Η Σαντορίνη στο δίκτυο Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων της Aegean Rebreath

  • Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021 - 13:02

Τη δημιουργία δύο νέων Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων συμφώνησαν και ανακοίνωσαν ο Αντιδήμαρχος της νήσου Θήρας κ. Δρόσος Σπυρίδωνας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας κ. Ρούσσος Άγγελος και η εκπρόσωπος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας όπως και μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Aegean  Rebreath. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021 στο Δημαρχείο της Σαντορίνης ολοκληρώθηκε  με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.  Η Σαντορίνη είναι το πέμπτο νησί των Κυκλάδων που συμμετέχει σε αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία που έχει σκοπό την αντιμετώπιση και ανάδειξη του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και προβλέπει την υλοποίηση πλήθους δράσεων στη Σαντορίνη. Ήδη οι φορείς συμφώνησαν και στο χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων που θα λάβουν χώρα στο νησί.

 

Οι σταθμοί θα εγκατασταθούν σε σημεία λιμανιών όπου κυρίως δραστηριοποιούνται οι αλιευτικές κοινότητες, συγκεκριμένα στη Βλυχάδα και το Μονόλιθο και θα είναι εξοπλισμένοι με ξεχωριστούς κάδους απορριμμάτων για πλαστικά, αλουμίνιο, γυαλί και αλιευτικά εργαλεία με την ανάλογη σήμανση, βοηθώντας πολίτες και αλιείς να τοποθετούν παράκτια και θαλάσσια απορρίμματα. Στη συνέχεια, οι δημοτικές αρχές σε συνεργασία με την ομάδα της Aegean Rebreath θα φροντίζουν για την καταγραφή και τη διοχέτευση των απορριμμάτων σε μονάδες ανακύκλωσης ή επαναξιοποίησης (upcycling). Τα αλιευτικά εργαλεία που θα συλλέγονται από τους σταθμούς και από τις υποβρύχιες και παράκτιες δράσεις καθαρισμού θα διοχετεύονται σε ειδική μονάδα επεξεργασίας του προγράμματος Blue Cycle στην Αθήνα τα οποία και θα επαναξιοποιούνται για την δημιουργία νέων προϊόντων.

 

Η λειτουργία των σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς λειτουργούν ως κόμβοι υλοποίησης διευρυμένων δράσεων, συμβάλλουν στην προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναξιοποίησης των θαλάσσιων απορριμμάτων και επιτρέπουν την εξαγωγή και τη συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων. Αποτελούν ένα κοινωνικό εγχείρημα που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.