Εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στο “χορό” της προβολής του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος του Δήμου Μυκόνου

Με… εικονική πραγματικότητα η προώθηση Μυκόνου και Δήλου

Ομόφωνα ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου τη μελέτη, τον τρόπο διεξαγωγής και τους όρους της διακήρυξης για την δημοπράτηση του έργου “Εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος του Δήμου Μυκόνου.

Με ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό δημόσιο διαγωνισμό πρόκειται να ανατεθεί σε ανάδοχο η δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών, με στόχο την προσέλκυση νέας γενιάς τουριστών και την προώθηση του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος σε Μύκονο και Δήλο, μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου περί κατάρτισης των όρων διακήρυξης.

Φορέας χρηματοδότησης για το εν λόγω έργο είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 329.034 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Διαρκής προσπάθεια ανάδειξης, χωρίς έως τώρα καινοτόμα εργαλεία ΤΠΕ

Όπως τονίζεται στη σχετική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου, η Μύκονος αποτελεί έναν από τους γνωστότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Εκτός της αναγνωρισιμότητας του νησιού, ωστόσο, κατ’ εξοχήν τους θερινούς μήνες, η Μύκονος έχει πλούσια ιστορία και πολιτιστική παράδοση, την οποία ο Δήμος επιχειρεί στρατηγικά να αξιοποιήσει μέσα από δράσεις που οργανώνονται κυρίως από φορείς, όπως η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΑΜ), ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Γεώργιος Αξιώτης”, καθώς και μέσω του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Ο Δήμος Μυκόνου παρέχει σημαντική πληροφόρηση για τους πολίτες για τα δρώμενα αλλά και τις υποδομές του πολιτισμού και του τουρισμού, μέσω του διαδικτύου από τον ιστοχώρο του Δήμου Μυκόνου, όπου στον τομέα του τουρισμού δημιουργήθηκε και είναι διαθέσιμος σε έξι γλώσσες ηλεκτρονικός τουριστικός οδηγός.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του Δήμου για την ενίσχυση του τουρισμού και του τουριστικού προϊόντος του νησιού, ο Δήμος προκήρυξε το 2017 ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, με κύρια παραδοτέα τη δημιουργία ειδικών εμπειρικών προϊόντων για τον προορισμό, την εκπόνης ηκαι υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου για την προβολή του Δήμου στα social media και συνδυασμένες ενέργειες τουριστικής προβολής.

Η αξιόλογη και διαρκής προσπάθεια για ολοκληρωμένη πληροφόρηση των πολιτών και για την ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος του νησιού στο πλαίσιο της σύγχρονης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης απαιτεί εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών για περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες και ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, καθώς παρατηρείται ότι τα εργαλεία ΤΠΑ τα αξιοποιούνται μέχρι σήμερα στο Δήμο, δεν εξασφαλίζουν υψηλή διαδραστικότητα για τον επισκέπτη, είναι κυρίως στατικά και δεν ενσωματώνουν κάποια υψηλή αισθητική, γεγονός το οποίο κρίνεται πως υποβαθμίζει την εμπειρία της χρήσης.

Η χρήση προηγμένων τεχνολογιών πολυμέσων εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάδειξη τουριστικών προορισμών μέσω της αξιοποίησης πολιτιστικού ψηφιακού υλικού. Έτσι, κρίνεται, πως η υλοποίηση της συγκεκριμένης πράξεις, θα συμβάλει στην κάλυψη της ανάγκης για αύξηση της επισκεψιμότητας της Μυκόνου από τουρίστες νέας γενιάς, στην παροχή νέων καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών μέσω της σύζευξης πολιτιστικών αγαθών και του τουρισμού εμπειρίας, όπως επίσης και στην αξιοποίης ητων πολιτιστικών πόρων για τουριστική προβολή του νησιού, με καινοτόμες μεθόδους.

Πολλαπλά οφέλη

Σύμφωνα με τη σχετική τεχνική έκθεση, ο τουρισμός, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για το Δήμο Μυκόνου, ωστόσο για την προβολή του πολιτιστικού – τουριστικού προϊόντος δεν αξιοποιούνται ψηφιακά εργαλεία υψηλής αισθητικής και ενδιαφέροντα για το χρήστη.

Η Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα αποτελούν μία νέα πρόκληση για την τουριστική, ιστορική και πολιτιστική προβολή των δήμων σε όλη τη χώρα, καθώς δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθούν σε ένα μεγαλύτερο, πιο δυναμικό και με μεγαλύτερες απαιτήσεις κοινό, ενώ παράλληλα αξιοποιούν κανάλια επικοινωνίας και προβολής με εκατομμύρια επισκέπτες.

Η Εικονική Πραγματικότητα (VR) χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο και περισσότερους τομείς και εφαρμογές (εκπαίδευση, ακτάρτιση, έρευνα, επιστήμη, διαφήμιση, τουριστική προβολή, πολιτισμός, ψυχαγωγία, τέχνες), λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών της, που την καθιστούν:

  • Συναρπαστική (οι χρήστες φορώντας μία ειδική μάσκα μπορούν να βιώσουν γραφικά 360 μοιρών, μέσα σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, αποκτώντας την αντίληψη για τη φυσική τους παρουσία σε έναν ψηφιακό κόσμο. Ενεργοποιείται δηλαδή, μία άμεση αντίδραση του νευρικού συστήματος στο οπτικό ερέθισμα το οποίο παρέχεται μέσω της ειδικής μάσκας)

  • Επιδραστική (η ένταση του βιώματος είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο παραδοσιακό ή ηλεκτρονικό μέσο)

  • Αξέχαστη (ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί έτσι, ώστε να θυμάται γεγονότα που συνδέονται με τοποθεσίες, κι έτσι τα περιβάλλοντα VR μένουν στη μνήμη περισσότερο απ’ ό,τι οι δισδιάστατες εικόνες)

  • Καινοτόμα (παρέχει μία νέα, πρωτόγνωρη ανθρώπινη εμπειρία).

Όλες οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου αποτελεούν ψηφιακές εφαρμογές οι οποίες βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής, αναγνωρισμένες για την αυξημένη εμπειρία διαδραστικότητας προς τον χρήστη, την παροχή κορυφαίας ποιότητας ανάλυσης εικόνας και ήχου σε πραγματικό χρόνο, την προσβασιμότητα σε πληροφορίες που είναι αδύνατον να παρουσιαστούν με άλλα οπτικοακουστικά μέσα, καθώς και τη δυνατότητα διαχείρισης παραγωγής και παροχής περισσότερων πληροφοριών, σε σχέση με το παρελθόν.

Ο Πέτρος ο Πελεκάνος, ο Ηρακλής και οι Γίγαντες “επιστρατεύονται” στην προώθηση

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται η ανάπτυξη εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας “Peter Pelekan’s Mykonos Virtual Guide”. Η εφαρμογή θα χρησιμοποιεί την εικονική περιήγηση σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις σημείων ενδιαφέροντος και διαδρομών στη Χώρα της Μυκόνου και στη “Μικρή Βενετία”, ενώ με συνδυασμό τεχνικών κινηματογραφικής εικονικής πραγματικότητας (Cinematic VR 360ο) και εικονικής πραγματικότητας με τρισδιάστατα γραφικά VR και με εικονικό οδηγό τον Πέτρο τον Πελεκάνο (μασκότ της Μυκόνου), θα δίνονται πληροφορίες για τα αξιοθέατα του νησιού και οι επισκέπτες θα καθοδηγούνται στην εικονική τους περιήγηση, σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και γαλλικά).

Σε τέσσερα επιλεγμένα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (αεροδρόμιο, λιμάνι, δημοτική αίθουσα, μουσείο) θα τοποθετηθεί κατάλληλος εξοπλισμός εικονικής πραγματικότητας στη διάθεση του κοινού, έτσι ώστε οι επισκέπτες, χρησιμοποιώντας την μάσκα εικονικής πραγματικότητας να “εμβυθίζονται” σε ένα περιβάλλον τρισδιάστατων γραφικών και να αποκτούν μία εικονική “πρόγευση” από τις ομορφιές της Μυκόνου, με τον αξιαγάπητο, διάσημο πελεκάνο να ξαναζωντανεύει, να τους εμπνέει και να τους καθοδηγεί.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (ΑR) “Mykonos AR Augmented Reality”. Η εφαρμογή αυτή θα συνδυάζει την πραγματική και την εικονική περιήγηση σε 5 επιλεγμένα σημεία του νησιού (κυκλαδίτικα σπίτια με αρχιτεκτονικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, Κάτω Μύλοι κ.α.), έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαμβάνει μία βελτιωμένη εμπειρία ξενάγησης, χωρίς τη βοήθεια ξεναγού. Επικεντρώνοντας τη συσκευή του σε έαν από τα 5 αξιοθέατα ή περιοχές ενδιαφέροντος, θα μπορέσει να απολαύσει σε ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνηση μέρος του αξιοθέατου το οποίο δεν μπορεί να δει, καθώς και να διαβάσει ή να ακούσει πληροφορίες σε πέντε γλώσσες. Επίσης, θα μπορεί να δει σχετικά βίντεο και να ακούσει σχετική μουσική και πληροφορίες.

Η τρίτη εφαρμογή που προβλέπεται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου θα ονομάζεται “Mykonos Giants Hunt” και πρόκειται για ένα ψηφιακό παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας, το οποίο θα βασίζεται στον αρχαιοελληνικό μύθο της εξόντωσης των τελευταίων τιτάνιων Γιγάντων από τον Ηρακλή στο νησί της Μυκόνου. Ο επισκέπτης, θα μπορεί “κατεβάζοντας” την εφαρμογή στο κινητό του, να μπαίνει στη θέση του Ηρακλή σε ένα εικονικό κυνήγι γιγάντων στο νησί, ώστε να τους εξοντώσει.

Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία εφαρμογής ενός 3D παιχνιδιού “Gaming Delos: The Myths”, του οποίου στόχος είναι η ανακάλυψη μέσω αυτού σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων της Δήλου. Το παιχνίδι θα απευθύνεται σε ενήλικες αλλά και παιδιά, εμπνευσμένο από τις μυθολογικε΄ς ιστορίες, οι οποίες συνδέονται με τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου.

Ετικέτες: