«Τα οριζόντια μέτρα αδικούν τη νησιωτικότητα: Γενικόλογες (μη) απαντήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα της αγοράς στις Κυκλάδες»

  • Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, 2021 - 13:21

Για “γενικόλογα επιχειρήματα” εκ μέρους του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς στις Κυκλάδες, κάνει λόγο ο Βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος.

“Πριν 40 μέρες περίπου καταθέσαμε ΑΝΑΦΟΡΑ στη Βουλή το έγγραφο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με βασικό αποδέκτη τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με το οποίο ετίθετο το αίτημα για άνοιγμα της αγοράς (λιανεμπόριο, σίτιση) στις Κυκλάδες με επιχείρημα ότι πρόκειται βασικά για “πράσινη” περιοχή με ελάχιστα κρούσματα και γεωγραφικό κατακερματισμό.

Ένα αίτημα, το οποίο σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως ένας μηχανισμός ελέγχου στις πύλες εισόδου των νησιών, όπως αυτό που πρότεινε επίσης με το 2/12ης Φεβρουαρίου 2021 ψήφισμα του το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, θα μπορούσε να γίνει δεκτό, εξασφαλίζοντας τόσο την δημόσια υγεία και την υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων όσο και τη στοιχειώδη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων.

Παραθέτουμε συνημμένα τα έγγραφα τόσο του Επιμελητηρίου όσο και των απαντήσεων του ΥΠΟΙΑΝ για να έχετε πλήρη εικόνα, αλλά είναι φανερό ότι από την απάντηση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου την οποία παραθέτει το Υπουργείο, ουδόλως αναδεικνύεται η κατανόηση των επιχειρημάτων του Επιμελητηρίου, ούτε βεβαίως δίνεται κάποια σαφής απάντηση.

Η παράθεση γενικόλογων επιχειρημάτων ότι «[…]εξετάζονται τα δεδομένα με γνώμονα την ασφάλεια των εμπόρων και των καταναλωτών, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα[…]», όχι μόνο δείχνει την άγνοια της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, αλλά το χειρότερο είναι ότι θεωρούν τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους αφελείς, οι οποίοι και μπορούν να δέχονται ότι κατά παραγγελία τους σερβίρεται….

Διότι δεν μπορεί το Υπουργείο να μην καταλαβαίνει τις διαφορές μεταξύ π.χ. μικρών νησιών όπως Ανάφη, Σίκινος, Κίμωλος και Δονούσα κ.α. και Λεκανοπεδίου Αττικής ή άλλων μεγάλων πόλεων και να ισοπεδώνει το ενδεχόμενο συγχρωτισμού των ανθρώπων με τα ίδια κριτήρια. Δεν μπορεί π.χ. να εξισώνεις το καφενείο του χωριού με τους πέντε ηλικιωμένους με τις καφετέριες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας….

Αλλά βεβαίως για κάποιους αυτά είναι ψιλά γράμματα…..Με οριζόντια και γενικά μέτρα προσπαθούν να καλύψουν το έλλειμμα επιχειρησιακού σχεδιασμού με βάση τις πραγματικές συνθήκες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες”.

 

 

Ετικέτες: