Κινητοποιήσεις για το σμυριδικό ζήτημα της ορεινής Νάξου

  • Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020 - 06:19

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου, οι σμυριδεργάτες της ορεινής Νάξου πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση ενάντια στα κλειστά ορυχεία. Την πορεία, που πραγματοποιήθηκε με μαζική παρουσία, ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της Χώρας Νάξου, παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων της νήσου, του γραμματέα του ΠΑΜΕ, και των προέδρων των έξι επίμαχων ορεινών χωριών.

Στραγγαλίζετε τα σμυριδοχώρια της ορεινής Νάξου”

Σύμφωνα με τους σμυριδεργάτες, η εύρυθμη λειτουργία των ορυχείων αποτελεί νευραλγικό σημείο για την οικονομία της κοινότητας της ορεινής Νάξου. Ειδικότερα, οι εργάτες διαμαρτύρονται για την αντισμυριδεγατική, όπως λένε, πολιτική που χαράσσει η κυβέρνηση κρατώντας κλειστά τα ορυχεία και στερώντας πολύτιμα για τη συνταξιοδότησή τους ένσημα από τους εργάτες, απειλώντας να “εξαφανίσει από το χάρτη και τα έξι χωριά”. Στα αιτήματα τους περιλαμβάνονται ο υπολογισμός και η ένταξη των ενσήμων του έτους 2019, η έγκριση 7,600 τόνων σμυρίδας προς εξόρυξη, η κατάργηση του όρου “περισυλλογή” ως προς την εργασία τους, άνοιγμα των ορυχείων, πλήρη ασφάλιση για όλους τους εργάτες με οδηγό τις καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων. Στο ψήφισμα που κατέθεσαν στο δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό, αναφέρουν: “Ήρθαμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας απέναντι στις αντισμυριδεργατικές αποφάσεις του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας, που αν δεν τις ανακαλέσει, το μόνο που θα πετύχει θα είναι να εξαφανίσει από το χάρτη της Νάξου και τα έξι σμυριδοχώρια. Απευθυνόμενοι στους υπουργούς περιβάλλοντος, εργασίας, και στους βουλευτές των Κυκλάδων, ιδιαίτερα στους κυβερνητικούς που έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη λόγω της πρόσβασης που έχουν στην κυβέρνηση, τους καταθέτουμε για μια φορά ακόμα τις παρακάτω προτάσεις μας, τις οποίες οφείλουν να υλοποιήσουν ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των έξι ορεινών και προβληματικών χωριών της ορεινής Νάξου, ασκώντας κοινωνική πολιτική όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα!

α. Να ανοίξετε άμεσα τα ορυχεία, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς τον όρο “περισυλλογή”

β. Για το έτος 2020 να μας εγκρίνετε προς εξόρυξη 7,600 τόνους σμύριδας, οι οποίοι θα μας χρησιμεύσουν για να έχουμε επαρκή ασφάλιση, αλλά και για τα ένσημα που θα μας χρειαστούν για τη μέλλουσα συνταξιοδότηση μας. Να ανακαλέσετε τις αντισμυριδεργατικές αποφάσεις σας, με τις αναλογίες των 75 ενσήμων! Με αυτές σας τις αποφάσεις στραγγαλίζετε τα σμυριδοχώρια της ορεινής Νάξου. Διότι κανένας σμυριδεργάτης δε θα προφτάσει ποτέ να μπει στη σύνταξη! Και κανένας δεν έχει πλήρη ασφάλιση.

γ. Για το έτος 2019, να γυρίσετε πίσω τους στατήρες σμυρίδας που με έγγραφη απόφαση σας κάνατε δώρο στο ελληνικό δημόσιο. Και να μας βάλετε στο αυτό έτος, τα ένσημα που μας αντιστοιχούν και με βάση τις καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων”.

Περιθώριο ως τα μέσα Σεπτέμβρη στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει

Τα αιτήματα των εργατών για εργασία, ασφάλιση και επαναφορά των στατήρων έγιναν αποδεκτά με θέρμη από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία εκ στόματος δημάρχου πρότεινε την πραγματοποίηση Δημοτικού Συμβουλίου μετά το δεκαπενταύγουστο, με εντεταγμένα στην ημερήσια διάταξη τα θέματα όπως τα θίγουν οι σμυριδεργάτες, μηδενός εξαιρουμένου, με στόχο την ομόφωνη στήριξη των αιτημάτων τους. Επιπλέον, ο δήμαρχος εγγυήθηκε τη διαβίβαση του ψηφίσματος στους υπουργούς και τους βουλευτές· αν οι τελευταίοι διατηρήσουν την αδιάλλακτη στάση τους, οι εργάτες υπόσχονται ότι θα κλιμακώσουν την ένταση των κινητοποιήσεων: “Εάν δεν ανοίξουν τα ορυχεία μέχρι τις δεκαπέντε Σεπτέμβρη, θα τα κλείσουμε όλα, τα πάντα, και το λιμάνι ακόμα”. “Θα τα κλείσουμε όλα, το ‘χουμε ξανακάνει στο παρελθόν. Μείνετε δυνατά, αγωνιστικοί κι ενεργοί, και όλοι οι απόντες πρέπει να καταλάβουνε ότι χωρίς αγώνες δε λύνεται κανένα πρόβλημα, και να είναι παρόντες”. Οι διαδηλωτές προσδοκούν την αναίρεση της τροπολογίας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ενίσχυση του πλαισίου των κινητοποιήσεων - μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου, Γιάννης Κορρές, τασσόμενος υπέρ της αγωνιστικής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, σημείωσε ότι δεν αρκεί μονάχα η… πυροσβεστική προσέγγιση στα πολύ σωστά, όπως σχολίασε, ασφαλιστικά κι εργασιακά αιτήματα του σήμερα, αλλά και την ένταξη ενός πλαισίου μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ώστε να μη μαραζώσουν τα χωριά της ορεινής Νάξου: “δηλαδή να απαιτήσετε -και να ‘ναι κι αυτό στο πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, δηλαδή ένας δημόσιος φορέας που θα ‘χει την ευθύνη της εξόρυξης, της ασφάλισης, να είναι ανοιχτά τα ορυχεία ολόκληρο το χρόνο, να υπάρχει δουλειά, να μπορεί να γίνει μια πρωτοβάθμια επεξεργασία, να έχει την ευθύνη της εμπορίας, ώστε να υπάρχει δουλειά όλο το χρόνο και τότε μόνο θα αναπτυχθούνε τα χωριά, όσο επιτρέπει ο καιρός βέβαια, γιατί μπορεί κάποιους μήνες να μη μπορείτε να δουλέψετε, αλλά όσο επιτρέπει ο καιρός να δουλεύετε, και να ‘χετε και μεροκάματο και ασφάλιση γι’ αυτούς που θα δουλεύουνε.”.

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, δηλώνοντας ατομικά και θεσμικά την αρωγή του στον αγώνα των σμυριδεργατών, στάθηκε στην σημασία που έχει το να δουλεύουν τα σμυριδορυχεία, με το σύνολο των εργατών πλήρως ασφαλισμένο με σκοπό να βρεθεί “μια συνολική βιώσιμη λύση για την ορεινή Νάξο”.

Ο κ. Χατζηανδρέου, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα της βιωσιμότητας της ορεινής Νάξου “εθνικό ζήτημα”, ανέφερε ότι είναι καίριας σημασίας “να δωθούν αναλογικά όλα τα ένσημα στους σμυριδεργάτες, ανάλογα με την παράδοση που έκανε ο καθένας”.

Μαζικότητα στις κινητοποιήσεις εν καιρώ πανδημίας - “χωρίς αγώνες κανένας δεν καταλαβαίνει τον κάτω κόσμο”

Οι σμυριδεργάτες αξιολόγησαν θετικά τη μαζικότητα της κινητοποίησης παρά το εμπόδιο της πανδημίας. Όπως αναφέρει εκπρόσωπος τους, ‘στις περασμένες πορείες δεν υπήρχε ο κορωνοϊός είχαμε μέχρι συνταξιούχους 90 ετών’. Είχαμε μια καλή πορεία, η οποία θα ήτανε τρεις φορές τόση χωρίς τον κορωνοϊό.’”Το διακύβευμα, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάκη είναι η ενεργός και μαχητική παρουσία των εργατών στο δρόμο”, διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “Οι βουλευτές (…) είναι αυτοί που πρέπει να χτυπήσουνε γροθιά, και όχι με δυο χαρτάκια καθαρίσαμε. Περιμένουμε εδώ και είμαστε σ’ ετοιμότητα”.

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: