«Πανδαισία χρωμάτων, πολιτισμού και ιστορίας»
- Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:17
Τις μοναδικές πτυχές των νησιών της Πάρου και της Αντιπάρου είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν, ο Δήμαρχος Πάρου και η Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Αντιπάρου, στο πλαίσιο του Forum “Πανόραμα Νησιωτικών Προορισμών”.
Το Forum “Πανόραμα Νησιωτικών Προορισμών” πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 24 Φεβρουαρίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , του ΕΟΤ και του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών με διοργανωτή το ITN News.
Σκοπός του Forum είναι η ανάδειξη των νησιωτικών τουριστικών προορισμών, να ανιχνευθούν και να επισημανθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νησιού, τα στοιχεία που διαφοροποιούν κάθε περιοχή και την ισχυροποιούν απέναντι στον ανταγωνισμό, να συζητηθούν οι δυνατότητες για επιμέρους ανάπτυξη δραστηριοτήτων, δράσεων, πρωτοβουλιών που μπορούν να ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν και να επεκτείνουν την τουριστική σεζόν.
Το Forum λειτουργεί ως “προάγγελος” της μεγάλης έκθεσης, που διοργανώνουν το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών με την Mact Media Group, το οποίο – σε περίπτωση που το επιτρέψουν οι συνθήκες – θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 16 Μαΐου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και θα φιλοξενήσει σημαντικές συναντήσεις, υψηλού επιπέδου συνέδρια και προσκεκλημένους από νησιά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η Πάρος είναι κοσμική, φιλόξενη, γραφική, λευκοντυμένη.
Πάρος, το “δώρο Θεού”
Με ιδιαίτερη θέρμη, παρουσίασε τον προορισμό της Πάρου, μιλώντας στον συντονιστή της συζήτησης και διευθυντή της Mact Media Group, κ. Γιώργο Καραχρήστο, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος.
Όπως σημείωσε ανοίγοντας την παρουσίασή του, «το νησί μας είναι μία πανδαισία χρωμάτων, πολιτισμού, ιστορίας, ένα παζλ που δένει από την αρχαιότητα, από τον 4ο αιώνα π.Χ., μέχρι σήμερα. Από τον 4ο αιώνα που πραγματικά η Πάρος άκμαζε εκείνη την εποχή, έχοντας τα αρχαία λατομεία της Πάρου. Από το υπέδαφος του νησιού μας βγαίνει το καταπληκτικό παριανό μάρμαρο, που από αυτό έχουν φιλοτεχνηθεί τα περισσότερα και γνωστότερα γλυπτά».
Κληθείς να σχολιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, ο ίδιος συνέχισε, «τι να πούμε για το νησί της Πάρου, το οποίο είναι στο κέντρο των Κυκλάδων, έχει εύκολη πρόσβαση από παντού, ένα νησί με πλούσια ιστορία, με πολιτισμό, ένα νησί με μοναδικό φυσικό πλούτο, καταπληκτικές παραλίες που βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη, ένα νησί με παραδοσιακούς οικισμούς, γραφικά λιμανάκια, μονοπάτια, μοναστήρια κ.α. Δηλαδή, ένα νησί που εκτός από τον βασικό τουρισμό του τύπου “ήλιος και θάλασσα”, τα οποία έχουμε άπλετα, διαθέτει και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ενδεικτικά ο περιπατητικός, αλλά και ο αθλητισμός, wind-surfing, kite-surfing με τις καλύτερες πίστες της Μεσογείου. Να πούμε για τη γαστρονομία μας, τα τρομερά πανηγύρια μας κάθε χρόνο, να πούμε για την Εκατονταπυλιανή μας, την Παναγία του Αιγαίου, τη Σκέπη μας, το παλαιοχριστιανικό μνημείο που δεσπόζει στο νησί μας, χτισμένο από τον Μέγα Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. Είμαστε ένα νησί που είναι χάρμα οφθαλμών, ένα δώρο του Θεού προς εμάς».
Επιπλέον, ο κ. Κωβαίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για θωράκιση του Κέντρου Υγείας προκειμένου να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους επισκέπτες, την ευκολία για τους τουρίστες που συνεπάγεται το πολύ καλά συντηρημένο οδικό δίκτυο και η άρτια συγκοινωνία του νησιού, καθώς επίσης και τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα στο νησί, το οποίο είναι ιδανικό για όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα.
Ο Δήμαρχος σημείωσε, πως από την λειτουργία του νέου αεροδρομίου το 2016, έχει αλλάξει κλίμακα η τουριστική προώθηση και κίνηση του νησιού, ενώ έκανε αναφορά και στο γεγονός, πως το αεροδρόμιο επεκτείνεται περαιτέρω, τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων, όσο και διαδρόμου προσαπογειώσεως.
Σχετικά με τη σεζόν που πέρασε, ο ίδιος τόνισε ότι έως και τις 14 Αυγούστου του 2020, όταν και εφαρμόστηκε lockdown στο νησί, η Πάρος είχε περίπου 85% πληρότητα. Δεδομένου, ότι η πανδημία αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα, ο Δήμος, σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, προχωρά στο σχεδιασμό της μετά-covid εποχής, στοχεύοντας στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, των υποδομών, του αεροδρομίου, αλλά και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας.
Όπως είναι φυσικό, η αγορά για τη νέα σεζόν παραμένει “μουδιασμένη”, ωστόσο σύμφωνα με το Δήμαρχο, οι επαγγελματίες προετοιμάζονται, βρίσκονται σε αναμονή, αλλά με “μηχανές αναμμένες”, προκειμένου να παρέχουν τις καλύτερες των υπηρεσιών.
Ο Δήμαρχος Πάρου έκλεισε, καλώντας την πολιτεία να στηρίξει τους επιχειρηματίες που πλήττονται σφοδρά, καθώς εκείνοι θα είναι που μέσω της εξυπηρέτησης των επισκεπτών θα αναδείξουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα παράγουν πλούτο για τα δημόσια ταμεία.
Η αυθεντική Αντίπαρος
Για το νησί της Αντιπάρου, μίλησε η πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αντιπάρου, κ. Μάγδα Κατσαντώνη, η οποία τόνισε ότι η Αντίπαρος κρατάει την αυθεντικότητά της, τον χαρακτήρα της, ενώ απολαμβάνει μία ήπια ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, η κ. Κατσαντώνη αναφέρθηκε στα κρυστάλλινα νερά των παραλιών, στους όρμους με την ψιλή χρυσή άμμο, το Σπήλαιο Αντιπάρου, ένα μοναδικό και μεγαλειώδες φυσικό μνημείο που βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά και τον οικισμό του νησιού, ο οποίος αφενός διατηρεί την νησιώτικη αρχιτεκτονική απλότητα, ωστόσο στο κέντρο του, δεσπόζει και το Ενετικό Κάστρο του 14ου αιώνα, με αρκετά κτήρια αυτού, να είναι ακόμη και σήμερα κατοικημένα.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στον αρχαιολογικό θησαυρό του Δεσποτικού, που σύντομα υπάρχει πρόβλεψη να καταστεί επισκέψιμο αρχαιολογικό πάρκο, στα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, στην έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά και στην εξαιρετική γαστρονομία, που προσφέρονται στους επισκέπτες με όλα τα βαλάντια.
Η κ. Κατσαντώνη αναφέρθηκε στο πολυποίκιλο δίκτυο μονοπατιών Antiparos Routes που ενώνει ιστορικά, λαογραφικά και φυσικά στοιχεία της Αντιπάρου, αλλά και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο νησί.
Όπως εξήγησε, ο Δήμος προτίθεται να εντατικοποιήσει την προβολή της τοπικής γαστρονομίας, συνδέοντάς την με την τοπική παραγωγή, έχει ήδη ξεκινήσει την αναβάθμιση της ιστοσελίδας του, έχει συνάψει συνεργασία με την Aegean Rebreath για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ προετοιμάζεται και ο ψηφιακός ξεναγός για την κληρονομιά της υπαίθρου της Αντιπάρου.
Στόχος για τη νέα σεζόν, σύμφωνα με την κ. Κατσαντώνη, είναι η Αντίπαρος να λειτουργήσει με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια γίνεται. Όπως εξήγησε υπάρχει η περσινή εμπειρία, όταν και εφαρμόστηκαν πλήρως όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με την ίδια να διατηρεί την πεποίθηση πως το ίδιο θα συμβεί και φέτος, παρά την αβεβαιότητα που ακόμη υπάρχει και δημιουργεί αγωνία στους ανθρώπους του τουρισμού.
Ως εκ τούτου, η κ. Κατσαντώνη έκλεισε, κάνοντας έκκληση προς την πολιτεία να μεριμνήσει προκειμένου να ανακοινωθούν έγκαιρα και άμεσα οι κατευθυντήριες γραμμές και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό, προκειμένου να υπάρξει κίνηση της αγοράς και ως εκ τούτου έσοδα για τις τοπικές οικονομίες και το κράτος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία»
14 Απρ. 2021 - 6:19 - Συλλογή βιοαποβλήτων με ΔσΠ και φόντο τη ΜΕΑ
7 Απρ. 2021 - 6:19 - Αγαστή συνεργασία για τα παιδιά της Αντιπάρου
19 Απρ. 2019 - 6:16 - Επίσκεψη του Λ. Αυγενάκη σε Πάρο - Αντίπαρο
1 Φεβ. 2018 - 16:52 - «Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί»
26 Οκτ. 2016 - 6:18