Έγκριση των όρων διακήρυξης του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την υπόθεση του πλοίου DORDUNCU στην Κέα, από το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Απομάκρυνση ναυαγίου με νόμιμες διαδικασίες

Σημαντικές παρεμβάσεις στη λιμενική ζώνη του Μέριχα Κύθνου και στον παραλιακό δρόμο

Τους όρους της διακήρυξης του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου της Κέας (πλοίο DORDUNCU) ενέκρινε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, προκειμένου να απομακρυνθεί αυτό, από το σημείο - εκτός - του λιμενοβραχίονα, στο οποίο παραμένει μέχρι σήμερα, ημιβυθισμένο.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αναμένει εναγωνίως η τοπική κοινωνία της Κέας, αλλά και η Δημοτική Αρχή, για τον οποίο έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί δημόσια στις συνεδριάσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και η Δήμαρχος του νησιού, Ρένα Βελισσαροπούλου.

Η δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για να προχωρήσει η ανέλκυσή του νομίμως, άναψε πλέον το “πράσινο φως” στη Διοίκηση για τη διαγωνιστική διαδικασία, από την οποία θα αναδειχθεί ο πλειοδότης στο τέλος Σεπτεμβρίου, αφού ακολουθήσει και η αξιολόγηση των προσφορών.

Υπενθυμίζεται πως η επιλογή του πλειοδοτικού διαγωνισμού επελέγη ως κατάλληλη, κατόπιν ρύθμισης όλων των θεμάτων που συνόδευαν την “πορεία” του εν λόγω πλοίου, το οποίο μάλιστα μετέφερε παράνομους μετανάστες.

Εκτός του ανωτέρω θέματος, στην ίδια συνεδρίαση προωθήθηκε και η έγκριση της μελέτης για την υλοποίηση του έργου των επιστρώσεων του παραλιακού δρόμου και των κρηπιδωμάτων του λιμένα του Μέριχα Κύθνου, όπως επίσης και της κατασκευής ραμπών πρόσδεσης.

Κύριο κριτήριο η πιο συμφέρουσα προσφορά

Σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης για το πολυσυζητημένο ναυάγιο της Κέας, η διοίκηση και η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού προκηρύσσουν “την 30 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00, δημόσιο ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό (εφεξής, χάριν συντομίας, «Διαγωνισμός»), με σφραγισμένες προσφορές για την εκποίηση, ανέλκυση και απομάκρυνση από την περιοχή λιμένα Κορησσίας Κέας του ναυαγίου του πλοίου DORDUNCU που περιγράφεται στο Παράρτημα της παρούσας Διακήρυξης, έναντι ελαχίστου προσφερομένου τιμήματος 1 ευρώ.

Η ημερομηνία αποσφράγισης προσφορών θα είναι η 30.9.2020, ημέρα Τετάρτη ώρα 14:00, στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Πλατεία Λαϊκής Κυριαρχίας.

Η κάθε προσφορά θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα δικαιολογητικά και την εγγυητική επιστολή συμμετοχής, όπως ακριβώς καθορίζονται στην παρούσα Διακήρυξη”.

Διευκρινίζεται μάλιστα πως, “στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις ή κοινοπραξίες, που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας διακήρυξης και διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανέλκυση και απομάκρυνση ναυαγίων, καθώς και ειδικευμένο προσωπικό και μέσα για την εκτέλεση των εργασιών, (...) και εφόσον δεν έχουν αποκλεισθεί από διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου η Οργανισμών Λιμένων ή Λιμενικών Ταμείων, και ασκούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, επάγγελμα σχετικό με το αντικείμενο της Διακήρυξης. Η συμμετοχή των ανωτέρω στον διαγωνισμό μπορεί να γίνει είτε απευθείας είτε μέσω αντιπροσώπων τους στην Ελλάδα”.

Επιπλέον, “μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης αποτελεί το κριτήριο της υψηλότερης προσφερόμενης τιμής από την προϋπολογιζόμενη και υπό την ρητή και αυτονόητη προϋπόθεση της συμφωνίας των τεχνικών στοιχείων της προσφοράς με τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης”.

Τέλος, σημειώνεται πως ο ανάδοχος υποχρεούται “να ολοκληρώσει τις εργασίες μέσα σε τέσσερεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης” ενώ σε περίπτωση παράβασης αυτού του όρου, ανεξαρτήτως των άλλων κυρώσεων, “θα επιβάλλεται ποινική ρήτρα σε βάρος του αναδόχου ύψους χιλίων ευρώ (1.000 ευρώ) για κάθε ημέρα καθυστέρησης”.

Επιδίωξη όλων η απομάκρυνση βάσει νομιμότητας

Με φόντο τα ανωτέρω, η πρόεδρος κατά τη συνεδρίαση, ανέφερε τα εξής: “Πιστεύω ότι επιδίωξη όλων των μελών της επιτροπής είναι το ναυάγιο να απομακρυνθεί όσο πιο άμεσα γίνεται από το σημείο και από το νησί της Κέας, με τον απόλυτα νόμιμο τρόπο”, υπενθυμίζοντας στη συνέχεια για το σύνολο των προσπαθειών που έγιναν μέχρι και την κατάρτιση και ψήφιση των όρων της διακήρυξης του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Παρεμβάσεις ύψους 120 χιλ. ευρώ για την Κύθνο

Επιπλέον, απασχόλησε το θέμα της έγκρισης της μελέτης που αφορά σε παρεμβάσεις βελτιωτικού χαρακτήρα στη λιμενική ζώνη της Κύθνου, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να υπερψηφίζουν τη σχετική εισήγηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση “αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι οι ασφαλτικές επιστρώσεις του παραλιακού δρόμου και των κρηπιδωμάτων καθώς και η κατασκευή ραμπών πρόσδεσης στον λιμένα Μέριχα της νήσου Κύθνου”. Πιο αναλυτικά, οι εργασίες που θα γίνουν είναι οι εξής: α. Ασφαλτόστρωση του παραλιακού δρόμου (σύμφωνα με το συνημμένο σχέδιο). β. Αντικατάσταση ιστών και φωτιστικών σωμάτων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου σύμφωνα με το συνημμένο σχέδιο. γ. Κατασκευή δύο ραμπών πρόσδεσης σκαφών στην προβλήτα επιβατικών πλοίων στα κρηπιδώματα πρόσδεσης σκαφών. δ. Και εγκατάσταση προσκρουστήρων.

Γνωστοποιήθηκε τέλος πως, το συνολικό κόστος των εργασιών με τα απρόβλεπτα και τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 123.992,05 ευρώ.