Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου τα δημοτικά τέλη και ο προϋπολογισμός του οικ. έτους 2021

Αναπάντητα ερωτηματικά και ασάφεια

  • Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:18

Σε δύο αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, με συνολική διάρκεια πάνω από πέντε ώρες, συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου τα θέματα της έγκρισης των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, περί των δημοτικών τελών για το 2021, αλλά και του προϋπολογισμού.

Διανύοντας ήδη τα μέσα Φεβρουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου, πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση για το νέο έτος, με τη συζήτηση της έγκρισης της Οικονομικής Επιτροπής (ΟΕ), σχετικά με τη μη αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών για το 2021, ενώ αμέσως μετά και με διάλειμμα 15 λεπτών, πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη συνεδρίαση, σχετικά με την έγκριση του προϋπολογισμού.

Παρά τα γραπτά αιτήματα των παρατάξεων της μειοψηφίας, σχετικά με την προσθήκη του ζητήματος που έχει προκύψει, όσον αφορά στη λειτουργία του Δήμου, στις σχέσεις με τους εργαζομένους του Δήμου και στο ρόλο της Γενικής Γραμματέως του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Πέτρος Μαρκουίζος και ο Δήμαρχος, σημείωσαν ότι το θέμα δεν ήλθε καθώς το πλαίσιο συζήτησης ήταν ιδιαίτερα συγκεκριμένο κατά τις συνεδριάσεις περί των τελών και του προϋπολογισμού και πως ενδεχομένως να ενταχθεί σε επόμενη συνεδρίαση που θα προγραμματιστεί εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Κώφωση” στο ερώτημα για τη μη πραγματοποίηση συνεδριάσεων

Το πρώτιστο ζήτημα που ετέθη από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, αφορούσε στο γεγονός, ότι το ανώτατο δημοτικό όργανο του Δήμου, δεν συνεδρίασε για πάνω από δύο μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο κείμενο, η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου είχε πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του έτους, προγραμματίστηκε για τις 19 Φεβρουαρίου.

Το ζήτημα σχολίασαν, τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, όσο και ο εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης “Κοινό Τηνίων”, κ. Πέτρος Κουσουνάδης, ο οποίος μάλιστα ανέγνωσε και τη σχετική διάταξη, αναφορικά με τα όσα ορίζει ο νόμος για τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και ζητώντας από τον Πρόεδρο να παρέχει στο Σώμα διευκρινίσεις ως προς τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την πολύμηνη απουσία συνεδριάσεων, οι οποίες όμως ποτέ δεν δόθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κροντηράς ανέφερε «σέβεστε τον κανονισμό, όταν επί τριμήνου δεν έχετε κάνει συνεδρίαση; Όταν ο κανονισμός επιβάλει μία φορά τουλάχιστον το μήνα να υπάρχει συνεδρίαση;».

Από την πλευρά του, ο κ. Κουσουνάδης σημείωσε, πως «έχουν παρέλθει 75 ημέρες από την τελευταία φορά που κάνατε δημοτικό συμβούλιο. Ο νόμος λέει ένα δημοτικό συμβούλιο κάθε μήνα, τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει ότι παρανομείτε. Δεν προβλέπει βέβαια κάποια ποινή, παρά μόνο αν συνεχίσετε να παρανομείτε για δύο μήνες και δε συγκαλέσετε αδικαιολόγητα. Οπότε, περιμένουμε δικαιολογία, κ. Πρόεδρε, για ποιο λόγο δεν έγινε κανένα δημοτικό συμβούλιο μέσα στον Ιανουάριο».

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Άννα Μαραβέλια, τόνισε ότι «μετά από δυόμισι μήνες ο κόσμος αναρωτιόταν τι γίνεται και εμείς εδώ, αλλά παράλληλα τα προβλήματα “τρέχουν”», αποδίδοντας την καθυστέρηση στην δυσκολία κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και αρκετούς μήνες, οι παρατάξεις της μειοψηφίας έχουν πολλάκις διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο και το χρόνο διεξαγωγής των συνεδριάσεων, δεδομένου ότι πολλές φορές έχει προτιμηθεί η διά περιφοράς συνεδρίαση του οργάνου, με αποτέλεσμα κατά τις σποραδικές συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη, να καταλήγουν σε μαραθώνιους.

Παρά την κοινή απαίτηση, “εκτός” το ζήτημα της Γενικής Γραμματέως

Με επιτακτικό τρόπο, τις προηγούμενες ημέρες, οι παρατάξεις της μειοψηφίας ζήτησαν να τεθεί επί τάπητος, όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε δεσμευτεί, το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων ανάμεσα στο προσωπικό του Δήμου και το ρόλο της Γενικής Γραμματέως στην εμφάνιση προβλημάτων, όπως είχε καταγγελθεί, τόσο από τη μειοψηφία στην προηγούμενη συνεδρίαση, όσο και από το ίδιο το Σωματείο Εργαζομένων, με καυστικότατη ανακοίνωση που είχε εκδοθεί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης από τους εργαζόμενους, αλλά και την γενικότερη φημολογία, για ιδιαίτερα κακό κλίμα, “καρατομήσεις” στελεχών και μετακινήσεις υπαλλήλων, με ευθύνη της Γενικής Γραμματέως, η ίδια ζήτησε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας να επισκεφτούν το γραφείο της στο Δήμο προκειμένου να ενημερωθούν, ώστε να μη σπαταληθεί πολύτιμος χρόνος κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του “Κοινού Τηνίων”. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας αρνήθηκαν να ενημερωθούν κατ’ ιδίαν, εφόσον, όπως τονίστηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και οφείλει να υπάρξει γενική και δημόσια ενημέρωση του Σώματος, για την παράλληλη ενημέρωση και των δημοτών, με τη συμμετοχή τόσο της Γεν. Γραμματέως όσο και εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων.

Στο ζήτημα αυτό, ο Πρόεδρος, κ. Μαρκουίζος, δικαιολόγησε την απόφασή του να μη συμπεριλάβει το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη, λέγοντας πως οι συνεδριάσεις περί των τελών και του προϋπολογισμού αφορούν αμιγώς οικονομοτεχνικά ζητήματα και στη συνέχεια υποστήριξε, πως το θέμα θα τεθεί στην αμέσως επόμενη δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ., που ο ίδιος σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Ωστόσο, ο Δήμαρχος, τοποθετήθηκε αρνητικά στη συζήτηση ενός τέτοιου ζητήματος στο δημοτικό συμβούλιο. «Πρέπει να καταλάβετε ότι ανοίγετε μία μεγάλη κερκόπορτα. Δεν είμαστε εμείς εδώ συμβούλιο που κάνουμε “δολοφονία χαρακτήρων”. Με αυτή τη λογική να αλλάξουμε το πειθαρχικό δίκαιο και να μην απολογούνται οι υπάλληλοι πειθαρχικά στο Δήμαρχο, διότι είναι μυστική η απολογία. Μέχρι τώρα στις ΕΔΕ ή τα πειθαρχικά, πρόσβαση έχει μόνο η Δ/ντρια Διοικητικών Υπηρεσιών και ο Δήμαρχος. Να το αλλάξουμε αυτό και να καλούμε όλους στο δημοτικό συμβούλιο να απολογούνται. Πιστεύω ότι ανοίγουμε μία κερκόπορτα που ηθικά, πολιτικά και νομικά δεν θέλω να την πάρει στην “πλάτη” της η δημοτική μου παράταξη. Γι’ αυτό αν θέλετε να μπει στο δημοτικό συμβούλιο να το φέρετε και να το εισηγηθείτε εσείς, ως μειοψηφία».

Σε αυτή την ασάφεια μεταξύ του Προέδρου και του Δημάρχου, αν δηλαδή το θέμα θα τεθεί από τον Πρόεδρο ή θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία από πλευράς της μειοψηφίας, δεν δόθηκε και πάλι διευκρινιστική απάντηση.

Τέλη και προϋπολογισμός

Κατά την πρώτη συνεδρίαση, όπου συζητήθηκε το ζήτημα των δημοτικών τελών για το νέο έτος, κυριότερο ζήτημα ήταν η απόφαση της δημοτικής αρχής να μην αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω τα δημοτικά τέλη, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις κυρίως που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής επισημάνθηκε, πως παρά τις οικονομικές δυσκολίες που επέφερε η πανδημία στα ταμεία του Δήμου, αποφασίστηκε τα τέλη να μην αναπροσαρμοστούν προς τα επάνω, αλλά και να μη μειωθούν, καθώς ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι βιώσιμο.

Η μειοψηφία εντούτοις υπογράμμισε, πως το πλήγμα που έχουν δεχτεί οι επιχειρήσεις ειδικά, κατά την επέλαση της πανδημίας, είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα η μη μείωση των τελών να δίνει ένα ακόμη “χτύπημα”, ενώ δεν συμβάλει στην ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Μία ακόμη επισήμανση της μειοψηφίας ήταν το γεγονός, ότι τόσο κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όσο και σε αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, τα ζητήματα των τελών και του προϋπολογισμού ήλθαν ταυτόχρονα προς συζήτηση, αφαιρώντας, ουσιαστικά από τις παρατάξεις το δικαίωμα να θέσουν κάποια διαφορετική πρόταση σχετικά με τα τέλη, καθώς ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί βάσει των συγκεκριμένων εισηγήσεων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό, η μειοψηφία υπογράμμισε πως, τόσο το τεχνικό πρόγραμμα, όσο και οι προβλέψεις του, σε καμία περίπτωση δεν “χαρτογραφούν” μία αναπτυξιακή πορεία, καθώς αφορά σε ελάχιστα νέα έργα, με το Δήμαρχο να απαντά, πως αν και δεν προκύπτει από τη στείρα ανάγνωση των κωδικών, πολλά αναπτυξιακά έργα προετοιμάζονται με χρηματοδοτήσεις από προγράμματα, ενώ παράλληλα δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα και “τρέχουν” οι διαδικασίες ήδη για έργα, που είχαν μείνει στον “πάγο” επί δεκαετίες.

Ετικέτες: