Ομόφωνα εγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Άνδρου για το 2021

«Τα μονοπάτια “άσσος στο μανίκι” της Άνδρου»

Ομόφωνα εγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Άνδρου για το 2021, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στο ζήτημα της συντήρησης του πιστοποιημένου δικτύου μονοπατιών που διαθέτει η Άνδρος.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου για το νέο έτος, συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης του προγράμματος δράσεων τουριστικής προβολής του Δήμου, παρά το γεγονός, ότι είχε “περάσει” από την Τουριστική Επιτροπή ήδη από τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι στάθηκαν υπέρ της έγκρισής του προγράμματος που επιμελήθηκε η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ RE:MAKE, η οποία συνεργάζεται με το Δήμο Άνδρου, με την ευχή, φυσικά, να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα η δύσκολη αυτή συγκυρία, λόγω της πανδημίας, προκειμένου το νησί να συνεχίσει την ανοδική πορεία του στον τομέα του τουρισμού.

Προτάσεις για μη κοστοβόρα δράση προώθησης

Στη διάθεση των δημοτικών συμβούλων τέθηκε και η απόφαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου, όπου είχε πραγματοποιηθεί αναλυτικός απολογισμός των δράσεων για το 2020, ενώ από τους εκπροσώπους της εταιρείας συμβούλων, παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα της νέας χρονιάς.

Τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού παρακολούθησαν επίσης, πέραν από τα μέλη της επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Γιαννίσης, η άτυπη σύμβουλος του Δημάρχου Άνδρου σε θέματα θρησκευτικού Τουρισμού, κ. Ε. Κιαγιά και η υπεύθυνη του Andros Routes, κ. Όλγα Καραγιάννη, καθώς επίσης και οι κ.κ. Μάκης Μπίτζιος και Ευθύμης Αθανασιάς, εκ μέρους της εταιρείας marketing και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών τουρισμού, οι οποίοι πρόβαλαν και σχετικές παρουσιάσεις power point, τόσο για τον απολογισμό της τουριστικής περιόδου του 2020, όσο και για το νέο προτεινόμενο πρόγραμμα δράσεων προβολής του Δήμου για το 2021.

Τις προτάσεις της εταιρείας, οι οποίες είχαν να κάνουν με τη συμμετοχή του Δήμου (διά ζώσης ή ψηφιακά) σε εκθέσεις, την ενίσχυση της προώθησης με ψηφιακά και διαδικτυακά μέσα, τη διοργάνωση fam και press trips, την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού κλπ, η επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα, ωστόσο στο πλαίσιο του διαλόγου διατυπώθηκαν παρατηρήσεις και προτάσεις, εκ μέρους των συμμετεχόντων στην συνεδρίαση.

Το τακτικό μέλος της Επιτροπής Τουρισμού, κ. Σάββας Βλάμης, πρότεινε, όπως και πέρσι, να αξιοποιηθεί φωτογραφικό υλικό από το fam trip που είχε οργανωθεί παλαιότερα με instagrammers όπως επίσης και να γίνει φέτος παραγωγή από τοπικούς δημιουργούς, με μηδενικό κόστος, 3-4 βίντεο διαφημιστικής προβολής της Άνδρου. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος επεσήμανε, ότι με μετά την περσινή πρόταση ο Δήμος Άνδρου, διερεύνησε το ζήτημα, όμως δεν αποκομίστηκε η εντύπωση μηδενικού κόστους, γι’ αυτό και εκ μέρους του Δήμου προβλέφθηκε φέτος ποσό ύψους 2.000 ευρώ, ώστε να αποταθούν εκ νέου σε τοπικούς δημιουργούς για την παραγωγή βίντεο διαφημιστικής προβολής.

Ο κ. Βλάμης επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της βιωσιμότητας, που ήταν κεντρικό ζητούμενο σε διάφορα σεμινάρια, που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της φετινής διαδικτυακής διεθνούς έκθεσης World Travel Market, υπογραμμίζοντας πως η Άνδρος θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμο προορισμό.

Ερωτηματικά για την κατάσταση των μονοπατιών

Από την πλευρά της η κ. Όλγα Καραγιάννη, μέλος της ομάδας του μη κερδοσκοπικού φορέα “Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας και Δράσης για την Άνδρο” υπεύθυνο για τις δράσεις του Andros Routes, επεσήμανε τις καταστροφές των μονοπατιών, που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στο νησί. Όπως σημείωσε, ότι το γεγονός είναι σε γνώση του Δήμου, αλλά ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση και δράση από πλευράς του, αν και υπογράμμισε, πως θα έπρεπε.

Η κ. Καραγιάννη ευχαρίστησε για τις αναφορές της εταιρείας RE:MAKE επί της δράσης του Andros Routes ωστόσο σημείωσε ότι «κυκλοφορούν και δημοσιεύματα που το θίγουν από ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στην παρούσα δημοτική αρχή». Επί του ζητήματος αυτού σημείωσε, ότι περιμένει επίσημη θέση από το Δήμο και από τους επαγγελματίες του χώρου.

Τέλος, η ίδια ενημέρωσε ότι εδώ και ένα έτος, έχει ξεκινήσει ένα παρόμοιο με το Andros Routes εγχείρημα, με την επωνυμία “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος (Clean Green Andros)”. Το κύριο θέμα του project αφορά στην ανακύκλωση, ενώ σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις πολιτικές παρατάξεις του νησιού και κατά τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη και σχετική ιστοσελίδα με πληροφορίες.

«Θα καρπωθούμε την προσπάθεια αυτή που γίνεται»

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, κ. Νίκος Μουστάκας, τόνισε, πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που αντικατοπτρίζει μία βούληση «να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για το νησί μας. Είναι ευρέως γνωστή και αναγνωρισμένη η προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να προβληθεί το νησί μας όσο το δυνατόν καλύτερα. Με την ευχή ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε όλο αυτό που μας ταλανίζει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Θα έρθει όμως η ώρα, που αυτή την προσπάθεια που γίνεται, θα την καρπωθούμε και μάλιστα πολύ περισσότερο ως νησί».

Από την πλευρά της μειοψηφίας και συγκεκριμένα από τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Γιάννη Καπάκη, επισημάνθηκε πως η συνεδρίαση της Επιτροπής είχε λάβει χώρα στις 27 Νοεμβρίου 2020, ενώ το θέμα ήλθε προς συζήτηση τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. να τονίζουν ότι η αιτία της καθυστέρησης ήταν κυρίως διαδικαστικό και πως δε δημιουργεί πρόβλημα στην εκτέλεση του πλάνου.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Καπάκης έθιξε και τα ζητήματα, που ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η κ. Καραγιάννη, σχετικά με τα μονοπάτια της Άνδρου.

Σύμφωνα με τον κ. Μουστάκα, «το εγχείρημα για τα μονοπάτια είναι κάτι που έχει στηριχθεί διαχρονικά από τις δημοτικές αρχές, πιστεύω ότι στηρίζεται από τον οποιονδήποτε κάτοικο της Άνδρου, διότι είναι ένας από τους “άσσους” που έχουμε στο μανίκι μας για την τουριστική προβολή του νησιού. Έχει υπάρξει δέσμευση από εμάς ως Τουριστική Επιτροπή και όχι μόνο και από εμένα ως πρόεδρο, ότι οτιδήποτε έχει να κάνει με τα μονοπάτια θα σταθούμε στο πλευρό τους».

Κλείνοντας, ο κ. Καπάκης επεσήμανε και το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής συμμετείχε και “άτυπη σύμβουλος” του Δημάρχου, ζητώντας διευκρινίσεις επί του ρόλου της. Απαντώντας, ο κ. Μουστάκας σημείωσε, πως «έχει οριστεί από το Δήμαρχο άτυπη σύμβουλος, η οποία μας βοηθά με την τεχνογνωσία που έχει, αναφορικά με το ζήτημα των Αγίων Μονών που έχουμε στο νησί μας. Το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού είναι κάτι που εκ των πραγμάτων πρέπει να προέχει για αυτό το νησί, λαμβάνοντας υπόψιν την πολυτέλεια που έχουμε να διαθέτουμε τόσα μοναστήρια».

Μετά τις απαντήσεις του προέδρου της Τ.Ε., ο κ. Καπάκης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής θέση από τη δημοτική αρχή και τον πρόεδρο της Επιτροπής για το θέμα των μονοπατιών, ενώ τόνισε πως «θέλουμε την πραγματική εικόνα ως προς το τι κάνει ο Δήμος για να διατηρηθούν τα μονοπάτια».

Όσον αφορά στην άτυπη σύμβουλο δημάρχου, ο κ. Καπάκης υποστήριξε ότι οι ρόλοι αυτοί βρίσκονται εκτός της διοικητικής διαδικασίας και κακώς χρησιμοποιούνται.

Τέλος, μετά από ερώτηση εκ μέρους του δημοτικού συμβούλου, κ. Μπακέλλα, σχετικά με το αν υπάρχουν οι σχετικοί πόροι για την υλοποίηση του πλάνου τουριστικής προβολής, ο κ. Μουστάκας τόνισε, πως φέτος εξασφαλίστηκε μεγαλύτερο ποσό από το 2021 για την τουριστική προώθηση, ενώ τόνισε πως υπάρχει η δέσμευση του Δημάρχου Άνδρου, πως αν καταστεί αναγκαίο, θα ενισχυθούν περαιτέρω οι κωδικοί του προϋπολογισμού για την προβολή του νησιού.

 

Ετικέτες: