλη επισκεψιμότητα για την τουριστική του προβολή. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία e-υπηρεσιών και e-περιεχομένου με εφαρμογές ψηφιακού πολιτισμού που θα περιλαμβάνουν ξενάγηση σε μουσεία της περιοχής, ξενάγηση σε μνημεία, αλλά και προβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο νησί όλο το χρόνο.

Οι εφαρμογές θα είναι προσβάσιμες, τόσο από προσωπικούς υπολογιστές, όσο και από ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα. Σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχη mobile εφαρμογή για το νησί της Κέας. Στόχος του έργου είναι να δώσει τη δυνατότητα στον δυνητικό επισκέπτη του νησιού να γνωρίσει τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού απομακρυσμένα, χρησιμοποιώντας εικονικές περιηγήσεις με χρήση 360ο τεχνολογίας, αλλά και τεχνολογίες ακουστικής ξενάγησης. Πρακτικά το έργο θα περιλαμβάνει:

  • Ψηφιακή Πλατφόρμα Πολιτισμού για την προβολή και ανάδειξη των μνημείων και των μουσείων που βρίσκονται στο Δήμο μέσω κινητών τηλεφώνων και tablet

  • Χρήση τεχνολογίας QR tags σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος για εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης σε τρεις τουλάχιστον γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά)

  • Δημιουργία πολυμεσικού περιεχόμενου (φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, εναέριες λήψεις με χρήση drone, πανοραμικές φωτογραφίες σε 360ο για εμβληματικά πολιτιστικά σημεία της νήσου Κέας

  • Ετήσιο ηλεκτρονικό πολιτιστικό Οδηγό σε τουλάχιστον 3 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά) με την μορφή Mobile application για iOS & android

  • Ημερολόγιο εκδηλώσεων μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και tablets

  • Κεντρικό ψηφιακό Αποθετήριο εγγράφων και αρχείων πολυμέσων με χρήση cloud τεχνολογίας

Ταυτόχρονα στην ίδια εφαρμογή ο επισκέπτης θα μπορεί να λάβει ενημέρωση για όλες τις εκδηλώσεις του νησιού στο κινητό του τηλέφωνο σε τουλάχιστον 3 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά).

Στις εφαρμογές που θα δημιουργηθούν για τις ανάγκες του έργου, ο χρήστης θα μπορεί να πλοηγηθεί σε όλο το νησί επιλέγοντας τα παρακάτω σημεία πολιτισμού και ιστορίας. Τα πολιτιστικά σημεία τα οποία έχουν επιλεγεί είναι τα ακόλουθα:

  • Ο λέων της Ιουλίδας και η βρύση του Βενιαμίν

  • Οι νερόμυλοι της Κέας

  • Το Αρχαιολογικό μουσείο Κέας

  • Η Καρθαία

  • Το Δημαρχείο & το Ιστορικό Δημαρχείο

  • Ο αρχαιολογικός χώρος της Αγ. Ειρήνης

  • Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας

  • Ι.Μ. Παναγίας Καστριανής

  • Ι. Μ. Επισκοπής

  • Ναυάγια

  • Αγροτικό Λαογραφικό και Πολιτιστικό Εκθετήριο Κέας

Για τα παραπάνω σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος θα συλλεχθούν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, θα δημιουργηθεί Βίντεο διάρκειας 60’’, 360 μοιρών βίντεο, πανοραμικές φωτογραφίες επίγειες, πανοραμικές φωτογραφίες εναέριες με drone, εικονική περιήγηση στο εσωτερικό κτιρίων (360 μοιρών), εικονική περιήγηση στο εξωτερικό (360 μοιρών), ακουστική ξενάγηση σε εξωτερικό χώρο, ακουστική ξενάγηση σε εσωτερικό χώρο. Παράλληλα θα δημιουργηθούν και οι εξής εφαρμογές:

  • Εφαρμογή εικονικής περιήγησης και ακουστικής ξενάγησης,

  • Εφαρμογή offline οδηγού για φορητές συσκευές,

  • Διαδικτυακή Πύλη ψηφιακού πολιτισμού

Τα σημεία έχουν επιλεγεί με τα εξής κριτήρια:

Α. Ανάδειξη της περιοχής επιλογής, βάσει του εθνικού και τοπικού σημείου ενδιαφέροντος

Β. Επιλογή βάσει της ιδιομορφίας του περιβάλλοντος και της προσέγγισης του

Γ. Επιλογή βάσει της ιστορικής ή περιβαλλοντικής αξίας του προς ανάδειξη χώρου ή μνημείου

Δ. Επιλογή βάσει του εθνικού σχεδιασμού και της στρατηγικής των αρμόδιων Υπουργείων και τις κατά καιρούς οδηγίες που υπάρχουν

Για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος των εφαρμογών θα υπάρχουν οδηγίες για τις λεπτομέρειες πρόσβασης σε κάθε χώρο στους επισκέπτες της πύλης όπως σύντομη περιγραφή, διεύθυνση, ωράριο λειτουργίας, μέσα πρόσβασης, χώροι στάθμευσης, κόστος εισόδου (αν υπάρχει) κ.λπ. Επιπλέον θα υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης στον χάρτη χώρων ενδιαφέροντος σε ακτίνα οριζόμενη (πχ. 500 μέτρων) από το σημείο επιλογής του χρήστη με σκοπό την πληροφόρηση ή την οργάνωση επίσκεψης σε αυτούς. Ειδικά για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, η αναζήτηση θα μπορεί να γίνεται είτε με βάση το σημείο εντοπισμού της υφιστάμενης θέσης του ενδιαφερόμενου ή με βάση το σημείο επιλογής του χρήστη στον χάρτη.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου για το σύνολο των δράσεων είναι 50.000 ευρώ και βαραίνει κατά 10.000 τον προϋπολογισμό εξόδων του Δήμου Κέας για το έτος 2020, ενώ για το υπόλοιπο ποσό, τον αντίστοιχο Κ.Α του προϋπολογισμού εξόδων του Δήμου για το έτος 2021. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.

Ετικέτες: