Μετά από πολυετή απραξία των προηγούμενων χρόνων, ο Δήμος Σερίφου πλέον ξεκινά άμεσα πρόγραμμα ανακύκλωσης τριών ρευμάτων καθώς και ανακύκλωση ηλ. συσκευών

Η Σέριφος αποκτά σύστημα ανακύκλωσης

Πρόθεση για περαιτέρω διεύρυνση των ρευμάτων ανακύκλωσης στο άμεσο μέλλον

Η ανακύκλωση “έρχεται” πλέον συστηματικά και οργανωμένα για το νησί της Σερίφου, εν έτει 2021, καθώς τα προηγούμενα χρόνια παρά τις όποιες πρωτοβουλίες, στο νησί δεν λειτούργησε ποτέ ολοκληρωμένα πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Μετά από δύο αποφάσεις εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερίφου, εγκρίθηκαν δύο προγραμματικές συμβάσεις με φορείς ανακύκλωσης, όπως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., προκειμένου στο νησί να λειτουργήσει σύστημα τριών ρευμάτων ανακύκλωσης, αλλά και “πράσινη” διαχείριση των “άχρηστων” ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Για τις ενέργειες του Δήμου Σερίφου, όσον αφορά στην ανακύκλωση, μίλησε ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κωνσταντίνος Ρεβίνθης.

Ήδη υφιστάμενη σύμβαση από το 2015 που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σερίφου, η μόνη μορφή ανακύκλωσης που υπήρχε στο νησί ήταν αυτή της ανακύκλωσης γυαλιού, η οποία όμως αποτελούσε δραστηριότητα ιδιώτη και όχι του Δήμου. «Υπήρχε ανακύκλωση για γυάλινες συσκευασίες, για την οποία είχε συνάψει σύμβαση η ΕΕΑΑ Α.Ε. με έναν ιδιώτη, ο οποίος είχε παραλάβει κωδωνόσχημους κάδους από την εταιρεία και περισυνέλλεγε με ίδια μέσα τις συσκευασίες. Ως Δήμος δεν είχαμε καμία ανάμειξη», σημείωσε.

Μέσα στους τελευταίους μήνες του 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε δύο διαδοχικές αποφάσεις, η πρώτη εκ των οποίων αφορά στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. η οποία συλλέγει ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. «Ήρθαμε σε μία επικοινωνία με την εταιρεία ώστε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία. Άρα ένας μεγάλος όγκος από απόβλητα, μπορούν να ανακυκλωθούν και να μην επιβαρύνουν τον ΧΥΤΑ της Σερίφου ή να μην αφήνονται δεξιά κι αριστερά – διότι υπάρχουν ανενημέρωτοι συμπολίτες οι οποίοι έχουν συνηθίσει να αφήνουν τις συσκευές τους οπουδήποτε – ενώ παράλληλα, “ανταμείβεται” και ο Δήμος μέσα από αυτή τη διαδικασία, καθώς υπάρχει προσυμφωνημένη τιμή ανά τόνο, και όσο περισσότερη η ποσότητα που ανακυκλώνει τόσο καλύτερα “πληρώνεται”», επεσήμανε ο κ. Ρεβίνθης.

Μετά από το πρώτο αυτό βήμα για την ανακύκλωση συσκευών, ο Δήμος προχώρησε σε σύμβαση και με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, «στην ουσία τροποποιήσαμε μία ήδη υπάρχουσα σύμβαση, η οποία όμως δεν είχε υλοποιηθεί ποτέ σε κανένα από τα κομμάτια της από το Δήμο Σερίφου, αλλά και από την εταιρεία αντίστοιχα. Αυτή η προγραμματική σύμβαση είχε εγκριθεί ήδη από το 2015, μεταξύ του Δήμου και της ΕΕΑΑ, αλλά δεν έγινε ποτέ πράξη».

Αναφορικά με τα αίτια, που δεν τέθηκε σε εφαρμογή η σύμβαση, ο Δήμαρχος ανέφερε πως θεωρεί, ότι «υπήρχε μία αντικειμενική δυσκολία, καθώς δεν υπήρχαν περιβαλλοντικοί όροι στον ΧΥΤΑ, που να προβλέπουν και τη λειτουργία ανακύκλωσης. Οι περιβαλλοντικοί όροι επικαιροποιήθηκαν το 2015. Βέβαια, για να λειτουργήσει αυτού του είδους η ανακύκλωση, έπρεπε να υπάρξει και μία υποδομή, ουσιαστικά μία ράμπα, από το Δήμο, ώστε να γίνεται εύκολα η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, δηλαδή πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί».

Περισσότερες δράσεις ανακύκλωσης προ των πυλών

Σύμφωνα με τον κ. Ρεβίνθη, «όλα αυτά τα απορρίμματα είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός όγκος αποβλήτων και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, που υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω της αύξησης των επισκεπτών στο νησί, ο οποίος μέχρι πρότινος πήγαινε – κακώς – μέσα στον ΧΥΤΑ. Τώρα, με τις ενέργειές μας αυτές, ευελπιστούμε να οργανώσουμε ένα σύστημα ανακύκλωσης και να βελτιώσουμε και το κομμάτι του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν μέσα στο χώρο υγειονομικής ταφής».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, πλέον έπεται το κομμάτι της υλοποίησης καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποσταλεί ο απαραίτητος εξοπλισμός, ήτοι οι “μπλε” κάδοι για τα τρία ρεύματα ανακύκλωσης (πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο), όπως και οι ειδικοί κάδοι για τη συλλογή των μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι πρωτοβουλίες, ωστόσο στον τομέα της ανακύκλωσης δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί, καθώς όπως δήλωσε ο Δήμαρχος «έχουμε την πρόθεση να “χτυπήσουμε την πόρτα” και του ΑΦΗΣ, για την ανακύκλωση των μπαταριών. Θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε το σύστημα της ανακύκλωσης στο νησί, στο μέγιστο δυνατό, ώστε η τελική ποσότητα των αποβλήτων που θα καταλήγει στο ΧΥΤΑ να ελαχιστοποιηθεί».

Επιπλέον, όπως εξήγησε ο κ. Ρεβίνθης, παρά το γεγονός, ότι η δημοτική του αρχή είχε υποβάλλει προς χρηματοδότηση σε πρόσκληση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έργο για την ανάπτυξη και της κομποστοποίησης στο νησί και τελικά λόγω τυπικών διαδικασιών το έργο δεν επιλέχτηκε προς χρηματοδότηση, ο Δήμος δεν παραιτείται, με το Δήμαρχο να τονίζει πως θα γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στο φάκελο του έργου και θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση σε άλλα “ανοικτά” προγράμματα όπως το “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Σχεδόν άγνωστη η ανακύκλωση για πολλούς πολίτες»

Η πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τον κ. Ρεβίνθη, ήταν εξ αρχής η λειτουργία, διεύρυνση και ενδυνάμωση του δικτύου ανακύκλωσης στο νησί, αφενός για την επίτευξη του στόχου της ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και αφετέρου, για την αποφυγή ενδεχόμενων κυρώσεων προς το Δήμο.

«Είχαμε από την αρχή βάλει στόχο να ξεκινήσει η διαδικασία της ανακύκλωσης. Πέραν από το αδιαμφισβήτητο όφελος που υπάρχει για το περιβάλλον, υπάρχει ακόμη ένα γεγονός, που μας έκανε να “τρέξουμε” τις διαδικασίες ακόμη γρηγορότερα και αφορά πλέον όλους τους Δήμους. Μέσα στα επόμενα δύο – τρία χρόνια θα επιβάλλονται βαρύτατα πρόστιμα στους Δήμους, ανάλογα με τα απορρίμματα που δεν επεξεργάζονται».

Ωστόσο, θα απαιτηθεί σύμφωνα με το Δήμαρχο και η κατάλληλη καμπάνια ενημέρωσης και προς τους πολίτες της Σερίφου.

Όπως είπε, «σε συνεργασία με τις δύο εταιρείες που έχουμε πλέον σύμβαση, έχει προβλεφθεί και η παροχή του απαραίτητου υλικού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πολίτες. Είναι λογικό, σε έναν τόπο που μέχρι στιγμής δεν είχε λειτουργήσει ξανά οργανωμένα σύστημα ανακύκλωσης, να απαιτείται η ενημέρωση σε σχέση με τα οφέλη της ανακύκλωσης για τον τόπο μας και για το περιβάλλον, τις συσκευασίες και τα υλικά που ενδείκνυνται για ανακύκλωση, αλλά και η “εκπαίδευση” των συμπολιτών μας, όσον αφορά στις σωστές πρακτικές. Επίσης, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση της νέας γενιάς, μέσα από δράσεις στα σχολεία της Σερίφου. Από την παιδεία ξεκινούν όλα. Αυτό το κομμάτι μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν “άγνωστο” για μία μερίδα των κατοίκων του νησιού. Υπήρχαν όμως επίσης αρκετοί πολίτες, οι οποίοι απηύθυναν παράπονα προς το Δήμο, οι οποίοι ήθελαν να κάνουν να ανακύκλωση αλλά δεν υπήρχε ο απαραίτητος εξοπλισμός».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Ρεβίνθης εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι το πρόγραμμα ανακύκλωσης θα λειτουργήσει σωστά και θα “αγκαλιαστεί” από τον κόσμο, ο οποίος θα κατανοήσει τα πολλαπλά οφέλη του και θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, που ξεκινά μεν καθυστερημένα, αλλά πλέον με οργάνωση αλλά και βούληση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.