«Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τον τόπο μας»
- Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:18
Απόφαση, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση του Δήμου Σικίνου, ενάντια στην άκριτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλο το νησί, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, με τον Δήμαρχο να ζητά την ενίσχυση και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος, για το ζήτημα αυτό.
Στο “χορό” των επίσημων αντιδράσεων, ενάντια στο σενάριο της άκριτης και χωρίς την πρότερη γνωμοδότηση των τοπικών αρχών, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, μπαίνει και η Σίκινος, με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου να λαμβάνει σχετική απόφαση, προκειμένου να συνταχθεί με τις θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και ζητώντας τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδεχόμενης περιβαλλοντικής απειλής.
Στο Δίκτυο Δημάρχων κατά των Αιολικών ο Δήμαρχος Σικίνου
Αξίζει να σημειωθεί, πως ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστική αδειοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων στο νησί της Σικίνου, σύμφωνα με τον επίσημο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται έξι αιολικά πάρκα και δύο υβριδικοί σταθμοί, με περισσότερες από 23 ανεμογεννήτριες συνολικά.
Εξ αρχής, και δεδομένου ότι η Σίκινος αποτελεί ένα αραιοκατοικημένο νησί με μόλις 250 μόνιμους κατοίκους περίπου, ο Δήμαρχος Σικίνου, κ. Βασίλης Μαράκης, έχει ταχθεί αντίθετα σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς ο πληθυσμός του νησιού δεν δικαιολογεί τον αριθμό των ανεμογεννητριών που σχεδιάζονται, προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργειακή του αυτονομία. Μάλιστα, ο ίδιος υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της κίνησης των Δημάρχων κατά των αιολικών, μίας συνεργασίας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020.
Πλέον και μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος εκφράζει την αρνητική του στάση απέναντι στην άκριτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων, που στην περίπτωση της Σικίνου αφορά σε όλη την έκταση του νησιού, από το δυτικότερο έως και το ανατολικό άκρο του.
«Ακόμη και μία ανεμογεννήτρια θα ήταν υπεραρκετή»
Στην απόφαση αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα τάσσεται υπέρ των ψηφισμάτων που εξέδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ωστόσο επικροτεί και συντάσσεται με τις θέσεις του Δημάρχου, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από επιστολή που ο ίδιος έστειλε στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, αναφορικά με το ζήτημα.
Υπενθυμίζεται, ότι με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος, η Σίκινος, όπως επίσης η Τήνος, η Κίμωλος και η Ανάφη, εντάσσονται στον προκαταρκτικό κατάλογο της Europa Nostra “Επτά υπό απειλή”, που αφορά στις πιο απειλούμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, καθώς όπως τονίζεται, η άκριτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που συνεπάγεται τσιμεντοποίηση μεγάλων τμημάτων παρθένου εδάφους, αλλά και κατασκευή τεράστιων δρόμων για τη μεταφορά των τμημάτων τους, απειλεί ευθέως, τόσο τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, όσο και το μοναδικό χαρακτήρα των νησιών αυτών.
Στην επιστολή του προς τον περιβαλλοντικό οργανισμό, ο Δήμαρχος Σικίνου, κ. Βασίλης Μαράκης αναφέρει:
«Αγαπητά μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος – αγαπητοί φίλοι,
Γνωρίζοντας την αγάπη σας για το νησί μας και στηριζόμενοι στην άριστη συνεργασία που έχουμε τα τελευταία χρόνια ζητάμε και την δική σας συνδρομή για να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα υψίστης σημασίας. Αναφέρομαι βέβαια στο θέμα που έχει προκύψει με τους σχεδιασμούς, που μάλιστα έχουν δημοσιευτεί και στο διαδίκτυο, για την τοποθέτηση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στη Σίκινο (23 ΡΑΕ). Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, για το οποίο άλλοι αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς, χωρίς καν τη δική μας γνώμη – άποψη. Όμως εμείς έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τον τόπο μας, τις ομορφιές του και το περιβάλλον. Ένα νησί με περίπου 70 χλμ. σηματοδοτημένα μονοπάτια, με παραδοσιακούς πανέμορφους οικισμούς, με πολύ μικρές και προσεχτικές επεμβάσεις, δεν είναι δυνατόν να το αφήσουμε απροστάτευτο στις ορέξεις και τα σχέδια οποιασδήποτε εταιρείας. Άλλωστε οι ενεργειακές ανάγκες με 200 μόνιμους κατοίκους για δέκα μήνες και 2.500 μόνο για δύο μήνες, είναι πάρα πολύ μικρές που ακόμα και μία ανεμογεννήτρια θα ήταν υπεραρκετή. Θέλοντας λοιπόν να προστατεύσουμε το νησί μας, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών και ζητάμε την βοήθεια σας για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Οι θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Υπενθυμίζεται, πως οι θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες έχουν εκφραστεί μέσω σχετικών ομόφωνων αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τις οποίες συντάσσεται μέσω της απόφασής του και ο Δήμος Σικίνου, αφορούν, μεταξύ άλλων, στα εξής:
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
-
Στηρίζει και έμπρακτα υποστηρίζει την ανάγκη για στροφή στην καθαρή ενέργεια, την οποία αντιλαμβάνεται σε δύο επίπεδα: το περιβαλλοντικό και το δημοσιονομικό.
-
Στηρίζει την περιβαλλοντική διάσταση, υποστηρίζοντας τις ΑΠΕ όλων των μορφών.
-
Στηρίζει τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας με τρόπο καθοριστικό, καθώς συνεισφέρει το υψηλότερο ποσοστό φορολογικών εσόδων που προέρχονται από τις εξαιρετικές επιδόσεις της τουριστικής οικονομίας των νησιών.
-
Στηρίζει την δημοσιονομική ανάταση της χώρας μέσω της συνεχούς αύξησης των εσόδων που συνεισφέρει στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
-
Καταδικάζει κάθε έργο-δράση-πρωτοβουλία που υπονομεύει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την τουριστική οικονομία των νησιών.
-
Υποστηρίζει την προστασία της ταυτότητας και της προσωπικότητας του κάθε νησιού με την λήψη ειδικών μέτρων προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός από αυτά.
-
Υποστηρίζει τις ΑΠΕ, προτείνοντας την μεταφορά των επίγειων ανεμογεννητριών των νησιών στην θάλασσα (offshore)
-
Υποστηρίζει τις ΑΠΕ, προτείνοντας την αξιοποίηση των εκατοντάδων νησίδων του Ν. Αιγαίου ως τόπους εγκατάστασης ΑΠΕ δίνοντας στην χώρα οφέλη με περιβαλλοντικό, δημοσιονομικό και εθνικό πρόσημο
-
Ζητά την άμεση κατάργηση της υποκριτικής εξαίρεσης από την έγκριση των Αρχιτεκτονικών Επιτροπών των ανεμογεννητριών παραγωγικής ισχύος κάτω των 5MW και ζητά την εισαγωγή στη νομοθεσία ρύθμισης που να προβλέπει την υποχρεωτική έγκριση από τις Αρχιτεκτονικές Επιτροπές όλων ανεξαιρέτως των σχετικών έργων συμπεριλαμβανομένων των ανεμογεννητριών
-
Καταδικάζει τα γεγονότα που συνέβησαν στην Τήνο στις 20/5/2020, την παρουσία Αστυνομικής ∆ύναμης και τη χρήση βίας για την καταστολή ειρηνικών κινητοποιήσεων των κατοίκων.
-
Συμπαραστέκεται στους διωκόμενους κατοίκους του νησιού.
-
Επαναλαμβάνει ότι ζητά την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα Αιολικά Πάρκα, μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο, προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή, μετά από διαβούλευση, χωροθέτησή τους σε εθνικό επίπεδο.
-
Επικουρικά ζητά να προστεθεί στη διαδικασία αδειοδότησης αιολικών πάρκων, στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η δεσμευτική έγκριση των κατά τόπους αρμοδίων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.
-
Απαιτεί να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την ασφάλεια των συναλλαγών και επενδύσεων, που ειδικά για το Νότιο Αιγαίο είναι ανέφικτη από τη μη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων, καθώς και την απλούστευση αδειοδότησης επενδύσεων που να περιλαμβάνει όμως και άλλες επενδύσεις και όχι μόνο την απλούστευση αδειοδότησης των αιολικών πάρκων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Σικίνου για το 2023
29 Νοε. 2022 - 6:13 - Τροχιά υλοποίησης μετά από χρόνιες διαδικασίες
21 Φεβ. 2022 - 6:16 - Συνεργασία για βασικές δημοτικές λειτουργίες
31 Δεκ. 2021 - 6:16 - Ο Δήμος Ιητών αρωγός στις ανάγκες της Σικίνου
30 Δεκ. 2021 - 6:16 - Σημαντική βελτίωση του λιμένα Σικίνου
25 Ιουν. 2021 - 6:12