Περισσότερη έμφαση σε πολιτισμό, τέχνη και περιβάλλον
- Τρίτη, 16 Μαρτίου, 2021 - 06:19
Τις προτάσεις τους σχετικά με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης και τα όσα αυτό προβλέπει για το νησί, αποφάσισαν να καταθέσουν ο Δήμος και οι φορείς της Τήνου.
Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης στις 15/3, σχετικά με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το θέμα ήλθε προς ενημέρωση και συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 13 Μαρτίου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, η Έπαρχος Τήνου, κ. Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου και εκπρόσωπος του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου.
Από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, τέθηκε ερώτημα, σχετικά με το γεγονός ότι το θέμα ήλθε με σημαντική καθυστέρηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι η σχετική μελέτη στην επικαιροποιημένη της μορφή, είχε αναρτηθεί προς διαβούλευση προ περίπου 60 ημερών, με τον τοπικό Σύλλογο Μηχανικών να έχει προβεί σε ενημερώσεις επί του θέματος. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του ενημέρωσε, ότι προ της ενημέρωσης είχε δοθεί εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να διαμορφώσει τις προτάσεις της, ενώ παράλληλα κλήθηκε και συμμετείχε στη συνεδρίαση και ο Σύλλογος Μηχανικών, που επίσης παρουσίασε το πακέτο προτάσεών του, που στα περισσότερα σημεία συνέκλινε με αυτά της Τεχνικής Υπηρεσίας και ως εκ τούτου, δεν εμποδίζεται η δυνατότητα του Δήμου να καταθέσει τις προτάσεις του.
Οι παρατηρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας
Εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τήνου, την ενημέρωση του Σώματος ανέλαβε η κ. Ειρήνη Λαζούρα, η οποία ανέλυσε εκτενώς τα όσα προβλέπονται στο ΠΠΧΣΑΑ για το νησί της Τήνου, καθώς και τις παρατηρήσεις της Υπηρεσίας σχετικά.
Σύμφωνα με την κ. Λαζούρα, οι μελετητές, κατά την προηγούμενη φάση της κατάρτισης του Πλαισίου (2015-2016) είχαν κάνει δεκτές σχεδόν στο σύνολό τους τις παρατηρήσεις που τότε είχαν αποστείλει η Τεχνική Υπηρεσία και οι φορείς της Τήνου, κάτι που χαρακτήρισε αρκετά καλό στοιχείο, αναφορικά με τις προβλέψεις του παρόντος σταδίου του ΠΠΧΣΑΑ.
Όπως κατέληξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, «ο συνολικός σχεδιασμός – προγραμματισμός είναι, όπως παρουσιάζεται για το νησί της Τήνου, σε κατευθύνσεις που σε πολύ μεγάλο βαθμό μας βρίσκουν σύμφωνους». Ωστόσο, παρέχονται κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις, για τη συμπλήρωση σημείων με σκοπό την αρτιότερη αποτύπωση της φυσιογνωμίας και των αναγκών του νησιού.
Ενδεικτικά, παρακάτω αναφέρονται μερικές από τις κυριότερες παρατηρήσεις της υπηρεσίας.
Στον τομέα των “εμβληματικών τόπων”, οι βασικοί πόλοι στους οποίους βασίζεται η προβολή και προώθηση του νησιού, η κ. Λαζούρα σημείωσε, ότι «η Τήνος χαρακτηρίζεται ως κέντρο αγροτικής οικονομίας και εμβληματικός προσκυνηματικός τόπος για την Ορθοδοξία. Αυτή είναι μία θεώρηση προηγούμενων δεκαετιών, η οποία συνεχίζει να ισχύει, ωστόσο πλέον, έχουν “φωτιστεί” ισάξια και άλλες πτυχές του χαρακτήρα του νησιού, με κύριο άξονα τον πολιτισμό, καθώς […] η ταυτότητα της Τήνου σχετίζεται άμεσα με αυτόν». Η Υπηρεσία παρατηρεί, ότι η Τήνος έχει υπάρξει εμβληματικός προσκυνηματικός τόπος, ήδη από την αρχαιότητα, αλλά επίσης, πέραν των Ορθοδόξων, διαθέτει και Καθολικά προσκυνήματα. Επίσης, υπογραμμίζεται η κληρονομιά της Τήνου στην εξόρυξη του μαρμάρου και της μαρμαρογλυπτικής, η καθιέρωσή της τα τελευταία χρόνια ως τόπος γαστρονομικού ενδιαφέροντος και ως τόπος εναλλακτικού τουρισμού περιπέτειας. Από τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Σώχο, προτάθηκε να προστεθεί και η πρόβλεψη για γεωτουρισμό.
Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις του Πλαισίου για την εκπαίδευση, πέραν των προβλέψεων που ήδη υπάρχουν, η Υπηρεσία προτείνει να προστεθούν οι τομείς του πολιτισμού, των καλών τεχνών, της αγιογραφίας, της ζωγραφικής, της συντήρησης έργων τέχνης, αλλά και κλάδοι του αθλητισμού.
Σχετικά με τις προβλέψεις του ΠΠΧΣΑΑ για την ενέργεια, αναφέρεται ότι «επιδιώκεται η αξιοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις στις ΑΠΕ και ιδιαίτερα στην αιολική». Όπως εξήγησε η κ. Λαζούρα, αυτό δεν αναφέρεται μόνο στην Τήνο, αλλά σε όλο το εύρος της Περιφέρειας.
«Στη μελέτη τίθενται αυστηρότατοι περιορισμοί για τη χωροθέτηση των αιολικών, ωστόσο αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παραπάνω φράση, ότι επιδιώκεται η αξιοποίηση του αυξημένου ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα στα αιολικά», ανέφερε η ίδια, ενώ συνέχισε πως «θεωρούμε για το ζήτημα των ανεμογεννητριών, για την Τήνο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, ότι οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια με όλα τα συνοδά τους έργα, προκαλούν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όλη την προσπάθεια για διαφύλαξη του τοπίου, όπως αυτή περιγράφεται σε όλα τα άλλα σημεία της μελέτης, καθώς αυτό ακριβώς το τοπίο αποτελεί τον πόλο έλξης των επισκεπτών, ανάπτυξης του τουρισμού και αύξησης του ΑΕΠ της χώρας. Για τη διαφύλαξη του τοπίου στην υφιστάμενη πολεοδομική νομοθεσία για την Τήνο, υπάρχουν ήδη αυστηρότατες πολεοδομικές απαγορεύσεις για δόμηση κατοικιών και τουριστικών εγκαταστάσεων, ενώ αντίθετα υπάρχει μεγάλη ελαστικότητα στη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών. Άποψή μας είναι, ότι για τέτοιες εγκαταστάσεις χρειάζεται απαραίτητα να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών».
Στο κομμάτι αυτό, ελήφθησαν υπόψιν επίσης οι παρατηρήσεις, τα σχόλια και οι προσθήκες που προτάθηκαν και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ώστε η διατύπωση του σχολίου να είναι όσο το δυνατόν διαυγέστερη.
Σε ό,τι αφορά στις λιμενικές εγκαταστάσεις προτείνεται από την Υπηρεσία να προστεθεί στο Πλαίσιο η αξιοποίηση του λιμένα Πανόρμου, η δημιουργία μαρίνας Πανόρμου και ο αποχαρακτηρισμός του αλιευτικού καταφυγίου Πανόρμου.
Προτείνεται επίσης η αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής και η ίδρυση ερευνητικού κέντρου Λαϊκής Τέχνης και κέντρου προώθησης αθλημάτων περιπέτειας, ενώ στα θερινά εργαστήρια προστίθενται η τεχνική της ξερολιθιάς και της καλαθοπλεκτικής. Στις ειδικές δράσεις για τον τουρισμό, προτείνεται να προστεθεί ο αναρριχητικός τουρισμός, τα αθλήματα θαλάσσης, ο περιπατητικός τουρισμός και τουρισμός αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Στόχος όλων η ήπια, ισόρροπη και αειφορική ανάπτυξη
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου, κ. Αναστασία Ψάλτη, ενημέρωσε πως οι προτάσεις του Συλλόγου, εκφράζουν εκτός του τεχνικού κόσμου και το σύνολο των επαγγελματικών φορέων του νησιού.
Όπως ανέφερε:
«Χαιρόμαστε που για πρώτη φορά συμμετέχουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία μας στα τεχνικά θέματα του νησιού μας. Θα ήθελα να παρουσιάσω τον τρόπο με τον οποίο δουλέψαμε. Ξεκινήσαμε συζητήσεις με φορείς, προσπαθώντας να δούμε τη γενική τάση και τον προσανατολισμό των ανθρώπων.
Αρχικά, διαπιστώσαμε μία γενική συμφωνία σε σχέση με τον κεντρικό στόχο που περιγράφεται στο κείμενο της Υπουργικής Απόφασης, δηλαδή την ενσωμάτωση της αειφορίας στις αναπτυξιακές επιλογές και παρεμβάσεις που θα γίνουν στο νησί σε συνδυασμό με την προστασία του ευαίσθητου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την προώθηση της πολυτομεακής επιχειρηματικότητας.
Σημειώθηκε ταυτόχρονα, ότι η Τήνος είναι ένας πολύπλευρος τόπος. Η βάση της ανά τους αιώνες ήταν αγροτική και κτηνοτροφική και είναι μία βάση που ενδυναμώνει και καθιστά συνεκτικούς τους τόπους και τους κατοίκους του.
Βασική αρχή όλων, όσοι συνεργάστηκαν σε αυτή την προσπάθεια, είναι η ήπια και ισόρροπη ανάπτυξη, ενώ όλοι μαζί ζητήσαμε μέσω των προτάσεών μας, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και αυτό να αποτελέσει μία δικλείδα διαφύλαξης, ανανέωσης, προώθησης και εξέλιξης όλων.
[…] Οι προτάσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δεδομένου ότι δουλέψαμε πάρα πολλοί άνθρωποι, στο σύνολό τους περιλαμβάνονται στη μελέτη που παραδώσαμε. Χαίρομαι βλέποντας επίσης, ότι περιλαμβάνονται όλες οι προτάσεις μας στην τελική εισήγηση που τίθεται προς ψήφιση. Είναι πολύ σημαντικό να κινούμαστε με όλες μας τις δυνάμεις συντεταγμένα, προς το Υπουργείο και να δηλώνουμε τη θέση μας για το μέλλον του νησιού.
Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω, είναι ότι χρειάζεται ενδυνάμωση, σε σχέση με αυτά που είδαμε στη μελέτη, η τέχνη, που δείχνει να λείπει στην πραγματική της ένταση, ο πολιτισμός, που επίσης δεν παρουσιάζεται στο εύρος του, ο εναλλακτικός τουρισμός και η δυναμική του. Επίσης, από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη θέση σε σχέση με το θέμα των αιολικών, μία ξεκάθαρη θέση σε σχέση με την εικόνα του λιμένα μας και την ανάπτυξή του, την προστασία της χερσαίας ζώνης από έντονες επεκτάσεις […] και να δώσουμε έμφαση στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι απ’ όλες τις παρατάξεις πραγματοποιήθηκαν προτάσεις και επισημάνσεις πάνω στα όσα περιλάμβανε η εισήγηση, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους έγιναν αποδεκτές και ενσωματώθηκαν στην τελική πρόταση του Δήμου. Αναλυτικά η συζήτηση επί του θέματος είναι διαθέσιμη στο παραπάνω βίντεο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με ένα "κλικ" απευθείας στον Δήμο Τήνου
11 Νοε. 2024 - 6:17 - Οι καθυστερήσεις "πυροδοτούν" αντιδράσεις
10 Οκτ. 2024 - 6:17 - Δεσμοί φιλίας μεταξύ Δήμου Τήνου και Δήμου Zhoushan
22 Μαΐου. 2024 - 6:17 - Ανάπτυξη ολιστικών παρεμβάσεων για τη νέα γενιά
11 Απρ. 2024 - 6:15 - Σημαντική διάκριση για την Τήνο στα Best City Awards 2023
17 Ιαν. 2023 - 8:06