Νέος Κανονισμός Καθαριότητας στον Δήμο Πάρου

«Ο πολιτισμός της καθημερινότητας, τρόπος ζωής»

Έναν νέο και αυστηρότερο Κανονισμό Καθαριότητας, θέσπισε με απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρύπανσης στο νησί, αλλά και για την διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου και κατοίκων, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, ο οποίος αναθεωρήθηκε, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του νησιού, αφού τέθηκε προς διαβούλευση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Δήμος έχει δείξει την έμφαση που δίνει, σε ό,τι αφορά την καθαριότητα. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζονται στον εντοπισμό των υπαιτίων για τις εκάστοτε παραβάσεις, πρόθεση του Δήμου είναι η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη διατήρηση της καλής εικόνας του νησιού. Μόλις πριν ένα χρόνο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, είχε βεβαιώσει σημαντικά πρόστιμα σε επιχειρηματίες, οι οποίοι, αν και μετά από σειρά συστάσεων από την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας, δεν συμμορφώνονταν.

Οι κάτοικοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και επισκέπτες του νησιού, μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά σχετικά με τον νέο Κανονισμό από την ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου.

«Απαραίτητη η συνεργασία και συμμετοχή των πολιτών»

Εισαγωγικά στον νέο Κανονισμό Καθαριότητας, τονίζεται, ότι προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής Πάρου αποτελεί ένας καθαρός Δήμος και ένα περιβάλλον όμορφο και υγιές για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, και τους επισκέπτες. «Το σημαντικότερο βήμα για να διατηρήσουμε το νησί μας καθαρό και να δώσουμε στην Πάρο την εικόνα που όλοι επιθυμούμε, είναι καταρχάς μία καλά οργανωμένη και πλήρως εξοπλισμένη Υπηρεσία Καθαριότητας. Αυτό, όμως, από μόνο του δεν είναι αρκετό. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, στη βάση ενός πλαισίου αρχών και κανόνων». Στην κατεύθυνση αυτή, σημειώνεται, ότι «σημαντικός είναι ο ρόλος που έχει η θέσπιση και η εφαρμογή ενός σύγχρονου Κανονισμού Καθαριότητας, που θα καλύπτει όλο το πλέγμα των σχέσεων Δήμου και πολιτών με ξεκάθαρους όρους σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις».

Ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας, όπως υπογραμμίζεται, «είναι σχεδιασμένος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητας σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους του Δήμου, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την ανάδειξη των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, την ενίσχυση της λειτουργικότητας των εμπορικών περιοχών, την εφαρμογή της ανακύκλωσης, την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών».

Η Υπηρεσία Καθαριότητας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του νέου κανονισμού, ενώ οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις των πολιτών, των κοινωνικών φορέων και των επαγγελματιών του νησιού ελήφθησαν υπόψη πριν την τελική διατύπωση της εισήγησης προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

«Ο νέος Κανονισμός αποτελεί σημείο αναφοράς για την Υπηρεσία Καθαριότητας, λειτουργεί ως οδηγός για εμπεριστατωμένες απαντήσεις στα αιτήματα των πολιτών, συνεισφέρει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των επαγγελματιών και των κατοίκων και αποτελεί το μέσο για την εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας στο νησί»,

«Μέχρι σήμερα, η διαχείριση των απορριμμάτων αντιμετωπίζεται ως μία περιθωριακή, οχληρή υπόθεση, ενώ είναι θεμελιώδης. Ο σεβασμός και ο πολιτισμός της καθημερινότητας δεν πρέπει να παραμένουν θεωρητικές έννοιες, αλλά τρόπος ζωής», αναφέρεται εν κατακλείδι στην εισαγωγή του νέου Κανονισμού, ενώ τονίζεται, ότι προσδοκία της Υπηρεσίας Καθαριότητας Πάρου είναι «ο νέος κανονισμός, να αποτελέσει την αφετηρία στενότερης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και των πολιτών, ώστε να ανταποκριθούμε στην απαίτηση των καιρών που προτάσσει την περιβαλλοντική κουλτούρα, ως τη σταθερή αξία ανάπτυξης και εξέλιξης της κοινωνίας μας».

Έμφαση στην ανακύκλωση

Ειδική μνεία γίνεται μέσα στον νέο κανονισμό και για τα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 19 σημειώνεται, ότι ο Δήμος εκτελεί πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων σε συνεργασία με εγκεκριμένα συστήματα. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, ο Δήμος αναπτύσσει διαρκώς συνεργασίες με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού, με διάφορες κοινωνικές ομάδες, με οικολογικές κινήσεις, με τις μαθητικές και εκπαιδευτικές κοινότητες, με εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες και με άλλους φορείς.

Ειδικότερα, ο Δήμος Πάρου έχει επιλέξει και υλοποιεί τα εξής προγράμματα:

  • Στους πράσινους κάδους συλλέγονται οι συσκευασίες από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο.

  • Στους κάδους τύπου κώδωνα, που βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία όπου υπάρχει επιβαρυμένη χρήση του εν λόγω υλικού, συλλέγονται αποκλειστικά οι συσκευασίες από γυαλί.

  • Στους κόκκινους κάδους, που βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία, συλλέγονται αποκλειστικά απόβλητα ρουχισμού (ρούχα, λευκά υφασμάτινα είδη, τσάντες, υποδήματα, ζώνες κλπ).

  • Σε ειδικά επιλεγμένα σημεία εναπόθεσης σε κλειστούς ή κοινόχρηστους χώρους του Δήμου συλλέγονται ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Παράλληλα, η Υπηρεσία Καθαριότητας, σε συνεργασία με ιδιωτικό φορέα και κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, δέχεται για ανακύκλωση μεγάλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, τηλεοράσεις κλπ).

  • Στους ειδικούς κάδους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στα αλιευτικά καταφύγια (σταθμοί θαλάσσιων απορριμμάτων), συλλέγονται αλιευτικά απόβλητα που προέρχονται από τη θάλασσα και τα αλιευτικά σκάφη.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Στον νέο Κανονισμό Καθαριότητας ορίζονται και χρηματικά πρόστιμα, για τη μη συμμόρφωση με τους κανόνες καθαριότητας, όχι μόνο για πολίτες, αλλά και για εργολάβους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υλοποίηση έργων.

Ενδεικτικά, η εναπόθεση μπαζών σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης τιμωρείται με 100 ευρώ, ανά κυβικό μέτρο αποβλήτων, η εναπόθεση μπαζών 4 ημέρες μετά την ολοκλήρωση των έργων από ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΠ κλπ με 150 ευρώ ανά μ3, η ρίψη μπαζών σε κάδους απορριμμάτων με 500 ευρώ συν την αξία του κάδου σε περίπτωση καταστροφής του, η μη ολική αποκατάσταση τομών, δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση των έργων, με 400 ευρώ.

Πρόστιμο 100 ευρώ αντιμετωπίζουν, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων που δεν προβαίνουν σε απομάκρυνση των ακαθαρσιών των ζώων.

300 ευρώ είναι το πρόστιμο για τη ρίψη υγρών (λάδια, πετρέλαια κλπ) σε κάδους απορριμμάτων, ενώ η ρίψη μέσα ή πλησίον των κάδων οργανικών αποβλήτων τιμωρείται με 800 ευρώ πρόστιμο. Σε 800 ευρώ επίσης, ανέρχεται και το πρόστιμο για τη ρίψη υπολειμμάτων κηπουρικών εργασιών σε κοινόχρηστο χώρο.

Με 1.000 ευρώ πρόστιμο, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας, τιμωρούνται:

- η μη περίφραξη και μη τήρηση καθαριότητας παλαιών ακατοίκητων ακινήτων και οικοπέδων, συν έξοδα καθαρισμού και περίφραξης όπου χρειάζεται, ενώ σε περίπτωση υποτροπής, 2.000 ευρώ.

- η ρίψη χρησιμοποιημένων ελαστικών οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους ή μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα

- η ρίψη ηλεκτρικών στηλών (μπαταρίες) σε κοινόχρηστο χώρο ή μαζί με άλλα απορρίμματα

- η ρίψη μέσα ή πλησίον των κάδων απορριμμάτων μικρών ή μεγάλων ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών ή ηλεκτρικών λαμπτήρων

- η μετατροπή του κοινόχρηστου χώρου που μισθώνει ένα κατάστημα, σε αποθηκευτικό χώρο κατά την περίοδο μη λειτουργίας του καταστήματος

- η κοπή δέντρων σε δημόσιους χώρους άνευ αδείας

- η τοποθέτηση ειδικών ή τοξικών απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.

Η παράνομη σύνδεση οικιών με αγωγούς λυμάτων ή ομβρίων υδάτων, τιμωρείται με 1.500 ευρώ.

Με 2.000 ευρώ πρόστιμο, τιμωρείται:

- η ρύπανση εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου σχολείων (σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται)

- η ρύπανση ή καταστροφή μνημείων, αγαλμάτων και πρασίνου (σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται).

Τέλος, προβλέπεται πρόστιμο 4.000 ευρώ για την απόρριψη λυμάτων σε φρεάτια αγωγών ομβρίων υδάτων ή κατοικιών από βυτιοφόρα, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο ανέρχεται σε 8.000 ευρώ.

 

Ετικέτες: