Προγραμματική σύμβαση του Δήμου Κέας με Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, τη χρηματοδότηση και την δημοπράτηση του έργου

Εκκίνηση για το έργο ανέγερσης νέου παιδικού σταθμού Κέας

Ένα νέο έργο, που απευθύνεται στα μικρά παιδιά, αλλά και στις οικογένειες που επιθυμούν να μείνουν μόνιμα στο νησί και τα παιδιά τους να απολαμβάνουν τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, προετοιμάζει ο Δήμος Κέας.

Ένα από τα πάγια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, αυτό της κατασκευής ενός νέου παιδικού σταθμού στο νησί, τίθεται σε τροχιά υλοποίησης, μετά και την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέας με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Εύδημος Α.Ε.”.

Ο Δήμος Κέας έχει εκπεφρασμένη βούληση για την αναβάθμιση των υποδομών, προκειμένου, εκτός των άλλων, να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες, οι οποίες θα επιτρέψουν σε νέους ανθρώπους και οικογένειες να επιστρέψουν ή να επιλέξουν το νησί για μόνιμη διαμονή.

Αντικείμενο της σύμβασης

Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης τέθηκε προς έγκριση στο Σώμα του Δήμου, όπου τονίστηκε η ανάγκη στελέχωσης του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών, προκειμένου τέτοιου είδους έργα να προετοιμάζονται από ίδιες δυνάμεις του Δήμου Κέας. Παρ’ όλα αυτά, στην παρούσα φάση, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, δίνει τις απαραίτητες λύσεις στον Δήμο, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.

Σύμφωνα με το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης, με γνώμονα την αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου, βασική κατεύθυνση την προστασία και διάσωση της πολιτιστικής και οικιστικής παράδοσης, καίριους πυλώνες τις καινοτόμες και αναπτυξιακές δράσεις και τέλος την προσήλωση στην ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες, ο Δήμος Κέας έχει άμεση ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση έργων, των οποίων η χρηματοδότηση έχει ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα.

Αναλυτικότερα, υφίσταται η αναγκαιότητα ωρίμανσης οριστικών μελετών και η εξασφάλιση συναφών αδειοδοτήσεων για το έργο «Ανέγερση Νέου Παιδικού Σταθμού Δήμου Κέας», μελέτες για την ωρίμανση των οποίων έχει δεσμευτεί πίστωση στον προϋπολογισμό του Δήμου Κέας.

Ειδικότερα και στο πλαίσιο του έργου «Ανέγερση Νέου Παιδικού Σταθμού Δήμου Κέας», ο Δήμος Κέας προτίθεται να ωριμάσει τις μελέτες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια η ανέγερση ενός νέου Παιδικού Σταθμού σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Κέας, στη θέση «Τρία Πηγάδια» Ιουλίδας, εντός οικοπέδου εκτός σχεδίου, εκτός ορίων οικισμού, εντός ζώνης αρχαιολογίας Β2, το οποίο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, με συνολικό εμβαδό 4.176,00 μ2. Συγκεκριμένα, η δόμηση δύναται να καλύπτει τα 184,87 τμ, μη συμπεριλαμβανομένης της λιθοδομής της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Στο πλαίσιο της ωρίμανσης του κυρίως έργου (κατασκευαστικού) προβλέπονται η εκτέλεση προπαρασκευαστικών ενεργειών που θα περιλαμβάνουν τις αναγκαίες μελέτες ωρίμανσης του κυρίως έργου, όπως για παράδειγμα, οι οριστικές μελέτες, η διαδικασία αδειοδοτήσεων κλπ.

Πιο συγκεκριμένα για το έργο «Μελέτη για την ανέγερση νέου Παιδικού Σταθμού στο Δήμο Κέας» απαιτούνται οι κάτωθι μελέτες:

•Τοπογραφική

•Αρχιτεκτονική

•Στατική

•Η/Μ

•Γεωτεχνική

•ΣΑΥ/ΦΑΥ

•Τεύχη Δημοπράτηση

Όπως διευκρινίζεται και εντός της προγραμματικής σύμβασης, ο κύριος του έργου (Δήμος Κέας) διαθέτει πόρους για τη χρηματοδότηση της ωρίμανσης του έργου αυτού. Το Αυτοτελές Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος ωστόσο, αδυνατεί να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες, καθώς δεν πληροί τις προδιαγραφές επάρκειας, όπως πλήρη στελέχωση και τις ειδικότερες προδιαγραφές επάρκειας, αναλόγως της εκτιμώμενης αξίας, του είδους, της κατηγορίας, του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του ζητούμενου έργου με κίνδυνο απένταξης της χρηματοδότησης της μελέτης. Για το λόγο αυτό απαιτείται, τόσο λόγω της σκοπιμότητάς του, όσο και λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων, η υποστήριξη της υπηρεσίας στο ως άνω αναφερόμενο έργο. Ως εκ τούτων, ο Δήμος Κέας (κύριος του έργου) συμβάλλεται με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.» για την εκπόνηση των οριστικών μελετών και για τη συνδρομή στην εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για το έργο.

Πέραν της ανάληψης της ευθύνης εκπόνησης των παραπάνω μελετών, ο «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.» θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη στην εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και την εξεύρεση του χρηματοδοτικού εργαλείου για την επόμενη φάση της κατασκευής του έργου, όπως και την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης.

Χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός

Στο πλαίσιο της σύμβασης ορίζεται, ότι η μελέτη θα παραδοθεί κατά τμήματα και συγκεκριμένα, στο στάδιο Α’ θα εκπονηθεί στρατηγικός σχεδιασμός παρεμβάσεων, ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, των στόχων και θα οριστούν οι προτεραιότητες, ενώ θα εκπονηθεί και η αρχιτεκτονική προμελέτη. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, όπως αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη, Η/Μ μελέτη και φυτοτεχνική μελέτη. Στο τρίτο στάδιο της ωρίμανσης και υλοποίησης, θα καταρτιστούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, θα εκπονηθεί το Σχέδιο Ασφαλείας & Υγείας – Φάκελος Ασφαλείας & Υγείας, ενώ στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο θα γίνει η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, η σύμβαση έχει διάρκεια οκτώ μηνών και το χρονοδιάγραμμα ανά στάδιο έχει ως εξής:

• Α ́ Στάδιο: Ένας (1) μήνας από την υπογραφή

• Β ́ Στάδιο: Δύο (2) έως τέσσερις (4) μήνες από την υπογραφή

• Γ ́ Στάδιο: Τρείς (3) μήνες έως έξι (6) μήνες από την υπογραφή

• Δ ́ Στάδιο: Έξι (6) μήνες έως οκτώ (8) μήνες από την υπογραφή

Ο προϋπολογισμός της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 111.170 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ μεταξύ άλλων τονίζεται, ότι σε περίπτωση μη τήρησης ή πλημμελούς τήρησης από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό των εφαρμοζόμενων διατάξεων για την ανωτέρω ανάθεση, δε δημιουργείται οποιαδήποτε υποχρέωση ή οποιαδήποτε αξίωση σε βάρος του Δήμου Κέας για τη χρηματοδότηση του έργου, όπως επίσης και ότι κάθε αύξηση του κόστους των επιμέρους εργασιών ή της συμβατικής δαπάνης μετά την υπογραφή των συμφωνητικών με τους μελετητές, βαρύνει αποκλειστικά τους πόρους του “ΕΥΔΗΜΟΥ”.

Ετικέτες: