Ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου Αμοργού, προς τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους της Τήνου, στον αγώνα τους στο μέτωπο των ανεμογεννητριών

«Απειλή για το παρόν και το μέλλων των νησιών μας»

Ψήφισμα συμπαράστασης στη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους της Τήνου σχετικά με τον αγώνα τους και τη δίωξή τους από συγκεκριμένη εταιρεία που εγκαθιστά αυτό το διάστημα αιολικό πάρκο στη θέση “Πράσσα”, εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμοργού.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αμοργού πραγματοποιήθηκε κατόπιν της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε αφενός το αυθαίρετα εκδοθέν ψήφισμα συμπαράστασης του Δικτύου Δημάρχων κατά των Αιολικών, καθώς αρκετοί Δήμαρχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί ούτε για την έκδοσή του, ούτε για το περιεχόμενό του, ενώ επίσης συζητήθηκε και η διατήρηση του κοινού μετώπου μεταξύ των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, απέναντι στο ζήτημα αυτό.

Ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με τη συμμετοχή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε και στα κοινά ζητήματα, που αντιμετωπίζει και πρόκειται να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Αμοργού, όσον αφορά στην άκριτη εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), χωρίς επικαιροποιημένο ειδικό χωροταξικό σχέδιο και χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η άποψη των τοπικών κοινωνιών.

Το ψήφισμα του Δήμου Αμοργού

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμοργού, ο Πρόεδρος, κ. Σταμάτης Γρίσπος, ανέγνωσε το σχέδιο του ψηφίσματος, το οποίο ομόφωνα και αναφέρει τα εξής:

«Οι εταιρείες κατασκευής αιολικών πάρκων, εκμεταλλευόμενες την καραντίνα ξεκίνησαν στην Τήνο εργασίες παρά την αντίθεση της δημοτικής αρχής, της τοπικής κοινωνίας και προσφυγών στη δικαιοσύνη που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.

Οι εταιρείες εγκατάστασης ΑΠΕ χρησιμοποιούν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τη συνέχιση των έργων, καθώς οποιαδήποτε αντίσταση ποινικοποιείται με πρόσχημα τη δημόσια υγεία. Επί παραδείγματι, στην Τήνο, στις 18 Νοεμβρίου, εργολαβικό συνεργείο της Ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ, την τελευταία ημέρα της απόφασης για απαγόρευση συναθροίσεων, κατάφερε να ρίξει μπετόν στην τρίτη βάση ανεμογεννήτριας αιολικού πάρκου στη θέση “Πράσσα”. Επιπλέον, στις 19 Δεκεμβρίου το ξημέρωμα, έφτασε στο νησί καράβι, μεταφέροντας εξαρτήματα ανεμογεννητριών, το οποίο προηγουμένως παράνομα, είχε απενεργοποιήσει το στίγμα του.

Τις τελευταίες ημέρες η Δημοτική Αρχή Τήνου, καθώς και οι κάτοικοι καταγγέλλουν, ότι το πλοίο “ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΒΟΥΝΙΩΤΙΣΣΑ”, με κλειστό παρανόμως το σήμα εντοπισμού AIS, μεταφέρει ανεμογεννήτριες στο νησί.

Παρά την τρομοκράτηση του Τηνιακού λαού που επιχειρεί η εταιρεία, ζητώντας από 100 κατοίκους της Τήνου εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση, καθώς και τη φυλάκισή τους, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι της Τήνου εξακολουθούν να αγωνιούν και να αντιστέκονται υπερασπιζόμενοι τον τόπο τους.

Κατανοώντας τα δίκαια αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου της Τήνου, των Τηνιακών και τις αποφάσεις του Περιφερειακού μας Συμβουλίου και έχοντας ακριβώς την ίδια αγωνία για τον τόπο μας, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Ως εκ τούτου ζητάμε από την κεντρική διοίκηση:

1) Να θέσει τέλος σε παρανοϊκές, καταστροφικές παρεμβάσεις ΑΠΕ, αγνοώντας και απαξιώνοντας αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων καθώς και εν γένει τη νησιωτική κοινωνία και να γίνουν απολύτως σεβαστές οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου.

2) Να σεβαστεί τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο για αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών για αιολικά πάρκα στα νησιά του Νότιου Αιγαίου και την καταδίκη κάθε έργου που υποβαθμίζει το περιβάλλον και υπονομεύει την τουριστική οικονομία των νησιών.

3) Τέλος, ζητάμε έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ Δήμων και κεντρικής διοίκησης, έτσι ώστε να αναζητηθούν ουσιαστικά τεκμηριωμένες λύσεις σε εθνικό επίπεδο, προς όφελος του περιβάλλοντος, της κοινωνίας μας και εν τέλει της χώρας μας».

«Είμαστε ένα κοινό μέτωπο»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Καραΐσκος, εξήγησε προς το Σώμα, πως το σχέδιο του ψηφίσματος προτάθηκε από την Επιτροπή που έχει συστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμοργού και το οποίο συντονίζει τη στάση του Δήμου απέναντι στις βλέψεις που υπάρχουν για εγκατάσταση αιολικών πάρκων και στο νησί.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε, ότι κάποιες άδειες που είχαν δοθεί παλαιότερα στην Τήνο, όταν υπήρχαν ακόμη δύο Δήμοι, δηλαδή πριν 16 περίπου χρόνια και σήμερα προχωρούν. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας σήμερα.

«Είναι προβλήματα τα οποία είναι κοινά. Είναι προβλήματα, τα οποία κι εμείς πρόκειται να αντιμετωπίσουμε, καθώς κι εδώ στην Αμοργό, το 2011 δόθηκαν άδειες παραγωγής για μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών. Είναι ένας κοινός αγώνας που κάνουμε, είμαστε ένα κοινό μέτωπο και νομίζω πως όλοι συμφωνούμε, ότι θα πρέπει με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο και οργανωμένα, όλα τα νησιά, να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή. Μία απειλή για το παρόν και το μέλλον των νησιών μας», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τη συμμετοχή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διευκρινίζοντας κάποιες από τις λεπτομέρειες προς τους δημοτικούς συμβούλους.

Όπως εξήγησε, «πριν από κάποιες μέρες – εμείς το πληροφορηθήκαμε μέσα από την πρόσκληση που μας ήρθε από την Περιφέρεια – το Δίκτυο Δημάρχων κατά των αιολικών πάρκων στο οποίο συμμετέχω κι εγώ μαζί με άλλους εννέα δημάρχους των Κυκλάδων, αλλά και άλλους δημάρχους ανά την Ελλάδα, απέστειλε μία επιστολή συμπαράστασης προς το Δήμαρχο Τήνου. Αυτή την επιστολή, ουδέποτε εμείς οι Δήμαρχοι ούτε την υπογράψαμε, ούτε ενημερωθήκαμε για αυτή. Σαφέστατα θέτει ζητήματα νομιμότητας για τις αποφάσεις που λαμβάνει η Περιφέρεια, η οποία όμως συμμετέχει όλα αυτά τα χρόνια στον αγώνα κατά των ανεμογεννητριών, τόσο με αποφάσεις της, όσο και με ενέργειές της».

«Αυτό που καταδικάζουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται να διασπαστεί ένα κοινό μέτωπο όλων των φορέων των τοπικών μας κοινωνιών, είτε είναι φορείς ενεργών πολιτών, είτε είναι φορείς της αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε ο κ. Καραΐσκος.

Εντούτοις αποσαφήνισε, ότι «από κει και πέρα, όπως τονίζουμε κι εμείς στο ψήφισμά μας, στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε την κεντρική εξουσία να παύσει την άκριτη εγκατάσταση ΑΠΕ, καθώς δεν έχουν εκπονηθεί ειδικά χωροταξικά για τα νησιά τα οποία καταρτίζονται με βάση και τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, των Δημοτικών Συμβουλίων κλπ».

Ξεκαθάρισε δε, πως «δεν λέμε όχι στο κομμάτι των ΑΠΕ, δεν λέμε όχι στο κομμάτι που αφορά στην εξασφάλιση της αυτονομίας των νησιών μας, θέλουμε να έχουμε ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουμε κάποιον άλλο, αλλά θέλουμε ό,τι γίνει, να γίνει μετά από αποφασιστική διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουμε και εμείς, με αποφάσεις οι οποίες θα βασίζονται σε ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης, σε ένα πρόγραμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».

«Αν καταστραφούν τα νησιά, καταστρέφεται η Ελλάδα»

Το λόγο έλαβε και η δημοτική σύμβουλος κ. Ελευθερία Ψυχογιού, η οποία, όσον αφορά στο θέμα της Τήνου, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «είναι πολύ περίεργος τρόπος ο τρόπος που έρχονται τα τμήματα των ανεμογεννητριών», κάνοντας μνεία στο γεγονός ότι το πλοίο που μετέφερε τα τμήματα των ανεμογεννητριών είχε κλείσει το σήμα εντοπισμού του.

Περαιτέρω, ενημέρωσε, πως προ ημερών έγινε προσφυγή από το Δήμο Τήνου και προς την πολεοδομία, σχετικά με το αν υπάρχει σχετική αδειοδότηση για το σημείο που εναποτίθενται τα τμήματα των ανεμογεννητριών, σημειώνοντας ότι η πολεοδομία προχώρησε σε σφράγιση του σημείου, καθώς δεν υπήρχε καμία απολύτως άδεια. Βάσει των παραπάνω, η κ. Ψυχογιού επεσήμανε, πως οι εταιρείες ενεργούν στα όρια – ίσως και πέρα από τα όρια – της νομιμότητας.

Η ίδια τόνισε το οξύμωρο να μη λαμβάνεται υπόψιν η υφιστάμενη άποψη της τοπικής κοινωνίας, αλλά αποφάσεις που ελήφθησαν προ δεκαετιών, ενώ υπογράμμισε, πως το μέτωπο θα πρέπει να μείνει αρραγές ανάμεσα στους φορείς των νησιών, απέναντι σε αυτές τις αδειοδοτήσεις, καθώς οι ενστάσεις τους ποτέ δε λήφθηκαν υπόψιν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Έκλεισε λέγοντας, πως «το μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό. Αν καταστραφεί ο τόπος μας, δεν θα καταστραφούν μόνο τα νησιά, θα καταστραφεί η Ελλάδα».

 

Ετικέτες: