Ο πολιτισμός της Κέας μέσα από σύγχρονες εφαρμογές
- Τρίτη, 18 Αυγούστου, 2020 - 06:18
- / Eνημέρωση: 18 Αυγ. 2020 - 16:00
Στην τουριστική και πολιτιστική προβολή της Κέας μέσα από σύγχρονες εφαρμογές που αξιοποιούν οι επισκέπτες προχωρά ο Δήμος, αξιοποιώντας χρηματοδότηση από το Ε.Π. της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών που θα συστήσουν τον “πλούτο” του νησιού στους ενδιαφερόμενους πολίτες.
Ειδικότερα, ο Δήμος Κέας και το Δημοτικό Συμβούλιο είχαν αποδεχθεί τη χρηματοδότηση ύψους 50 χιλ. ευρώ σε συνεδρίασή τους στο τέλος Ιουλίου κι έκτοτε προώθησαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση των ψηφιακών εφαρμογών που θα προβάλουν τον πολιτισμό της Κέας.
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, για το σχετικό αίτημα του Δήμου Κέας προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, είχε εκδώσει σχετική πρόσκληση η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΠΝΑι.
Ψηφιακή γνωριμία με τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Δημάρχου Κέας, Ρένας Βελισσαροπούλου “για την τουριστική προβολή της Κέας εκτός από τις ιστοσελίδες του Δήμου destinationkea.com και kea.gr, διαθέσιμες θα είναι σε λίγο καιρό και άλλες ψηφιακές εφαρμογές”.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο, τόνισε πως, “έχει στόχο τη δημιουργία e-υπηρεσιών και e-περιεχομένου με εφαρμογές ψηφιακού πολιτισμού που θα περιλαμβάνουν ξενάγηση σε μουσεία της περιοχής, ξενάγηση σε μνημεία, αλλά και προβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο νησί όλο το χρόνο”.
Οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα είναι προσβάσιμες, τόσο από προσωπικούς υπολογιστές, όσο και από ταμπλέτες (tablets) και έξυπνα τηλέφωνα, ενώ η ίδια υπογράμμισε πως, “Σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχη mobile εφαρμογή για το νησί της Κέας”.
“Σύντομα θα δίνεται η δυνατότητα στον δυνητικό επισκέπτη του νησιού να γνωρίσει τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού απομακρυσμένα, χρησιμοποιώντας εικονικές περιηγήσεις με χρήση 360° τεχνολογίας, αλλά και τεχνολογίες ακουστικής ξενάγησης”.
Πρακτικά το έργο θα περιλαμβάνει τα παρακάτω: α. Ψηφιακή Πλατφόρμα Πολιτισμού για την προβολή και ανάδειξη των μνημείων και των μουσείων που βρίσκονται στο Δήμο μέσω κινητών τηλεφώνων και tablet. β. Χρήση τεχνολογίας QR tags σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος για εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης σε τρεις (3) τουλάχιστον γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά). γ. Δημιουργία πολυμεσικού περιεχόμενο (φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, εναέριες λήψεις με χρήση drone, πανοραμικές φωτογραφίες σε 3600 για εμβληματικά πολιτιστικά σημεία της νήσου Κέας. δ. Ετήσιο ηλεκτρονικό πολιτιστικό Οδηγό σε τουλάχιστον 3 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά) με την μορφή Mobile application για iOS & android. ε. Ημερολόγιο εκδηλώσεων μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και tablets. στ. Κεντρικό ψηφιακό Αποθετήριο εγγράφων και αρχείων πολυμέσων με χρήση cloud τεχνολογίας.
Ταυτόχρονα στην ίδια εφαρμογή ο επισκέπτης θα μπορεί να λάβει ενημέρωση για όλες τις εκδηλώσεις του νησιού στο κινητό του τηλέφωνο σε τουλάχιστον 3 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά).
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κέας, η Δημοτική Αρχή υπογραμμίζει πως, “το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου (ΟΠΣ 5010896)”.
Ρ. Βελισσαροπούλου: Εφαρμογή σε τρεις γλώσσες και εικονικές περιηγήσεις
Στο πλαίσιο των δηλώσεων της Δημάρχου προς την “Κοινή Γνώμη”, η ίδια σημείωσε πως είναι μία προσπάθεια εξαιρετικά σημαντική, που θα βοηθήσει στην πληροφόρηση των δυνητικών επισκεπτών της Κέας.
“Είναι μία εφαρμογή η οποία θα μας βοηθήσει πάρα πολύ να δείξουμε στους επισκέπτες μας το τί μπορεί να δει κάποιος στο νησί και μας δίνει τη δυνατότητα να προβάλουμε και τα μονοπάτια μας και τον αρχαιολογικό πλούτο ο οποίος υπάρχει στο νησί. Ο ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα με κάποιες εφαρμογές να βλέπει όλη την ιστορία του τόπου και είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τον Δήμο μας” δήλωσε σχετικά, εξηγώντας πως ο Δήμος αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά “εργαλεία” που προσφέρονται, προς ανάπτυξη εφαρμογών που συνδέονται με την τουριστική προβολή της Κέας. “Είναι πρόγραμμα με ευρωπαϊκούς πόρους και έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται” πρόσθεσε η κ. Βελισσαροπούλου, λέγοντας μάλιστα πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο των κειμένων, ώστε η προβολή του νησιού να είναι τεκμηριωμένη και ορθή.
“Θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος του περιεχομένου των κειμένων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία καθώς αυτά αφορούν στην ιστορία του νησιού και θα πρέπει να είναι εμπεριστατωμένα. Οπότε, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων θα υπάρξουν αυτά τα κείμενα, τα οποία θα αφορούν στις τόσες πολλές δυνατότητες που έχει το νησί της Κέας”.
Η ίδια επανέλαβε πως το περιεχόμενο θα παρέχεται σε τρεις γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά ώστε “ο κάθε άνθρωπος να έχει τη δυνατότητα να παίρνει τις πληροφορίες που θέλει στο κινητό του και να τις κατανοεί”.
Επιπλέον, η Δήμαρχος τόνισε ότι ο δυνητικός επισκέπτης “θα μπορεί να δει εικονικά και διάφορα σημεία ενδιαφέροντος όπως μνημεία και μουσεία”, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο “να γνωρίζει εκ των προτέρων τί μπορεί να κάνει και να δει στο νησί”.
Η Ρένα Βελισσαροπούλου έκλεισε τις δηλώσεις της, λέγοντας τέλος πως η ανάπτυξη αυτών των σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών είναι απαραίτητες στην εποχή που διανύουμε.
“Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ για την τουριστική προβολή του νησιού μας και γενικότερα για την προβολή της φυσιογνωμίας της Κέας” δήλωσε, καταλήγοντας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για πολιτισμό και τουρισμό
23 Δεκ. 2022 - 6:23 - Με νέο επιστημονικό συνεργάτη για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο
13 Ιαν. 2025 - 6:18 - Σε πρώτο πλάνο το θαλάσσιο περιβάλλον
13 Ιαν. 2025 - 6:17 - Πάρος: Συνέχεια αντιδράσεων για την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών
11 Ιαν. 2025 - 10:53 - Στο επίκεντρο θέματα υποδομών και εξυπηρέτησης επιβατών
10 Ιαν. 2025 - 17:14