Απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του Δήμου Άνδρου από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2020

“Έχουμε πιάσει ρυθμό”

  • Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021 - 06:19
Χαιρετισμοί προσκεκλημένων, απολογισμός πεπραγμένων τοποθετήσεις αιρετών και κριτική της αντιπολίετυσης

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής του Δήμου Άνδρου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2020.

Την ειδική συνεδρίαση, πέραν από τους δημοτικούς συμβούλους πλειοψηφίας και μειοψηφίας και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, παρακολούθησαν επίσης ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Έπαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λάσκαρης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό, ενώ στη συνέχεια επίσης τοποθετήθηκαν.

Την παρουσίαση των πεπραγμένων πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ο οποίος τόνισε ότι σύνθημα του απολογισμού αποτελεί η φράση “Έχουμε πιάσει ρυθμό”, ενώ υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή έχει καταφέρει μέσα στο διάστημα αυτό πολλά, δεσμεύτηκε για ακόμη περισσότερο έργο μέσα στο επόμενο διάστημα «ακριβώς επειδή αυτή η ομάδα του Δήμου Άνδρου έχει πιάσει ρυθμό», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Παρακάτω αναφέρονται επιγραμματικά οι δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του.

Διακυβέρνηση

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του Δήμου, με τη δημιουργία θέσης και πρόσληψη Γενικού Γραμματέα, όπως και τον ορισμό καταρτισμένων ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην τροποποίηση του ΟΕΥ του Δήμου Άνδρου, όπου προβλέπεται ξεχωριστό Γραφείο Κληροδοτημάτων και Γραφείο για εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, η οποία προωθείται αυτές τις ημέρες.

Επίσης τόνισε το γεγονός της σύνταξης κανονισμών λειτουργίας στους τομείς Ύδρευσης, Κοινόχρηστων Χώρων, Νεκροταφείων, Σφαγείων, Διαβούλευσης και Ισότητας.

Αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό, την επισκευή και διαρρύθμιση δημοτικών κτηρίων, αλλά και την καταγραφή των ακινήτων του Δήμου, καθώς μέχρι στιγμής ο ΟΤΑ δεν διαθέτει Ε9.

Ταυτόχρονα, σημείωσε την ενίσχυση του στόλου οχημάτων του Δήμου, με την παραλαβή τριών μηχανημάτων έργου και επαναλειτουργία οχημάτων που δεν είχαν επισκευαστεί, τη δημιουργία νέου περιφραγμένου χώρου στάθμευσης απορριμματοφόρων, φορτηγών και λοιπών οχημάτων και τη δημιουργία γραφείου κίνησης οχημάτων με στόχο την καλύτερη διαχείριση του στόλου και την ορθή εποπτεία των οχημάτων.

Έργα

Στον τομέα των έργων, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις πολλαπλές παρεμβάσεις αναβάθμισης του οδικού δικτύου σε Χώρα αλλά και οικισμούς, όπως και στη σύνδεση του λιμανιού με τον νέο περιφερειακό δρόμο, στην αποκατάσταση 200χλμ χωμάτινου οδικού δικτύου και τον καθαρισμό τάφρων και χαντακιών σε 200χλμ οδικού δικτύου.

Περαιτέρω, σημειώθηκε η αποκατάσταση του κτιρίου του Επισκοπείου, μέσω προγραμματικής σύμβασης με την ΠΝΑΙ και η προώθηση της αξιοποίησης του πρώην Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου σε πολιτιστικό κέντρο, μέσω εκπεφρασμένης πρόθεσης δωρεάς μέρους των απαιτούμενων μελετών σε οριστικό επίπεδο.

Στον τομέα της ύδρευσης, σύμφωνα με τον ίδιο εξασφαλίστηκε η κατασκευή δικτύου ύδρευσης στον Κάτω Άγιο Πέτρο, ο εκσυγχρονισμός Η/Μ εγκαταστάσεων αντλιοστασίων ύδρευσης, η συνεργασία με χημικό μηχανικό για παρακολούθηση των αναλύσεων των νερών και για επέμβαση και επίλυση προβλημάτων, η αξιοποίηση υδατικών πόρων μέσω νέων γεωτρήσεων και η προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος χλωρίωσης οικισμών. Μεταξύ άλλων, αναπτύχθηκαν συστήματα ελέγχου διαρροών και τηλεπιτήρησης δικτύων ύδρευσης, έγινε αντικατάσταση τμήματος του κεντρικού αγωγού ύδρευσης στη Χώρα και σύνδεση αποχετευτικού δικτύου Λειβαδείων – Μεσαριάς.

Παιδεία - Αθλητισμός

Πρώτιστη αναφορά στον τομέα αυτό υπήρξε ο εκσυγχρονισμός και επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Χώρας Άνδρου για 225 παιδιά. Η μελέτη του έργου αποτελεί ευγενική χορηγία του εφοπλιστή Λ. Καμπάνη και η υλοποίηση μέσω εξασφάλισης χρηματοδότησης 3.112.400 ευρώ.

Σχετικά με τη συνεχή βελτίωση των σχολικών συνθηκών, εν μέσω πανδημίας, έγινε αναφορά στην απολύμανση των σχολικών μονάδων, τον διαμοιρασμό μασκών και αντισηπτικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ αλλά και από ίδιους πόρους.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται διαρκώς αναβαθμίσεις στα σχολικά κτήρια, με συνεχείς απορροφήσεις χρηματοδοτήσεων, με την συνδρομή της Περιφέρειας. Ενδεικτικά, στα Γυμνάσια – Λύκεια Όρμου Κορθίου και Γαυρίου, πραγματοποιήθηκαν επισκευές εξωτερικών επιχρισμάτων, αντικατάσταση παλιών κουφωμάτων, χρωματισμός κτηριακών εγκαταστάσεων, υγρομόνωση σωμάτων, κατασκευή περίφραξης, ενώ στο Γυμνάσιο – Λύκειο Γαυρίου τοποθετήθηκε νέα προκατασκευασμένη αίθουσα με κλιματισμό, μέσω δωρεάς του Κληροδοτήματος “Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη”.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, αντικαθίστανται 4 πυλώνες φωτισμού και ταρτάν στίβου στο Στάδιο Χώρας, αλλά και ο συνθετικός χλοοτάπητας 5x5 στα Στάδια Χώρας και Καππαριάς. Κατασκευάζεται νέο γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 στο Παραπόρτι, συντηρείται ο συνθετικός χλοοτάπητας στο γήπεδο Μπατσίου, όπου επιπλέον προστίθεται και εξέδρα.

Επίσης, έγινε αναφορά στην υπογραφή σύμβασης με ιδιωτικό τεχνικό γραφείο για την ωρίμανση της μελέτης για την κατασκευή σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου στο Γαύριο, αλλά και στην προγραμματική σύμβαση με την ΠΝΑΙ για την περαιτέρω αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Άνδρου “Ιωάννης Γουλανδρής”.

Πολιτισμός

Ο κ. Λοτσάρης αναφέρθηκε στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου, μέσω της ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και πολυκαναλικής διάθεσης του υλικού της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, όπως και στις προπαρασκευαστικές ενέργειες για δημιουργία Μουσείου “Οικία Θεόφιλου Καΐρη” και προετοιμασία για υποβολή του έργου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Επιπλέον, στις προπαρασκευαστικές ενέργειες με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για τη συγκέντρωση και σύσταση Αρχειακής Συλλογής Άνδρου, την αναδιοργάνωση και επέκταση του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι ενθαρρύνονται και υποστηρίζονται οι δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό, ενώ αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για τη διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου, την ανάθεση σε εξειδικευμένο σύμβουλο της υποστήριξης του Δήμου για σχεδιασμό πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, όπως και στις προαπαρασκευαστικές ενέργειες για την πραγματοποίηση στο νησί του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων τον Ιούνιο του 2021.

Τουρισμός - Οικονομία

Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε ανάδειξη της μοναδικότητας του νησιού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, με προβολή αφιερωμάτων των Sunday Times και τη διαφήμιση στο Μετρό σε κορυφαία ΜΜΕ της Ελλάδας, ενώ η Άνδρος παρουσιάστηκε σε κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, με επίκεντρο τη μοναδική ομορφιά του νησιού, αλλά και την εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα.

Ενισχύθηκε η εναλλακτική διακίνηση τουρισμού, με την προώθηση της κατασκευής υδατοδρομίου, στηρίχθηκαν οι τοπικοί τουριστικοί φορείς και σύλλογοι για την ομαλή λειτουργία τους μέσω COVID, οργανώθηκαν επισκέψεις τηλεοπτικών συνεργείων και παραγωγών από Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης η Άνδρος προωθήθηκε με πάνω από 200 δημοσιεύματα σε έντυπα, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ δέχτηκε πάνω από 120.000 επισκέπτες.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, στον τομέα της τοπικής οικονομίας, επιχειρείται η διαμόρφωση ταυτότητας για τα παραδοσιακά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα και αναδεικνύεται η ανδριώτικη παραγωγή, συνδέονται οι επιχειρήσεις εστίασης και οι τοπικοί παραγωγοί για την οικοδόμηση κοινών δράσεων, καταγράφονται τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων και χαρακτηριστικών τους, προωθείται η αγροτική παραγωγή για την ανάδειξη της ανταγωνιστικής αξίας παραγωγών και επιχειρήσεων, τόσο στην τοπική αγορά όσο και στην ευρύτερη ελληνική κοινή γνώμη και στις διεθνείς αγορές, γίνεται επένδυση στον εκσυγχρονισμό των τοπικών σφαγείων, ενώ αναδεικνύονται περιπτώσεις άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στον αγροδιατροφικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή.

Υγεία

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη χορηγία της Greek Wind Power ΙΚΕ για την ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους κατοίκους, όσον αφορά σε επείγουσα αερομεταφορά περιστατικών, με ιδιωτική εταιρεία, όπως και για τη Γραμμή Υγείας 1010 για δωρεάν ιατρικές συμβουλές για όλους τους Ανδριώτες.

Αναφέρθηκε στην εποχή covid, τονίζοντας ότι επιδείχθηκαν γρήγορα αντανακλαστικά και υπευθυνότητα, με έγκαιρα μέτρα και εναρμόνιση με όλες τις οδηγίες, όπως μεταξύ άλλων, και στη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής διαχείρισης Covid-19 με τη συμμετοχή του Επάρχου και εκπροσώπου του φαρμακευτικού κόσμου.

Κοινωνία

Σε συνέχεια της διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου υποστήριξης και εμψύχωσης, μέσω της οποίας καταγράφονται αιτήματα και ανάγκες κατοίκων με ζητήματα μετακίνησης και απόρους, ενεργοποιούνται οι ομάδες εθελοντών (ΣΕΔ) για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, ενώ υπάρχει άψογος συντονισμός των εταίρων (ΣΕΔΑ, Πυροσβεστική, Κέντρο Υγείας, Κέντρα Κοινότητας, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Λιμενικό), για την αντιμετώπιση των καταστάσεων.

Επίσης σημειώθηκε η λειτουργία του Παιδιού Σταθμού “Ηλιαχτίδα” καθώς και η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται εκτός από τις κοινωνικές δράσεις επιπλέον διανομή τροφίμων αλλά και εμβολιασμοί.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής μέριμνας ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ενθαρρύνεται ο εθελοντισμός, με την ενίσχυση και υποστήριξη των εθελοντικών ομάδων, την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και την υποστήριξη της διοργάνωσης Andros Experience που πραγματοποιήθηκε το 2020.

Επιπλέον, επεσήμανε την έμφαση που δίνεται στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και με την ίδρυση ξεχωριστού γραφείου πλέον στο Δήμο, αλλά και, μεταξύ άλλων, και την συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες, για τη χαρτογράφηση των αναγκαίων υποδομών πολιτικής προστασίας ανά κοινότητα.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” για την ίδρυση καταφυγίου αδέσποτων ζώων 20 θέσεων προσωρινής παραμονής και περίθαλψης στην περιοχή Αλαδινού.

Περιβάλλον

Ο κ. Λοτσάρης αναφέρθηκε στην ανακύκλωση απορριμμάτων άνω των 300 τόνων που πραγματοποιήθηκε το 2020, όπως επίσης τη συμμετοχή της Άνδρου στους 5 Δήμους του πιλοτικού προγράμματος “Νέα Γενιά Ανακύκλωσης” και στην εγκατάσταση του 1ου Σπιτιού Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στο νησί, προκειμένου οι πολίτες να ανακυκλώνουν και να αμείβονται.

Επιπλέον αναφορά έγινε στον καθαρισμό των παραλιών, στην υποβολή της πρότασης για τον ΧΥΤΥ Άνδρου, αλλά και στην υποστήριξη των εθελοντικών υποβρύχιων καθαρισμών σε Γαύριο και Χώρα.

Λιμενικές εγκαταστάσεις

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Γαυρίου, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του στεγάστρου στη νότια προβλήτα, την εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού, το σχεδιασμό για δημιουργία σύγχρονης μαρίνας με πλωτές εξέδρες, την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των λειτουργικών βαθών, αλλά και την εξέλιξη της μελέτης για την ανάπλαση του λιμένα Γαυρίου.

Για το λιμάνι του Κορθίου, σημειώθηκε πως παρελήφθη διοικητικά με απεμπλοκή από την προηγούμενη εργολαβία, ότι φωτίστηκε για πρώτη φορά το παλαιό λιμάνι στον Όρμο Κορθίου, ενώ εκπονούνται μελέτες ωρίμανσης αλιευτικού έργου με ιδιωτικές χορηγίες.

 

Ετικέτες: