«Η πίστη μέσα σε κοινοτικό περιβάλλον δημιουργεί ζωτικούς δεσμούς»

  • Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, 2021 - 12:36

Η θεραπεία του παραλυτικού στην Καπερναούμ είναι το θέμα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, η οποία αναφέρεται σε μια περίοδο της ζωής του Ιησού, κατά την οποία έχει ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στο πλήθος.  

Αφού ανέγνωσε την περικοπή του Ευαγγελίου, που αναφέρεται στην μεταφορά ενός παράλυτου από τους φίλους του μέσα από τη σκεπή του σπιτιού όπου δίδασκε ο Ιησούς στην Καπερναούμ, με αποτέλεσμα ο Ιησούς να τον σπλαχνιστεί, να του συγχωρήσει τις αμαρτίες και να τον γιατρέψει, ενόπιον του κόσμου, ο π. Γιάννης Μαραγκός, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Την πίστη, την παίρνουμε συνήθως ως μία προσωπική περιπέτεια και πράγματι, έτσι είναι. Όμως, ξεκινούμε να πιστεύουμε επειδή κάποιος άλλος πρώτα έκανε κάτι για μας. Μας έδωσε μία αξιόπιστη μαρτυρία. Αυτή τη μαρτυρία, την επεξεργαζόμαστε, την κάνουμε δική μας, τη βιώνουμε, όχι απλώς μόνοι μας, αλλά με τη συμπαράσταση της κοινότητας στην οποία ανήκουμε, από την οποία ξεκίνησε η μαρτυρία. Αυτή η μαρτυρία, αυτή η πίστη, αυτή η εμπιστοσύνη που γεννιέται για τον Ιησού Χριστό μέσα σε ένα κοινοτικό περιβάλλον, δημιουργεί ζωτικούς δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους»