«Το Φεστιβάλ να καθιερωθεί ως θεσμός»
- Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021 - 06:18
Η Κίμωλος ανανεώνει το “ραντεβού” της με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου και για το 2021, με την πλειονότητα των ενδιαφερόμενων φορέων να τίθενται υπέρ της συνέχισης της διοργάνωσης.
Με την προοπτική, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου, να συνεχίσει να προωθεί το νησί, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς για ακόμη μία χρονιά και δεδομένης και της ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας για τον τουρισμό που αναμένεται να διανύσει η χώρα μας, το Δημοτικό Συμβούλιο Κιμώλου ενέκρινε ομόφωνα, μετά από τη θετική εισήγηση αφενός της Τουριστικής Επιτροπής και αφετέρου των επαγγελματιών του νησιού, την ανανέωση της στήριξής του στο θεσμό του Φεστιβάλ.
«Ευκαιρία για εξωστρέφεια»
Με αίτημά της η ΑΜΚΕ Glory Films, η οποία είναι και υπεύθυνη παραγωγής του Φεστιβάλ, απευθύνθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέροντας τα εξής:
«Αποτιμώντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είναι ξεκάθαρο, ότι η ετήσια διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου προωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τουριστικό προϊόν της Κιμώλου, αλλά και το ίδιο το νησί.
Το 2019 και ειδικά το 2020, που είναι μία δύσκολη περίοδος για όλη την ανθρωπότητα, η Κίμωλος προβλήθηκε και διαδόθηκε σε όλα τα επίπεδα και στον βέλτιστο βαθμό.
Μόνο για το 2020, με τη συμμετοχή τεσσάρων συντελεστών του φεστιβάλ, τριών καλεσμένων από την ΕΡΤ και 5 συνοδούς τους, δηλαδή από το σύνολο μόνο 12 ατόμων που εκπροσώπησαν το φεστιβάλ, προέκυψαν τα παρακάτω έσοδα για το νησί της Κιμώλου:
- Ακτοπλοϊκά: 1.329,53 ευρώ
- Ακτοπλοϊκά για την Πολύαιγο: 280,00 ευρώ
- Διαμονή: 1.610,00 ευρώ
- Διατροφή: 954,60 ευρώ
- Ενοικίαση αυτοκινήτου: 50,00 ευρώ
- Βενζίνη: 60,00 ευρώ
- Σύνολο: 4.284,13 ευρώ
Επίσης, δαπανήθηκαν και κάποια ποσά για ποτά, παγωτά, γλυκά, αγορές δώρων, αγορά προϊόντων από mini market κλπ, τα οποία παρ’ ό,τι δεν τιμολογήθηκαν στην εταιρεία μας, συμπεριλαμβάνονται στα έμμεσα έσοδα για το νησί λόγω του φεστιβάλ. Το ποσό αυτό εκτιμάται περίπου στα 700 ευρώ.
Προκύπτει λοιπόν, ότι για το 2020, από τα 10.000 ευρώ με τα οποία χρηματοδότησε η ΕΡΤ το φεστιβάλ, ένα πολύ μεγάλο ποσό, σχεδόν το μισό της ενίσχυσης, δαπανήθηκαν στο νησί και μάλιστα μόνο με την παρουσία 12 ατόμων που εκπροσώπησαν το φεστιβάλ.
Είναι προφανές, ότι το 2019, όταν οι καλεσμένοι του Φεστιβάλ ήταν περίπου 50, τα οφέλη του νησιού σε κατανάλωση ήταν αναλογικά πολύ μεγαλύτερα, παρά το γεγονός ότι στην πρώτη διοργάνωση το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε διαμονή και διατροφή ήταν χορηγία των επιχειρηματιών του νησιού.
Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε τη συνέχιση του φεστιβάλ, όχι μόνο για το 2021, αλλά και για τα επόμενα έτη.
Τόσο η πρόσκληση καλεσμένων, όσο και η άφιξη τουριστών στο νησί της Κιμώλου κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στους επιχειρηματίες της Κιμώλου.
Είναι συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικό να συμμετέχει ο Δήμος Κιμώλου με το ποσό των 20.000 ευρώ στη διοργάνωση του 2021, καθώς τουλάχιστον το 75 με 80% περίπου του ποσού, εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί σε ανάγκες φιλοξενίας, διατροφής και μετακίνησης των καλεσμένων και κατά συνέπεια το ποσό που θα εκταμιευτεί από το Δήμο θα επιστραφεί στους επιχειρηματίες του νησιού.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου μόνο ευκαιρία για εξωστρέφεια και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη για το νησί μπορεί να αποτελέσει».
«Καινοτόμο δρώμενο που θα συμβάλει στην ποιοτική τουριστική ανάπτυξη»
Παράλληλα, στη διάθεση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκε και η ομόφωνα θετική απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Κιμώλου, κατά τη σχετική συνεδρίαση της οποίας είχε δώσει το παρών και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, κ. Κοκορομύτης, ο οποίος και ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής λεπτομερώς, σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα της δεύτερης διοργάνωσης του φεστιβάλ. Επανέλαβε την επιτυχία του πρώτου φεστιβάλ και την απήχηση που είχαν και τα δύο, από σχόλια που εισέπραξε, τόσο από τους παρευρισκόμενους, όσο και από τους εν δυνάμει επισκέπτες. Όπως σημείωσε ο κ. Κοκορομύτης προς τα μέλη της Επιτροπής, «το φεστιβάλ πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός για την Κίμωλο».
Επιπλέον, είχε ζητηθεί και η συναίνεση εκ μέρους του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Κιμώλου, ο οποίος με επιστολή του ενημέρωσε το Δήμο, πως «τα μέλη μας επιθυμούν να δοθεί στο παραπάνω δρώμενο η ευκαιρία του χρόνου να λάβει τόπο στο νησί μας, με βασική προϋπόθεση την αποτίμησή του, μετά το πέρας της διοργάνωσής του, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση της συνέχειας για την ύπαρξή του».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, τόνισε, πως «θεωρώ ότι αποτελεί ένα καινοτόμο πολιτιστικό δρώμενο, που θα συμβάλει στην περαιτέρω ποιοτική τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, ότι «είναι μία φιλόδοξη προσπάθεια που θα βοηθήσει πραγματικά το νησί μας να προβληθεί μέσω του Τύπου και των δικτύων διεθνώς (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνο, ίντερνετ). Το φεστιβάλ επίσης θα προσελκύσει καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, bloggers και κινηματογραφικό κοινό. Σκοπός μας και θέση μας είναι να καθιερωθεί ως θεσμός».
«Συμπαρασύρεται όλο το Δημοτικό Συμβούλιο στην παρανομία»
Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνη, με τα μέλη της μειοψηφίας, κ.κ. Βεντούρη Ιωάννη, Τσακάλη Ηλία και Λογοθέτη Αργυρώ, να θέτουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα.
Όπως ανέφεραν αναλυτικά:
«Η δημιουργία μιας ΑΜΚΕ είναι σύμβαση και μάλιστα ιδιαίτερη, καταστατική. Μάλιστα, δημιουργεί υποχρεώσεις και δικαιώματα μεταξύ των συμβαλλομένων (εταίρων) και συγχρόνως δημιουργεί ένα τρίτο πρόσωπο (την εταιρεία), το οποίο αποκτά δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους που το σύστησαν.
Αναντίρρητα, πρέπει το καταστατικό λειτουργίας μιας ΑΜΚΕ να επικοινωνηθεί, δηλαδή να δημοσιευθεί σε τρίτα πρόσωπα ώστε να είναι ξεκάθαρο όταν λαμβάνουν τις υπηρεσίες της ή παρέχουν σε αυτή υπηρεσίες ώστε να αποδεικνύεται επίσημα με ποιόν συναλλάσσονται.
Έτσι αν φερ’ ειπείν ο Δήμος Κιμώλου, νομίζοντας ότι συναλλάσσεται με την ΑΜΚΕ στην πραγματικότητα συναλλάσσεται με πρόσωπο που δεν έχει δικαίωμα εκπροσώπησής της (δηλαδή δεν είναι ο νόμιμος εκπρόσωπός της), δεν έχει δικαίωμα να αντιτάξει έναντι αυτής (της εταιρείας) κάποια απαίτησή του από τη συναλλαγή αν το καταστατικό της δεν έχει νομίμως δημοσιευτεί στα οικεία βιβλία του ΓΕΜΗ.
Η στιγμή, λοιπόν, της νόμιμης δημοσίευσης του καταστατικού είναι η στιγμή που η ΑΜΚΕ πλέον μπορεί (και μόνο έτσι μπορεί έκτοτε) να συναλλάσσεται στο όνομά της με τρίτα πρόσωπα, δηλαδή να αποκτά δικαιώματα και υποχρεώσεις, περιουσία, φορολογική ταυτότητα, ΑΦΜ κ.ο.κ.
Σε αυτό το σημείο η ΑΜΚΕ αποκτά νομική προσωπικότητα και τούτο διότι πλέον οι τρίτοι μπορούν να λάβουν γνώση των συμφωνιών, του σκοπού, του τρόπου διοίκησης της εταιρείας και κάθε τι σχετικό από τα δημόσια βιβλία που τηρούνται στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Όπως προκύπτει, όμως, από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ η Αστική Εταιρεία 784 ΑΚ με αριθμό 145410801000 και ημερομηνία ίδρυσης την 28.02.2018, η οποία έλαβε επωνυμία «ΕΙΚΟΝΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΑΜΚΕ» και διακριτικό τίτλο «GLORY FILMS» δεν έχει δημοσιεύσει ως οφείλει το νόμιμο καταστατικό λειτουργίας της και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνάψει κανένα ιδιωτικό συμφωνητικό με το Δήμο Κιμώλου.
Το απίστευτο πρόβλημα είναι, ότι ενώ ο Δήμαρχος Κιμώλου γνωρίζει την παραπάνω έλλειψη έχει ήδη προβεί σε σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού με την εν λόγω εταιρεία το έτος 2018 και το ίδιο προωθεί να επαναλάβει αυταρχικά και το έτος 2020 συμπαρασύροντας όλο το Δημοτικό Συμβούλιο στην παρανομία».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κανονισμός καθαριότητας για τον Δήμο Κιμώλου
28 Ιουν. 2022 - 6:11 - Το νέο όραμα για τον Δήμο Κιμώλου
25 Μαΐου. 2022 - 6:17 - Γυρίσματα ταινίας διεθνούς παραγωγής στην Κίμωλο
24 Μαΐου. 2022 - 6:15 - Κίμωλος και Ίος ενώνουν δυνάμεις για την πολιτισμική ανάπτυξη της Κιμώλου
10 Μαΐου. 2022 - 6:18 - Επίσκεψη και συνομιλία μεταξύ του Δημάρχου Κιμώλου και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων
28 Ιαν. 2022 - 17:43