Clean Blue Paros

Χαρτογραφόντας την πορεία της μείωσης των πλαστικών ρύπων

  • Σάββατο, 22 Αυγούστου, 2020 - 16:13

Το Clean Blue Paros είναι ένα έργο «φάρος» που υποστηρίζει την Πάρο στο να γίνει το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά απόβλητα στη Μεσόγειο. Χαρτογραφόντας την πορεία της μείωσης της ποσότητας των πλαστικών ρύπων στα ποτάμια και τις θάλασσές μας για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Clean Blue Paros, μια πρωτοβουλία που ιδρύθηκε από την Common Seas, είναι μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ του Δήμου της Πάρου, των τοπικών επιχειρήσεων, της WATT, της HERRCO, του WWF Ελλάδας και του Cyclades Preservation Fund. Αντιμετωπίζουμε μαζί την κρίση της πλαστικής ρύπανσης επιδεικνύοντας λύσεις κυκλικής οικονομίας, οδηγώντας νέες πολίτικες και υποστηρίζοντας μια πολιτιστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε και απορρίπτουμε το πλαστικό.

Στην Πάρο, διερευνούμε το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης του νησιού σε συνεργασία με διαχειριστές αποβλήτων, κοινωνικούς και θαλάσσιους επιστήμονες. Εξετάζουμε πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το πλαστικό, πώς «ρέει» γύρω από το νησί και ποια αντικείμενα βρίσκονται πού.

Αυτό το ερωτηματολόγιο είναι μέρος της προσέγγισης τριών βημάτων μας: Έρευνα, Επέμβαση, Επιρροή. Ο στόχος αυτής της μελέτης είναι να διερευνήσει τις προτιμήσεις σας σχετικά με τα μέτρα προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος από πλαστικά απόβλητα. Οι απαντήσεις σας είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς. Έχετε επιλεγεί τυχαία μαζί με όλους τους άλλους κατοίκους και επισκέπτες της Πάρου που συμμετέχουν σε αυτήν τη μελέτη. Η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης έχει ξεκινήσει μέσα από εργαλεία περιβαλλοντικής και κοινωνικής έρευνας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων η γνώμη και διάθεση των κατοίκων αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί ένα παράδειγμα προς μίμηση στους τομείς της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας.

Σκοπός της κοινωνικής έρευνας είναι να διερευνήσουμε τις προτιμήσεις κατοίκων και επισκεπτών αναφορικά με τα μέτρα προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα πλαστικά απορρίμματα, την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και τις εναλλακτικές σε αυτά. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς. Οι συμμετοχή όλων είναι σημαντική καθώς θα χαράξει την μελλοντική στρατηγική της πρωτοβουλίας. Ο σύνδεσμος για το ερωτηματολόγιο είναι: https://forms.gle/QRaoNG5MpZjfMFg96

Ετικέτες: