Σε ιδιαίτερα έντονο και οξυμένο κλίμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η διάσταση απόψεων μεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου Τήνου, όσον αφορά στην έκδοση αδειών διέλευσης των οχημάτων που μεταφέρουν τα τμήματα ανεμογεννητριών στη θέση “

Σε “τεντωμένο σχοινί” το ενιαίο μέτωπο

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου συζητήθηκε το ζήτημα της διαφωνίας που έχει προκύψει, μεταξύ του Δήμου Τήνου και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσον αφορά στο αν θα έπρεπε ή όχι να επιτραπεί η διέλευση των οχημάτων που μεταφέρουν αυτές τις ημέρες τα τμήματα των ανεμογεννητριών που θα “στηθούν” στο αιολικό πάρκο της θέσης “Πράσα – Πολέμου Κάμπος” στο νησί.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση, με τη συζήτηση του θέματος να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, διαρκώντας τρεις και πλέον ώρες, παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Τήνου, αλλά και Δήμαρχοι από άλλα νησιά των Κυκλάδων, που συμμετέχουν στο Δίκτυο Δημάρχων κατά των αιολικών πάρκων.

Η συζήτηση εστιάστηκε στο ψήφισμα του Δικτύου, τονίζοντας, ότι τα μέλη του, ανάμεσά τους και επικεφαλής Δήμων του Ν. Αιγαίου, ουδέποτε ενημερώθηκαν για την έκδοση αυτού και του περιεχομένου του, το οποίο κάνει λόγο για «παράνομες αποφάσεις» της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΝΑΙ.

Ο εισηγητής του θέματος, χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, εξαπέλυσε πυρά κατά της διαχρονικής διοίκησης του Δήμου Τήνου, ενώ παράλληλα, δεν έλειψαν και οι μομφές κατά του Δημάρχου της Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτου, τόσο από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη, όσο και από άλλα μέλη της περιφερειακής αρχής, ουσιαστικά ψέγοντάς τον για το γεγονός, ότι έπειτα από δικές του ενέργειες, παραπληροφορήθηκε η κοινή γνώμη και οι πολίτες της Τήνου, όσον αφορά στη στάση της ΠΝΑΙ απέναντι στο ζήτημα των ανεμογεννητριών.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της Τήνου, κατά τις τοποθετήσεις του, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους, πως σε καμία περίπτωση ο ίδιος και η Τήνος δεν στρέφεται κατά της Περιφέρειας, ωστόσο στη δεδομένη περίπτωση υπάρχει διάσταση απόψεων όσον αφορά στο ζήτημα των διελεύσεων και για το λόγο αυτό, προχώρησε και σε εγκλήσεις προς την ΠΝΑΙ και τον Περιφερειάρχη, προκειμένου να ανακαλέσουν αυτές τις αποφάσεις, που ο ίδιος, ως νομικός, αλλά και η ομάδα νομικής υποστήριξης που στηρίζει τις ενέργειές του, κρίνουν ως μη νόμιμες.

«Προσπάθειες να βαφτιστεί η ΠΝΑΙ “δράκος” της υπόθεσης»

Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ανέφερε, ότι «αφού δεχτήκαμε σωρεία εγγράφων, υποχρεωθήκαμε σήμερα να έρθουμε σε μία ανοιχτή συζήτηση», σημειώνοντας πως η περιφερειακή αρχή επιθυμεί να απευθυνθεί περισσότερο προς τους πολίτες της Τήνου και έπειτα προς όλους τους υπόλοιπους.

Ξεκινώντας, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην προ 16ετίας θετική απόφαση του τ. Δήμου Εξωμβούργου, όσον αφορά στην άδεια εγκατάστασης του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου, όπως και στο γεγονός, ότι βάσει αυτής της απόφασης έχουν κερδηθεί σε βάρος του Δήμου Τήνου αρκετές δικαστικές διαμάχες, για να καταλήξει πως σήμερα, η συγκεκριμένη εταιρεία επιθυμεί την μεταφορά των τμημάτων των ανεμογεννητριών στο χώρο του αιολικού πάρκου. «Ως διά μαγείας, τον μοναδικό θεσμό που δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε όλη τη διαδικασία, την ΠΝΑΙ, κάποιοι προσπαθούν να τη “βαφτίσουν” ως “δράκο” της υπόθεσης», υποστήριξε.

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης είπε:

«Έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία, η οποία προσπαθεί να πείσει τους πολίτες της Τήνου, ότι οι ανεμογεννήτριες διέρχονται από το επαρχιακό οδικό δίκτυο και θα φτάσουν στο αιολικό πάρκο, διότι η Περιφερειακή Αρχή έχει εκδώσει άδειες διέλευσης. Το αφήγημα αυτό, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει αναπτυχθεί μέσα από μονολόγους, οι οποίοι εκφράζονται μέσα από Δελτία Τύπου και επιστολές. Δεν έχουμε ακούσει, δεν έχουμε διαβάσει, δεν έχουμε δει, σε κανένα από αυτά τα έγγραφα, πέραν από τις απόψεις αυτών οι οποίοι τα έχουν συντάξει, ούτε μία νομική βάση πάνω στην οποία στηρίζουν αυτά τα οποία λένε. Ούτε μία δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης απέναντι σε αυτά τα οποία λένε».

Ο Αντιπεριφειάρχης αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Δικτύου Δημάρχων, μέσα από το οποίο καταγγέλλεται η ΠΝΑΙ και εγκαλείται, σχετικά με τις “παράνομες” άδειες διέλευσης, τονίζοντας ότι τα μέλη του Δικτύου Δημάρχων δεν είχαν λάβει καμία γνώση ούτε του περιεχομένου, ούτε της έκδοσης του ψηφίσματος.

Ο ίδιος υποστήριξε, πως τέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, ενώ χαρακτήρισε “φθηνό τέχνασμα” το ψήφισμα, λέγοντας επίσης, ότι αυτός είναι ο λαϊκισμός ο οποίος αναφέρεται και στο εισαγωγικό του θέματος, τον οποίο, «οι γνωστοί κύκλοι της Τήνου προσπάθησαν να τον μετατρέψουν, ότι η ΠΝΑΙ αποκαλεί τους κατοίκους της Τήνου λαϊκιστές», κάτι που τόνισε πως δεν ισχύει στο ελάχιστο.

Τέλος, αναφέρθηκε στην έμπρακτη συμπαράσταση της ΠΝΑΙ στους νομικούς και μη αγώνες των νησιωτών απέναντι στην άκριτη εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων, υπογραμμίζοντας ότι η θέση της Περιφέρειας παραμένει η ίδια, ενώ έκλεισε λέγοντας, ότι «το μέτωπο πρέπει να παραμείνει συμπαγές, αρραγές και να διακατέχεται από πολιτική ηθική, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τέτοιους κινδύνους».

Τελεσίγραφο Χατζημάρκου απέναντι στη στοχοποίηση της Περιφέρειας

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, υπογράμμισε, ότι «ζητήθηκε από εμένα να δώσω εντολή να μη βγει κάποια άδεια, ή να ανακαλέσω κάποια άδεια που βγήκε. Αυτό είναι μία καθαρά διοικητική πράξη» και σημείωσε, πως ένας πολίτης που δεν γνωρίζει επ’ αυτών των ζητημάτων είναι κατανοητό να έχει άγνοια, αλλά όχι για έναν πολιτικό. «Θα μπορούσα άραγε εγώ να ζητήσω από έναν Δήμαρχο, να δώσει πολιτική εντολή σε μία υπηρεσία του, π.χ. να μη δώσει άδεια σε ένα λεωφορείο; Σε ένα μηχανουργείο; Σε μία βιοτεχνία μαρμάρου; Σε ένα εστιατόριο; Αυτή είναι η δημοκρατία την οποία ονειρευόμαστε;».

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης έστειλε μήνυμα προς το πολιτικό προσωπικό – και όχι προς τους πολίτες, όπως διευκρίνισε – της Τήνου, πως «είναι η τελευταία φορά που δέχομαι να γίνεται η Περιφέρεια “σάκος του μποξ”, χώρος εκτόνωσης των ορέξεων οποιουδήποτε δεν μπορεί να σταθεί στα δικά του πόδια και ψάχνει άλλοθι για την πολιτική του. [...] Η τελευταία φορά που δέχομαι την κριτική με αυτό τον τρόπο στη λειτουργία ενός οργανισμού όπως είναι η ΠΝΑΙ, ο οποίος μόνο “πλάτη” βάζει. […] Θέλετε συνεργασία, θα την υπηρετήσετε με συνέπεια, με αφοσίωση, με καλή διάθεση. Η λέξη “συνεργάτης” είναι βαριά λέξη. Αρκετά με τη δημαγωγία, αρκετά με τον λαϊκισμό. Έχω αφήσει αναπάντητα δεκάδες περιστατικά. Από δω και πέρα δεν θα αφήνω κανένα, έχετε τη δέσμευσή μου. Είμαι απέναντι σε αυτή την πολιτική, ιδεολογικά. Δεν θα ανοίξω την κερκόπορτα που μου ζητάτε, δεν θα παραβιάζω το νόμο, δεν είμαι κοτζαμπάσης».

Ο κ. Χατζημάρκος αποσαφήνισε δε, πως στη συνεδρίαση δεν συζητείται η ιεραρχική προσφυγή που κατατέθηκε εκ μέρους του Δήμου Τήνου, κατά των αποφάσεων για την έγκριση της διέλευσης των βαρέων οχημάτων μεταφοράς των τμημάτων των ανεμογεννητριών, η οποία όπως τόνισε αφορά σε μία διακριτή διοικητική πράξη, που θα απαντηθεί όπως ορίζει ο νόμος, «σε όλα όσα περιγράφονται και στα οποία καλούμαι να απαντήσω με αυτή την ιεραρχική προσφυγή», υπονοώντας, ότι ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να υπογράψει την ανάκληση των αποφάσεων των υπηρεσιών, κάτι που όμως ξεκαθάρισε, ότι θα διευκρινιστεί κατά την εξέταση της προσφυγής.

«Δεν ανέχομαι να μου “τραβάτε το αυτί” επειδή εκφράζω τη βούληση του νησιού»

Αμέσως μετά, ο λόγος δόθηκε στο Δήμαρχο Τήνου, ο οποίος άνοιξε την τοποθέτησή του τονίζοντας, πως ο ίδιος δεν έχει καμία διένεξη με την ΠΝΑΙ, αλλά με την εταιρεία που προτίθεται να λειτουργήσει το αιολικό πάρκο, έδωσε εξηγήσεις επί των λεγομένων του Περιφερειάρχη και Αντιπεριφεριάρχη, ενώ επιχείρησε να εξηγήσει και τις θέσεις του Δήμου.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, ότι εγώ είμαι εντολοδόχος του Τηνιακού λαού. Προασπίζομαι το συμφέρον του νησιού και η αντιπαράθεσή μου είναι με τους επενδυτές αυτούς και όχι με την ΠΝΑΙ. Ο Δήμαρχος πρέπει να ακούει, να συζητάει, οφείλει όμως και επιβάλλεται να εκφράζει τη βούληση του Τηνιακού λαού. Δεν έχω καμία αντίθεση με την Περιφέρεια. Μπορεί στο θέμα των αδειών διέλευσης να έχουμε διαφορετική άποψη. Εγώ οφείλω και υποχρεούμαι, ως εντολοδόχος του Τηνιακού λαού, να απευθύνω εγκλήσεις και να υποβάλλω έγγραφα σε κάθε αρμόδια υπηρεσία. Υπάρχει μία διαφωνία, ναι. Εμείς θεωρούμε ότι κακώς δίνετε άδειες διέλευσης. Αυτό πιστεύω και αυτή είναι και η πολιτική και νομική μου ένσταση απέναντι στην Περιφέρεια. Και δεν το λέω μόνο εγώ, υπάρχει και μία ομάδα δικηγόρων, πανεπιστημιακών καθηγητών νομικής, οι οποίοι μας βοηθούν διότι πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο στους ισχυρισμούς μας και τις ενστάσεις μας. Πιστεύετε ότι πρέπει να συμφωνούμε σε όλα ή ότι εγώ θα πρέπει να παραγκωνίζω το συμφέρον του νησιού μου ώστε να μη σας δυσαρεστήσω; Ζήτησα ως Δήμαρχος, τη βοήθεια του εγγύτερού μου συμμάχου, της Περιφέρειας. Θεωρείτε, ότι αγαπάτε περισσότερο το νησί και τους κατοίκους του; Γίνετε λίγο περισσότερο ανεκτικοί στις διαφωνίες. Δεν υπάρχει κανένας λαϊκισμός. Το θέμα και η σύνταξή του προσβάλλει κατάφωρα το Δήμο Τήνου, εμένα, τις δημοτικές παρατάξεις, τους φορείς και τις συλλογικότητες του νησιού και τη συντριπτική μερίδα του Τηνιακού λαού, που έχουν την ίδια θέση με εμένα».

Ο κ. Σιώτος αναφέρθηκε επίσης στις “γενναίες”, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με το ζήτημα των διελεύσεων, με ισχυρά νομικά επιχειρήματα, με τη βοήθεια των νομικών, που απορρίπτουν τα σχετικά αιτήματα και οι οποίες παραμένουν απρόσβλητες. «Το ίδιο ζητήσαμε να κάνει και η Περιφέρεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο», υπογράμμισε.

«Αυτή είναι η θέση μας και αυτή είναι η έκκλησή μας προς εσάς. Δεν θέλετε; Δικαίωμά σας. Δεν ανέχομαι όμως να μου “τραβάτε το αυτί”, επειδή εκφράζω τη βούληση του Τηνιακού λαού», τόνισε ο Δήμαρχος Τήνου.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα περί της έκδοσης του ψηφίσματος από το Δίκτυο Δημάρχων κατά των αιολικών, ο κ. Σιώτος σημείωσε, πως απέστειλε στον Πρόεδρο του Δικτύου, Δήμαρχο Αργοσαρωνικού, κ. Φιλίππου, το κείμενο όπου περιλαμβάνεται η νομική αιτιολόγηση του Δήμου Τήνου αναφορικά με τους λόγους που θα έπρεπε να ανακληθούν οι άδειες διέλευσης από την Περιφέρεια και το οποίο είχε αποσταλεί πρότερα και στα στελέχη της ΠΝΑΙ, ζητώντας από τον Πρόεδρο την έκδοση σχετικού ψηφίσματος, με στόχο την έκφραση συμπαράσταασης.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Τήνου, ο Πρόεδρος δέχτηκε, εκδόθηκε το ψήφισμα και στη συνέχεια έγιναν γνωστές οι αντιδράσεις των μελών του Δικτύου, τα οποία δεν είχαν ενημερωθεί για την έκδοσή του και το περιεχόμενό του, αναγνωρίζοντας πως ενδεχομένως να έχει υπάρξει παρανόηση στο όλο θέμα. «Δεν είναι εκεί η “ταμπακιέρα” όμως», επεσήμανε κλείνοντας.

Όξυνση των τόνων και στη συνέχεια αποκλιμάκωση

Κατά τη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και όλοι οι Κυκλαδίτες Δήμαρχοι, μέλη του Δικτύου Δημάρχων κατά των αιολικών, οι οποίοι αφενός επιβεβαίωσαν πως ουδέποτε είχαν λάβει γνώση σχετικά με το ψήφισμα, αφετέρου ωστόσο ξεκαθάρισαν, πως Περιφέρεια και Δήμοι οφείλουν να συνεχίσουν να προχωρούν παράλληλα και πάντοτε μαζί, καθώς το μέλλον προβλέπει πολλούς ακόμη κοινούς αγώνες για τις εξελίξεις που επίκεινται στο ζήτημα των ΑΠΕ, όχι μόνο για μερικά, αλλά για όλα τα νησιά της Περιφέρειας.

Ακολούθησε τοποθέτηση ξανά, εκ μέρους του εισηγητή του θέματος, χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, ο οποίος όξυνε τους τόνους, υπερασπιζόμενος τις θέσεις της Περιφέρειας και βάλλοντας κατά του Δημάρχου, αλλά και των διοικήσεων του Δήμου Τήνου, ενώ εξίσου δηκτικές υπήρξαν οι τοποθετήσεις και εκ μέρους αρκετών ακόμη μελών της περιφερειακής Αρχής, παρά το γεγονός, ότι από όλους εκφράστηκε η βούληση το μέτωπο Δήμων και Περιφέρειας να παραμείνει ενιαίο και συμπαγές.

Το λόγο έλαβε ξανά και ο Περιφερειάρχης, ο οποίος υπονόησε, επιχειρώντας να κατεβάσει τους τόνους δήλωσε ικανοποιημένος, που μέσω της συζήτησης δόθηκε η δυνατότητα να αντιπαραβληθούν οι απόψεις, ενώ χαρακτήρισε “θεραπευτικό” τον διάλογο που διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς «προστατεύει κάτι πολύ ανώτερο από το ζήτημα καθαυτό, προστατεύει την ενότητα, την σύμπνοια και τη συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, που προφανώς σε μία εποχή δύσκολη και μία πορεία δύσβατη, θα έχει και σημεία στα οποία θα δοκιμάζεται».

Οι θέσεις της μειοψηφίας

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, αναδείχθηκε το γεγονός, πως το ζήτημα αφορά σε επιταγές του θεσμικού πλαισίου, ενώ τονίστηκε, πως θα πρέπει η Περιφέρεια ενεργά να εντείνει τις προσπάθειές της να στηρίξει, με όποιο διαθέσιμο μέσον, τη βούληση των Τηνίων.

Ο κ. Γιάννης Ντουνιαδάκης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, μίλησε για «απαράδεκτη αρνητική εξέλιξη, η μεσ’ τη νύχτα άφιξη των ανεμογεννητριών στην Τήνο, με την συνδρομή αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων, μετά και από άδεια της περιφέρειας με το λαό εγκλωβισμένο λόγω καραντίνας και γενικευμένου lock down». Υπενθύμισε, την αγωγή εκ μέρους της εταιρείας και τις μηνύσεις για βαριές κατηγορίες στους κατοίκους από την αστυνομία και την εταιρεία. Τόνισε, πως η παράταξη βρίσκεται πάντα δίπλα στο Τηνιακό λαό, όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση Τήνου και το ΚΚΕ, ενώ επεσήμανε, ότι «καταλύτης των εξελίξεων για την έκβαση της υπόθεσης της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών ενάντια στα συμφέροντα των νησιωτών, τη καταστροφή του περιβάλλοντος και της οικονομίας τους, είναι ακριβώς η αντίσταση του λαού των νησιών».

Ο επικεφαλής της “Δύναμης Δημιουργίας Ν. Αιγαίου”, κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, υπογράμμισε, πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα έπρεπε να εστιάσει περισσότερο στο πώς θα προχωρήσει ενάντια στην «πανσπερμία των ανεμογεννητριών που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στα νησιά μας», ενώ υποστήριξε, πως το Περιφερειακό Συμβούλιο και οι εκπρόσωποί του θα πρέπει να είναι παρόντες στον τόπο των κινητοποιήσεων. Σχολίασε αρνητικά την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη, με την όξυνση των τόνων και δήλωσε κατανόηση απέναντι στην αγωνία του Δημάρχου Τήνου, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει ανάληψη των όποιων ευθυνών και τελικώς, να παραμείνει ενιαία η στάση Περιφέρειας και Δήμων απέναντι στο πρόβλημα.

Αιχμές κατά του Δημάρχου Τήνου στην απόφαση

Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος τοποθετήθηκε ο εισηγητής, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο οποίος διευκρίνισε, πως η συζήτηση του θέματος δεν αφορά στις όποιες κινήσεις θα μπορούσε να προβεί ενδεχομένως η Περιφέρεια, για τη στήριξη του αγώνα των Τηνίων, αλλά στην απάντηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, «απέναντι στην καταγγελία του Δημάρχου Τήνου, ότι η Περιφέρεια παρανομεί επειδή δεν ανακαλεί διοικητικές αποφάσεις», όπως υποστήριξε.

Ως εκ τούτου, παρουσίασε σχέδιο απόφασης, η οποία εν τέλει ψηφίστηκε από τα μέλη της Περιφερειακής Αρχής και ανεξάρτητους συμβούλους, αλλά όχι από τη μειοψηφία και αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο καταδικάζει την προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για το θέμα της διέλευσης των οχημάτων», ενώ συνεχίζει αναφέροντας, πως «σε μια περίοδο που θα έπρεπε να υπάρχει κοινό, αρραγές μέτωπο όλων των αυτοδιοικητικών απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα νησιά μας στο θέμα των ανεμογεννητριών, η προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για όλα όσα έχουν διαδραματιστεί στο παρελθόν και συνεχίζουν να διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τήνο αποδεικνύει ότι ο Δήμαρχος Τήνου δεν είναι ευθυγραμμισμένος σε αυτόν τον κοινό αγώνα».

Δηλώνοντας ρητά τη στήριξη της ΠΝΑΙ στον αγώνα του Τηνιακού λαού, η οποία έχει αποδειχτεί έμπρακτα, η απόφαση σημειώνει, ότι «η προσπάθεια παραπληροφόρησης των Τηνίων αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού από αυτούς που την τροφοδοτούν» και πως «είναι πασιφανές ότι η Περιφερειακή Αρχή αδίκως κατηγορείται, διότι δεν έχει καμία δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης παρά τα αντιθέτως αναγραφόμενα σε επιστολές και δελτία τύπου».

Συνεχίζεται η ανταλλαγή ανακοινώσεων

Σημειώνεται, πως παρά τις όποιες δεσμεύσεις για διασφάλιση του αρραγούς μετώπου μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, πολλές ήταν οι αντεγκλήσεις, μέσω ανακοινώσεων, που υπήρξαν από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Το πρωί της Τετάρτης, το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Fake News η "είδηση" του ψηφίσματος του Δικτύου Δημάρχων κατά της Περιφέρειας», όπου αναφέρονται τα εξής:

«Φτηνή προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης αποδείχθηκε η ψευδής είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία Δήμαρχοι παρουσιάστηκαν ως υπογράφοντες ψήφισμα κατά παράνομων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποφάσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και συμπαράστασης στον Δήμαρχο Τήνου στον υποτιθέμενο αγώνα του για κατάργηση των αποφάσεων αυτών.

Κατά την χθεσινή, αποκαλυπτική, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επτά Δήμαρχοι του Ν. Αιγαίου δήλωσαν δημόσια ότι όχι μόνο δεν υπέγραψαν ποτέ  αλλά και καμία γνώση δεν είχαν για το ψήφισμα που κυκλοφόρησε και τους έφερε ως υπογράφοντες.  

Συγκεκριμένα, πρώτο θέμα στη 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, ήταν η λήψη απόφασης-απάντησης στον κατευθυνόµενο λαϊκισµό περί της θέσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ζήτημα των Πάρκων Βιομηχανικών Ανεμογεννητριών, o οποίος έλαβε τη μορφή ενός ψηφίσματος, που είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών. Το Ψήφισμα έφερε τον τίτλο «Το Δίκτυο Δημάρχων εναντίον των ανεμογεννητριών στο πλευρό του Δημάρχου Τήνου Ιωάννη Σιώτου» και φέρονταν να το συνυπογράφουν και Δήμαρχοι από τις Κυκλάδες.

Ωστόσο, παίρνοντας τον λόγο κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων,  Δημήτρης Λοτσάρης, Δήμαρχος Άνδρου, Γκίκας Γκίκας, Δήμαρχος Ίου, Ελευθέριος Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Κομηνέας, Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Βασίλης Μαράκης, Δήμαρχος Σικίνου, Ιάκωβος Ρούσσος, Δήμαρχος Ανάφης και η Ευθαλία Παπαδοπούλου, Δήμαρχος Φολεγάνδρου, δήλωσαν με τρόπο ρητό και ξεκάθαρο ότι δεν υπέγραψαν και δεν συναίνεσαν ποτέ στην έκδοση του ψηφίσματος, αφήνοντας παντελώς έκθετο τον Δήμαρχο Τήνου, Ιωάννη Σιώτο.

Κατά την αναλυτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μαζική υπήρξε η καταγγελία της πρακτικής να χρησιμοποιηθούν τα ονόματα Δημάρχων για να καλυφθούν θέσεις και να επηρεαστεί η κοινή γνώμη εναντίον της Περιφέρειας, σε ένα ζήτημα μάλιστα αποκλειστικώς υπηρεσιακού χειρισμού. Ο εισηγητής του θέματος, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης στάθηκε εκτενώς και στο περιεχόμενο του εν λόγω ψηφίσματος, με το οποίο ο Δήμαρχος Τήνου, Ιωάννης Σιώτου και οι φερόμενοι ως συνυπογράφοντες Δήμαρχοι ζητούσαν από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να ανακαλέσει τις διοικητικές αποφάσεις των υπηρεσιών (!), που δίνουν άδεια για τις επίμαχες διελεύσεις ανεμογεννητριών. Ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε θεσμική εκτροπή και απηύθυνε ευθέως το ερώτημα στη μειοψηφία κατά πόσο συμφωνεί με τη θέση το πολιτικό προσωπικό να ανακαλεί διοικητικές αποφάσεις υπηρεσιών, κατά πόσο συμφωνεί με τις κατηγορίες του ψηφίσματος ότι η Περιφερειακή αρχή παρανομεί, επειδή δεν ανακαλεί διοικητικές αποφάσεις και αν εν τέλει, επιθυμούν μια Περιφερειακή αρχή που δεν κάνει σεβαστές διοικητικές αποφάσεις και κανόνες λειτουργίας.

«Φέραμε το θέμα και ακολούθησε μια δημοκρατική συζήτηση, αυστηρή αλλά ευπρεπής, που έπρεπε να γίνει. Απέναντι μας έχουμε τους πολίτες και μια κοινωνία που πρέπει να προστατεύσουμε από την παραπληροφόρηση. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δίνουμε στους πολίτες μόνο την αλήθεια. Και η συνεργασία έχει κανόνες. Από αυτή τη συνεδρίαση, βγαίνει αρραγές το μέτωπο του Νοτίου Αιγαίου σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την πρόοδο και την ανάπτυξή του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την αναλυτική συζήτηση, η Περιφερειακή Αρχή άδραξε την ευκαιρία να καταστήσει ακόμα μια φορά ξεκάθαρη τη θέση της για το ζήτημα των Ανεμογεννητριών στην Τήνο: Η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι σέβεται και τιμά τον αγώνα του Τηνιακού λαού για τη διαφύλαξη του απαράμιλλου κάλλους του νησιού του κι έχει αποδείξει έμπρακτα με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και με νομικές ενέργειές της ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι σθεναρός συμπαραστάτης στον αγώνα αυτόν.  Η προσπάθεια παραπληροφόρησης των Τηνίων αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού από αυτούς που την τροφοδοτούν. 

Τέλος, έγινε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι καταδικάζεται κάθε προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για το θέμα της διέλευσης των οχημάτων που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στο Αιολικό Πάρκο στην περιοχή «Πράσα» της Τήνου και ότι καμία τέτοια προσπάθεια δεν θα γίνει ανεκτή από την Περιφερειακή Αρχή.

Επί της ουσίας του ζητήματος του κατευθυνόµενου λαϊκισµού περί της θέσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ζήτηµα των Πάρκων Βιοµηχανικών Ανεµογεννητριών, η θέση της Περιφέρειας αποτυπώθηκε σε κείμενο απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το κείμενο της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 22ας Δεκεμβρίου 2020

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταδικάζει την προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για το θέμα της διέλευσης των οχημάτων που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στο Αιολικό Πάρκο στην περιοχή «Πράσα» της Τήνου.

Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να υπάρχει κοινό, αρραγές μέτωπο όλων των αυτοδιοικητικών απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα νησιά μας στο θέμα των ανεμογεννητριών, η προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για όλα όσα έχουν διαδραματιστεί στο παρελθόν και συνεχίζουν να διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τήνο αποδεικνύει ότι ο Δήμαρχος Τήνου δεν είναι ευθυγραμμισμένος σε αυτόν τον κοινό αγώνα.

Χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα πρέπει να είναι ο σεβασμός των κανόνων λειτουργίας ενός ευνομούμενου κράτους, οι κοινές θέσεις, η αποφασιστικότητα και η πολιτική ηθική.

Η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι σέβεται και τιμά τον αγώνα του Τηνιακού λαού για τη διαφύλαξη του απαράμιλλου κάλλους του νησιού του κι έχει αποδείξει έμπρακτα με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και με νομικές ενέργειές της ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι σθεναρός συμπαραστάτης στον αγώνα αυτόν.  Η προσπάθεια παραπληροφόρησης των Τηνίων αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού από αυτούς που την τροφοδοτούν. 

Στην παρούσα φάση είναι πασιφανές ότι η Περιφερειακή Αρχή αδίκως κατηγορείται, διότι δεν έχει καμία δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης παρά τα αντιθέτως αναγραφόμενα σε επιστολές και δελτία τύπου.

Διευκρινίζουμε ότι η Περιφέρεια είναι ο μοναδικός θεσμός που δε συμμετείχε σε κανένα στάδιο των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην Τήνο.

 Εάν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, αυτές εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο αλλά και στις Κυβερνήσεις που χειρίστηκαν την υπόθεση διαχρονικά».

Δήλωση, σχετικά με την εξέλιξη της συνεδρίασης εξέδωσε και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας "Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου", όπου αναφέρεται:

«Σε λαϊκό δικαστήριο εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε ο δήμαρχος της Τήνου κ. Γιάννης Σιώτος, γιατί υπερασπίστηκε τις θέσεις του και κατ επέκταση και των κατοίκων του νησιού.

Επί τρεις και περισσότερο ώρες δέχθηκε την κριτική και τις αρνητικές τοποθετήσεις, των μελών της πλειοψηφίας.

Και αυτό για ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσε να είχε εκδοθεί μια ανακοίνωση, με την οποία θα υπογραμμίζονταν πως οι αποφάσεις για την εγκατάσταση, των ανεμογεννητριών στην Τήνο είχαν ληφθεί πριν χρόνια από τον ένα από τους δύο ΟΤΑ του νησιού και πως η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να ακυρώσει αποφάσεις διοικητικών οργάνων, δηλαδή όλα τα γεγονότα όπως έγιναν απλά και ξεκάθαρα.

Η έκταση που πήρε το θέμα, ήταν υπερβολική.

Για να μην κατηγορηθούμε πως λαϊκίζουμε, ή πως διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα υπογραμμίζουμε, ότι γνωρίζουμε το ιστορικό της υποθέσεως και δεν στρεφόμαστε κατά της περιφερειακής αρχής. Είμαστε αντίθετοι στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε σήμερα τον δήμαρχο της Τήνου. Οι απαντήσεις πρέπει πολιτικά να δίνονται. Δεν χρειάζονται τα πολύωρα αυτοδιοικητικά λαϊκά δικαστήρια για ένα πρόβλημα, που θα έρθει ξανά στην επικαιρότητα σε άλλο νησιωτικό δήμο ίσως. Το πρόβλημα μας είναι η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που δεν θα πρέπει να γίνει κανόνας στα νησιά.

Τις θέσεις της παρατάξεως για το θέμα αυτό ανέπτυξαν τόσο η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Νατάσα Βενετοκλή όσο και ο κ. Μηνάς Λυριστής, επίσης μέλος του σώματος ο οποίος τόνισε πως στο τέλος όλοι οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου που θα εκφέρουν αντίθετη άποψη και θα αναφέρουν προβλήματα θα κατηγορούνται ως λαϊκιστές.

«Εμείς είχαμε ταχθεί υπερ του αγώνα που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι κάτοικοι της Τήνου, πολύ περισσότερο τώρα που σύρονται και στα δικαστήρια . Σαφής είναι η θέση μας και για της ΑΠΕ αρκεί η λειτουργία τους να βοηθά τα νησιά και όχι να γίνεται αιτία καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν χρειαζόταν για το θέμα της Τήνου να γίνει λαϊκό δικαστήριο για όσα είπε ο δήμαρχος του νησιού και περιέγραψε στην ανακοίνωση του. Αρκούσε μια αναλυτική ανακοίνωση από την Περιφέρεια σε όσα είπε», τόνισε η κ.Βενετοκλή.

Τα μέλη της παρατάξεως καταψήφισαν την ανακοίνωση που εκδόθηκε για το θέμα από την Περιφερειακή Αρχή και αφορούσε τον δήμαρχο της Τήνου.

Θα στηρίξει η παράταξη όμως το ψήφισμα που ανέγνωσε στη συνεδρίαση η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αναστασία Δεληγιάννη η οποία διώκεται ποινικά για τον αγώνα της στο θέμα αυτό. Το κείμενο της θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε άλλη συνεδρίαση του σώματος.

Επίσης τα μέλη της παρατάξεως δήλωσαν πως αποχωρούν από τη συνεδρίαση κατά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, για το έτος 2021, καθώς το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στις παρατάξεις της μειοψηφίας να εκφέρουν αντίθετη άποψη για το θέμα παρά μόνο αν έχουν συντάξει και καταθέσει σχέδιο για τον προϋπολογισμό».

Αντιστοίχως, ανακοίνωση εξέδωσε και ο ίδιος ο Δήμαρχος Τήνου, στην οποία τονίζει τα παρακάτω:

«Χθες, συμμετείχα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου η πλειοψηφία (δυστυχώς ΟΛΟΙ οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας), επέλεξε να με καταδικάσει πολιτικά ως λαϊκιστή, γιατί δήθεν επιρρίπτω ευθύνες στην Περιφέρεια και όχι στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και στην Κυβέρνηση για το θέμα των ανεμογεννητριών.

Θα ήθλεα λοιπόν και δημοσίως να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους:

Σε μία μικρή κοινωνία όπως η δική μας, όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά. Προσωπικά, την πολιτική μου και ιδιολογική μου τοποθέτηση δεν την έκρυψα ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση όμως είμαι Δήμαρχος της Τήνου και αυτό υπερβαίνει κάθε άλλη θέση ή προτίμηση.

Είναι ξεκάθαρο, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, ότι το ζήτημα των ανεμογεννητριών εξαρτάται από τη νομοθετική βούηση της κεντρικής διοίκησης και λιγότερο της αυτοδιοίκησης.

Είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα μπορούσε και με ουσιαστική νομική βάση να μη δώσει άδεια διέλευσης των φορτηγών, αλλά δεν το έκανε. Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι την επίκληση της απόλυτης αυτονομίας των διοικητικών υπηρεσιώ, αλλά τι σημαίνει αυτό σε πολιτικό επίπεδο; Γιατί εαν ισχύει αυτό, τότε ποιος θα πρέπει να βγάζει ανακοίνωση όταν η Περιφέρεια μετά από το ενδιαφέρον και την πολιτική διαχείριση των αιρετών εκπροσώπων της καταφέρνει να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση ενός έργου π.χ. από ευρωπαϊκά προγράμματα; Οι αιρετοί ή οι επικεφαλής των δοιηκητικών υπηρεσιών που "έτρεξαν" τις διαδικασίες; Γιατί εγώ προσωπικά, όταν "παίρνουμε" ένα έργο, τη συμβολή των αιρετών της Περιφέρειας αναδεικνύω, όπως οφείλω. Και αν και αυτό δεν γίνεται αντιληπτό, υπάρχει και η γνωστή σε όλους πολιτική ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση, λίγη ειλικρίνεια δεν βλάπτει...

Είναι επίσης βέβαιο, ότι τη δεδομένη στιγμή πέρα από θεωρητικές διακηρύξεις, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι απολύτως ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σηκώνει τα χέρια ψηλά και λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο.

Ο καθένας ό,τι μπορεί. Όχι όμως και μαθήματα θεσμικής ευθύνης και σοβααρότητας. Γιατί η ευθύνη και η σοβαρότητα έχουν αξία όταν συνοδεύονται από ουσιαστική συνεργασία και κυρίως αποτελεσματικότηττα. Αυτά τα λίγα και καλές γιορτές σε όλους».

Δύο back-to-back ανακοινώσεις εξέδωσε το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, αναφορικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις, τόσο της Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου, όσο και του Δημάρχου Τήνου. Στην πρώτη ανακοίνωση, αναφορικά με τις θέσεις της "Συμμαχίας", ο Αντιπεριφερειάρχης σημειώνει τα εξής:

«Προκαλεί έκπληξη το δελτίο τύπου της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, "Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου", το οποίο κάνει αναφορά στη συζήτηση που διεξήχθη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 22/12/2020, μέσα στα όρια της πολιτικής ευπρέπειας, βαφτίζοντάς την «λαϊκό δικαστήριο» προκειμένου να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις.

Μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ενώ παραδέχεται δημόσια και δηλώνει πως δεν στρέφεται κατά της Περιφερειακής Αρχής και ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει δικαίωμα να ακυρώνει αποφάσεις διοικητικών οργάνων, (κάτι το οποίο απαιτεί επιτακτικά ο Δήμαρχος Τήνου), αντί να απευθυνθεί στον κ. Δήμαρχο απευθύνεται στην Περιφερειακή Αρχή.

Καλό είναι οι συντάκτες του δελτίου να είναι περισσότερο προσεκτικοί διότι με τέτοιου είδους δηλώσεις το μόνο που κατορθώνουν είναι να εκθέτουν την παράταξή τους.

Τέλος, με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας να επαναλάβω ρητά και κατηγορηματικά ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας μέχρι σήμερα υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου μέσα στο πλαίσιο της ευνομούμενης πολιτείας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ενεργώντας δυναμικά και λέγοντας πάντα την αλήθεια».

Όσον αφορά στην ανακοίνωση του Δημάρχου Τήνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων σημειώνει:

«Κύριε Δήμαρχε,

Διερωτώμεθα εάν η συμπεριφορά σας μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα της νομικής και θεσμικής χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζετε τη συγκεκριμένη υπόθεση (σε σχέση με άλλους θεσμούς) ή έχετε μόνο ιδιοτελείς προθέσεις.

Παρά τη μεγάλη και διεξοδική συζήτηση στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο σε σημερινό δελτίο τύπου σας αναφέρετε ότι «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα μπορούσε και με ουσιαστική νομική βάση να μην εκδώσει άδεια διέλευσης των φορτηγών».

Κύριε Δήμαρχε, σας παραπέμπουμε στις δηλώσεις των παρόντων Δημάρχων καθώς και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου πλειοψηφίας και μειοψηφίας που δήλωσαν άπαντες ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία νομική και θεσμική βάση προκειμένου η πολιτική ηγεσία ενός θεσμού να εντέλλει έκδοση ή ανάκληση υπηρεσιακών αποφάσεων.

Μην εκτίθεστε λοιπόν, διότι έτσι επιβεβαιώνετε τον τίτλο του δημαγωγού.

Κύριε Δήμαρχε, η Περιφέρεια δεν «σηκώνει ψηλά τα χέρια» όπως δηλώνετε.

Η Περιφέρεια πολιτεύεται με ψηλά το κεφάλι κι έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι υπηρετεί με συνέπεια και ευθύνη τα συμφέροντα των πολιτών στο πλαίσιο της ευνομούμενης κοινωνίας, την οποία όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε.

Είμαστε και παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην προσπάθεια για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Τήνου.

Κλείνοντας, θα επαναλάβουμε τα δικά σας λόγια, λίγη ειλικρίνεια δεν βλάπτει, προσθέτοντας ότι τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να τα συνοδεύει και η υπευθυνότητα.

Χαρούμενα Χριστούγεννα κι Ευτυχισμένο το Νέο Έτος».

Στον "χορό" των ανακοινώσεων μπήκε και η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας, "Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου", με επικεφαλής τον κ. Κόκκινο, η οποία στο σχετικό δελτίο τύπου της αναφέρει:

«Σε λαϊκό δικαστήριο κατά του Δήμαρχου Τήνου μετέτρεψε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν.Αιγαίου ο κύριος Χατζημάρκος με τα πολιτικά δεκανίκια του.

Την ώρα που τα προβλήματα της κοινωνίας μας διογκώνονται , θέμα που θα μπορούσε να λύσει ο κύριος Χατζημάρκος και η Περιφερειακή Αρχή Ν.Αιγαίου με ένα τηλεφώνημα συνεργασίας ή την έκδοση μίας ανακοίνωσης  , υποχρέωσαν το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου να παρακολουθήσει σκηνικό που θύμιζε "λαϊκό δικαστήριο" με "προειλημμένη την καταδικαστική απόφαση του"!

Το "έγκλημα" του δημάρχου Τήνου, κύριου Ιωάννη Σιώτου ήταν ότι ζήτησε και δημοσιοποίησε την επιθυμία του (εκφράζοντας και το λαό της Τήνου) να μην αδειοδοτήσει η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου την διέλευση ανεμογεννητριών που στηθήκαν στην Τήνο μετά και από σύγκρουση των διαμαρτυρομένων πολιτών της Τήνου.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή του κύριου Χατζημάρκου αφενός επικαλείται την νομιμότητα των ενεργειών της για την απρόσκοπτη διέλευση των ανεμογεννητριών στο νησί της Τήνου και ενώ από την άλλη μέλος της (μαζί με δεκάδες πολίτες της Τήνου) διώκεται από την εταιρία των ανεμογεννητριών  για την διαμαρτυρία του! Επίσης ενώ μπορούσε να πάρει πολιτική απόφαση , με δεδομένο ότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις  του Περιφερειακού Συμβούλιου Νότιου Αιγαίου και του Δημοτικού Συμβούλιου Τήνου για μη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών που προσβάλλουν το οικιστικό περιβάλλον του νησιού της Μεγαλόχαρης, δεν το έπραξε.

Την ώρα που οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και το σύνολο της συμφωνίας μας έχει ανάγκη από σύνθεση απόψεων και ενότητα ο κύριος Χατζημάρκος με τους περιφερειακούς συμβούλους του, επιχειρεί συνειδητά να καταδικάσει και να απαξιώσει το δήμαρχο νησιού που είχε διαφορετική άποψη από τον ίδιο και την εξέφρασε δημόσια.

Το ίδιο έργο  θεατές το παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια για το δήμαρχο Λέρου, Σύμης, Μυκόνου, Αστυπάλαιας και τους πρώην δημάρχους Σύρου, Κω και Άνδρου. Ίσως ο κύριος Χατζημάρκος επιθυμεί να προωθήσει αρεστό του πρόσωπο για νέο δήμαρχο της Τήνου, πάντως δεν είναι υπόθεση του Περιφερειακού Συμβούλιου να καταγγέλλει Δημάρχους και να δημιουργεί πολιτικούς "σκελετούς". Επισημαίνω ότι ούτε οι δήμαρχοι του δικτύου νήσων ( που συμμετείχαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ) δεν απαξίωσαν τον Δήμαρχο  Τήνου παρά τα πιεστικά ερωτήματα της Περιφερειακής Αρχής και ζήτησαν ενότητα.

Τέλος αναφέρω ότι καμία παράταξη της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβούλιου , μεταξύ και αυτών ο εκπρόσωπος μας Κύριος  Κόκκινος, δεν στήριξε το ψήφισμα – καταδίκη του Κύριου Σιώτου που έφερε η Περιφερειακή Αρχή μετά από 3,5 ώρες συνεδρίασης για το συγκεκριμένο θέμα!

Υ.Γ: Στο αυτό το "λαϊκό δικαστήριο" δεν πρωταγωνίστησαν "κομμουνιστές"… αλλά αντίθετα και αυτοί το κατήγγειλαν με την στάση τους, εκθέτοντας Χατζημάρκο, Λεονταρίτη και την  παρέα τους.»