Οι επιχειρηματίες του τουρισμού Πάρου και Αντιπάρου ζητούν δικαίωση, μετά την απότομη “λήξη” της τουριστικής σεζόν με αφορμή τα αυξημένα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού

«Να διώξουμε το φόβο»

Την έμπρακτη και αποτελεσματική στήριξη της πολιτείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ήδη ελαχιστοποιημένης τουριστικής σεζόν, η οποία περικόπηκε περαιτέρω, μετά τη λήψη των αυξημένων μέτρων και την δυσφήμιση των νησιών μία ημέρα πριν τον 15Αύγουστο, ζητούν οι επαγγελματίες του τουρισμού σε Πάρο και Αντίπαρο.

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρόυτση, όπως επίσης και τους βουλευτές Κυκλάδων, κ.κ. Φόρτωμα, Μονογυιού και Συρμαλένιο, με κοινοποίηση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων "ΚΥΚΛΟΣ" και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τα μέλη του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων και Βιλλών Πάρου – Αντιπάρου “Ποσειδών”, απευθύνουν αιτήματα στήριξης των επαγγελματιών στα δύο νησιά, που επλήγησαν, τόσο από την πανδημία – όπως και το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας – όσο και από τη δυσφήμιση των δύο νησιών, όταν στην “καρδιά” της τουριστικής σεζόν και με αφορμή τη λήψη έκτακτων μέτρων για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού, χαρακτηρίστηκαν ως “εστίες” της νόσου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός, τόσο στον τοπικό πληθυσμό, όσο και στους τουρίστες, οι οποίοι έσπευσαν να απομακρυνθούν ή να ακυρώσουν τυχόν προγραμματισμένες διακοπές.

«Ολέθριες συνέπειες»

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος στην επιστολή του, «με έντονη την ευθύνη για τη διατήρηση της δημόσιας υγείας των νησιών Πάρου και Αντιπάρου, των οικογενειών μας, του προσωπικού μας και των επισκεπτών μας, ενημερώνουμε ότι από τη πρώτη στιγμή εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα και τα ειδικά μέτρα που εκπαιδευτήκαμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων ώστε  να τηρήσουμε τη καλύτερη φιλοξενία σε εποχή πανδημίας».

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι «η ξαφνική και χωρίς καμία προειδοποίηση εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, με αιτιολογία ότι τα νησιά μας έχουν θέμα κρουσμάτων, ανέτρεψε τα δεδομένα, μετατρέποντας την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου σε νεκρή τουριστικά περίοδο».

Όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, «τα ΜΜΕ από τη παραμονή της Παναγίας 14/8 παρουσίασαν τη Πάρο και την Αντίπαρο ως “εστίες διασποράς του covid” με ολέθριες συνέπειες. Πανικόβλητοι επισκέπτες αποχωρούσαν και τρομοκρατημένοι κάτοικοι ψάχνουν την αλήθεια. Οι προγραμματισμένες αφίξεις και κρατήσεις καταλυμάτων του υπολοίπου Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου ακυρώθηκαν αστραπιαία και οι ακυρώσεις συνεχίζονται καθημερινά. Φυσικά το πρόγραμμα, «τουρισμός για όλους» καθώς και τα άλλα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού “πάγωσαν”. Η καλοκαιρινή περίοδος δυστυχώς σταμάτησε με ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημίες».

Όπως εξηγούν στην επιστολή τους προς τους ιθύνοντες, «ουσιαστικά ο κλάδος είχε έσοδα από 25/7 έως 15/8 με μικρές πληρότητες και χαμηλές τιμές και μηδαμινή ζήτηση», υπογραμμίζοντας, πςω είναι αδύνατον να καταστεί οικονομικά βιώσιμη κατάσταση για όλα τα τουριστικά καταλύματα των δυο νησιών αλλά και για τους άλλους επιχειρηματίες της αλυσίδας του τουρισμού (εστίασης, καταστηματάρχες, προμηθευτές, τροφοδοσίες κλπ) στα νησιά μας».

Ειδική μνεία μάλιστα γίνεται και στη δυσφήμιση που υπέστη η περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους επιχειρηματίες να τονίζουν, ότι «θα δυσκολευτούμε να επαναφέρουμε στη άριστη φήμη που είχαμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια».

Τα αιτήματα των επιχειρηματιών

Ο Σύλλογος “Ποσειδών” ζητά να υπάρξει «επιπρόσθετη υποστήριξη των επιχειρήσεων με ειδικά μέτρα οικονομικής στήριξης και δυνατότητα αναστολών, για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν, μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο».

«Ζητάμε να επιβιώσουν οι τοπικές κοινωνίες των δύο νησιών Πάρου και Αντιπάρου, ελπίζοντας να ανατρέψουμε τα δεδομένα κατά τη νέα τουριστική περίοδο 2021… αλλά προκειμένου να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε επειγόντως την ηθική και οικονομική αρωγή της Πολιτείας, για την οποία πιστεύουμε ότι θα μεριμνήσετε άμεσα», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Οι προτάσεις μας του Συλλόγου, όπως αυτές διατυπώθηκαν αφορούν σε:

    • Θετική προβολή και διαφημιστική καμπάνια υπέρ των τουριστικών προορισμών Πάρου και Αντιπάρου από το Υπ. Τουρισμού.

    • Ενίσχυση των δομών Ασφάλειας και Υγείας στα νησιά.

    • Ειδική έκτακτη επιδότηση των πληττόμενων επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών που είναι αυτοαπασχολούμενοι.

    • Επιδότηση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών κατά 50%.

    • Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, δημοτικών τελών και ΤΑΠ όλων των ακινήτων τουριστικών καταλυμάτων ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος (ιδιόκτητο, επικαρπία, μίσθωση) για όλο το 2020 και 2021.

    • Μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή στο 6%

    • Κατάργηση του Φόρου διαμονής (0,50€ /διανυκτέρευση/δωμάτιο)

    • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 

    • Δημιουργία πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων ή αναστολή αποπληρωμής δανείων.

    • Εντατικό έλεγχο των ακινήτων που λειτουργούν σαν τουριστικά καταλύματα ενώ δεν είναι και λειτουργούν χωρίς αντίστοιχους υγειονομικούς όρους.

«Μαχαίρι στην καρδιά της τουριστικής σεζόν»

Στο πλευρό των επιχειρηματιών τάσσεται και ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος επιβεβαιώνει, ότι η ατυχής παρουσίαση των δύο νησιών, ως “εστιών” του κορωνοϊού, στην κορύφωση της σεζόν, «ήταν για εμάς μαχαιριά στην καρδιά της τουριστικής περιόδου», όπως ανέφερε. 

Ο Δήμαρχος εξήγησε, ότι «πάρα πολλοί επιχειρηματίες έχασαν μεγάλο μέρος των εσόδων τους, που από αυτά θα πρέπει να επιβιώσουν τόσο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, όσο επίσης οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους», εξηγώντας, ότι για μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε 12μηνη βάση, οι απώλειες ενός ή ενάμιση μήνα είναι μεν σοβαρές, αλλά ενδεχομένως όχι καταστροφικές, ωστόσο για μία εποχική επιχείρηση, οι απώλειες 45 ημερών αφορούν σχεδόν στο μισό του εισοδήματος και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα ζημιογόνες. 

Από την πλευρά του ο κ. Κωβαίος εξήγησε, πως η λήψη αυξημένων μέτρων για λόγους πρόληψης δεν αποτελεί αρνητική ενέργεια, καθώς θα έπρεπε να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους κι επισκέπτες, ωστόσο η αρνητική δημοσιότητα προκάλεσε πανικό και φόβο. 

Όπως επεσήμανε, οι ειδικοί έλαβαν την συγκεκριμένη απόφαση βάσει δεδομένων «σχετικά με το ιικό φορτίο που πέρασε από τα νησιά μας», υποστηρίζοντας, ότι αν το ιικό φορτίο είχε συγκέντρωση στα νησιά, «θα είχε αφήσει και το σχετικό αποτύπωμα. Θα είχαμε πολλούς ασθενείς. Τουλάχιστον εμείς, στην καθημερινότητα, στον περίγυρό μας, δεν βλέπουμε ασθενείς. Ακόμη και το ξενοδοχείο αναφοράς, ποτέ δεν είχε παραπάνω από τέσσερα δωμάτια κατειλημμένα».

Ο Δήμαρχος επανέλαβε για ακόμη μία φορά, όπως και σε προηγούμενες τοποθετήσεις του επί του θέματος, ότι οι αρχές και φορείς της Πάρου, ακόμη και μετά από συνεχείς οχλήσεις προς τα αρμόδια όργανα, δεν έλαβαν σαφείς απαντήσεις, σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στο νησί, με το Δήμαρχο να σημειώνει, ότι η στάση αυτή να τηρήθηκε «ίσως λόγω της προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος, σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, ήταν ήδη πριν το ξεκίνημα της σεζόν επαρκώς θωρακισμένος, με την Πάρο να είναι το πρώτο νησί που εγκατέστησε μοριακό αναλυτή στο Κέντρο Υγείας, με την εγκατάσταση ISOBOX για την περίθαλψη των πιθανών κρουσμάτων, θαλάμου αρνητικής πίεσης, με την αποδοχή δωρεάς για 400 τεστ και όλα αυτά με την αρωγή και υποστήριξη χορηγών, δωρητών, αλλά και τη μέριμνα του Δήμου. 

«Αυτές τις ημέρες τα κρούσματα ανακοινώνονται ανά νησί και η Πάρος δεν βρίσκεται μέσα στη λίστα», σημειώνει ο Δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας, πως άδικη υπήρξε η στοχοποίηση και όχι η λήψη αυξημένων μέτρων, καθώς όπως υπογράμμισε «για εμάς πρώτιστο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τέλος, ο Δήμαρχος σημείωσε, ότι από τις επαφές του με τα αρμόδια όργανα, τα κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, ωστόσο «από κει και πέρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης η στήριξη, η οποία θα πρέπει να είναι έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», ενώ από την πλευρά του ο Δήμος, σε συνεργασία με τα δημοτικά στελέχη, ειδικούς επιστήμονες, αλλά και τους επιχειρηματίες του τουρισμού, πρόκειται να προχωρήσει σε στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της “επόμενης μέρας”, τονίζοντας, ότι «θέλουμε να διώξουμε το φόβο».

Ετικέτες: