Ζημιά για τους επαγγελματίες του τουρισμού
- Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020 - 06:20
Αυξάνεται ακόμη περισσότερο η ανησυχία στην επιχειρηματική τάξη των νησιών, στα οποία κι επιβλήθηκε το μέτρο του περιορισμού λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος από χθες, καθώς οι οικονομικές συνέπειες τείνουν να γίνουν ολέθριες για την περαιτέρω πορεία κι επιβίωσή τους.
Πέραν της εφαρμογής των γενικών υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ, προχθές γνωστοποιήθηκε η λήψη κι επιβολή επιπλέον μέτρων σε ορισμένους προορισμούς της χώρας, ανάμεσα στους οποίους έχουν συμπεριληφθεί η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Αντίπαρος.
Συγκεκριμένα, από χθες, οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θα μπορούν να λειτουργούν από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις επτά το πρωί, για διάστημα κάποιων ημερών και ειδικότερα ως και τις 23 Αυγούστου, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός πολιτών σε κλειστούς, αλλά και σε ανοικτούς χώρους.
Η εν λόγω απόφαση που θα ισχύσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλους προορισμούς, αναλόγως της πορείας της πανδημίας στη χώρα, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, καθώς ορισμένες πλευρές κρίνουν άδικο το συγκεκριμένο μέτρο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα νησιά.
Ωστόσο, υπάρχει και η πλευρά των αυτοδιοικητικών που δέχονται την επιβολή των επιπλέον μέτρων, κρίνοντας απαραίτητη όμως την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, κλήθηκαν να τοποθετηθούν ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Αντώνης Σιγάλας, ενώ σε δημόσιες τοποθετήσεις έχουν προβεί ο Έπαρχος Μυκόνου, Στέλιος Μπρίγγος, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα των επιχειρήσεων εστίασης Πάρου.
Έπαρχος Μυκόνου: Προσαρμογή του τουριστικού προϊόντος στα νέα δεδομένα και όχι ισοπέδωση
Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Επάρχου Μυκόνου, Στέλιου Μπρίγγου αμέσως μετά από την ανακοίνωση της επιβολής του νέου μέτρου και σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, με τον ίδιο να προχωρά σε δημόσια τοποθέτηση στα social media, στο περιεχόμενο της οποίας καθιστά ξεκάθαρη την αντίθεσή του με τη σχετική απόφαση.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος κάνει λόγο για προσαρμογή του τουριστικού προϊόντος στα νέα δεδομένα, αλλά όχι για ισοπέδωσή του, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την απόλυτη διαφωνία του για την απόφαση της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του δε, χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση και ζητά την παρέμβαση των τεσσάρων βουλευτών του νομού για την ανατροπή της. Αυτούσια η δήλωσή του έχει ως ακολούθως:
“Ζητούμε την άμεση κινητοποίηση των τεσσάρων βουλευτών Κυκλάδων, ούτως ώστε να ανατραπεί η απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
Η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά θετικών κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα, δεδομένου μάλιστα των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών.
Όπως εξαιρέθηκαν από την απόφαση και άλλοι τουριστικοί προορισμοί και συνεχίζουν να λειτουργούν τα καταστήματα και μετά τις 12, έτσι να εξαιρεθεί και η Μύκονος τηρουμένων των περιορισμών.
Το μέτρο αυτό όχι μόνο αποτελεί για το νησί της Μυκόνου, ευθεία επίθεση στο τουριστικό προϊόν της διασκέδασης που πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αλλά όχι να ισοπεδωθεί, αλλά και ένα εμπόδιο για τους επισκέπτες που επιλέγουν να κάνουν κράτηση την τελευταία στιγμή
καθώς θα επιλέξουν άλλους προορισμούς ανταγωνιστικούς για την χώρα μας.
Το μέτρο αυτό δηλαδή είναι εμπόδιο και ως προς τις ήδη υπάρχουσες κρατήσεις οδηγώντας σε ακυρώσεις αλλά και για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Οι επιχειρήσεις λοιπόν να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα με μεγαλύτερη σχολαστικότητα και οι έλεγχοι να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται όπου κριθεί απαραίτητο από τις ελεγκτικές αρχές.
Άμεση αντίδραση λοιπόν από τους 4 Βουλευτές Κυκλάδων ώστε να ανατραπεί η άδικη και άνιση για την επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους, απόφαση”.
Δήμαρχος Θήρας: Το κράτος απαραιτήτως να στηρίξει τις επιχειρήσεις στα νησιά
Σε πιο ήπια τοποθέτηση κινήθηκε ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος τόνισε πως η Σαντορίνη τηρεί τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ως σήμερα, με υπευθυνότητα θα τηρήσει και τα έκτακτα μέτρα, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η πολιτεία οφείλει να στηρίξει επιπλέον τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, στις οποίες επιβάλλει περιορισμό στον χρόνο λειτουργίας τους και μάλιστα εντός Αυγούστου.
“Εμείς μέχρι σήμερα έχουμε ακολουθήσει πιστά όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν. Πήραμε μάλιστα κι επιπλέον μέτρα αν σκεφθεί κανείς ότι κλείσαμε την οικοδομική δραστηριότητα. Αυτή η στάση σημαίνει ότι μας ενδιαφέρει περισσότερο η πρόληψη από την καταστολή. Γι αυτόν τον λόγο θεωρούμε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση” ανέφερε αρχικά, διευκρινίζοντας όμως παράλληλα πως, “Γνωρίζω ότι αν μιλούσαμε για μία κανονική περίοδο, αυτό το μέτρο θα φαινόταν τρελό”.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “αυτό που έχουμε να κάνουμε σήμερα είναι να τηρήσουμε τα μέτρα σε μία περίοδο που ο ιός δεν φαίνεται να είναι σε ύφεση ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Είμαστε συνειδητοποιημένοι και κάνουμε πάντα ό,τι πρέπει να γίνει”.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, όμως, ο κ. Σιγάλας αναγνώρισε πως δυστυχώς το κλείσιμο των επιχειρήσεων από τα μεσάνυχτα και μετά θα προκαλέσει επιπλέον οικονομικές συνέπειες στον επιχειρηματικό κλάδο της εστίασης.
“Σίγουρα θα υποστούν κάποιοι επαγγελματίες μας ζημιά. Όμως λέμε ναι στην τήρηση των μέτρων για να μπορέσουμε να κρατήσουμε μία μεγαλύτερη τουριστική περίοδο, για την ασφάλειά μας και την υγεία μας” συμπλήρωσε ο Δήμαρχος, εξηγώντας παράλληλα πως, “αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν σε αυτήν την προσπάθεια που κάνουν για να μπορέσουν να κρατηθούν”.
Θέλησε να υπογραμμίσει μάλιστα προς πάσα κατεύθυνση πως οι επιχειρήσεις στα νησιά που δέχονται επιπλέον μέτρα, θα πρέπει να στηριχθούν από το κράτος επαρκώς.
“Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές στην υπόλοιπη Ελλάδα να έχουν την ίδια στήριξη και αντιμετώπιση με αυτές που αναγκαστικά τις κλείνουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και φυσικά θεωρούμε ότι το μέτρο δεν είναι μόνιμο” σχολίασε, απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση αν εκτιμά πως θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά επιχειρηματιών.
“Εμείς είμαστε συνειδητοποιημένοι. Όταν κλείσαμε την οικονομική δραστηριότητα, ξέραμε ότι το μεροκάματο δεν περισσεύει σε κανέναν και είναι πολύτιμο σε όλους τους εργαζόμενους στην οικοδομική δραστηριότητα. Όμως βάζουμε προτεραιότητες και ξέρουμε πότε πρέπει να διαφυλάξουμε το μέλλον μας” ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Γνωρίζουμε πότε θα υποστούμε μία ζημιά, είμαστε ενωμένοι και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε σημείο να αποχαιρετάμε τα γεμάτα πλοία όπως στον Πόρο. Έχει σημασία για εμάς να μπορέσουμε να συνεχίσουμε”.
Αντοχή για τη μελλοντική λειτουργία
Ο Δήμαρχος Θήρας ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, εξήγησε πως το νησί θα τηρήσει τα επιπλέον μέτρα, με φόντο τον προσωρινό χαρακτήρα τους, ευελπιστώντας να επαναλειτουργήσει ομαλά η εστίαση το επόμενο διάστημα.
“Το μέτρο είναι προσωρινό και θέλουμε να λειτουργήσουμε στην πανδημία. Αυτή τη στιγμή ό,τι πάει να απειλήσει την υγεία και την οικονομία πρέπει να το προσέξουμε. Τηρούνται μέτρα στην εστίαση, στις μεταφορές αλλά τη νύχτα είναι λίγο δύσκολο όπως καταλαβαίνει ο καθένας να περιορίσουμε τις επαφές στο μηδέν. Θα υποστούμε αυτό το μέτρο για λίγο διάστημα και μετά θα επανέλθουμε” δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας τέλος πως το νησί επενδύει στην μεγάλη σεζόν που έχει καταφέρει να απολαμβάνει.
“Επειδή η σεζόν στη Σαντορίνη είναι πολύ πέρα από τον Αύγουστο, θέλουμε να επανέλθουμε με ασφάλεια τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και αν όλα πάνε καλά πιστεύουμε σε μία επιμήκυνση αν μπει σε ύφεση ο ιός. Χρειάζεται αντοχή για να προχωρήσουμε”.
Δήμαρχος Πάρου: Πλήγμα για την τοπική οικονομία ενώ σε τοπικό επίπεδο δεν έχουμε κρούσματα
“Άδικη” για το νησί της Πάρου χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης ο Δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος, καθώς όπως υποστηρίζει το νησί δεν έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ενώ επιπλέον, έχει μεριμνήσει για την υγειονομική θωράκισή του.
“Φέτος είναι μία ιδιαίτερη χρονιά. Προέχει η υγεία όλων μας. Όμως, θεωρούμε πως για το νησί της Πάρου το μέτρο αυτό ήταν άδικο, γιατί εμείς έγκαιρα είχαμε εξοπλίσει το Κέντρο Υγείας Πάρου με εξοπλισμό περίπου 200 χιλ. ευρώ, είχαμε από χορηγίες μοριακό αναλυτή, έχουμε διαμορφώσει χώρους αρνητικής πίεσης κι έχουμε φτιάξει χώρους ώστε να είναι εφικτή η διακομιδή αν απαιτηθεί για οποιοδήποτε περιστατικό”.
Στα παραπάνω, ο ίδιος πρόσθεσε και τις εξελίξεις σχετικά με κλιμάκια του ΕΟΔΥ “μόνιμα διορισμένα στο Κέντρο Υγείας Πάρου”, όπως επίσης αναφέρθηκε και στην ύπαρξη “κλιμακίου του Πολεμικού Ναυτικού στο αεροδρόμιο που κάνει ελέγχους”. Λέγοντας μάλιστα πως και η Αστυνομία πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων από τις επιχειρήσεις, υποστήριξε πως η εν λόγω απόφαση του περιορισμού λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, δεν έπρεπε να συμπεριλάβει την Πάρο.
“Εμείς δεν έχουμε πολλά κρούσματα. Αυτή τη στιγμή το νησί μας κρατά καλά, έχει πληρότητα σε ποσοστό 70 – 75% και το κλείσιμο των καταστημάτων πραγματικά θα έχει πλήγμα για την οικονομία του νησιού μας” σχολίασε ο κ. Κωβαίος, αναγνωρίζοντας πως “προέχει η υγεία μας, αλλά θεωρούμε ότι είναι άδικο μέτρο επειδή κάποιοι επαγγελματίες δεν ήταν σωστοί”.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος μετ΄ επιτάσεως, “Η πλειονότητα των επαγγελματιών του νησιού μας δείχνει συνέπεια και τηρεί ευλαβικά τα μέτρα” ενώ στον βαθμό που τους αναλογεί επιδιώκουν την εφαρμογή των μέτρων και οι Αρχές του τόπου.
“Θεωρώ ότι αυτό το μέτρο ήταν υπερβολικό” επανέλαβε ο κ. Κωβαίος στην “Κοινή Γνώμη”, υποστηρίζοντας πως, “Έπρεπε να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι στις επιχειρήσεις” αλλά όχι να μπουν περιορισμοί.
Ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι
Εκτός των ανωτέρω, ο Μάρκος Κωβαίος θέλησε να υπογραμμίσει πως, “Σίγουρα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι και πρέπει με υπευθυνότητα να τηρούμε τους κανόνες για την υγεία”, λέγοντας ξανά όμως πως, “Αυτή τη στιγμή, ενώ το νησί μας δεν έχει πολλά κρούσματα και είναι περισσότερο θωρακισμένο από κάθε άλλο νησί, δέχεται ένα άδικο μέτρο που θα προκαλέσει πρόβλημα στην οικονομία του τόπου”.
Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του και σχετικά με την ερώτηση αν τα επιπλέον μέτρα θα “πληγώσουν” σε ανεπανόρθωτο βαθμό τις επιχειρήσεις, εξέλιξη που θα σημάνει ακόμη και “λουκέτα” από την προσεχή φθινοπωρινή περίοδο, ο ίδιος υποστήριξε τα εξής: “Αυτό θα μας το δείξει ο επόμενος μήνας. Σήμερα ο καθένας πρέπει να τηρεί τα μέτρα για την υγεία ώστε να έχουμε την ευθύνη όλοι για να ξεπεράσουμε αυτό το θέμα. Αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα”.
Ο κ. Κωβαίος έκλεισε την τοποθέτησή του επί του σοβαρού θέματος, λέγοντας τέλος τα εξής: “Είμαστε κοντά στους επαγγελματίες και οι επαγγελματίες πρέπει να είναι κοντά στην κοινωνία. Πρέπει πρώτα να δείξουμε ότι έχουμε ευθύνη των πράξεών μας και μετά πρέπει η πολιτεία να καταλάβει ότι όταν υπάρχει συνέπεια στην τήρηση των μέτρων, δεν πρέπει να υπάρχουν οι περιορισμοί”.
Επιτροπή Αγώνα Πάρου: Λήξη της υπομονής επιχειρηματιών και εργαζομένων
Άμεση υπήρξε η αντίδραση των επιχειρηματιών της Πάρου, οι οποίοι μέσω της Επιτροπής Αγώνα απαιτούν τη λήψη ανακουφιστικών μέτρων για τον κλάδο της εστίασης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση πως μεταφέρει την ευθύνη για τη διάδοση του κορωνοϊού στις πλάτες επιχειρηματιών κι εργαζομένων.
“Οι δηλώσεις (10/8) για την επιβολή έξτρα μέτρων στον επισιτισμό στοχευμένα σε κάποια νησιά , μεταξύ των οποίων και στην Πάρο, πρέπει να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της υπομονής, που όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού δείχνουμε από την αρχή της σεζόν, πειθαρχώντας σε παράλογες απαιτήσεις της κυβέρνησης ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε από 2 μήνες ολόκληρο χρόνο. Τα επισιτιστικά μαγαζιά, που στην πλειοψηφία τους αφορούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους επωμίστηκαν το κόστος της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας που έχει ένα μαγαζί ανοικτό.
Περιμέναμε αυτή την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, όχι να βγάλουμε τα σπασμένα, αλλά να μπορέσουμε τουλάχιστον να βγάλουμε τα έξοδα των μαγαζιών και να μπορέσει και ένα κομμάτι των εργαζομένων στον τουρισμό να βγάλει κάποια μεροκάματα. Όχι ότι αυτή η μία εβδομάδα θα άλλαζε τον όλεθρο αυτής της χρονιάς”.
Στην ίδια ανακοίνωση, οι επιχειρηματίες διατυπώνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις προς την κυβέρνηση: “Ρωτάμε λοιπόν τον κύριο Μητσοτάκη και τους συμβούλους της κυβέρνησης που τόσο πολύ κόπτονται για την δική μας υγεία: Γιατί δε δείχνουν την ίδια αποφασιστικότητα στην επάνδρωση του ιατρικού κέντρου της Πάρου και κάθε άλλου νησιού, γιατί δεν αυξάνονται τα δρομολόγια των πλοίων τον Αυγούστου μια περίοδο που είναι γνωστό ότι ο κόσμος κινείται προς τα νησιά;”.
Υποστηρίζουν δε, πως, “Η Κυβέρνηση συνεχίζει το ίδιο «τροπάρι» μετακυλίοντας τις ευθύνες για τη διάδοσή του covid 19 στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων” ενώ σημειώνουν ακόμη πως, “Η κυβέρνηση παρατηρεί και ενοχλείτε από το συνωστισμό στις ταβέρνες, στα μπαρ και στα beach bar, αλλά τα καράβια και τα αεροπλάνα ως γνωστόν είναι «covid free» και δεν μεταδίδεται στις μπουκαπόρτες των πλοίων ο κορωνοϊός”.
Δηλώνοντας ξεκάθαρα πως έχει εξαντληθεί η υπομονή τους, υποστηρίζουν πως, “Η απόφαση της Κυβέρνησης σήμανε τη λήξη της «ανύπαρκτης» τουριστικής περιόδου που βιώνουμε όλοι στα νησιά, με το άγχος να έχει χτυπήσει κόκκινο για το πως θα ανταπεξέλθουμε σε όλες τις υποχρεώσεις από τη 1η Σεπτέμβρη”.
Να ληφθούν μέτρα στήριξης άμεσα και ελαφρύνσεις
Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή τους, ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς υπεράσπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. “Η Επιτροπή Αγώνα καφέ-εστιατόρων της Πάρου δηλώνει παρούσα και προειδοποιεί ότι δεν θα μείνει άπραγη στην επίθεση που θα δεχτούμε οι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και οι εργαζόμενοι μας με φόρους και έξτρα μέτρα από το χειμώνα. Απαιτούμε άμεσα την οικονομική στήριξη, χωρίς προϋποθέσεις, όλων των μικρό-καταστηματαρχών και την οικονομική στήριξη των εργαζόμενων στα επισιτιστικά μαγαζιά της Πάρου και των άλλων περιοχών που πλήττονται από την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό της λειτουργίας τους μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν. ΦΠΑ 9-13 % για όσο διάστημα διαρκή η κρίση, μηδενικά τέλη κοινοχρήστων χώρων, ,είωση ενοικίων όσο διάστημα διαρκή η κρίση, απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, απαλλαγή όλων των α/α από τα δημοτικά τέλη για 6 μήνες, πάγωμα των ρυθμίσεων, στις τράπεζες, στην εφορία, ΔΕΗ, Τηλεπικοινωνίες, ΔΕΥΑΠ και όλες τις δημοσιές υπηρεσίες, εύκολη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, μείωση των έμμεσων φόρων, οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων μας που υποχρεούνται να κλείνουν στις 12μμ και τέλος, άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000ευρώ”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι επιχειρηματίες Μυκόνου
13 Αυγ. 2020 - 6:18 - Έκκληση Δημάρχου Μήλου για την ανάσχεση του κύματος της πανδημίας
6 Ιαν. 2022 - 10:48 - Έκκληση του Δήμου Κιμώλου για τήρηση των υγειονομικών μέτρων από τους επισκέπτες
6 Ιαν. 2022 - 10:47 - Ο Δήμος Φολεγάνδρου κάνει έκκληση για τήρηση των υγειονομικών μέτρων λόγω κρούσματος Covid-19
29 Δεκ. 2021 - 14:50 - Ναι στον εμβολιασμό, όχι στην επιβολή
26 Αυγ. 2021 - 6:20