Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επισκευή και αξιοποίηση του Κοινοτικού Ξενώνα Μάρπησσας Πάρου από ιδιώτη

«Να μην παραμείνει το “φιλέτο” αναξιοποίητο»

  • Τετάρτη, 17 Μαρτίου, 2021 - 06:18

Στην αξιοποίηση του Κοινοτικού Ξενώνα Μάρπησσας, προχωρά ο Δήμος Πάρου, καθώς από το Δημοτικό Συμβούλιο ελήφθη απόφαση για την έκδοση πρόκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επισκευή και αξιοποίηση του ακινήτου από ιδιώτες.

Ένα από τα εικονικά κτήρια, ιδιοκτησίας του Δήμου Πάρου, πρόκειται να τεθεί στη διάθεση ιδιωτών, προκειμένου να προχωρήσει η επισκευή και η αναβάθμιση, τόσο του ίδιου του κτίσματος, όσο και του περιβάλλοντα χώρου του, βάσει της σχετικής απόφασης, που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αντίστοιχη προσπάθεια, για το ίδιο ακίνητο, είχε γίνει και το Νοέμβριο του 2017, ωστόσο η υπόθεση δεν προχώρησε. Το θέμα ήλθε ξανά προς συζήτηση, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στα τέλη Φεβρουαρίου, παρουσία και της Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας.

Μακρά διαδικασία έως και την εκμίσθωση

Την εισήγηση προς το Σώμα ανέλαβε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Μανώλης Μαλαματένιος, ο οποίος έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου εισήγηση του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης του Δήμου Πάρου, που αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι επιτρέπεται η εκμίσθωση με δημοπρασία δημοτικών ακινήτων, με μειωμένο μίσθωμα, για χρονικό διάστημα μέχρι 25 χρόνια, υπό τον όρο ότι ο μισθωτής αναλαμβάνει το σύνολο, ή μέρος της δαπάνης ανακαίνισης ή ανακατασκευής του ακινήτου και θα προβεί σε τυχόν πρόσθετες παροχές.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλαματένιο, εν προκειμένω και με βάση την ανωτέρω νομοθεσία, ο Δήμος Πάρου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δύναται να αποφασίσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στο Πίσω Λειβάδι και στο οποίο υφίστατο ξενοδοχειακή μονάδα, προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορές, που θα περιλαμβάνουν, τόσο τον τρόπο αποκατάστασης και αξιοποίησης του δημοτικού ακινήτου, όσο και το προσφερόμενο μίσθωμα και την προτεινόμενη διάρκεια μίσθωσης.

Όπως εξήγησε, κατόπιν της λήψης των προσφορών και την τεχνική αξιολόγηση, θα πρέπει με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, να προκηρυχθεί διαγωνισμός μεταξύ των προσφορών που θα έχουν επιλεγεί από το δημοτικό συμβούλιο, στην οποία θα εξειδικεύονται οι επιμέρους όροι της εκμίσθωσης. Τέλος, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, που είναι κατά νόμο αρμόδιο για τη λήψη της απόφασης εκμίσθωσης.

«Να γίνει το στολίδι της περιοχής»

Στη συνεδρίαση, παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Κοινότητας Μάρπησσας, κ. Άννα Αντωνοπούλου, η οποία υπενθύμισε, πως «το Κοινοτικό μας Συμβούλιο, από το 2015, με την υπ’ αριθμ. 30/2014 απόφασή του, εισηγήθηκε τη σύνταξη μελέτης για την επισκευή και ανακαίνιση του Κοινοτικού Ξενώνα Μάρπησσας και ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου. Ο Ξενώνας λειτούργησε έως και το 1994, ενώ έκτοτε, λόγω παλαιότητας του κτηρίου και των μεγάλων δαπανών για τη συντήρησή του, έμεινε κλειστό και εγκαταλελειμμένο».

Η κ. Αντωνοπούλου τόνισε, ότι «οπωσδήποτε και συμφωνούμε με τη διαδικασία για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του παλιού Ξενώνα Μάρπησσας, όπως εισηγείται το γραφείο νομικής υποστήριξης του Δήμου. Ο χώρος βρίσκεται σε περίοπτη θέση, έχει πανοραμική θέα προς το λιμάνι του Πίσω Λιβαδιού και θα πρέπει να γίνει το στολίδι της περιοχής, ανταποδίδοντας τη θέα στους επισκέπτες του λιμανιού, στους θαμώνες των καταστημάτων και των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της Πάρου γενικότερα».

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Κοινότητας παρακάλεσε θερμά, ώστε «να συντομεύσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης, ώστε να πραγματοποιηθεί ένας ακόμη στόχος της Κοινότητας και του Δήμου, δηλαδή να αξιοποιηθεί αυτή η ανεκτίμητη αξία της δημοτικής περιουσίας και να σταματήσει να παραμένει, όπως παραμένει επί σειρά ετών, ένα “φιλέτο” αναξιοποίητο. Πιστεύουμε ότι όλοι σε αυτό αποσκοπούμε».

«Ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας»

Σχετικά με το ζήτημα, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κώστας Ροκονίδας, ο οποίος εστίασε στο διαφορετικό σκεπτικό της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, σε σχέση με αυτό της δημοτικής αρχής, όσον αφορά στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ροκονίδας, «πέρα από το ζήτημα υλοποίησης των αποφάσεων, το ζήτημα για εμάς είναι, ότι φωνάζουμε εδώ και χρόνια, ότι πρέπει να καταγραφεί και να αξιοποιηθεί η δημοτική περιουσία. Για εμάς ο δρόμος είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που βαδίζει η Δημοτική Αρχή. Είναι η καταγραφή της δημοτικής περιουσίας, η καταγραφή των αναγκών της κάθε Κοινότητας, ανάλογα με τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιφέρειά της, η αξιοποίηση των ακινήτων αυτών προς όφελος των κατοίκων με συγκεκριμένους τρόπους. Όχι στη λογική του “πόσα ευρώ βγάζει”, αλλά του ποια είναι η αξία που παράγει για τον τόπο και τι αφήνει στους ανθρώπους του. Και φυσικά, τι ανάγκες των ανθρώπων ικανοποιεί. Αυτό είναι για εμάς το ζητούμενο, η καταγραφή της και στη βάση των αναγκών των πολιτών αυτού του τόπου, η αξιοποίησή της».

«Εσείς, έχετε διαλέξει ένα διαφορετικό τρόπο. Τη μη καταγραφή της και κατά περίπτωση, όταν αυτή απαξιώνεται – γιατί ένα ακίνητο, όταν μένει αναξιοποίητο 15 ή 20 χρόνια ρημάζει, πέφτει – το βγάζετε στο “σφυρί” με αυτό τον τρόπο. Και το λέω αυτό, διότι για εμάς είναι “στο σφυρί”», υπογράμμισε ο επικεφαλής της μειοψηφίας.

Παράλληλα, παραλλήλισε το ζήτημα της αξιοποίησης του Ξενώνα της Μάρπησσας, με την αξιοποίηση δημοτικού ακινήτου στη Νάουσα. «Σας θυμίζω πώς βγήκε το ακίνητο της Νάουσας. Βγάλαμε ένα “φιλέτο” σε μία διαδικασία, που τελικά ποια είναι η απόφαση; Δύο χρόνια για να υλοποιηθεί το έργο, μάλιστα με χρήση κοινόχρηστου χώρου που δεν έχει πληρωθεί ευρώ από τον ιδιώτη, το έχει πάρει έτσι. Αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφάσεις για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, ότι πρέπει να πληρώνεται και τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου όταν εκτελούνται οικοδομικές εργασίες. Μήπως μπορεί να με πληροφορήσει κανείς τι έχει πληρωθεί για το ότι ο κοινόχρηστος χώρος, δηλαδή ο δρόμος της Νάουσας, έχει καταληφθεί εδώ και δύο χρόνια για τις οικοδομικές εργασίες του συγκεκριμένου ακινήτου;».

Όπως συνέχισε ο κ. Ροκονίδας, «δώσαμε ένα ακίνητο, που δύο χρόνια τώρα δεν εισπράττεται τίποτα για να υλοποιηθεί η επένδυση, πέντε χρόνια χαριστική και μία μίσθωση 25 χρόνια που θα παίρνει ο Δήμος 1.500 ευρώ. Αν εσείς θεωρείτε ότι αυτό είναι αξιοποίηση του ακινήτου, εμείς θεωρούμε ότι είναι ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας. Διαλέγετε το δρόμο ο οποίος ανοίγεται κυβερνητικά».

Κλείνοντας, ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σε ό,τι αφορά στην ανάμειξη ιδιωτών στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης, λέγοντας, ότι «αυτός θα ήταν ο τρόπος αξιοποίησης της δημοτικής περιουσία και φοβόμαστε, ότι μετά από αυτό ακολουθούν άλλα ακίνητα. Ίσως θα ακολουθούσε και ο Ξενώνας των Λευκών, αλλά δεν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε αυτό, λόγω του ασαφούς του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Ελπίζουμε να μη βρούμε μπροστά μας κι άλλες ιστορίες τέτοιες. Έχετε διαλέξει τον εύκολο δρόμο της παραχώρησης και της αξιοποίησης από επιχειρηματίες των συγκεκριμένων ακινήτων, όπως επίσης τον ίδιο δρόμο είχατε διαλέξει – και φυσικά θα υλοποιηθεί από μέρους της Περιφέρειας – για τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τα απορρίμματα και τότε θα δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος, στην τσέπη του κάθε δημότη».

Με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η αξιοποίηση

Τελικώς, το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει την έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου στο Πίσω Λειβάδι, προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορές, που θα περιλαμβάνουν τόσο τον τρόπο αποκατάστασης και αξιοποίησης του δημοτικού ακινήτου, όσο και το προσφερόμενο μίσθωμα και την προτεινόμενη διάρκεια μίσθωσης.

Επιπλέον, ορίστηκε τριμελής επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων για την αξιοποίηση του κτηρίου, έργο της οποίας θα είναι η αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν σύμφωνα με την πρόσκληση, η οποία θα ελέγξει την ορθότητα των δικαιολογητικών και αφού λάβει τη γνώμη της νομικής υπηρεσίας θα στείλει την αξιολόγηση αρχικά στην Κοινότητα Μάρπησσας για γνωμοδότηση και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη της σχετικής απόφασης.

 

Ετικέτες: