Πρόσκληση για την ανάθεση υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, για το μεγάλο έργο του αλιευτικού καταφυγίου στη θέση “Ξυλοκερατίδι” δημοσίευσε ο Δήμος Αμοργού

Σε τροχιά υλοποίησης το αλιευτικό καταφύγιο στα Κατάπολα

  • Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:16

Πρόσκληση για εξεύρεση αναδόχου, για το δεύτερο σκέλος του μεγάλου έργου της κατασκευής αλιευτικού καταφυγίου στο Ξυλοκερατίδι Καταπόλων Αμοργού, δημοσιεύτηκε από το Δήμο Αμοργού.

Το έργο είχε λάβει χρηματοδότηση με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020” ήδη από το 2019 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.257.448,78 (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ το δεύτερο υποέργο που πρόκειται να ανατεθεί μετά από διαδικασία διαπραγμάτευσης, έχει προϋπολογισμό 20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από πέρσι έχει υπογραφεί, μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αμοργού και της αναδόχου εταιρείας η σύμβαση όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι της κατασκευής του καταφυγίου.

Το έργο

Με το έργο, στο Ξυλοκερατίδι Καταπόλων Αμοργού, διαμορφώνεται λιμενολεκάνη εμβαδού 3.500 τετραγωνικών μέτρων με ωφέλιμο βάθος από -2 έως -4,70 μέτρα, η οποία θα προστατεύεται δυτικά με προσήνεμο μόλο μικτής διατομής και νότια με μόλο με κατακόρυφα μέτωπα. Επίσης, προβλέπεται η εγκατάσταση του απαραίτητου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (ύδρευση, πυρόσβεση, ηλεκτροφωτισμός).

Μετά την κατασκευή των έργων θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση εντός της λιμενολεκάνης δύο σκαφών μήκους έως 13 μέτρων, η παραβολή δύο σκαφών μήκους έως 10 μέτρων, η πρυμνοδέτηση δύο σκαφών μήκους έως 6 μέτρα και 5 σκαφών μήκους έως 5 μέτρα, ενώ θα είναι δυνατή και η πλαγιοδέτηση ενός σκάφους μήκους έως 30 μέτρα, στο κατακόρυφο μέτωπο των κρηπιδωμάτων στην εξωτερική πλευρά του μόλου.

Με το έργο αυτό θα εξασφαλιστεί ο ελλιμενισμός των αλιευτικών σκαφών της Αμοργού και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Σχεδιάστηκε ως προς το μέγεθος και την αρχιτεκτονική του με τέτοιο τρόπο , ώστε να είναι συμβατό με τον παρακείμενο διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό του Ξυλοκερατιδίου, προστατευομένου έτσι του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα δεν θα επηρεάζει τον ελλιμενισμό των μεγάλων πλοίων της ακτοπλοΐας.

Η δε Πράξη, περιλαμβάνει στο πρώτο υποέργο την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου, ενώ στο δεύτερο σκέλος της, την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου. Όσον αφορά στο κομμάτι αυτό, διευκρινίζεται, ότι επειδή το υπάρχον τεχνικό προσωπικό του Δήμου δεν έχει την τεχνογνωσία ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις επίβλεψης της κατασκευής λιμενικών έργων, κρίθηκε αναγκαία η τεχνική υποστήριξη του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμοργού, που σχετίζονται με την επίβλεψη αυτών. Για το σκοπό αυτό εντάχθηκε η υπηρεσία και στο πλαίσιο της πράξης, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να ανατεθεί σε έμπειρο πολιτικό μηχανικό (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ο οποίος θα διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση, καθώς και ιδαίτερη γνώση των τοπικών συνθηκών της περιοχής και γενικότερα της Περιφέρειας, με στόχο την τεχνική υποστήριξη για την επίβλεψη της κατασκευής του έργου και την έντεχνη αποπεράτωσή του σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει ο ανάδοχος

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που ανατίθενται, θα περιλαμβάνουν την εισήγηση προτάσεων για την τήρηση από τους κατασκευαστές του συμβατικού χρονοδιαγράμματος, για την πρόβλεψη πιθανών καθυστερήσεων, για την παρακολούθηση της προόδου των εργασιών, για τρόπους και μέτρα βελτίωσης και αναβάθμισης της παραγωγικότητας του εργοταξίου, για τη συμμόρφωσή των κατασκευών με τα κατασκευαστικά σχέδια του έργου.

Επίσης θα αφορά στον καθορισμό της μεθόδου και του βαθμού λεπτομέρειας μέτρησης των ποσοτήτων των εργασιών, την παρακολούθηση με ειδικό λογισμικό (Primavera) του κόστους και του προγραμματισμού του έργου. Επιπλέον τον καθορισμό της μορφής και της συχνότητας των απαιτούμενων τακτικών εκθέσεων προόδου από τους κατασκευαστές. Τον προσδιορισμό της ακρίβειας και της έκτασης των στοιχείων πεδίου και της φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης της προόδου του έργου. Η υπηρεσία θα καλύπτει επίσης την επιθεώρηση των έργων και την παροχή συμβουλών στον κατασκευαστή σχετικά με την καταλληλότητα και την πληρότητα των ενεργειών του, την παρακολούθηση της δημιουργίας προσωρινών εγκαταστάσεων και προσβάσεων, την επίβλεψη, τον σχολιασμό και εισήγηση προτάσεων στον κατασκευαστή για τρόπους βελτίωσης του προγραμματισμού των έργων και του χρονοδιαγράμματος.

Ο πάροχος θα ελέγχει επίσης την κατασκευασιμότητα των σχεδίων, την οργάνωση του εργοταξίου, τη διαχείριση ποιότητας και τους ποιοτικούς ελέγχους των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του έργου, την υγιεινή και ασφάλεια του εργοταξίου, την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την περαίωση και παράδοση του έργου.

 

Ετικέτες: