Παρουσίαση και ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Πάρου για το 2021

«Ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας»

  • Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, 2020 - 06:19

Παρουσιάστηκε προς ψήφιση το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πάρου για το 2021, με την εισήγηση προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, να αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος.

Οι κατευθύνσεις του Τεχνικού Προγράμματος στο πεδίο των έργων αφορούν κυρίως στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, έργων που είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος. Τα έργα αφορούν κυρίως σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, λιμενικά έργα, την προαγωγή της δημόσιας υγείας, την παιδεία, την νεολαία και την άθληση, το περιβάλλον, την ανακύκλωση και την καθαριότητα, το οδικό δίκτυο και τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους, την αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας, την επέκταση των δικτύων ηλεκτροδότησης κ.α.

Έργα υποδομής ύψους 56,577,454,80 ευρώ για το 2021

Εισαγωγικά, ο κ. Κωβαίος τόνισε, ότι παράλληλα με το γεγονός ότι «η διαδεδομένη αντίληψη και πρακτική που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζεται από το κεντρικό κράτος, λίγο-πολύ, ως ο φτωχός συγγενής», που έγινε εντονότερο κατά τη μνημονιακή περίοδο, «τον τελευταίο ένα χρόνο οι Δήμοι κληθήκαμε ξαφνικά να διαχειριστούμε και μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση πρώτου μεγέθους με εκρηκτικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς. Εννοώ φυσικά την πανδημία του κορωνοϊού. Μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον, έπρεπε να επιδείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά, και με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να οργανώσουμε με ένα χρηστό τρόπο τόσο τα οικονομικά μας όσο και το ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό να ανταπεξέλθουμε στον κοινωνικό και αναπτυξιακό μας ρόλο».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «σε πείσμα των καιρών ο Δήμος Πάρου έμεινε όρθιος και κατάφερε, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να αποτελεί ένα αξιόπιστο φορέα με χρηματοοικονομική επάρκεια και με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων είτε απευθείας από τον ίδιο, είτε μέσα από τα Νομικά του Πρόσωπα».

Προλογίζοντας, τόνισε, πως «στην Πάρο σήμερα έχουν προγραμματιστεί και δρομολογηθεί από τη Δημοτική Αρχή έργα υποδομής ύψους €10.212.186,845. Από αυτά:

  • Τα 6.987.509,13 ευρώ προέρχονται από χρηματοδοτικά προγράμματα όπως ΕΣΠΑ, Φιλόδημος και Πράσινο Ταμείο,

  • Τα 811.898,39 ευρώ αφορούν σε χρηματοδοτήσεις από αρμόδιους οργανισμούς και υπουργεία,

  • Τα 579.666,42 ευρώ προέρχονται από τη ΣΑΤΑ και

  • Τα 1.833.112,9 ευρώ προέρχονται από τα τακτικά έξοδα του Δήμου Πάρου.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τα 46.365.267,99 ευρώ (43.014.842,03 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και 3.350.425,96 ευρώ από ιδιώτες) που αφορούν στην επέκταση του Νέου Αεροδρομίου της Πάρου, στο νησί μας το 2021 θα “τρέχουν” έργα υποδομής ύψους 56,577,454,80 ευρώ».

Όσον αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 καθ’αυτό, ο κ. Κωβαίος τόνισε, πως πρόκειται για «ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στη δυνατότητα να χρηματοδοτεί με δικούς του πόρους σημαντικά έργα υποδομής και βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας των πολιτών του, αλλά συγχρόνως βασίζεται στην ικανότητα του εξειδικευμένου και υψηλά εκπαιδευμένου προσωπικού του να συντάσσει ολοκληρωμένες μελέτες και να εντάσσει ακόμα μεγαλύτερα έργα σε ευρωπαϊκά και μη χρηματοδοτικά προγράμματα». Πιο συγκεκριμένα, «τα έργα για το 2021 που θα υλοποιηθούν με ίδιους πόρους του Δήμου, ανέρχονται στο ποσό των 1.965.242,59 ευρώ επί συνόλου 5.932.058,22 ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 33% του τεχνικού προγράμματος».

Αναλυτικά οι προβλέψεις του νέου τεχνικού προγράμματος

Ενδεικτικά αναφέρονται έργα και παρεμβάσεις όπως παρουσιάστηκαν από τον Δήμαρχο, με πρώτα τα έργα σε ύδρευση και αποχέτευση, που ανέρχονται σε 600.000 ευρώ και συγκεκριμένα για την αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κώστου – Προικιάς και τις μελέτες του έργου μεταφοράς λυμάτων από τις κοινότητες Λευκών – Κώστου στο ΒΙΟΚΑ Μάρπησσας. Επίσης, περιλαμβάνονται έργα 87.570,81 ευρώ για την επισκευή των δημοτικών τουαλετών της Παροικιάς και έργα 90.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση του κτηρίου των σφαγείων.

Όσον αφορά στην προστασία, αποκατάσταση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, περιλαμβάνονται έργα 352.998,80 ευρώ για μελέτες οριοθέτησης ρεμάτων, λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στις περιοχές Δρυού και Αμπελά και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στο Πίσω Λιβάδι, ενώ ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι τα συνολικά έργα που αναφέρονται στο περιβάλλον, την ανακύκλωση και την καθαριότητα αγγίζουν το ποσό των 949.245,19 ευρώ, ήτοι περίπου το 20% του συνολικού τεχνικού προγράμματος.

Για τη βελτίωση του οδικού δικτύου το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 περιλαμβάνει έργα και παρεμβάσεις ύψους 728.249 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι, για πλακοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις έχει προβλεφθεί το ποσό των 325.000 ευρώ, για την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας ποσό 20.000 ευρώ, για τη διαμόρφωση των πλατειών στους οικισμούς Κώστου, Μαρμάρων και της κεντρικής πλατείας του Αγίου Νικολάου στην Παροικιά το ποσό των 154.000 ευρώ, ενώ για τη μελέτη προστασίας του δρόμου Παροικιάς-Πούντας έχει προβλεφθεί ποσό 30.000 ευρώ κ.α.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Δήμαρχος στην Παροικιά, την πρωτεύουσα και κεντρική πύλη εισόδου για το νησί. «Από την πρώτη στιγμή αποτελεί δέσμευσή μας και τώρα επιτέλους θα αρχίσει να παίρνει μορφή η συνολική αναβάθμιση της κυκλοφοριακής της εικόνας. Μόνο για το κυκλοφοριακό της Παροικιάς λοιπόν, το τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πάρου για το 2021 περιλαμβάνει έργα και μελέτες ύψους 146.249 ευρώ, ήτοι την τελική φάση εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότας, τη μελέτη για τον 2ο Περιφερειακό δρόμο της Παροικιάς, τη μελέτη οδοποιίας για τη νέα περιφερειακή οδό παράκαμψης Λειβαδίων και κυρίως το μεγάλο μας στοίχημα της κατασκευής πεζοδρομίου στον περιφερειακό δρόμο της Παροικιάς».

Επίσης, προβλέπονται δύο μεγάλα λιμενικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και φορούν στα λιμενικά έργα προστασίας του Αλιευτικού Καταφυγίου της Νάουσας, των συμπληρωματικών έργων επέκτασης του Προσήνεμου Βορείου Μόλου, όπως και τα έργα αποκατάστασης και βελτίωσης της θωράκισης του υφιστάμενου μόλου του αλιευτικού καταφυγίου στο Πίσω Λιβάδι, με φυσικούς ογκόλιθους.

Για κατασκευή, επέκταση, ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των σχολικών μονάδων θα διατεθούν συνολικά 1.384.435,84 ευρώ, μεταξύ των οποίων η μελέτη κατασκευής του 2ου Γυμνασίου Παροικιάς, η κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού στα Μάρμαρα, η ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Παροικιάς και οι μελέτες για τη στατική επάρκεια όλων των σχολικών κτηρίων.

Για τον αθλητισμό θα διατεθούν το 2021 1.163.140,91 ευρώ, για έργα όπως η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Ζευλάκι, το αθλητικό πάρκο Παροικιάς, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το στάδιο στο Αγροκήπιο Νάουσας, η κατασκευή γηπέδου βόλεϊ και μπάσκετ στον Κώστο και η επισκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου Μάρπησσας.

Τέλος αναφορικά με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, έχουν προϋπολογιστεί παρεμβάσεις 334.101,68 ευρώ, μεταξύ των οποίων η μελέτη αποκατάστασης του Δημαρχιακού Μεγάρου, η επισκευή λοιπών δημοτικών κτηρίων που χρήζουν προσοχής, κατεδαφίσεις κτισμάτων και απαλλοτριώσεις εκτάσεων, η επισκευή των κοιμητηρίων του νησιού και η κατασκευή οστεοφυλακίων, ενώ τέλος και 25.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε δημοτικά κτήρια για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.

«Η Πάρος να γίνει ένας σύγχρονος Ευρωπαϊκός δήμος»

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Κωβαίος, τόνισε, πως «το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάζουμε θα θέσει τις βάσεις, ώστε να γίνει η Πάρος ένας σύγχρονος Ευρωπαϊκός δήμος με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του, αλλά και τους επισκέπτες που φιλοδοξούμε να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια. Ένας δήμος με λειτουργικό σχεδιασμό του χώρου και των δραστηριοτήτων του, που αισιοδοξούμε να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και εξωστρέφειας για όλη τη νησιωτική Ελλάδα. Γι’ αυτό και είναι προσανατολισμένο στην αστική ανάπλαση, τη βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων, στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των πλατειών και των πεζόδρομων σε όλους τους οικισμούς και στα χωριά μας. Είναι ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει τη μαθητική κοινότητα, ενισχύει τις σχολικές υποδομές, εστιάζει στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, προστατεύει το περιβάλλον, αναβαθμίζει τις υποδομές μας και τέλος βελτιώνει τη προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία. Είναι βαθειά πεποίθησή μου, ότι ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας».

Ετικέτες: