Πρόταση χρηματοδότησης έργου για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση δύο πλατειών στο κέντρο του νησιού από το Δήμο Τήνου

Στόχος η αναβάθμιση των χώρων ανάπαυλας

Πρόταση για τη χρηματοδότηση δύο έργων αναβάθμισης πλατειών στο κέντρο της Χώρας κατέθεσε ο Δήμος Τήνου, στο πλαίσιο της ανοικτής πρόσκλησης των προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου, για δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Ο λόγος, για τις πλατείες Π. Βιδάλη και Φειδίου, οι οποίες σύμφωνα με την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, πρόκειται αν ληφθεί η χρηματοδότηση του έργου να αναβαθμιστούν και να αποτελέσουν αισθητικά όμορφους, λειτουργικούς και ασφαλείς χώρους περιπάτου και ανάπαυλας για τους κατοίκους της Τήνου.

Χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αλλά και από ίδιους πόρους

Η απόφαση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης ελήφθη στο πλαίσιο συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, ενώ αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, το Πράσινο ταμείο, με πρόσκλησή του για τον Άξονα Προτεραιότητας 1 “Αστική Αναζωογόνηση” του χρηματοδοτικού προγράμματος “Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου”, κάλεσε τους Δήμους της χώρας που δεν είχαν υποβάλει αίτηση στην πρώτη φάση του προγράμματος να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, ενώ διευκρινίστηκε πως κάθε δικαιούχος δύναται να υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης για ένταξη σε ένα από τα μέτρα του προγράμματος.

Δεδομένης της ευκαιρίας, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου Τήνου, πρότεινε την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης για το έργο “Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου Δήμου Τήνου”, συνολικού προϋπολογισμού 140.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ στο μέτρο 2 της πρόσκλησης “Αναδιαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.

Όπως επισημάνθηκε στη σχετική εισήγηση, βάσει της πρόσκλησης, η χρηματοδότηση που μπορεί να δεχτεί το έργο από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα αφορά στο 80% του προϋπολογισμού του, ήτοι 112.000 ευρώ και ως εκ τούτου ο Δήμος θα κληθεί να καλύψει από ίδιους πόρους τα εναπομείναντα 28.000 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου, δίνεται η δυνατότητα στους δυνητικά δικαιούχους να ωριμάσουν και να καταστούν επιλέξιμα έργα, τα οποία θα μπορούν να υποβληθούν στο πρόγραμμα – σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οδηγού του προγράμματος – χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργούνται καθυστερήσεις σε όσους διαθέτουν ωριμότητα σε αυτή τη φάση.

Η πρόταση του δήμου Τήνου περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε δύο πλατείες, και συγκεκριμένα στις πλατείες Πέτρου Βιδάλη και Φειδίου.

Πλατεία Βιδάλη

Σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τήνου, η κεντρική ιδέα της μελέτης είναι η εισαγωγή των βασικών αστικών στοιχείων του δομημένου περιβάλλοντος στο εσωτερικό της πλατείας, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση και ένταξη σε αυτό.

Παράλληλα επιχειρείται τόσο η αισθητική αναβάθμιση, η λειτουργική οργάνωσή του, το άνοιγμα στην πόλη, η εξωστρέφεια και η βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων της περιοχής.

Οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται με τους εξής αρχιτεκτονικούς τρόπους:\

- Δημιουργείται μια κεντρική πορεία στον άξονα ανατολής δύσης. Τα άτακτα στοιχεία του υφιστάμενου αστικού σχεδιασμού, όπως είναι η «τυχαία» χάραξη των οικοδομικών τετραγώνων και των οδών, να δημιουργήσουν ένα ενιαίο αρχιτεκτονικά σύνολο, περνώντας ως λειτουργικά και μορφολογικά στοιχεία στην πλατεία. Γενικά, αυτό πραγματοποιείται με την εύρεση και κατασκευή στοιχείων σε περασιά και επέκταση των αστικών μετώπων, των πλευρών των οικοδομικών τετραγώνων μέσα στο χώρο της πλατείας. Σε όλη την ανατολική πλευρά κατασκευάζεται λίθινος τοίχος ως επέκταση του μετώπου επί της οδού 25ης Μαρτίου. Η περασιά αυτή τονίζεται περισσότερο με τη φύτευση νέων φυλλοβόλων δέντρων παράλληλα με τον τοίχο αυτό. Παράλληλα στο εσωτερικό τοποθετούνται λειτουργικά στοιχεία αστικού σχεδιασμού, μακρόστενα προκατασκευασμένα από σκυρόδεμα καθιστικά, σε περασιές και επεκτάσεις των υπόλοιπων οδών.

- Δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσει ως ένα σημείο κοινωνικής συνεύρεσης, ως χώρος ψυχαγωγίας με την προσθήκη χώρων δραστηριοτήτων π.χ. υπαίθριο σκάκι, και κερκίδες.

- Η κλειστή υφιστάμενη δομή με τα σκληρά όρια καταργείται. Από τον παλιό λίθινο τοίχο παραμένει μόνο το νότιο όριο, που σε συνδυασμό με τον νέο λίθινο τοίχο προς την ανατολή, όπως περιγράφηκε παραπάνω, οριοθετούν τον μεγάλο ενιαίο χώρο φύτευσης. Η πλατεία ανοίγεται ολοκληρωτικά από τη δυτική πλευρά και το βασικό επίπεδό της γίνεται ίδιο με του δρόμου.

Πλατεία Φειδίου

Προτείνονται μια σειρά από επεμβάσεις οι οποίες έχουν σκοπό την ανάδειξη του υποβαθμισμένου αυτού σήμερα χώρου σε σχέση με τον αστικό ιστό της πόλης. Η κεντρική ιδέα της σύνθεσης πηγάζει από τον τίτλο του γλυπτού της πλατείας και συμβολίζει την "θραύση" της αρραγούς και σκληρής αστικής επιφάνειας της πόλης από τον άνθρωπο και τη φύση.

- Εσωτερικά της πλατείας και επί του φυσικού εδάφους τοποθετούνται "θραύσματα" από πλάκες μπετόν οι οποίες όσο πλησιάζουν το κέντρο της πλατείας ανυψώνονται δίνοντας την εντύπωση πως ωθούνται από το έδαφος αλλά και την βάση του αγάλματος προς επάνω. Η εντύπωση αυτή ενισχύεται από την σημειακή τοποθέτηση κρυφού φωτισμού κάτω από συγκεκριμένες πλάκες ο οποίος την νύχτα σχηματίζει φωτεινές σχισμές και διαχύσεις πάνω στο μπετόν και το φυσικό έδαφος.

- Κεντρικά επανατοποθετείται το άγαλμα στη ίδια με σήμερα θέση σε βάση πρισματοειδούς σχήματος με επένδυση από πράσινο μάρμαρο Τήνου. Η βάση αυτή ως υλικό εναρμονίζεται με το οξειδωμένο μέταλλο του γλυπτού και ως γεωμετρία τονίζει την ως άνω χειρονομία.

- Η υπάρχουσα βλάστηση παραμένει ως έχει και προτείνεται μόνο η κοπή κάποιων κλαδιών περί του αγάλματος με σκοπό να μην αποκρύπτεται.-Εκτός του προαναφερθέντος φωτισμού προτείνεται ο φωτισμός των κύριων στοιχείων της πλατείας, τα οποία είναι το γλυπτό και τα δέντρα.

Τέλος προτείνεται η καθολική απομάκρυνση των σταθμευμένων αυτοκινήτων με την απαγόρευση της στάθμευσης, καθότι λόγω πλήρους απουσίας αναγλύφου του φυσικού εδάφους, τα οχήματα θα αποκρύπτουν την αναμορφωμένη πλατεία.

Αξίζει να αναφερθεί, πως τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, κ.κ. Παναγιώτης Κροντηράς και Δημήτριος Βέρσαλης, δήλωσαν τηλεφωνικά ότι δεν συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, εις ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί συνεχίζονται οι διά περιφοράς συνεδριάσεις αυτής, ενώ υπάρχει δυνατότητα τηλεδιάσκεψης, ή των διά ζώσης συνεδριάσεων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης.

 

Ετικέτες: