Απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του Δήμου Τήνου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη καθηκόντων τον περασμένο Σεπτέμβριο

«Σοβαρότητα και πολλή δουλειά»

Ο απολογισμός των δράσεων και έργων της δημοτικής αρχής του Δήμου Τήνου σε έξι άξονες, δημοσιεύτηκε με αφορμή την ολοκλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών, η δημοτική αρχή του Δήμου Τήνου προχωρά σε απολογισμό δράσεων, για τον πρώτο χρόνο της νέας αυτής διοικητικής τετραετίας, με τις ενέργειες της διοίκησης του Δήμου, να χωρίζονται σε έξι διακριτούς άξονες, όπως ενδεικτικά παρουσιάζονται παρακάτω.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, δήλωσε, πως «ο απολογισμός του έργου μας αποτελεί μια αυτονόητη πράξη, απόλυτα συνεπής προς τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά και την πολιτική μας φιλοσοφία. Αποτελείται από μία ουσιαστική και αναλυτική παρουσίαση δράσεων και πολιτικών, ανά θεματική ενότητα και με σαφή χρονοδιαγράμματα. Σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και τις αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες βάλαμε τις βάσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση βασικών έργων, που θα επιλύσουν διαχρονικά προβλήματα και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Προχωράμε όλοι μαζί με σοβαρότητα και πολλή δουλειά για να πάμε την Τήνο μας εκεί που της αξίζει».

Περιβάλλον – βιωσιμότητα

Κυριότερο ζήτημα στον πρώτο άξονα, που αφορά στο περιβάλλον, τίθεται η προώθηση και ολοκλήρωση της εγκατάστασης ΧΥΤΥ και Μονάδας Κομποστοποίησης στο νησί. Σύμφωνα με τον απολογισμό, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την κήρυξη απαλλοτρίωσης της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης για την κατασκευή ΧΥΤΥ και Μονάδας Κομποστοποίησης Δήμου Τήνου, διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια, ενώ «επιτυγχάνονται οι διαδικασίες για να αποκτήσει το νησί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων».

Παράλληλα, και μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΥ, δημοπρατήθηκε το έργο της «Επεξεργασίας Νέων ΑΣΑ Δήμου Τήνου – Μεταβατική περίοδος», με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1.125.000 ευρώ.

Περαιτέρω, έγιναν ενέργειες για την ενίσχυση του στόλου των απορριμματοφόρων και εμπλουτίστηκε το αμαξοστάσιο του Δήμου, με ένα σύγχρονο φορτηγό ανατρεπόμενο – γερανοφόρο με αρπάγη, ενώ δημοπρατήθηκε και η προμήθεια και τοποθέτηση οικολογικού, βυθιζόμενου συστήματος συμπίεσης απορριμμάτων στο λιμένα Τήνου.

Στον τομέα της ανακύκλωσης, πραγματοποιήθηκε επέκταση της συνεργασίας με την ΚΟΙΝΣΕΠ Καλλονή – Κελλιά και την ΕΕΑΑ Α.Ε. για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος συλλογής και ανακύκλωσης διαχωρισμένων στην πηγή αποβλήτων συσκευασίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε δημοτική πλατφόρμα επιβράβευσης ανακύκλωσης, για την τόνωση της περιβαλλοντικής συνείδησης μεγάλων, αλλά και μικρών, με πλείστες δράσεις στα σχολεία του νησιού.

Σε ό,τι αφορά στο αστικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι πέραν της ολοκλήρωσης της παιδικής χαράς στην Παραγγεριά, προχώρησε η δημοπράτηση και ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου για την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού αναβάθμισης των παιδικών χαρών του νησιού και συγκεκριμένα στις περιοχές Αρνάδο, Δύο Χωριά, Καλλονή, Μουντάδο, Μυρσίνη, Σκαλάδο, Στενή, Υστέρνια και Χώρα Τήνου.

Επίσης, στον τομέα την ύδρευσης-αποχέτευσης, αναφέρονται το έργο βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Τήνου, η προμήθεια μίας μονάδας αφαλάτωσης με δρομολογημένη την προμήθεια και δεύτερης, τα έργα σταδιακής αντικατάστασης των παλαιών δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης σε όλες τις Δ.Ε. του Δήμου, η εγκατάσταση δικτύου ψηφιακού ελέγχου-τηλεμετρίας του δικτύου ύδρευσης, η δημοπράτηση του έργου κατασκευής εξωτερικών δικτύων σε Καλλονή, Υστέρνια και Πάνορμο και η ενίσχυση του στόλου του τμήματος Ύδρευσης-Αποχέτευσης.

Λιμενικά έργα

Όσον αφορά στις παράκτιες υποδομές, η δημοτική αρχή αναφέρεται στην πρόταση που υποβλήθηκε πρόσφατα, βασισμένη στις προτάσεις του Λιμεναρχείου Τήνου, της ΠΕΠΕΝ και των πλοιάρχων – χρηστών του λιμένα Τήνου, πρόταση Πλαισίου Ανάπτυξης Λιμένα Τήνου, για τη δημιουργία ενός λιμένα που θα προστατεύεται από τους νότιους ανέμους και ταυτόχρονα θα μπορεί να εξυπηρετήσει με ασφάλεια τα πλοία που προσεγγίζουν το νησί, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για δημιουργία πρόσδεσης κρουαζιεροπλοίων, καθώς και χώρου πρόσδεσης σκαφών αναψυχής και αλιευτικού καταφυγίου.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επισκευή ύφαλων και έξαλλων κατασκευών του λιμένα Τήνου και συνήφθη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΔΛΤ Τήνου – Άνδρου και Δήμου Τήνου για την ανάπλαση και ανάδειξη των στεγάστρων του λιμανιού.

Κοινωνική πολιτική

Στον τομέα των κοινωνικών δράσεων, αναφέρονται, μεταξύ άλλων η ίδρυση και δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου, η ενίσχυση των συνεργασιών του Κέντρου Κοινότητας με φορείς και ειδικούς επιστήμονες, η ενίσχυση με ιατρικό εξοπλισμό και φαρμακευτικό υλικό του Κέντρου Υγείας Τήνου, όπως και η δωρεά μοριακού αναλυτή.

Ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο νησί, σημειώνεται η ίδρυση Τοπικού Γραφείου Ανταποκριτή ΟΑΕΔ στην Τήνο, όπως επίσης η δημιουργία αρχείου ευπαθών ομάδων και υποστήριξη ανέργων στην εύρεση εργασίας μέσω του Κέντρου Κοινότητας.

Αναφορικά με την ανάπτυξη πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, εγκρίθηκε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τήνου, όπου θα πραγματοποιείται θρυμματισμός κλαδιών, με στόχο την ανακύκλωση των φυτικών απορριμμάτων, ενώ επίκειται και υπογραφή σύμβασης για τη λειτουργία κέντρου παραλαβής οργανικών αποβλήτων.

Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων, αναφέρονται ενδεικτικά η επισκευή και συντήρηση του κτηρίου και των αύλειων χώρων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πύργου, αλλά και η μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του 3ου Νηπιαγωγείου.

Για την ανάπτυξη του αθλητισμού, επισημαίνεται πως εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για το έργο κατασκευής Αθλητικού Πολυχώρου στη Λ. Τριποτάμου, η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού για το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Βίντσι, ενώ υποστηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν τα αθλητικά σωματεία, τόσο με την παροχή αθλητικού υλικού όσο και με τη συνδιοργάνωση αθλητικών δράσεων.

Στον τομέα του πολιτισμού, απολογιστικά αναφέρεται η αποπεράτωση της επισκευής του κτηρόυ της “Μοσχούλειου Σχολής”, με στόχο τη δημιουργία και λειτουργία πολυχώρου πολιτισμού για τη στέγαση και φιλοξενία καλλιτεχνικώνών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επίσης, προωθήθηκε η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του Ι.Ν. Αγίου Ιωσήφ μέσω του ΕΜΠ, δρομολογήθηκε αίτημα για την αναβάθμιση-επέκταση της Σχολής Καλών Τεχνών και τέλος, προωθήθηκε η διαδικασία για το έργο επισκευής και συντήρησης του κινηματογράφου “Αιολίς”.

Τουρισμός

Αναφορικά με τις δράσεις εξωστρέφειας και προβολής της Τήνου, η δημοτική αρχή αναφέρεται στη συμμετοχή, μαζί με τοπικούς φορείς σε διάφορες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, στη φιλοξενία δημοσιογράφων, εξασφαλίζοντας προβολή σε στο περιοδικό Food & Travel, στο Vogue Λονδίνου, αλλά και δεκάδες αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τα γραφεία ΕΟΤ στο εξωτερικό, προσκλήθηκαν στην Τήνο δημοσιογράφοι και opinion leaders.

Δρομολογήθηκε και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η ανάθεση ψηφιακής εφαρμογής Εικονικού Ξεναγού, ενώ συνήφθη συνεργασία με την Fast Ferries για την προβολή των προωθητικών βίντεο της Τήνου.

Ετικέτες: