Αντιδρά ο Δήμαρχος Ανάφης, Ι. Ρούσσος για την εξαίρεση μικρών νησιών των Κυκλάδων από τα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ και την απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ

“Η εξειδίκευση μέτρων φανέρωσε αδικίες”

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας αναφορικά με την “κατάφωρη αδικία”

Περί “κατάφωρης αδικίας” σχετικά με την εξαίρεση μικρών νησιών των Κυκλάδων από το μέτρο απαλλαγής της καταβολής του ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους ακριτικών και πολύ μικρών νησιών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προσφάτως, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο ίδιος εκφράζει την απογοήτευσή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη της εξαίρεσης μικρών νησιών του νομού Κυκλάδων από το συγκεκριμένο μέτρο οικονομικής ανακούφισης, γνωστοποιώντας μάλιστα πως με φόντο τα παραπάνω, ο ίδιος προωθεί σήμερα, επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, η εν λόγω “αδικία” φανερώθηκε μετά από την εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης, στην οποία προχώρησε και ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Ανάφης σημείωσε πως σε πρώτο επίπεδο θα περιμένει για την απάντηση της κυβέρνησης, προκειμένου να πληροφορηθεί για τους λόγους εξαίρεσης των μικρών νησιών στις Κυκλάδες και ακολούθως, δεν αποκλείει τη διεκδίκηση της εφαρμογής του μέτρου απαλλαγής από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ με εντονότερο και πιο διεκδικητικό τρόπο.

Παραδοχή της τραγικής κατάστασης από το Υπ. Οικονομικών

Προλογικά της εξειδίκευσης των οικονομικών μέτρων τα οποία πρωτίστως έκανε γνωστά ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το μέγεθος των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, προχωρά στη στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

“Η χώρα μας, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, εξακολουθεί να βιώνει μία πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση, με πολύ υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από την αρχή αυτής της δοκιμασίας, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δρα έγκαιρα, υπεύθυνα, μεθοδικά και αποφασιστικά, ώστε οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες και όσο το δυνατόν ταχύτερα αναστρέψιμες.

Παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και τις υποδείξεις των ειδικών και ενισχύει, διαρκώς, το «οπλοστάσιό» της, με επιπλέον πόρους και εργαλεία” ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας παράλληλα πως, “με αυτόν τον τρόπο ανταποκρινόμαστε στις ξεχωριστές απαιτήσεις κάθε φάσης της υγειονομικής κρίσης, και προχωράμε, όταν κρίνεται αναγκαίο, στην υλοποίηση νέων παρεμβάσεων, καθώς και στην επέκταση, τη διεύρυνση και τη βελτίωση των υφιστάμενων”.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε πως, “ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία δέσμη 12 οικονομικών μέτρων, που έχουν ως στόχο τη στήριξη της μεσαίας τάξης και της εργασίας, την προστασία των εισοδημάτων, την ενδυνάμωση της παραγωγικής διαδικασίας, την ενίσχυση των πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων, και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής”. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα, ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας εξειδίκευσε και εκείνο που αφορά στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Οι εξειδικεύσεις του Χρ. Σταϊκούρα

Αυτούσια η αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το μέτρο της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων μικρών, ακριτικών νησιών, στην οποία φανερώνεται η εξαίρεση των μικρών νησιών των Κυκλάδων, έχει ως ακολούθως: “Απαλλάσσονται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, για το έτος 2020 και εφεξής, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα διαπόντιων νήσων.

Το μέτρο αυτό καταλαμβάνει σήμερα κατοίκους 28 μικρών ακριτικών νησιών.

Τα νησιά αυτά είναι: - Φούρνοι, Άγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας,

- Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, - Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, - Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, - Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, - Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου, - Μεγίστη (Καστελόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, - Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω, - Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και - Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Η απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές, και καλύπτει τη συνολική περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές.

Εξαιρείται η περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σκοπός του μέτρου είναι η κινητροδότηση των κατοίκων να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν σε αυτά τα νησιά, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι εν λόγω περιοχές που αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση”.

Ι. Ρούσσος: Να μας πουν τον λόγο που εξαιρεθήκαμε. Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας 

Σχετικά με τα παραπάνω, προέβη σε δηλώσεις ο Δήμαρχος Ανάφης, γνωστοποιώντας τις κινήσεις του απέναντι στην ανωτέρω αρνητική εξέλιξη.

“Εμείς ήδη κάναμε κι έγγραφη διαμαρτυρία και θα την προωθήσουμε στον Πρωθυπουργό. Αισθανόμαστε και είμαστε αδικημένοι. Με ποιο σκεπτικό εντάχθηκαν στο μέτρο νησιά των 1.000 κατοίκων και άφησαν την Ανάφη εκτός, όπως και πέντε – έξι ακόμη νησάκια που έχουμε 200 κατοίκους. Αυτό δεν το κατανοώ” σχολίασε αρχικά, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να αναπτύξει τη συλλογιστική της.

“Δεν έχω κατανοήσει το σκεπτικό. Αν μας εξηγήσουν, μπορεί να πούμε ότι έχουν δίκιο. Αλλά να μας πουν τον λόγο της εξαίρεσης. Είναι κατάφωρη αδικία αυτό που συμβαίνει και δεν νομίζω ότι μπορεί να πει κανείς κάτι περισσότερο” πρόσθεσε σε απόλυτο τόνο, σημειώνοντας επιπλέον τα εξής: “Εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ και δεν ζητάμε ούτε τώρα να είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα. Από τη στιγμή που ανέφεραν ότι θα ενταχθούν τα μικρά νησιά και ακουγόταν ότι θα ενταχθεί και η Ανάφη, γιατί άλλαξε αυτό;”.

Ο κ. Ρούσσος ανέφερε μάλιστα πως έχει ενημερώσει και τους βουλευτές του νομού Κυκλάδων, εκ των οποίων μάλιστα, ο Νίκος Συρμαλένιος εξέδωσε - χθες το απόγευμα - ανακοίνωση, υποστηρίζοντας τα μικρά νησιά των Κυκλάδων.

“Ετοιμάσαμε μία επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και έχουμε έρθει και σε επικοινωνία με τους βουλευτές. Γνωρίζουν τι έχουμε τραβήξει όλα αυτά τα χρόνια σε θέματα υγείας, ακτοπλοΐας και πολλά άλλα. Ποια είναι η λογική σύμφωνα με την οποία μας εξαιρούν αυτή τη φορά;” επανέλαβε ο Δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας τέλος πως θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο την ένταξη της Ανάφης και των μικρών νησιών των Κυκλάδων στο ίδιο μέτρο.

“Σε πρώτη φάση θα περιμένουμε την απάντηση για να δούμε τι θα πουν και στη συνέχεια, θα δούμε πως θα κινηθούμε” σχολίασε σχετικά, λέγοντας τέλος πως το νησί του αν και πορεύθηκε σχετικά καλά για έναν μήνα το καλοκαίρι, ωστόσο, δυστυχώς έχει να αντιμετωπίσει... ανηφόρα τον προσεχή χειμώνα. “Ανάλογα των συνθηκών πήγαμε σχετικά καλά. Αλλά ένας μήνας, δεν μπορεί να σώσει τους υπόλοιπους. Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας” δήλωσε, καταλήγοντας