Υλοποίηση του προγράμματος «Υγείας για Όλους» στον Δήμο Κέας για την προσφορά ολοκληρωμένης υγειονομικής παρέμβασης σε πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη

Το πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την αστική μη κερδοσκοπική «Εταιρεία Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας».

Στο  πλαίσιο της συνεργασίας τους, θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν δράσεις – μέρος του προγράμματος «Υγεία για όλους»  που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος ευάλωτων ομάδων πληθυσμών.

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού, η στροφή σε μεθόδους και πρακτικές εστιασμένες στον πολίτη, τεκμηριωμένες από την έρευνα και τη διεθνή γνώση και αντίστοιχη στις προτιμήσεις, επιθυμίες και ανάγκες των ασθενών, προβάλλει όσο ποτέ ως επιτακτική ανάγκη.

Επιπρόσθετα, η αρμονική και αποτελεσματική λειτουργία πολυπολιτισμικών κοινωνιών, όπως είναι πλέον και η ελληνική κοινωνία εξαιτίας του μεγάλου κύματος προσφύγων και μεταναστών, συνδέεται άμεσα με την ετοιμότητα του κράτους να διασφαλίζει στα μέλη όλων των πολιτισμικών ομάδων ίση μεταχείριση και προστασία από το νόμο, να παρέχει ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία και την αγορά εργασίας και να τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου.

Αντιμετώπιση του ιατροκοινωνικού προβλήματος

Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (κάτοικοι ορεινών περιοχών άποροι/ανασφάλιστοι/πρόσφυγες), αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, καθώς και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Οποιεσδήποτε παρεμβάσεις που στοχεύουν στην άρση των προβλημάτων αυτών και στην ισότιμη συμμετοχή των ως άνω ομάδων πληθυσμού, θα πρέπει να προσανατολίζονται στην ενημέρωση, στην εκτίμηση των αναγκών υγείας τους, στην ιατρική περίθαλψη, αποκατάσταση και υποστήριξή τους, καθώς και στον προσανατολισμό τους στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Στόχος του Σχεδίου Δράσης «Υγεία για Όλους» και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Εταιρεία Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας “Υγεία για Όλους”», είναι η αύξηση της συμπληρωματικότητας σχετικών δράσεων στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων συνεργιών με  συναφείς φορείς, με σεβασμό της διαπολιτισμικής ετερότητας, των απόψεων, προτιμήσεων και επιθυμιών των ως άνω ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, καθώς και η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των σχετικών παρεμβάσεων, προς όφελος αυτών που τις έχουν ανάγκη.

Ο Δήμος επιθυμεί να εντάξει, ως ωφελούμενες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού από τη Δράση «Υγεία για Όλους», κατοίκους ορεινών περιοχών, άπορους –ανασφάλιστους, πρόσφυγες που ζουν σε οργανωμένες δομές…(για τους πρόσφυγες θα παρέχεται κλινική εξέταση – εμβολιασμός παιδιών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών).

Προάσπιση Προαγωγή Υγείας Ευπαθών Ομάδων

Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Ωφελούμενοι του έργου αποτελούν:

α. Άτομα που βιώνουν ή που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας.

β. Άνεργοι Ιατροί, Επισκέπτες/τριες Υγείας, Νοσηλευτές/τριες, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Γραμματείς, Οδηγοί.

γ. Άνεργοι Ρομά, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα (νοσηλευτές, γραμματείς κ.λ.π. ανά περιοχή).

Στο πλαίσιο της δράσης αναπτύσσεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει: Κλινική παιδιατρική εξέταση, Εμβολιασμούς, Οδοντιατρικό έλεγχο (σε παιδιά), Κλινική εξέταση ενηλίκων ( παθολογικός – καρδιολογικός έλεγχος), Γυναικολογική Εξέταση: εξέταση μαστού, Test pap, Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης -προώθηση αυτών σε μονάδες Υγείας.

Ενέργειες

1. Δημιουργία Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, για την εκπόνηση του επιστημονικού προγράμματος.

2.Δημιουργία Οργανωτικής Επιτροπής, για τον σχεδιασμό - υλοποίηση της δράσης.

3. Δημιουργία επτά Περιφερειακών Επιτροπής (μία ανά Υ.ΠΕ)

4. Εκπόνηση προγραμματικής σύμβασης, την οποία θα κληθούν να υπογράψουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, με τον κύριο φορέα υλοποίησης του έργου.

Προϋποθέσεις επιτυχίας του έργου

Πέραν της συνεργασίας των φορέων που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, Υ.Υ., EKKA, Νοσοκομεία, Μονάδες ΠεΔΥ, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, Επιστημονικοί φορείς, ΟΤΑ, έχουν εξασφαλιστεί παροπλισμένες κινητές μονάδες (Γυναικολογική κινητή μονάδα με ψηφιακό μαστογράφο, οδοντιατρική), οι οποίες θα εξοπλιστούν κατάλληλα.

Αναζητούνται πηγές βοηθείας στην υλοποίηση του προγράμματος από Πανεπιστήμια, Επιστημονικούς φορείς, Οργανισμούς, Φαρμακευτικές Εταιρίες, Εταιρίες Παιδικών Τροφών, Ιατροτεχνολογικών προιόντων κ.λ.π

πρόεδρος του ΔΣ, συντονίστρια του προγράμματος και επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Μηχανογραφική υποστήριξη του έργου, στα σημεία παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Περιλαμβάνει υποστήριξη web Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (με ηλεκτρονικό βιβλιάριο εμβολιαστικής κάλυψης) και άλλων στοιχείων από την κλινική εκτίμηση του πληθυσμού, σε κοινή βάση δεδομένων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την καταγραφή των περιστατικών, αλλά και την υποστήριξη παροχής υπηρεσιών (π.χ. ηλεκτρονικά παραπεμπτικά κλπ) της ομάδας στόχου, μέσω σύγχρονης τεχνολογίας, με δυνατότητα λειτουργικής διασύνδεσης με τις εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Είναι γνωστό ότι στις σύγχρονες κοινωνίες το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης απειλεί ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού. Στο επίκεντρο της απειλής αυτής βρίσκονται,

μεταξύ άλλων, οι ανωτέρω κοινωνικές ομάδες. Οι ταχύτατοι ρυθμοί των κοινωνικών αλλαγών, καθώς και η οικονομική κρίση, καθιστούν τις πληθυσμιακές αυτές ομάδες ιδιαίτερα ευάλωτες.

Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει ευρύτατα κοινωνικά οφέλη, με το χαμηλό κόστος του: εδράζει στον πυρήνα των πολιτικών πρόληψης, αντιμετωπίζει το ιατροκοινωνικό πρόβλημα και εξοικονομεί πόρους στο Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, πόρους που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καταβληθούν σε πολλαπλάσια μεγέθη, για τη χρηματοδότηση κλειστής περίθαλψης.

Συντονίστρια του προγράμματος είναι η πρόεδρος του Δ.Σ. και επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Ελένη Σωτηροπούλου.